z čeho je složena cena letenky?

z čeho je složena cena letenky?

Příspěvekod charlierunkle v 15. 02. 2012, 14:58

Zdravim, chtel bych se zeptat zda nevite z jakych polozek je slozena cena letenky? Pisu seminarni praci na tema tvorba cen a zajima me, pokud mozno co nejpresneji jake jsou fixni a variabilni naklady. Castecne bych se chtel potvrdit ci vyvratit tvrzeni ze "prazdne misto je nejdrazsi misto". Vim ze se toto tvrzeni pouziva i u hotelu, ale urcite musi byt nastavena hranice nekde velmi nizko.

Plati treba letecka spolecnost letisti za "hlavu" a nebo za kapacitu letadla a je jedno zda tam leti 10 nebo 200 lidi?
Dale predpokladam ze velmi nepatrne vzroste spotreba + nejake jidlo..atd ostatni jsou fixni naklady.

V lonskem roce jsem letel do new yorku a v letadle byla 3 mista volna. Napadlo me proto take zda se vyplati tyto mista nechat volna a nebo se je pokusit za kazdou cenu obsadit? napriklad za 2000 jedno misto a nebo by se to nevyplatilo.

Dekuji za odpoved, snad dokazete pochopit na co se ptam :)
charlierunkle
Nováček
Nováček

Re: z čeho je složena cena letenky?

Příspěvekod prodejce v 15. 02. 2012, 16:27

:lol: tak to je věčné téma a opět se tu rozhoří staré ohně :D

Je cena a "cena" letenky: cena letenky do New Yorku se skládá z

tarifu: CZK 1342
palivového příplatku: CZK 6072YQ
letištních tax: CZK 525CZ CZK 884RA CZK 297DE CZK 105YC CZK 319US CZK 319US CZK 96XA CZK 134XY CZK 48AY CZK86XF EWR4.50
dále servisního poplatku/poplatku za platbou kartou: cca CZK 800

tedy konečná prodejní cena je: CZK 11027

Teď je otázka, kterou z těch položek chceš podrobněji zkoumat. Ten tarif?

V lonskem roce jsem letel do new yorku a v letadle byla 3 mista volna. Napadlo me proto take zda se vyplati tyto mista nechat volna a nebo se je pokusit za kazdou cenu obsadit? napriklad za 2000 jedno misto a nebo by se to nevyplatilo.

odpovědi na tuto otázku se budou radikálně lišit. Z matematického hlediska se to samozřejmě vyplatí.
Z obchodního hlediska se to ale nevyplatí, a proto to aerolinky téměř nikdy nedělají.
prodejce
Kapitán
Kapitán

Příspěvekod prodejce v 15. 02. 2012, 16:32

charlierunkle píše:Plati treba letecka spolecnost letisti za "hlavu" a nebo za kapacitu letadla a je jedno zda tam leti 10 nebo 200 lidi? Dale predpokladam ze velmi nepatrne vzroste spotreba + nejake jidlo..atd ostatni jsou fixni naklady.

letištní poplatky za "hlavu" si platí cestující sám, viz kalkulace výše
+ dále se platí letišti i za kapacitu (přesněji za celkovou hmotnost) letadla, to už ale spadá do položky "tarif" a platí to aerolinka sama ze "svého"

jídlo počítej tak odhadem 10 korun na hlavu na krátkém letu a 100 korun na hlavu na dlouhém letu.
prodejce
Kapitán
Kapitán

Příspěvekod charlierunkle v 15. 02. 2012, 17:54

Dekuji pane kapitane odpoved byla vice nez vycerpavajici, zaroven se omlouvam pokud se na to ptalo mnoho lidi, provedl jsem rychlohledani a nenasel. Prakticky jste mi odpovedel na vsechno tim ze se to obchodne nevyplati a proto to nedelaji.

