Za pořádnou whiskey do krajů lesů, vod a strání

Lkprak
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1320
Registrován: 26. 10. 2012, 15:46
Stav: Offline

Za pořádnou whiskey do krajů lesů, vod a strání

Příspěvek od Lkprak »

Jak jsem na Man nedoletěl...(o plánování)
Loni na Štědrý den jsem čekal návštěvu. Ta ale z "jistých" důvodů nepřijela, tak jsem si otevřel víno, které jsem pro ni měl přichystané a abych si udělal radost, začal jsem plánovat červnovou dovolenou.
Flybe pár dní předtím oznámilo otevření linky z Prahy do Southendu, navíc operovanou Embarerem 195, kterým jsem ještě neletěl, nebylo moc co řešit, koupil jsem jednosměrnou letenku, už ale vážně už nevím, za kolik. Jak vína v láhvi ubývalo, klesaly i mé mozkové kapacity, takže mně pro zpáteční cestu nenapadlo nic lepšího než využít další novou linku, a to spoj Ryanairu z Liverpoolu do Prahy. Přílet do Southendu ve středu, odlet z Liverpoolu v neděli, co budu dělat mezitím, to jsem hodlal pořešit až v novém roce a hlavně, až trochu vystřízlivím.
Po Novém roce jsem se na to vrhnul. Británii už mám celkem procestovanou, musí to být něco extra. Na Barru se mi moc nechtělo, zaujaly mně ty L410, co létají na ostrov Man. Za 800 korun kupuju jednosměrnou letenku z Blackpoolu, cestu zpátky pořeším zase později. Zmiňuju se o tom kamarádům, prý ať počkám, možná poletí taky. Tak čekám.
V polovině února mi kamarádi sdělují, že letět bohužel nemohou. Zhruba v ten samý čas se jedné z L410 na Manu tak úplně nepovedlo přistání a společnost Van Air Europe, jež je tam provozovala, přišla o licenci. Virtuální aerolinky Cityings, které tyto lety zastřešují, nějakou dobu zkouší létat s pronajatými stroji jiných aerolinií, ale záhy to vzdávají a krachují. A já jsem s hledáním zase na začátku.
Teď už do toho musím jít na tvrdo, doba odletu se blíží, denně sjíždím Azair, navíc peněz pomálu. Nejlevněji z Anglie se dá doletět do Skotska, ale Edinburgh ani Glassgow mně nelákají. Nakonec si všímám, že asi za 650 korun se dá doletět na letiště Kerry, ležící v jihozápadním Irsku mezi městy Killarney a Trallee, poblíž národního parku, jemuž své jméno propůjčilo prvně jmenované město. Kdysi jsem už v Irsku byl, projel si ho kolem dokola, do tohoto parku ale jen nakouknul a slíbil si, že se sem jednou vrátím a pořádně si ho prohlédnu. Teď je možná ten správný čas.
Tak na čtvrtek, den po příletu do Southendu, kupuju letenku s Ryanem ze Stanstedu do Kerry. Tam dám dvě noci. Jelikož je odlet z Liverpoolu až odpoledne, můžu klidně přeletět z Irska do Anglie až ten den ráno. Spojení mezi Irskem a Británii je bohaté, ceny u Ryanu často kolem šesti set korun. Beru ranní let z Dublinu do Manchsteru, v ten samý čas to letí i Aer Lingus, ale je o něco málo dražší.
Zbývá poslední část tajenky, jak se dopravvit z oblasti kolem Kerry do Dublinu. Více méně formalita, autobusů i vlaků jezdí dost. Ale pozor, chvíli koukám, z Kerry létají do Dublinu dvakrát denně Aer Lingus, jednosměrka jen asi za 40 Euro. To za tu srandu stojí. Beru to. Ještě ubytko, jedna noc v Londýně, dvě v Killarney, jedna v Dublinu, všechno ty nejlevější hostely. Jo, řešit ubytování, když máte hluboko do kapsy, není nejlepší nápad.
Ok, vyřešeno, naplánováno, je čas dojít do banky reklamovat tu mojí platbu za letenky na ostrov Man. Koukají po mně jak zjara. Aerolinka zkrachovala, ale co my s tím máme společného? Naštěstí v prohlášení, jež aerolinka vydala, je přímo napsáno, že člověk to má zkusit přes banku. Taktéž argument "mí přátelé to tak dělají" zabírá, už na mně nekoukají jak na úplného idiota. Berou si mé údaje, prý se ozvou. Volají hned to odpoledne, mám přijít vyplnit nějaký formulář. Přicházím, vyplňuji. Zas, prý že se ozvou. Měsíc, dva, neděje se nic, zapomínám na to...
Začátkem června kopíruju loňský scénář. Nejdřív dovolená se psy v horách, potom sám na Ostrovy. Alpy měním za Krkonoše, seník za chatu provozovanou polskou obdobou Klubu Českých Turistů, do cíle mně místo Swissairu dopravují České Dráhy, hřebenové túry si vyloženě užívám. Za mnohem méně peněz mám mnohem více muziky. Na skok doma a kontrola účtu, nemůžu tomu uvěřit, oni mi ty peníze za letenku na Man fakt vrátili.

