Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Odpovědět
flyingblue
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 5478
Registrován: 16. 12. 2008, 14:31
Bydliště: up in the air
Stav: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvek od flyingblue »

cocik píše:Tak zase jako budme realisti - pri soucasnym stavu ceskyho pohostinstvi je opravdu dost nerealny cekat, ze bude kdejaka pipina servirka v Brne znat vsechny technologicky postupy pri priprave jidel. Brno (mozna dikybohu) neni Vegas ani Tokyo, kde je neco takovyho bezny. I kdyz ve Vegas taky nemaj metro.

Ja sice nejsem zadnej gastronomickej purista, ale musim rict, ze jsem si super uzil minulej vikend v Osace. Vetsinou jsme tam chodili po malejch domacich restauracich a jedli veci typu kureci sashimi, syrovy jatra, peceny srdce atd. Chutnalo to naprosto uzasne a k mymu obrovskymu prekvapeni to prezil v pohode i zaludek a penezenka, takze muzu japonskou kuchyni jenom doporucit.


Ale to jenom kvuli tomu, ze si mel lokalniho guida. Jako cinskymu koupakovi by Ti dali maximalne univerzalni hotelovou kuchyni :-)


prodejce
Prodejce
Prodejce
Příspěvky: 4294
Registrován: 14. 12. 2004, 11:51
Bydliště: na vejminku
Stav: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvek od prodejce »

cocik píše:Ja sice nejsem zadnej gastronomickej purista, ale musim rict, ze jsem si super uzil minulej vikend v Osace. Vetsinou jsme tam chodili po malejch domacich restauracich a jedli veci typu kureci sashimi, syrovy jatra, peceny srdce atd.

Nějaké fotky?

cocik
autor Trip reportu roku 2011, 2012, 2015; Nejlepší autor trip reportů 2011, 2012; vítěz kategorie Když cesta je cíl 2011, 2012, 2015
autor Trip reportu roku 2011, 2012, 2015; Nejlepší autor trip reportů 2011, 2012; vítěz kategorie Když cesta je cíl 2011, 2012, 2015
Příspěvky: 1689
Registrován: 12. 08. 2008, 05:05
Bydliště: CTU
Stav: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvek od cocik »

Bohuzel ne, nejsem moc velkej foodie, takze si jidla nefotim.

prodejce
Prodejce
Prodejce
Příspěvky: 4294
Registrován: 14. 12. 2004, 11:51
Bydliště: na vejminku
Stav: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvek od prodejce »

Tak a pro srovnání s Wagon Slovakia něco z nabídky JLV. České jídelní vozy JLV jsou většinou úplně nebo poloprázdné. Nevím proč. Přitom na rozdíl od Wagon Slovakia jídla NEJSOU připravována ve vlaku, což je přeci rozumné řešení: ve vlaku se dají vyrobit jen smradlavé blafy na pánvi. Rozumější je jídlo uvařené jinde ráno naložit a pak ho jenom vydávat, popřípadě doupravit. Díky tomuto konceptu se ve srovnání s minulým režimem zlepšila úroveň jídeláků JLV asi o 1000%. Zakusil jsem v minulosti i jídelní vozy Urblík, které skončily v roce 2008 a kvalita je nesrovnatelná ve prospěch JLV. Urblík byl stejný koncept a původní WRm vozy jako Wagon Slovakia – placatá masa s bramborem komplet připravovaná na palubě. Jen pořád nechápu dvojí ceny u JLV - při jízdě vlaku na českém území jsou asi poloviční (říkají tomu "Happy hour").

DVORAK2.jpg

A bacha – existují dva druhy vozů. Rozdíl je v nich takový, že na starších vozech řady WRmee není pípa! Tedy žádná točená plzeň! Na novějších vozech si můžete dát točenou plzničku do trojky :)

DVORAK3.jpg
místo: večerní EC Dvořák VIE-PRG, řada Wrmee - bez pípy, takže černý Kozel jako druhá volba. Když jsem do vozu vtrhnul, překvapil jsem vrchního, který seděl rozvalený v barovém oddílu, měl nohy na stole (ano, skutečně na stole) a četl noviny. Byl jsem v celém jídeláku sám, obsluha nakonec byla velmi milá.

