cocik: ono nejde ani tak o technologické postupy, ale o znalost základních věcí, resp. zoufalou nevyškolenost personálu, který dle mých zkušeností často ani nabízená jídla neochutnal nebo je nemá rád (v jedné z "lepších francouzských" restaurací - nyní již zavřené - se mi stalo, že číšník na můj dotaz ohledně původu ústřic odpověděl, že neví co říct, protože on osobně ústřice nejí, víno nepije a nikdy nechtěl ani jedno ochutnat a na áčku před podnikem bylo francouzká restaurace a týdení nabídka) a rádobysvětovost majitelů, kteří vymýšlejí naprosto příšerná jídla - ukládám si týdenní menu restaurantu Thálie - např. (
Italské špagety Carbonara s grilovanými kuřecími nugetami v argentinské krustě, zdobené voňavým uzeným sýrem a bylinkovým květem nebo
Krůtí prsíčko v krustě Pampa Argentina, gratinované broskví a sýrem gouda, přírodní omáčka provoněná šampaňským vínem, podávané s cibulovou dušenou rýží nebo
Tortiglioni rigatoni provoněné čerstvým baby špenátem, filovaná kuřecí prsíčka v tymiánové krustě, barevnou zeleninou a kantonskou omáčkou s prosciuttem, zdobené sýrovými eidamskými hoblinkami).
Rozlišuji: od zaplivané čtyřky (pokud tam tedy vůbec někdy jdu) neočekávám víc než slušné pivo a ucházející tvarůžky s chlebem, ale od podniku, co je velmi "cool", "trendy" a "in" chci něco víc a velmi mě štve, že si hraje na něco čím není.
A to nemluvím o mánii povyšovat věci z prášku na něco úžasného (polévka z řady Přidej vejce, Prima pauza, jed Podravka natura a její "agentský" marketing (Rada z kuchyně Podravky:
Vést rychlý a moderní život, starat se o zdraví, vyváženou stravu a užívat si přípravu jídla z přírodních složek dnes již není nemožná mise. Pro bohatou a přírodní chuť stačí k těstovinám, rýži, bramborám, omáčkám, salátům a masům dodat Podravku Natura a maso všech druhů bohatě posypat.A všechna ta nesmyslná a klamavá označení jako "Právě vytaženo z pece" (dopek v Kaulandu), "čerstvě ukrojeno" (Lidl), "poctivý řez/poctivá porce", "žena prostě nesní najednou čtvrt kila tvarohu" (Madeta poté co zmenšili balení jednoho typu tvarohu z 250 na 170 g při zachování ceny) - to je téma na jazykovědnou studii, kterou zpracovávám s jednou lingvistkou.
Tokio je naprostý extrém i ve srovnání s Francií nebo Itálií. A totéž Las Vegas. Standard/ řemeslná poctivost je to co mne zajímá. A to je tu děsivé.
prodejce: to vypadá skoro chutně.
Na oplátku vrchol nechutnosti a tuzemského fortelu. (Frýdek-Místek)
A na baru Aloha jsem viděl jako upoutávku na jeden z drinků napsáno na výloze tohle: "Váš jazyk zažije brutálně vlhký orgasmus" (mám to vyfoceno, ale někam jsem založil kablík k telefonu, tak to nemohu zkopírovat).