Jak jsem svou múzu na letišti potkal (o odletu)
Tak vzhůru na letiště. Flybe neumožňuje check-in na lety z Prahy, zatím. Musím na přepážku, jsem tam jako první. Poletí Vás málo, jenom asi 50, sděluje mi pán za přepážkou, chci místo vepředu, dává mi 2A. Rychle přes pasovku a do baru, na ranní pivo. Za mnou se připravuje k odletu do Moskvy jeden ze strojů ČSA, ještě chvíli čekám a pak do gatu B7.
Na security jsou mí kamarádi, včetně té, co tenkrát na Štědrý den měla přijít a nepřišla, mám chuť jí říct, "ty, ty za to můžeš, že jsem teď tady," ale říkám ji ve skutečnosti něco úplně jiné věci. A ač žádná fronta, trávím tu dlouhé minuty.
Totálně nabit dobrou náladou konečně procházím do odletové čekárny, náš stroj už je tady. Sice v barvách Flybe, ale ve skutečnosti patří společnosti Stobart Air. Stejná společnost je mimochodem i vlastníkem toho ATrka, kterým poletím z Kerry do Dublinu, tentokrát v barvách Aer Lingus. A Eddie Stobart je význaný kamionový dopravce v Británii. A jeden jejich kamión mi na jaře hodně dlouho stál před barákem. Noc nic.
3 start.JPG
3 start.JPG (88.86 KiB) Zobrazeno 6493 x


Praha - Southend
středa 14.6., 10:05-11:00 
(odlet na čas, přílet asi o 5 minut dříve)
Flybe (Stobart Air), E195
let BE 6181, reg. G-FBEH

LF: 47%
V devět let starém letadle nás letí nakonec 56. Včetně tchýně jednoho mého kamaráda. Svět je holt malý.
2.jpg
2.jpg (34.34 KiB) Zobrazeno 6493 x

Totálně rozesazený po letadle, polovina Malajci, zbytek Češi, Slováci, Briti...
Odlet směrem na západ, sedět na druhou stranu, vidím můj kladenský byt, takhle se mi po hodině letu naskýtá pohled na frankfurtské letiště, nedlouho po té na to bruselské, pak už vidíme Bruggy, Ostende a vodu.
1.JPG
1.JPG (87.21 KiB) Zobrazeno 6493 x

7 Bruggy.JPG
7 Bruggy.JPG (140.69 KiB) Zobrazeno 6493 x

6 Brusel.JPG
6 Brusel.JPG (130 KiB) Zobrazeno 6493 x

5 Frankfurt.JPG
5 Frankfurt.JPG (107.99 KiB) Zobrazeno 6493 x

4.JPG
4.JPG (89.31 KiB) Zobrazeno 6493 x

Občerstvení za příplatek, jak jinak. Dávám si kávu, platit se dá Librami nebo Eury, kartou až od pěti Liber. Za kafe jsem platit 3,40 Eura. Nic moc.
Venku je ale celkem na co se dívat, kromě těch letišť a měst pod námi vidíme třeba letící stroj v barvách EasyJet nebo dokonce A380 Emirátů. Juchů!
12 nádraží u letiště.JPG
12 nádraží u letiště.JPG (121.31 KiB) Zobrazeno 6493 x