DVORAK4.jpg
Gulášová polévka s košíkem pečiva
místo: večerní EC Dvořák VIE-PRG
cena: asi 50 Kč
pozn.: hustá, poctivá, masová a dobrá. Jen mikrovlnka neodvedla moc dobrou práci – uprostřed ještě studená, na okrajích vařící.
dojedeno: ano
verdikt: 7/10

DVORAK1.jpg
Mladé kuřátko pečené na víně, podávané se šťouchanými bramborami, šunkou a žampiony
místo: večerní EC Dvořák VIE-PRG
cena: 159,- Kč na českém území, na rakouském území asi 300,- Kč
pozn.: Z podzimní sezonní nabídky JLV 2013. Pro mě zajímavá kombinace – kuře a na víně? Ale bylo to dobré, jen jsem nepochopil cože za šťávu vytéká z těch šťouchaných brambor, které beztak byly poněkud vlažné. Jinak OK.
dojedeno: beze zbytku
verdikt: 6/10
Naposledy upravil(a) prodejce dne 04. 05. 2014, 21:20, celkem upraveno 3 x.

prodejce
Prodejce
Prodejce
Příspěvky: 4294
Registrován: 14. 12. 2004, 11:51
Bydliště: na vejminku
Stav: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvek od prodejce »

SLOVAN.jpg

Vepřové karé marinované v rozmarýnu, omáčka z lišek, opečený brambor a kapusta na slanině
místo: EC277 Slovan PRG-BUD
cena: 159,- Kč
pozn.: z letní sezonní nabídky JLV 2013. Skvělá kombinace chutí, kapusta a rozmarýn jdou dobře dohromady. Karé šťavnaté a křehké, i když nerovnoměrně posolené, liškové omáčky bylo přesně akorát, ani moc ani málo.

Poněkud otravné jsou "upoutávky" na kávičky a dezerty, které stojí na stole v plastovém stojanu. Další letáček byl ještě přilepený izolepou na topení.
dojedeno: ano
verdikt: 7/10 sehr gut


persona
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2130
Registrován: 24. 05. 2008, 12:26
Bydliště: BRQ
Kontaktovat uživatele:
Stav: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvek od persona »

cocik: ono nejde ani tak o technologické postupy, ale o znalost základních věcí, resp. zoufalou nevyškolenost personálu, který dle mých zkušeností často ani nabízená jídla neochutnal nebo je nemá rád (v jedné z "lepších francouzských" restaurací - nyní již zavřené - se mi stalo, že číšník na můj dotaz ohledně původu ústřic odpověděl, že neví co říct, protože on osobně ústřice nejí, víno nepije a nikdy nechtěl ani jedno ochutnat a na áčku před podnikem bylo francouzká restaurace a týdení nabídka) a rádobysvětovost majitelů, kteří vymýšlejí naprosto příšerná jídla - ukládám si týdenní menu restaurantu Thálie - např. (Italské špagety Carbonara s grilovanými kuřecími nugetami v argentinské krustě, zdobené voňavým uzeným sýrem a bylinkovým květem nebo Krůtí prsíčko v krustě Pampa Argentina, gratinované broskví a sýrem gouda, přírodní omáčka provoněná šampaňským vínem, podávané s cibulovou dušenou rýží nebo Tortiglioni rigatoni provoněné čerstvým baby špenátem, filovaná kuřecí prsíčka v tymiánové krustě, barevnou zeleninou a kantonskou omáčkou s prosciuttem, zdobené sýrovými eidamskými hoblinkami).

Rozlišuji: od zaplivané čtyřky (pokud tam tedy vůbec někdy jdu) neočekávám víc než slušné pivo a ucházející tvarůžky s chlebem, ale od podniku, co je velmi "cool", "trendy" a "in" chci něco víc a velmi mě štve, že si hraje na něco čím není.

A to nemluvím o mánii povyšovat věci z prášku na něco úžasného (polévka z řady Přidej vejce, Prima pauza, jed Podravka natura a její "agentský" marketing (Rada z kuchyně Podravky: Vést rychlý a moderní život, starat se o zdraví, vyváženou stravu a užívat si přípravu jídla z přírodních složek dnes již není nemožná mise. Pro bohatou a přírodní chuť stačí k těstovinám, rýži, bramborám, omáčkám, salátům a masům dodat Podravku Natura a maso všech druhů bohatě posypat.

A všechna ta nesmyslná a klamavá označení jako "Právě vytaženo z pece" (dopek v Kaulandu), "čerstvě ukrojeno" (Lidl), "poctivý řez/poctivá porce", "žena prostě nesní najednou čtvrt kila tvarohu" (Madeta poté co zmenšili balení jednoho typu tvarohu z 250 na 170 g při zachování ceny) - to je téma na jazykovědnou studii, kterou zpracovávám s jednou lingvistkou.