Pokud bych si mohl dovolit Vas pozadat, tak rozebrat ten palivovy priplatek, predpokladam ze 100 Kg vahy nezvedne cenu te prepravy o cca 6000. takze moje otazka by byla spise o kolik zvedne cenu dopravy napriklad tech 100 Kg navic, nebo 1t ci cokoliv. Myslim ze jsem pak schopen si to dopocitat, protoze mi prijde ze je to temer jedina variabilni polozka
charlierunkle
Nováček
Nováček

Příspěvekod charlierunkle v 15. 02. 2012, 18:23

Jeste jedna doplnujici otazka, nevim zda bude nekdo schopen odpovedet. Jaka je vytizenost spoju na frekventovanych linkach? predpokladam ze bude vyssi jak 93-95% ale ziskovost bude nekde nad 80%..Da se najit nekde statistiky obsazenosti spoji? Dekuji
charlierunkle
Nováček
Nováček

Příspěvekod prodejce v 15. 02. 2012, 18:47

charlierunkle píše:Jeste jedna doplnujici otazka, nevim zda bude nekdo schopen odpovedet. Jaka je vytizenost spoju na frekventovanych linkach? predpokladam ze bude vyssi jak 93-95% ale ziskovost bude nekde nad 80%..Da se najit nekde statistiky obsazenosti spoji? Dekuji

publikuje se průměrná obsazenost za jednotlivé letecké společnosti. HonzaLB je tady téměř-pravidelně na fóru zveřejňuje. Obsazenost na jednotlivých trasách to jsem nikde oficiálně neviděl - to už snad je obchodní tajemství.

A řekl bych, že mezi obsazeností a ziskovostí neexistuje přímá úměra.
prodejce
Kapitán
Kapitán

Příspěvekod prodejce v 15. 02. 2012, 18:48

charlierunkle píše:Pokud bych si mohl dovolit Vas pozadat, tak rozebrat ten palivovy priplatek, predpokladam ze 100 Kg vahy nezvedne cenu te prepravy o cca 6000. takze moje otazka by byla spise o kolik zvedne cenu dopravy napriklad tech 100 Kg navic, nebo 1t ci cokoliv. Myslim ze jsem pak schopen si to dopocitat, protoze mi prijde ze je to temer jedina variabilni polozka

tak to se zeptej spíš někoho z létajících jak se počítá palivo podle lidí, to já fakt nevim.
prodejce
Kapitán
Kapitán

Příspěvekod charlierunkle v 15. 02. 2012, 19:59

Nn, tak jsem to nemyslel ze tam je prima mira. Pockam tedy zda se ozve nejakdo z letajicich.

Dekuji za odpoved at se dari
charlierunkle
Nováček
Nováček

Příspěvekod romul v 16. 02. 2012, 13:07

charlierunkle píše:Jeste jedna doplnujici otazka, nevim zda bude nekdo schopen odpovedet. Jaka je vytizenost spoju na frekventovanych linkach? predpokladam ze bude vyssi jak 93-95% ale ziskovost bude nekde nad 80%..Da se najit nekde statistiky obsazenosti spoji? Dekuji

ČSA mívalo plné linky do DXB i NYC ale stejně generovali provozní ztrátu, větší nebo menší, ale zisk vytvořit až na výjimky nedokázali. Tlak dopravců na vytíženost je enormní, proto překnihovávají lety nad rámec skutečné kapacity. I když jsou lety plné tak to nezaručuje provozní zisk, záleží na struktuře cestujících, resp. tarifů které zaplatili a na spoustě dalších parametrů. Business plný platících cestujících je něco jiného než business kde polovina cestujících sedí proto, že dostali up-grade z economy díky statusu FFP. Prázdná sedačka (80-100kg hmotnosti) nehraje u spotřeby paliva žádnou významnou roli, navíc stačí aby mělo pár okolních cesťáků nadváhu a lehce to doženou. Výhodné pro dopravce je vozit cargo, což generuje taky nemalou část příjmů.

