Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Odpovědět
gr09
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1106
Registrován: 03. 01. 2011, 14:55
Stav: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvek od gr09 »

salamio píše:aby to vypadalo, že jím zdravě.

To nehrozi, cherry rajcata jsou jednoznacne nejvice strikana pesticidy, chleba/bageta jsou CBP, vetsina znacek extra virgin olivoveho oleje (ktery je plny nezdrave Omega 6) je ve skutecnosti rafinovany atd atd... Ale porad lepsi, nez pizza a podobne sracky :)


salamio
Cestující Business Class
Cestující Business Class
Příspěvky: 490
Registrován: 22. 07. 2010, 09:43
Stav: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvek od salamio »

To je fakt. Navíc v balsamicu jsou siřičitany a ovce, ze které byla ta feta, měla nejspíš zánět vemene. Asi si zavolám rychlou.

gr09
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1106
Registrován: 03. 01. 2011, 14:55
Stav: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvek od gr09 »

A to jsem temer zapomnel na ten fruktozovy koncentrat (a jeho vliv na metabolizmus jater), kterym to zapijis. Je obdivuhodne, ze to marketing dokaze prodavat jako neco zdraveho :)
(Jen pro upresneni, ja take nejim zdrave, jen me pobavilo to, ze z te fotky by si snad po vynechani bagety mohl neco takoveho myslet. A ted zase zalezam do housti.)

salamio
Cestující Business Class
Cestující Business Class
Příspěvky: 490
Registrován: 22. 07. 2010, 09:43
Stav: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvek od salamio »

Hlavně se musím vyhýbat borůvkám, to je taky samá chemie a éčka!

Obrázek

MEA
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1884
Registrován: 18. 04. 2009, 18:29
Oblíbené typy letadel: DG-1000, VSO-10, C-101 Pegase, Jak-40,Li-2,Tu-134,Em-145,A-320,Ae-45,L-200
Pohlaví: muž
Bydliště: Svet
Stav: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvek od MEA »

salamio píše:Hlavně se musím vyhýbat borůvkám, to je taky samá chemie a éčka!

Obrázek

"boha! kde sa to v tej prírode bere?!!!" - ako by povedal bača gejza z telgártu...


salamio
Cestující Business Class
Cestující Business Class
Příspěvky: 490
Registrován: 22. 07. 2010, 09:43
Stav: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvek od salamio »

To je z chemtrails.

Dnešní večeří si přivodím popáleniny rtů. Ke kombinaci rýžové nudle - pad kee mao - hovězí - bambusové výhonky jsem přihodil ještě čerstvé chilli. A to je pad kee mao to nejpálivější, co tam mají.

Obrázek

persona
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2130
Registrován: 24. 05. 2008, 12:26
Bydliště: BRQ
Kontaktovat uživatele:
Stav: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvek od persona »

Myslel jsem, že po kuřecích špalíčcích v bazalkovém jezírku nebo dědečkově rizotu mne už máloco překvapí. Inu, stalo se (bistro Na osmičce):

Na osmicce 1.jpg
Na osmicce 1.jpg (22.65 KiB) Zobrazeno 4935 x

Na osmicce 2.jpg
Na osmicce 2.jpg (13.35 KiB) Zobrazeno 4935 x


Myslím, že i ve školní jídelně to v pondělí vypadalo líp:

https://www.facebook.com/jakodoma.resta ... =1&theater

Něco z Ruska: http://www.doba.sk/2015/01/29/umelecke- ... ej-verzii/

MEA
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1884
Registrován: 18. 04. 2009, 18:29
Oblíbené typy letadel: DG-1000, VSO-10, C-101 Pegase, Jak-40,Li-2,Tu-134,Em-145,A-320,Ae-45,L-200
Pohlaví: muž
Bydliště: Svet
Stav: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvek od MEA »



tak to je sila...
asi najlepší je komentár tej baby pod fotkami
"Už nikdy nebudem jesť mäso...už nikdy nebudem jesť!"

salamio
Cestující Business Class
Cestující Business Class
Příspěvky: 490
Registrován: 22. 07. 2010, 09:43
Stav: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvek od salamio »

Jednou za týden se ta snídaně dá zvládnout.

Obrázek


A na dnešní oběd jsem se rozšoupl - pastrami s horčicovým dresinkem, nakládanými okurkami, kysaným zelím a s ementálem na žitném chlebu.
K tomu salát: zelí, mango, něco jako hrášek, koriandr a limetkovo-zázvorový dresink. Plus obligátní jablečný nápoj.

Obrázek

gr09
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1106
Registrován: 03. 01. 2011, 14:55
Stav: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvek od gr09 »

Tentokrat uz jsem stihnul na FCO poridit kafe v normalni kavarne, docela by me zajimal personuv nazor na penu.

IMG_20150125_162252.jpg


A kdo nekdy pobyval alespon par mesicu v Jizni Americe, pochopi moji touhu po dobre mozzarelle.