Tokio je naprostý extrém i ve srovnání s Francií nebo Itálií. A totéž Las Vegas. Standard/ řemeslná poctivost je to co mne zajímá. A to je tu děsivé.

prodejce: to vypadá skoro chutně.

Na oplátku vrchol nechutnosti a tuzemského fortelu. (Frýdek-Místek)

P1040423.JPG


A na baru Aloha jsem viděl jako upoutávku na jeden z drinků napsáno na výloze tohle: "Váš jazyk zažije brutálně vlhký orgasmus" (mám to vyfoceno, ale někam jsem založil kablík k telefonu, tak to nemohu zkopírovat).

Tinto blafy.jpg

prodejce
Prodejce
Prodejce
Příspěvky: 4294
Registrován: 14. 12. 2004, 11:51
Bydliště: na vejminku
Stav: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvek od prodejce »

persona píše:A všechna ta nesmyslná a klamavá označení jako "Právě vytaženo z pece" (dopek v Kaulandu), "čerstvě ukrojeno" (Lidl), "poctivý řez/poctivá porce", "žena prostě nesní najednou čtvrt kila tvarohu" (Madeta poté co zmenšili balení jednoho typu tvarohu z 250 na 170 g při zachování ceny) - to je téma na jazykovědnou studii, kterou zpracovávám s jednou lingvistkou.

Tak k tomu mám taky jeden příspěvek.
Jedete takhle na byciklu krajinou v horkém letním odpoledni a u hospůdky cedule "Točená limonáda". Tak neváháte a hurá na ní:

tocena.jpg
.. ale ona chutná tak nějak podezřele :) Tak se zeptáte cože je to v tom půllitru.. co to je za limonádu.. no a odpověď? Heleďte naléváme přesně to, co je napsané na lístku, takže TOČENOU LIMONÁDU:

tocenalimonada.jpg
tocenalimonada.jpg (4.53 KiB) Zobrazeno 4192 x

k.m
Cestující Economy Class
Cestující Economy Class
Příspěvky: 111
Registrován: 15. 11. 2009, 13:27
Bydliště: Č.B
Stav: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvek od k.m »

Tak když jsme u toho vlaku...cca dva roky zpět....EC 176 Brno-Hamburk(jízda Praha-Berlín) - JLV
na území ČR též prázdno..
na území ČR též prázdno..
snídaně(cca 120 CZK) - klasika - 8/10
snídaně(cca 120 CZK) - klasika - 8/10
medovník s džusem (cca 100 CZK) - 6/10
medovník s džusem (cca 100 CZK) - 6/10
na uzemí Německa vůz se přeci jen lehce zaplnil - svíčková s brusinkami + cola(cca 13 EUR) - 5/10
na uzemí Německa vůz se přeci jen lehce zaplnil - svíčková s brusinkami + cola(cca 13 EUR) - 5/10

persona
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2130
Registrován: 24. 05. 2008, 12:26
Bydliště: BRQ
Kontaktovat uživatele:
Stav: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvek od persona »

Příště zkus požadovat Točenku - "zlatý standard" v oblasti "točených" limonád :-)

Tocenka.jpg
Tocenka.jpg (5.19 KiB) Zobrazeno 4128 x

cocik
autor Trip reportu roku 2011, 2012, 2015; Nejlepší autor trip reportů 2011, 2012; vítěz kategorie Když cesta je cíl 2011, 2012, 2015
autor Trip reportu roku 2011, 2012, 2015; Nejlepší autor trip reportů 2011, 2012; vítěz kategorie Když cesta je cíl 2011, 2012, 2015
Příspěvky: 1689
Registrován: 12. 08. 2008, 05:05
Bydliště: CTU
Stav: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvek od cocik »

Takhle vypada navsteva prumerny japonsky restaurace tady v Sanghaji (pokud ji zrovna nacionalistickej dav nevyraboval). Kvalitou bych to charakterizoval jako klasickou "Restauraci Na ruzku" nekde v okresnim meste, ale jidlo to neni spatny. Nejvetsi sranda byla, kdyz jsem tam vzal kamarada Cecha, co zije skoro sedm let v Japonsku, protoze obsluha mluvi jak cinsky, tak japonsky, ale absolutne nechape, ze tam prijde bilej, co na ne misto anglictiny nebo lamany cinstiny pusti japonskej kulomet...

japanfood2.jpg

obedovy menu (ten udon je mimochodem vynikajici)

japanfood.jpg

Neco z grilu (+ k piti mistni "tocenka")

tygrlive
Vedoucí kabiny
Vedoucí kabiny
Příspěvky: 821
Registrován: 23. 12. 2009, 22:07
Stav: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvek od tygrlive »

Milovnikum prekladu jidelnich listku doporucuji restauraci Platan v Samare nebo Druzhnaja Kruzhka v Niznim Novgorodu.