Jiná situace je u "klasických" síťových dopravců, jiná u low-cost dopravců, jiná u charterových dopravců...
romul
Cestující First Class
Cestující First Class

Příspěvekod yellow v 23. 02. 2012, 18:50

Jeste bych doporucil nahazet pokusny let do Matrixu, kde se da nasledne zobrazit kompletni slozeni ceny po kliknuti na cenu u konkretniho routingu :wink: Za takovou cenu se dana letenka vetsinou vystavit i u nektereho z online prodejcu. Servisnimu poplatku/Vypalnemu za platbu kartou se da obvykle nejakym zpusobem vyhnout.
yellow
Cestující Business Class
Cestující Business Class

Příspěvekod Narayen v 01. 04. 2012, 11:49

V prvý řadě je důležité si rozdělit náklady. 1) fixní 2) variabilní
1) fixní náklady máš leasing na letadlo, administrativu, pronájem budov atd. - tuto cenu nezjistíš, CSA mají jiný počet cifer než TVS
2) variabilní - zde to také nebude jednoduché.. Pokud to usnadníš a budeš se zajímat jen o samotný let - Odpadnou ti tedy starosti s náklady za hangáry, technickou údržbu, nástřik, úklid, rezervační systémy atd.

Čili se zaměříme pouze na SAMOTNÝ LET - pro představu to bude absolutně stačit.

Nejmarkantnější náklady jsou TAXA ZA PAX a PALIVO ! Ostatní náklady hrají mizivou roli, jelikož tyto dva poplatky si rozdělí klidně 80% z nákladů. Ptáš se na to, zda je dobré obsadit let za každou cenu - ne! Jak dále uvidíš, musíš si stanovit cenu osobo kilometru, od kterého se dále budeš odstrkávat. Vezmeme-li v úvahu let PRG-CDG tak poplatky jsou cca takovéto, při obsazení cca 150PAX

odletová taxa : 525x150 = 78.750
palivo : 70.000

navigační služby : 11.000
mzdy : 10.000
handling: 10.000
catering: - zde pozor, není cena za catering 10 Kč jak zde někdo psal :lol: Průměrná cena je někde kolem 8€, cena za výjezd vozidla 100-150€. Výše konečný ceny záleží na objemu dopravy - nikde nezjistíš ( stejně tak je tomu u handlingu )

Toto představuje v kuchyňském výpočtu cenu, za kterou se vyplatí letenku prodat ! Nebudeš však v zisku, pouze obsadíš let. Vyšlo by ti, že při vzdálenosti 850km máš náklady cca 1,50 Kč na os/km. Čili výsledný náklad marginální náklad bude 1.275 Kč - pod touto cenou se letenka nesmí prodat -> aerolinka by na tebe doplácela. ( ovšem i takovéto věci se dějou, když letíš PRG-EIN-PRG za 474 Kč :D ). Pokud chceš zjistit kdy letecká společnost začne generovat zisk, musíš zjistit zbylé náklady 1)fixní + 2)a) variabilní nepřímé náklady a ty rozdělit spravedlivým podílem na objem přepravy. Budeš někde na 2 Kč za os/km . Jakmile začneš prodávat letenky za cenu nad touto, vyděláváš. :thumbup: Pokud poletíš linku PRG-SSH budeš mít náklady na os/km nižší, jelikož se ti nepřímé náklady na let ( poplatky za letištní handling, přistávací taxy, odletové taxy pro PAX atd) rozdělí do většího množství KM.

Snad jsem ti odpověděl tak, aby si z toho něco měl :geek:
Narayen
Cestující Economy (low-cost)

Příspěvekod hafi v 01. 04. 2012, 11:51

ty dostaneš ban a zaregistruješ se znovu? Hele sice sem tě hájil, ale toto je proti pravidlům hry...
hafi
Druhý pilot
Druhý pilot

Příspěvekod Narayen v 01. 04. 2012, 11:55

Co jsem udělal? :surprised: Nechceš to řešit jinde, než tu spamovat tohle téma, které má alespoň trochu smysl ?.... Nejsem tu kvuli webu, ale kvuli tématu které mě zajímá a na rozdíl od tebe také něco řiká... Protože kdyby jsi o tom něco věděl, přidáš moudro do davu, ale nééé, ty budeš držkovat na mě ! :x
Narayen

Příspěvekod hafi v 01. 04. 2012, 12:10

no aspoň sis teď odstranil webovou adresu z bydliště

vzhledem k tomu, že na jiném fóru jsem v pozici toho, kdo řeší jestli konkrétní příspěvek je více informační nebo reklamní, tak mě podobné pokusy o obejítí banu vždy vytáčely.

