Jak rychle se dá odletět?
• Stránka 1 z 1
Jak rychle se dá odletět?
Již dlouho přemýšlím, jak rychle se dá se zaparkovaným dopravákem odletět. Mějme modelovou situaci:
Boeing 737-800 nám od včerejška stojí na stojánce a k letišti se blíží hurikán. Posádka spěšně přijíždí k letadlu a má za úkol letadlo co nejrychleji dopravit do bezpečí. Letadlo je natankované. Za jak dlouho se dá ve dvou stihnout oživení letadla a start motorů bez pozemních zdrojů? Za jak dlouho je letadlo schopno pojíždět a startovat?
Boeing 737-800 nám od včerejška stojí na stojánce a k letišti se blíží hurikán. Posádka spěšně přijíždí k letadlu a má za úkol letadlo co nejrychleji dopravit do bezpečí. Letadlo je natankované. Za jak dlouho se dá ve dvou stihnout oživení letadla a start motorů bez pozemních zdrojů? Za jak dlouho je letadlo schopno pojíždět a startovat?
- Jenec
- Nováček

Re: Jak rychle se dá odletět?
Takovych 15-20 minut, kdyz de vsecko dobre (vystaveni inerci) tak mozna i min.
- Fabo
- Cestující Business Class

Fabo píše:Takovych 15-20 minut, kdyz de vsecko dobre (vystaveni inerci) tak mozna i min.
Tak dlouho
Dostalo by se letadlo na reverz - nouzově od stojánky, když by nebyl push-back k dispozici?
- creyman
- Cestující First Class

Hmm... Nejspis jo, ale riskovali by poskozeni nasatim nakyho bordelu do motoru. I kdyz zalezi od typu, nektere letadla, zejmena DC-9 to delavaj/delavali bezne, ale slysel sem uz i o "vycouvani" na reverzy Tristarem.
S tema peti minutama, no vono zalezi. Kdyby slo jen o to, dostat se co nejrychlejc pryc, protoze se blizi lava/tsunami/nastvana manzelka etc.; tak by to mozna slo i driv. To by ale musela posadka rezignovat treba na poradnou navigaci, vypocet vykonu, zahrati motoru na provozni teplotu...
S tema peti minutama, no vono zalezi. Kdyby slo jen o to, dostat se co nejrychlejc pryc, protoze se blizi lava/tsunami/nastvana manzelka etc.; tak by to mozna slo i driv. To by ale musela posadka rezignovat treba na poradnou navigaci, vypocet vykonu, zahrati motoru na provozni teplotu...
- Fabo
- Cestující Business Class

Někdy se i při běžném odletu nestihne vše...
Teď jsem sledoval "švédký radar" a kreslilo mi to, že se letadlo na lince z CDG do PRG se otočilo nad Varama a letí zpět, tak jsem to sledoval a za deset minut to přeskočilo z letu 2482 na 2483 a změnilo se i směrování na správné PRG-CDG.
To si asi až řídící v Mnichově všimnul, že mají špatně respektive původně nastavený odpovídač a upozornil je? Je moje domněnka správná? Vypadá to tak, že to zjistili až po 40minutách letu.
šlo o tento odlet z PRG.
20:35 AF2483 Paříž (Francie) Air France Terminál 2 CLOSED Odletělo 20:36
Teď jsem sledoval "švédký radar" a kreslilo mi to, že se letadlo na lince z CDG do PRG se otočilo nad Varama a letí zpět, tak jsem to sledoval a za deset minut to přeskočilo z letu 2482 na 2483 a změnilo se i směrování na správné PRG-CDG.
To si asi až řídící v Mnichově všimnul, že mají špatně respektive původně nastavený odpovídač a upozornil je? Je moje domněnka správná? Vypadá to tak, že to zjistili až po 40minutách letu.
šlo o tento odlet z PRG.
20:35 AF2483 Paříž (Francie) Air France Terminál 2 CLOSED Odletělo 20:36
- creyman
- Cestující First Class

• Stránka 1 z 1