Listek v prvnim pripade prekladal nejaky translator, takze veprove usi maji treba preklad "Prasata Tabulatory" nebo je v nabidce "Teleci kachni prsa" a vubec je to menu roku.

V druhem pripade je uz to legrace polovicni, ale zase to hur chutna. "Smazheny Cheese Hermelin" mluvi za vse.

Fotoukazky nemam, ale opravdovy fanousek si tam cestu najde :)

persona
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2130
Registrován: 24. 05. 2008, 12:26
Bydliště: BRQ
Kontaktovat uživatele:
Stav: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvek od persona »

K těm překladům existuje malinký sborníkový článeček (do Google zadejte "Nepřesnosti a chyby při překladu jídelních lístků" - autorka Kateřina Elisová). Vybírám nejvypečenější kusy:

Selská bašta – Rural Meal (venkovské jídlo)

Bivojův pikantní steak – Bivojův a Juicy Stake (Bivojův šťavnatý podíl)
Nakládaný hermelín – Imposed in Vegetable Oil Germelin (uložený
v rostlinném oleji Germelins
Smažená niva – The Baked Cheese the Field (pečená niva, slovo je použito ve
smyslu louka, pole)…

A sem chodí rádi někteří starší kolegové: http://www.restaurantevropa.cz/jidelni_listek.htm - zachovávám původní typografii lístku

Vepřová kýta,kukuřičný troj obal
(pork,corn,three container)

Panenské dukáty v parmezán omáčce
(Virgin ducats in parmesan sauce)

Losos po Řecky
(salmon, after Greece)

Cikánské špagety
kečupová omáčka,sýr
(ketchup sauce,cheese)

Zajímavý je též fenomén balkánské/jadranské zmrzliny

Balkanska.jpg

Balkanska 2.jpg

Globik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 5916
Registrován: 04. 01. 2004, 11:53
Oblíbené typy letadel: B767, Cessna 208
Pohlaví: muž
Bydliště: Honolulu
Stav: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvek od Globik »

prodejce píše: jídla NEJSOU připravována ve vlaku, což je přeci rozumné řešení: ve vlaku se dají vyrobit jen smradlavé blafy na pánvi. Rozumější je jídlo uvařené jinde ráno naložit a pak ho jenom vydávat, popřípadě doupravit. Díky tomuto konceptu se ve srovnání s minulým režimem zlepšila úroveň jídeláků JLV asi o 1000%.

Jen mikrovlnka neodvedla moc dobrou práci – uprostřed ještě studená, na okrajích vařící.

jen jsem nepochopil cože za šťávu vytéká z těch šťouchaných brambor, které beztak byly poněkud vlažné.


Dovolím si tedy parafrázovat: Díky tomuto konceptu jsou namísto čerstvě připravených jídel špatně ohřívané blafy.

Globik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 5916
Registrován: 04. 01. 2004, 11:53
Oblíbené typy letadel: B767, Cessna 208
Pohlaví: muž
Bydliště: Honolulu
Stav: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvek od Globik »

prodejce píše: Jen pořád nechápu dvojí ceny u JLV - při jízdě vlaku na českém území jsou asi poloviční (říkají tomu "Happy hour")

Normální optimalizace cen cenám místně obvyklým a srovnání s poptávkou. Co je na tom k nepochopení? Prostě těmi vlaky jezdí i vnitrostátní přeprava a v Česku ty ceny málokdo zaplatí, naopak v Německu/Rakousku je každý zaplatí rád.

HighFlyer
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4083
Registrován: 21. 01. 2004, 17:56
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:
Stav: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvek od HighFlyer »

Globik píše:
prodejce píše: Jen pořád nechápu dvojí ceny u JLV - při jízdě vlaku na českém území jsou asi poloviční (říkají tomu "Happy hour")

Normální optimalizace cen cenám místně obvyklým a srovnání s poptávkou. Co je na tom k nepochopení? Prostě těmi vlaky jezdí i vnitrostátní přeprava a v Česku ty ceny málokdo zaplatí, naopak v Německu/Rakousku je každý zaplatí rád.

Take je v tom nejake evropske narizeni, ktere zakazuje uctovat dvoji ceny za totez zbozi nebo sluzbu. Takze to nejsou dvoji ceny, ale happy hour :mrgreen:


Odpovědět