IMG_20150125_162431.jpg

persona
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2130
Registrován: 24. 05. 2008, 12:26
Bydliště: BRQ
Kontaktovat uživatele:
Stav: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvek od persona »

Toto espresso na FCO vypadá slušně; crema je stabilní (nevím však jestli se udržela i po napití), nemá mapy, není potrhaná ani nemá v sobě šmouhy různých odstínů jedné barvy --- viz další, nyní rozepsaný příspěvek -- - dá se říci, že svou barevností je téměř předpisová, tj. tygrově oříšková. Lehoulinká kropenatost v horní polovině šálku není na závadu. Dobrá známka je, že emulze ulpívá na bočních stěnách šálku, to naznačuje slušnou viskozitu a snad i plnější tělo (těžko mohu posoudit chuť a navíc pěna může klamat). Objemově se to malinko blíží ristrettu spíše než espressu, ale to nevadí. Doufám, že to tak stačí - víc z obrázku nevyčtu :-)

persona
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2130
Registrován: 24. 05. 2008, 12:26
Bydliště: BRQ
Kontaktovat uživatele:
Stav: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvek od persona »

Po(novoroční) gastrobraní - 1. část

Vánoce a Nový rok jsou časem radosti, veselí, hojnosti a předsevzetí. Pro mnohé podnikatele v pohostinství jsou však také obdobím smutku, zmaru, ztracených iluzí a nepěkných konců. Všechno to mě napadalo, když jsem v prvních lednových týdnech (s asi týdenní přestávkou danou lehčím nachlazením) procházel po městě a sledoval, jak výlohy stále většího počtu podniků náhle zejí prázdnotou (visačka s eufemistickým "z technických důvodů zavřeno" je v 95% případů znamením, že stávající kavárna, restaurace nebo bar zkrachoval). Je to koneckonců nanejvýš logické: i když je to město jako Brno, nekonečný růst neexistuje a tak občas musí přijít i pád.

Rekordmanem co do "výdrže" je za poslední roky „koloniál/kavárna“ No A Co!, který se usídlil v suterénu jednoho z činžovních domů (provoz zahájil 27. 9. 2014 a skončil 3. 1. 2015). Ale jestliže večerky Vietnamců na sídlištích v bývalých kočárkárnách přežijí z toho důvodu, že v nich prodavači prakticky bydlí a mají k mání to nejdůležitější, co poptává většinový český strávník, No A Co mělo to, co bohužel stále trápí většinu podniků: naprosto neujasněný koncept a cílovou skupinu.

Podnik v omláceném suterénu není a nemůže být – pokud někdo nedá spoustu peněz do rekonstrukce – zas tak moc sexy co do designu a i když má kávu a honosí se nálepkou Piccolo neexistuje!, zdálo se mi po pár dotazech, že ani s tou kávou to nebude tak slavné. Obvyklá nabídka sestává z několika artisanálních produktů, které ovšem – a to je ten problém – jsou dávno k mání ve spoustě jiných zařízení tohoto typu a často na vyšší úrovni (mléko a máslo z Ježkova statku, maso z farmy rodiny Němcovy, sýr Gran Moravia, „krájené sýry“ atd.).

27. 9.: Otevřeno
27. 9.: Otevřeno

3. 1.: Zavřeno
3. 1.: Zavřeno

Hm, tak co to vlastně je?
Hm, tak co to vlastně je?

No A Co 3.jpg


V posledních měsících se mi zdá, že se někteří provozovatelé večerek zhlédli v módní vlně bister a i když podnik zůstává z většiny večerkou nebo prostě a jednoduše "sámoškou" (včetně socialistického interiéru), připnuli si hrdě na vývěsní štít nápis bistro, za pult umístili plastový automat na kávu se špatně napsanými názvy kávových nápojů, do chladniček přidali pár bio-moštů a leckdy nevábně vyhlížející zeleninu (určitě starostlivě vypěstovanou na farmách) a čekají, jaký to bude mít výsledek.

Ještě před pár dny jsem si myslel, že hybridní koncept trafika/kavárna je vrcholem možného, ale když jsem před pár dny viděl nabídku kávy i v jednom z nejúspěšnějších brněnských second-handů (dlužno říct, že výlohy, které jim dělá jedna dívenka, patří na české poměry k nejhezčím) a za cenu vpravdě dumpingovou, myslel jsem, že mě klepne :-) Po několika dnech sbírání odvahy jsem vstoupil dovnitř a prošmejdil celý obchod, abych našel plastový automat. Leč nezdařilo se. I když jsem byl důkladnější než soutěžící sociologicko-gastronomické reality show Prostřeno, plasťáček jsem nenašel. Tudíž jsou tři možnosti: prodavačka udělá zákazníkovi a) zalejvanou; b) instantní; c) reklama lže/automat je pokažený (ještě se zkusím pozeptat).