11 SEN hala.JPG
11 SEN hala.JPG (115.76 KiB) Zobrazeno 6493 x

Jdu se ještě projít pozdravit kamarádovou tchýni, pak už se klesá. Samá průmyslová zóna, špinavá voda, až těsně před přistáním typické řadové domky.
V Southendu kvanta bizjetů, výstup na plochu, slečna od handlingu se nás ptá, odkud jsme to přiletěli. To, že si fotím letadlo, jí absolutně nevadí. Na imigračním jsme sami, polovina letadla musí vyplňovat ty vstupní kartičky, doufám, že nás to po brexitu nebude čekat taky. Paní na pasovce chválím letiště. "Jo, je takové krásně malé." Když jí říkám, že zítra poletím ze Stanstedu, varuje mně, ať si dám pořádnou časovou rezervu. Jo, s tím počítám.
10.JPG
10.JPG (96.19 KiB) Zobrazeno 6493 x

9 před přistáním.JPG
9 před přistáním.JPG (99.54 KiB) Zobrazeno 6493 x

Přímo před letištěm železniční zastávka. Doleva jezdí vlaky do Londýna, doprava do centra Southendu. Kašlu na obojí, jdu pěšky. Nejdřív kolem hotelů, autobusového terminálu i restaurace McDonald, pak typickým předměstím, širokou ulicí Victoria, to už jsem v centru, u stejnojmenného nádraží. Z letiště je to sem asi 3.5 kilometru, v letním vedru celkem příjemná procházka. A dál už směrem k moři ulice High Street, taková ta typická anglická pěší zóna centrem města, všude kvanta obchodů, ale to už člověk tuší moře. Ještě si dát někde oběd, podejít druhou železniční trať, která sem vede z Londýna. Ta první začíná v Londýně na Liverpool Street a končí tady na nádraží Victoria, ta druhá začíná na Fernchucrch Street a více kopíruje pobřeží. V samotném Southendu nejsou nijak propojené, jejich nádraží se ale nacházejí pár stovek metrů od sebe.
8.JPG
8.JPG (79.88 KiB) Zobrazeno 6493 x

17.JPG
17.JPG (104.49 KiB) Zobrazeno 6493 x

Chceme se mi sejít dolů na ulici vedoucí kolem pobřeží, ale je tu výtah. A za ním molo. Dlouhé molo, tak dlouhé dřevěné molo, že po něm jezdí vlak. A kolem něj Dinopark, lunapark a taky nějaké pláže.
16 molo vláček.JPG
16 molo vláček.JPG (136.06 KiB) Zobrazeno 6493 x

Za tři libry kupuju jednosměrnou jízdenku na ten vláček. Je malý a pomalý, ale jízda s ním je zážítek.
Molo má něco přes dva kilometry, na jeho konci restaurace a pár dalších věcí, ale hlavně tam pořádně fičí. Zpátky už jdu pěšky. Cedule varují, že to může klouzat, já se však spíš bojím, že se jedno z těch prken pode mnou prolomí. Občas působí opravdu křehce.
15 skoro na konci mola.JPG
15 skoro na konci mola.JPG (76.17 KiB) Zobrazeno 6493 x

14 výtah k molu.JPG
14 výtah k molu.JPG (119.74 KiB) Zobrazeno 6493 x

Je to taková menší zkouška odvahy, ale já jí zvládnul. Kolotoče ani houpačky mně moc nelákají, jde se na pláž. Plno lidí se koupe, já na to ale nám čas. A hlavně, to moře je takové...hnědé.
13 SEN centrum.JPG
13 SEN centrum.JPG (127.8 KiB) Zobrazeno 6493 x

Tak zpátky na Victorii, tentokrát už na nádraží. V jedenáct jsem přistál, ve dvě mi jede vlak do Londýna. Jízdenku za pět liber a pár pencí k tomu (běžně stojí víc), mám koupenou přes internet, stačí zadat do automatu kartu a kód. Automat je nějaký rozbitý, paní v pokladně si s tím neví rady, nakonec mi ale lístek vydává.
21.JPG
21.JPG (112.32 KiB) Zobrazeno 6493 x

Je to takový obyčejný panťák, hned první zastávku má u Southendského letiště, pak staví celkem často, jak se blížíme k Londýnu a připojují se k nám další a další předměstské tratě, staví už o něco míň. Ještě se projet kolem olympijského parku a za hodinu jsme na Liverpool Street. Co s načatým odpolednem ve městě, kde už jsem tolikrát byl? Jen tak se toulám, kolem Monumentu, táhne mně to k vodě, přes London Bridge, podívat se na místo, kde před nedávnem řádili magoři.
20 londýnská klasika.JPG
20 londýnská klasika.JPG (106.61 KiB) Zobrazeno 6493 x

