persona píše:Velmi by mne zajímal Tvůj názor na takové pastrami, krůtí šunku nebo roast beef z Marks and Spencer.
Abych řekl pravdu, já to nekupuju. Je to drahý. Ale když užs to nakous, proč neudělat výjimku?
Z okruhu třech vyjmenovaných potravin jsem ovšem ihned a kategoricky vyloučil krůtí šunku. Tu zkoušet rozhodně nebudu. Dospělci rodu homo sapiens mužského pohlaví, dle mého názoru, takové vylomeniny jako krůtí ehm ehm
"šunku" prostě nežerou.
Ale když se řekne studené hovězí, to už je jiná pohádka. Ve spojení s rostbífem se mi vybaví hořčičná příchuť, ve spojení s pastrami .. a teď poslouchejte dobře .. cítím na patře lahodnou chuť kaparů a ihned začínám polykat naprázdno. Mňam.
Rostbíf neměli a tedy je to jasné. V Marks and Spencer jsem zakoupil 1 balení pastrami a udělám si pastrami sendvič á la prodejce.
***
Fáze 1 - nákup pastramiNejsem evidentně sám, kdo pastrami nekupuje. Chlaďák překypoval tácky s pastrami a první balení na vrchu bylo podezřele šedivé. Přitom, jak všichni víme, pastrami má být temně růžové. Když jsem vrchní balení nadzvednul, ukázalo se, že k degradaci barev došlo vlivem světla. Balení vespod byla již barevně v pořádku. Nikdo si tedy zřejmě žádné pastrami nekoupil již několik dnů a proto balení navrchu zešedlo od zářivky... A není divu, že tonikdo nekupuje, vždyť balení 95g stojí 119 Kč, to jest 1 292 Kč za kilogram !!!
Další na řadě je nákup vhodného pečiva. Mělo by být světlé, hutné, s kůrčičkou a hlavně podlouhlé, aby do něj pastrami dobře pasovalo. Volba tedy padla na Bochánek venkovský světlý 92 g (čerstvě rozpečeno) za 9,90 Kč.
A k pastrami je rozhodně třeba kyselá okurka. Preferuji značko Efko. Zakoupil jsem od této slavné firmy model "Delikates", což je dobrý standard, a to za 39,90 Kč.
Omáčku na mém pastrami sendviči bude tvořit kaparová majonéza. A pánč tohle za normálních okolností opravdu, ale opravdu nežeru, musel jsem zakoupit jak kapary (50,90 Kč), tak i malé balení majonézy Hellmanns za 29,90 Kč. Vyskytla se též teoretická potřeba malého množství hořčiče, ale tu do kalkulace nepočítám - a nakonec se v receptu taky vůbec neobjevila.
Celkový účet za nákup pořízený kvůli jednomu sendviči tedy činí 249,60 Kč. Neuvěřitelné, že?
- pastr1.jpg (133.21 KiB) Zobrazeno 2993 x
Prohlédněme si nyní nákup podrobněji s různým zaostřením:
A je čas přečíst si etiketu. Bohužel to není žádná sláva. Maso sice vypadá krásně:
ale:
.. i do pastrami se nám dostal glukózový sirup. No nic. Začneme "vařit".
Fáze 2 - příprava pastramiKapary nesmí přebít chuť masa, je proto nutno postupovat obezřetně. Řeklo by se "přiměřeně přiměřeně". Omáčku tedy bude tvořit jeden a půl kávové lžičky majonézy a 6 (slovy šest) kaparů pokrájených na hrubo:
zamícháme:
.. a vznikne směs výbušně lahodné chuti. Ochutnáme .. mmmmm
... a už je jasné, že hořčičce dnes ke slovu nepřijde. Chuť je natolik čistá a výrazná, a navíc sama o sobě zahrnuje jistý hořčičný tón, že každé další přidávání a spatlávání by bylo ke škodě.
Finalně připravené suroviny k výrobě pastrami sendviče tedy vypadají následovně:
A jedeme! Rozkrojíme Bochánek venkovský:
patláma patláma:
položíme:
obložíme:
přiklopíme
natočíme
.. a pak zjistíme, že takhle ten sendvič fungovat nebude.
Okurky musí být na majonézové straně !!! Takže sendvič mimo zvědavé oko fotoaparátu přeskládáme a vznikne nám finální produkt:
.. nakonec pro větší efekt rozkrojíme:
Zbývá jen zavřít oči a HAM !
Ano, bylo to dobré. Co k tomu říci více. Chce to ukusovat pomalu a nechat maso rozplynout se na jazyku. Kombinace hovězího a koriandru je prostě jedinečná, kapary a majonéza navíc pod samotnou chutí masa jakoby roztápěla kotel. Jazýček jásá. Taky za ty prachy !!