Erika 1.jpg

Erika 2.jpg


Prozovatelé večerek ovšem nezapomínají ani na inovaci zřejmě oblíbených produktů - soudě dle prominentního místa na dveřích u podniku:

2 litry polosladkého za 39.90 Kč - to musí být pěkný lomcovák
2 litry polosladkého za 39.90 Kč - to musí být pěkný lomcovák


To noblesnější restaurace (v OC Olympia) neváhá potěšit milovníky všeho zdravého. Když jsem v červenci láteřil nad tradiční jindřichohradeckou zmrzlinou bez cholesterolu, netušil jsem, že je možné zajít ještě dál:

Wellnes zmrzlina.jpg


Nervy si pak zpravidla uklidňuji každodenním ranním cappuccinem s novinami anebo titulem, který se - jak říkali i v reklamě na nový týdeník - ke kávě hodi úplně nejlépe :-)

Cafe 1.jpg

To nejlepší, co si ke kávě můžete dát :-)
To nejlepší, co si ke kávě můžete dát :-)


Je známá věc, že zdrobněliny přispívají k lepšímu vztahu vrchní/číšník a host. Po pivečku, kávičce a pečivíčku je tu zase něco nového:

Cafe 3.jpg


Vinobraní - to je tradice. Klasobraní z myšlenek libovolného vědátora je také poměrně dobře známá věc. Řízkobraní jsem dnes ovšem viděl poprvé.

Cafe 4.jpg

Cafe 5.jpg


Před pár týdny Globík strávil nějaký čas v Brně a pak mi napsal své dojmy z oblasti Veveří a Obilného trhu (množství různorodých podniků na malé ploše). Dnes, ač už byl sníh skoro dole, vzpomněl jsem si na vlahé dny, kdy vločky padaly z nebe, dětem koulely z očí slzy jako cizrna, a dospělí, kteří neměli pořádné boty do břečky, zhusta kleli.

V Globíkových stopách...
V Globíkových stopách...

Kavárna otvírá za 10 minut, tak si musím esko a kapučo zatím namalovat
Kavárna otvírá za 10 minut, tak si musím esko a kapučo zatím namalovat


Pochopitelně jsem se zaměřil jen na nové podniky a jak se zdá, trend, který je skoro stejně silný jako bistra, tj. lepší pivnice, se projevil i v okolí FF MU. Jako u každé VŠ tohoto typu je i zde pochopitelně nadbytek náleven nejrůznější úrovně (9000 VŠ studentů na jedné fakultě je pěkné číslo), jak se však zdá, je jich zapotřebí ještě víc. Pivnice U Fildy si jednoduše na nic nehraje - má pivo, levnou kořalku a skoro nic víc. Nahradila podnik s proklatě pálivými steaky, který nahradil hospodu, která nahradila letitou hospodu Hobit.

Sousedící podnik Meat and Beer má také pivo, hodně piva a dokonce happy hours (15 - 18), kde asi, jak doufá, vytočí úplně nejvíc piva. Jídelnímu lístku pak kralují tutovky jako Smažený sýr, Smažený květák či nakládaný hermelín.

Cafe 8.jpg

Cafe 8b.jpg

Cafe 8c.jpg


A na závěr malá detektivní analýza á la Blade Runner:

Cafe 9a.jpg

Cafe 9b.jpg

Cafe 9c.jpg

Cafe 9d.jpg

Cafe 9e.jpg


Pokračování příště, už nemůžu :yawn: ...

Rád bych občas nafotil i něco uvnitř popisovaných podniků, ale jak se praví na Sociální síti: Dovolí mi to, když nemám Instagram? :lol:

whiskey
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4145
Registrován: 17. 08. 2007, 12:03
Stav: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvek od whiskey »

persona píše:A na závěr malá detektivní analýza á la Blade Runner:

Transistor?

persona
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2130
Registrován: 24. 05. 2008, 12:26
Bydliště: BRQ
Kontaktovat uživatele:
Stav: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvek od persona »

Přesně tak. I ten už však zkrachoval a tak se odráží pouze prázdná výloha ve skle Koločavy :-(

Globik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 5905
Registrován: 04. 01. 2004, 11:53
Oblíbené typy letadel: B767, Cessna 208
Pohlaví: muž
Bydliště: Honolulu
Stav: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvek od Globik »

Tohle mě na Brně štve, zrovna do Piri piri (nebo jak se to jmenovalo) na Gorkého jsem jednou zavítal na oběd a na ta pálivá kuřata jsem se chystal a teďse tu dovídám, že mám smolíka...
Btw.zajímavé je, že jsou podniky, které se přes nevalnou kvalitu drží mnoho let, kromě i mediálně známých Mamlasů např. U černošky na Kounicové. Proti jejich pražírně nemám špatného slova, ale když jsem si tam nechal kávu udělat, tak to byla naprostá tragedie. Personu prosím, aby si tam kávu nedával.


Odpovědět