Ještě kouknout zdálky na Tower Bridge a pak přejít na druhý břeh. Nejdřív kafe, potom pivo, kolem pána, co to umí s bublinkama a pomalu kolem řeky.
19 London bridge.JPG
19 London bridge.JPG (113.58 KiB) Zobrazeno 6493 x

18 vlak do Londýna.JPG
18 vlak do Londýna.JPG (115.16 KiB) Zobrazeno 6493 x

Odpoledne se zvolna mění v podvečer, přecházím Milenium Bridge a kolemjdoucích se ptám, kudy na Trafalgar Square. Už si to užívám, na ulici Aldwych hledám nějaký vstup do stanice metra, jež tu pod námi někde je. Stanice se za války proslavila jako protiletecký kryt, pak, na konci svého provozu a ještě chvíli po něm, sloužila hojně filmařům. Od roku 1994 je už mimo provoz. Hledám, ale marně. A špatně. Podle Wikipedie bych jeden, již zavřený vchod do ní při pořádném hledání našel.
25 Trafalgar.JPG
25 Trafalgar.JPG (117.89 KiB) Zobrazeno 6493 x

Tak nic, jdu dál, kolem Covent Garden, zdejší muzeum dopravy jsem už navštívil dvakrát, na můj vkus mají příliš vysoké vstupné, 17 liber se mi za něj dávat nechce. Tak jen nakouknout do tržnice a pak konečně Trafalgar Square. Jako mladý jsem tu v roce 1999 krmil piškotami holuby, to se ale teď nesmí.
24 Covent Garden.JPG
24 Covent Garden.JPG (137.21 KiB) Zobrazeno 6493 x

23 London transport muzeum.JPG
23 London transport muzeum.JPG (146.26 KiB) Zobrazeno 6493 x

22 Aldwych.JPG
22 Aldwych.JPG (133.74 KiB) Zobrazeno 6493 x

Chvíli posedím, pak vyrážím ulicí The Mall k Buckinghamskému paláci. Ulice je uzavřená pro auta a vyzdobená vlajkami. Miloš Zeman má britskou královnu navštívit následující den, kvůli němu to prý ale není. Chystá se nějaká vojenská prohlídka, začne snad v osm.
28.JPG
28.JPG (78.21 KiB) Zobrazeno 6493 x

V přilehlém St. James parku je spousta lidí, piknukují, popíjí pivo, čekají na přehlídku. Chvíli váhám, že bych se k nim přidal, nakonec si dávám jedno velké pivo a pomalu se přemisťuju na Victorii, tentokrát tu londýnskou. Rychle si dopřávám večeři a pak do metra. Ubytování mám zajištěno v hostelu Kensal Green Backpapers 2, kousek od stanice metra Kensal Green. Beru Victoria Line, na Oxford Cirkus přestupuju na Bakerloo. Metro si se mnou ještě trochu pohraje, souprava, kterou jedu, končí o zastávku dřív, než mám vystupovat. Ale nevadí, další vlak je tu hned vzápětí.
27 čekání na přehlídku.JPG
27 čekání na přehlídku.JPG (168.1 KiB) Zobrazeno 6493 x

26 The Mall.JPG
26 The Mall.JPG (129.94 KiB) Zobrazeno 6493 x

29 metro u hostelu.JPG
29 metro u hostelu.JPG (114.26 KiB) Zobrazeno 6493 x

Hostel je od metra doslova přes ulici. Takový velký a ušmudlaný, ale za 280 korun na noc, co byste chtěli. Rychle zalízt a spát, než spolubydlící začnou chrápat.


Lkprak
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1320
Registrován: 26. 10. 2012, 15:46
Stav: Offline

Za pořádnou whiskey do krajů lesů, vod a strání

Příspěvek od Lkprak »

Jak jsem své múzy neteř pořádně zapil (o přeletu do Irska)
Ráno se probouzím vyspalý, spolubydlící nechrápali, navíc už kolem sedmé se postupně všichni vydávají do světa, před osmou jsem tu už sám. Cestou na záchod vidím z okna hřbitov, no jo, musíme tam všichni.
2.JPG
2.JPG (124.06 KiB) Zobrazeno 6481 x