Pokud budou tvé příspěvky k věci jako tento a nebudou jen kvůli tomu, aby se zobrazil odkaz kamsi, tak v pořádku, piš dál :)
hafi
Druhý pilot
Druhý pilot

Příspěvekod Fabo v 01. 04. 2012, 12:59

Narayen to má blbě. Je hloupost že by se nesměla prodat letenka pod 1275, protože pak aerolinka doplácí.

Chybu od které se pak nedá oprostit udělal totiž hend v prvních řádkách. Uvažuje totiž náklady AL jako celku, které pak zjednoduší na náklady na lety samotné (variabilní) a všechny ostatní (fixní). Potud, řekněme, OK.
Pokud se bavíme o ekonomice AL jako celku, a o rentabilitě jedné konkrétní linky třeba v porovnání s linkou jinačí, tak se to ještě dá.

Ovšem řeč je celou dobu o ceně letenky, tedy rentabilitě letu.
A tady už náš hrdina na celou teorii fixních a variabilních nákladů rychle zapomíná.

Jak už bylo předem popsáno, let samotný má taky své fixní náklady. Poplatky na letišti za letadlo, palivo spálené na přelet hmoty prázdného letadla, plat posádky... tyhle náklady jsou stejné ať letí jeden člověk nebo jich letí 150.

U linky do zmíněné Paříže tedy uvažujme že letí SmartWings typem 737-800. Spotřebu ať má 4 200kg, ty ať stojí pro zjednodušení 84 000 korun.
Hmotnost letadla krom paliva je cca 56 tun, z toho cca 15 tun tvoří cestující (o něco míň, ale tak ať je to hezký). Velice zjednodušeně se pak dá říct, že na cestující se spotřebuje 4200/56*15 = 1 125kg paliva. Na jednoho cestujícího tedy cca 7,5kg, což je 150 korun.

Catering pro každého vyjde těch 200. Poplatek letišti pak těch 525.
Tím variabilní část končí. Zbylé tři tuny paliva spáli letadlo i prázdné (i když ono by spálilo ještě větší podíl, ale tak zjednodušujeme), posádka letět musí beztak plná (má zpáteční linku), za ATC se platí taky, 13 tisíc přistávací poplatek taky, na schůdky se to letadlo stejně musí dát...

Takže jestli má aerolinka prodaných 150 míst za 1500 korun jedno, třeba cestovce, nebo do té Paříže odletět musí, protože má pak odtamtud kšeft (viz lety HCA do Dublinu na slevových portálech), tak jí stačí zaplatit o hodně míň než zmiňovaných 1300 korun.
Naopak se aerolince víc oplatí prodat zbývajících 36 míst i po 900 korun. Což je pak taky odpovědí na otázku v úplně prvním příspěvku - poslední tři místa se neoplatí prodat "za každou cenu" - jenom za takovou, aby pokryla takhle zvýšené náklady. A tá bude u letu do NYC třeba... pět tisíc za jeden směr. A ten kdo by to poslední místo chtěl, dá jen 3 000.

No a proč pak ten EIN za 500, když variabilní náklady jsou 900? No, protože nejsou. Jednak se neplatí catering, spíš je z něj naopak zisk, stejně tak jako může bút extra zisk třeba z bagáže, no a pak taky LCC mají smlouvy s letištěma, kde jim garantují určitý počet cestujících a pak mají slevy na poplatcích, klidně až na nulu. Takže u W6 bude náklad třeba jen 400. (pozn. lety RYR za 25 korun a pod. se řadí do kolonky "reklama", ne do kolonky "prodej za účelem zisku")

Pozn.2: V rámci zkoumání rentability AL jako celku nelze uvažovat jako variabilní náklad jednotlivé lety. Je potřeba uvažovat minimálně linku v období několika měsíců - AL nemůže selektivně rušit jednotlivé rotace podle prodejů, alespoň ne opakovaně.
Fabo
Druhý pilot
Druhý pilot

Další

Zpět na Off-topic