Rychle balím, na desátou mám koupenej za 6 liber EasyBus z Finchley Road, to je odsud asi čtyři kilometry. Můžu trochu popojet Overgroundem, ale beru to pěšky. Počasí je krásně letní, svítí sluníčko, typickými anglickými ulicemi s nekonečnou řadou řadových domků (bože, to je ale obrat) mi cesta trvá slabou hodinu.
1 hřbitov.JPG
1 hřbitov.JPG (119.66 KiB) Zobrazeno 6481 x

O menší vzrušení se postará ulice Abbey Road, na kterou náhodně narážím, nadšeně si jí fotím, ale později zklamaně zjišťuji, že to není "ta" ulice, v Londýně je stejného jména ještě jedna.
Kousek od Finchley Road se nachází hostel Palmers Lodge, kterým jsem byl před mnoha lety tak okouzlen. Býval bych tam spal i letos, ale jako obvykle měla při výběru ubytování hlavní slovo peněženka (mrcha jedna). Ani se mi tam nechce jít podívat, usazuju se v místním obchoďáku zvaném O2 Centrum, nechávám u telefonu nabít baterku a u sebe zvýšit hladinu kofeinu.
Tuhle trasu jezdí pro EasyBus National Expres, jdu na zastávku o chvilku dřív, chytám ještě dřívější spoj, ale mají plno, ať prý počkám na ten svůj. Na téhle trase se jezdí 24 hodin denně, teď přes den snad po čtvrt hodině. Vůbec, nezanedbatelné procento autobusů jezdící po této ulici má namířeno buď na Luton nebo na Stansted. Určitou raritou je autobus společnosti Megabus, který tu zahlédnu. Ten má namířeno až do Edinburghu (tam bych se teda busem trmácet nechtěl).
7 vláček out of order.JPG
7 vláček out of order.JPG (109.72 KiB) Zobrazeno 6481 x

Můj spoj je už o poznání prázdnější, chvíli se motá londýnskými ulicemi, pak ještě zastaví u stanice metra Golders Green, tam nastupuje několik českých skupinek, zbytek cesty až na Stansted pak poslouchám už jenom svojí mateřštinu.
Kolem půl dvanácté jsem na Stanstedu, na odletové tabuli na prvním místě spoj EasyJetu do Prahy, ve tři čtvrtě na dvě Ryan do Brna (tím asi poletí moji spolucestovatelé z autobusu), někdy před pátou Ostrava. Je čtvrtek, jestli se nepletu, od září mají ve čtvrtek lítat i Pardubice.
6 oběd.JPG
6 oběd.JPG (111.1 KiB) Zobrazeno 6481 x

Všude kvanta lidí, ale nějak se tu člověk cítí dobře. Jdu přes novotou vonící security, securiťákovi při prohlížení pána přede mnou prasknou kalhoty...no, přímo na prdeli. Přitom se nějak neohýbal, jen se starším pánem řešil, kvůli čemu zvoní v rámu. To by mně zajímalo, u koho u nich šijou uniformy.
5.JPG
5.JPG (111.82 KiB) Zobrazeno 6481 x

Projít nekonečným mrakem obchodů a najít něco k jídlu. Pizza, pivo, a asi patnáct liber v tahu. Peněženka pláče, žaludek má na pár hodin co dělat. Proslulý automatický vláček nejezdí, ale tady jsou na to ready, rychle vytáhnout připravené cedule, odkud že to jezdí náhradní busy a může se jet dál.
4.JPG
4.JPG (107.29 KiB) Zobrazeno 6481 x

3 bus na STN.JPG
3 bus na STN.JPG (140.11 KiB) Zobrazeno 6481 x

Já ale mířím do tišší části terminálu, lovím wi-fi a sleduju přistávající letadla. Kamarádce, se kterou si píšu, predikuju, že můj odlet do Kerry se uskuteční z druhé strany letiště, než zrovna jsem. Mýlil jsem se, je jen o čtyři gaty dál.
Nástup samozřejmě na plochu a pak po schodech nahoru, fouká to, ale je mi fajn. Mám místo 28F, tady mi těch pár liber za to stálo. Letadlo úplně plné, snad Irů, Angličanů, možná nějací Amíci.
10.jpg
10.jpg (30.91 KiB) Zobrazeno 6481 x

9 nástup.JPG
9 nástup.JPG (110.68 KiB) Zobrazeno 6481 x

8 boarding.JPG
8 boarding.JPG (124.66 KiB) Zobrazeno 6481 x

15.JPG
15.JPG (105.02 KiB) Zobrazeno 6481 x

Londýn Stansted - Kerry
čtvrtek 15.6., 14:10-15:40 
(odlet i přílet na čas)
Ryanair, B738, reg. EI-DHB
let FR 701

LF: 100%
Ač špička jako prase, na nic se nečeká a náš dvanáct let starý stroj jde rovnou do oblak. Záhy už vidíme za zády stanstedský vzdušný přístav.
14.JPG
14.JPG (60.34 KiB) Zobrazeno 6481 x

Spousta oblouků, jako kdyby jsme hráli kličkovanou (však to znáte), ale zpětný pohled na Flightradar ukazuje, že vlastně o nic nešlo, jen hezky pěkně na západ, nad Walles. To už mám před sebou kafe a sleduju upovídanou holčičku pár řad před sebou a let si užívám. Jižně od Watterfordu nás vítá Irsko, ale nad ním jsou mraky. No, já věděl, že to hezké počasí nemůže trvat věčně.
13.JPG
13.JPG (95.01 KiB) Zobrazeno 6481 x

12 STN.JPG
12 STN.JPG (115.49 KiB) Zobrazeno 6481 x

11 start.JPG
11 start.JPG (79.63 KiB) Zobrazeno 6481 x

Klesá se dolů (ostatně, kam taky jinam), mraky se rozestupují, zem je čím dál zelenější, pár větrníků (slunečníky žádné nevidím), už jsme kousek nad zemí, všichni samozřejmě připoutaní, když tu jedna z cestujících vybíhá, snad na záchod.
20 ubytko.JPG
20 ubytko.JPG (76.74 KiB) Zobrazeno 6481 x

Posádka jí rozhlasem nabádá, ať si urychleně sedne, ale paní se evidentně nechce jen čůrat, sotva si dosedá (a letadlo sedá na zem chvíli po ní), je jasné, že se něco děje, její spolucestující zkolabovala. Rychle se sbíhá posádka a k ní se přidává jedna jiná spolucestující, evidentně doktorka. Paní je při vědomí, asi diabetička, snad kolaps kvůli hladině cukru, ještě než zastavujeme na malinkém letišťáku v Kerry, je volán doktor, výstup se trochu zdržuje, ale to absolutně nikdo neřeší.

Venku je zima a fouká, ten kousek do haly přeběhnu, pak už ale lovím z batohu džíny a mikinu. Místo schodů jakási rampa, to pro těch pár, co povezou na vozíku, asi se bude hodit i té kolabující paní.
19 bus do města.JPG
19 bus do města.JPG (96.14 KiB) Zobrazeno 6481 x

18.JPG
18.JPG (86.81 KiB) Zobrazeno 6481 x

Malinký terminál a za ním nepříjemné překvapení. Policista, co mně kontroluje, chce vidět pas, občanka mu nestačí. Ano, mohl bych se hádat, ale riziko, že nestihnu autobus, co mi jede asi za deset minut a představa, že bych tu trčel další hodinu a ještě bych musel kilometr na vlak, mi za to nestojí a z batohu lovím i pas. A pak jdu před halu a autobus do města má dvacet minut zpoždění. No nic.
17.JPG
17.JPG (88.77 KiB) Zobrazeno 6481 x

Je to fajn cesta, linkový spoj státního dopravce Irish Bus má i wi-fi a dvacetiminutová cesta do Killarney příjemně utíká. Cestou píše kamaráda, ta, kvůli které jsem teď tady, že se jí před pár hodinami narodila neteř Eliška. A svět je hned veselejší.
Už jsem tu kdysi byl, před devíti lety, ale jak už jsem asi psal, jen na skok. Vlakové i autobusové nádraží jsou hned vedle sebe, jen za těch devět let se mezi ně vklínil i obchoďák. Rychlá svačinka a jde se na hostel. Je to kousek z ruky, ale stojí to za to. 3Lakes Hostel. V nové budově, útulně zařízené, za dvě noci se snídaní tu nechám 29 Euro. A to se vyplatí.
16 před přistáním.JPG
16 před přistáním.JPG (95.81 KiB) Zobrazeno 6481 x

Rychle hodit batoh na postel a do centra. Jen tak, na pivo, zapít Elišku. Prý má tohle město jen 13 tisíc obyvatel, ale přitahuje turisty už od 17. století. V centru takové typické hospůdky, spousta luxusních hotelů...a drožky s koňmi.
Lezu do první hospody, co se mi trochu líbí. Chci si dát Guinnesse, ale hlavní pivo, co tu čepují, je Pilsner Urquell. Tak něco ostřejšího, beru irskou Whiskey. Tak ať je Eliška zdravá.
24.JPG
24.JPG (75.9 KiB) Zobrazeno 6481 x

Brouzdám typickou pěší zónou s davy turistů. Tenkrát před devíti lety jsem tu kupoval plyšáka pro malého Vojtíška, co se pár měsíců před tím narodil jedné mé kamarádce. Nyní, a dost možná v tom samém krámě, kupuju irského skřítka pro neteř jiné kamarádky.
23 chaloupka z mechu a kapradí.JPG
23 chaloupka z mechu a kapradí.JPG (124.04 KiB) Zobrazeno 6481 x

Tak nějak se toulám, kolem katedrály, chci nakounout za bránu národního parku Killarney, k té mechové chaloupce, na kterou si pamatuju.
22.JPG
22.JPG (96.14 KiB) Zobrazeno 6481 x

Je už asi sedm večer, ale to nevadí, rychle se vyfotit...a pak mně to prostě vtáhne. Směrovka ukazuje hrad Ross 2,5 kilometru, měl jsem tam v plánu jet až zítra, ale prostě neodolám a jdu. Voní to, krásně to tu voní, přírodou, trávou, kravinci. Kdesi v dáli hory, o kus dál jezero, balzám na nervy jako prase....
21.JPG
21.JPG (141.29 KiB) Zobrazeno 6481 x

28 Ross v pozadí.JPG
28 Ross v pozadí.JPG (114.39 KiB) Zobrazeno 6481 x

27.JPG
27.JPG (100.35 KiB) Zobrazeno 6481 x

26.JPG
26.JPG (147.13 KiB) Zobrazeno 6481 x

Hrad Ross, nebo spíš to, co z něj zůstalo, je snad turistický kýč nejkýčovitější, ale prostě se nedá, člověku je tam fakt dobře. Na břehu jezera, o kus dál loďky, ty už mají pro dnešek padla, ale všude ještě spousta lidí. Tak se zas nadechnout a jít.
25.JPG
25.JPG (95.03 KiB) Zobrazeno 6481 x

Cestou zpátky se stavuju ještě v supermarketu pro večeři, alespoň občas musím šetřit, pizza za 2 Eura to jistí. V hostelové jídelně vedu krátkou konverzaci s indickými sousedy od vedlejšího stolu, o kus dál si zas dopřává večeři skupina španělských důchodců. Postel je neuvěřitelně pohodlná, usínám, ani nevím jak.

Lkprak
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1320
Registrován: 26. 10. 2012, 15:46
Stav: Offline

Za pořádnou whiskey do krajů lesů, vod a strání

Příspěvek od Lkprak »

Jak jsem irské školáky nevychoval (o kouzelném dnu v kouzelném světě)
Ráno je snídaně k dispozici už od šesti. Já se na ní dostavuju asi v osm. Taková ta klasika, džus, kafe, čaj, crossianty, máslo (už hodně dobře roztíratelné), džem...
Národní park Killarney lze prý dobře projet na kole, všude po městě jsou půjčovny kol. Proč však chodit do města, když jednu mám přímo v hostelu? Za 15 Eur na den, jednoduché na údržbu, kolem půl deváté vyrážím. Prý má být slunečno, no, zatím moc není. Mám namířeno do Kennmare, je to asi pětatřicet kilometrů. Po téhle silnici jezdí v létě prý houfy autobusů, jen v opačném směru.
Léto ještě v Irsku není, naopak, je tu neuvěřitelný klid. Po chvíli sjíždím ze silnice blíže k jezeru, tu a tam už nějaký nesmělý baťůžkář na túře, na chvilku se zastavuju u Mucckross Abbey, jen se kochám. O kus dál vodopády Torc, neskutečná paráda.
4.JPG
4.JPG (144.44 KiB) Zobrazeno 6470 x

3.JPG
3.JPG (86.07 KiB) Zobrazeno 6470 x

2.JPG
2.JPG (106.33 KiB) Zobrazeno 6470 x

1 kolo.JPG
1 kolo.JPG (121.16 KiB) Zobrazeno 6470 x

9 vodopády Torc.JPG
9 vodopády Torc.JPG (153.88 KiB) Zobrazeno 6470 x

8.JPG
8.JPG (67.17 KiB) Zobrazeno 6470 x

7.JPG
7.JPG (86.38 KiB) Zobrazeno 6470 x

6.JPG
6.JPG (75.96 KiB) Zobrazeno 6470 x

5.JPG
5.JPG (99.06 KiB) Zobrazeno 6470 x

Silnice se jen tak líně vine, hory se pomalu blíží, víc musím šlapat. Ale co, mám na to celý den. To už ale víc šlapu, než jedu, oči dodávají sílu nohám, protože ta panoramata, to je prostě paráda. Ještě chvíli se držím jezera Muckross, pak až ale jeho břehy silnice opouští. Je to celkem fuška, i když spíš taková nenápadná. Tu a tam trosky kostelů, ale pořád pěkná příroda.
13.JPG
13.JPG (80.1 KiB) Zobrazeno 6470 x

K proslulé Ladies View je to jen něco přes šestnáct kilometrů, ale já toho mám už tak akorát dost. Jen si sednout, dát si kávu a kochat se. Ještě jedu kousek dál, má tu být nějaký průsmyk, ale pak to otáčím. A první půlhodinu nemusím šlapat na pedál, jede to samo. Po tom dlouhém stoupání se dostavuje neskutečná euforie.
12 menší oběd.JPG
12 menší oběd.JPG (116.95 KiB) Zobrazeno 6470 x

Dole u jezer už kvanta lidí, chvíli jedu za partou nějakých školáků, před dvanáctou jsem zpátky v Killarney. Chci si dát oběd, Domino Pizza má zavřeno, tak si dávám burger v nedalekém hotelu Hanningans. Pekelně drahé, ale pekelně dobré.
11 Ladies View.JPG
11 Ladies View.JPG (110.83 KiB) Zobrazeno 6470 x

Už v klidu jedu zase k hradu Ross, odstavuju kolo a čekám na první plavbu po jezeře. Za 10 Euro mi v zadní části lodi dělá společnost třída irských školáků. Jsou stejně nevychovaní, jako Ti čeští, moje nohy zcela ignorují a šlapou po nich, pes, co s nějakým manželským párem je v zadní části lodi s námi, se jen třese, aby neignorovali i jeho. S paní si vyměňujeme nechápavé pohledy, její manžel asi špatně slyší, má naslouchátka, ale dost možná je teď radši vypnul.
10.JPG
10.JPG (88.16 KiB) Zobrazeno 6470 x

17.JPG
17.JPG (113.09 KiB) Zobrazeno 6470 x

Ale je to fajn projížďka, trvá asi 50 minut, jen když děcka zdraví bujarým jásotem každou projíždějící loď, nějak to nevydýchávám a po třetí lodi už je okřikuju. Když se pak ze svého místa na vteřinku vzdálím, abych vyhodil do koše nějaký papír, nějaká holčička mi nekompromisně zabírá místo. To už je zase moc i na její spolužáky a z místa jí vyhazují (naštěstí ne do vody).
16 irští školáci.JPG
16 irští školáci.JPG (92.7 KiB) Zobrazeno 6470 x

15.JPG
15.JPG (87.41 KiB) Zobrazeno 6470 x

14 hrad Ross.JPG
14 hrad Ross.JPG (82.67 KiB) Zobrazeno 6470 x

18.JPG
18.JPG (83.74 KiB) Zobrazeno 6470 x

Zbytek dne pak už v klidu, kolem čtvrté vracím kolo, moje nohy mají dost, v samoobsluze, co je kousek od hostelu, kupuju láhev Staropramenu a na kuřácké terase v hostelu (která ale spíš vypadá jako velká zahrada), u něj relaxuju. Večer si ještě dopřávám procházku po nedalekých obchodem a k večeři si dávám ještě jedno pivo, tentokrát irské. A pak jdu znaven spát.
Naposledy upravil(a) Lkprak dne 12. 07. 2017, 17:51, celkem upraveno 1 x.

Lkprak
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1320
Registrován: 26. 10. 2012, 15:46
Stav: Offline

Za pořádnou whiskey do krajů lesů, vod a strání

Příspěvek od Lkprak »

Jak jsem se pod duhovou vlajkou nevyfotil (o cestě do Dublinu a krátkém pobytu v něm)
Ráno si dopřávám pořádnou snídani. Atrko do Dublinu mi letí až ve 14:10, na letiště je to asi 17 kilometrů. Myslel jsem, že bych to dal pěšky, ale nohy jsou proti. Místo toho se v klidu loučím s hostelem a volným krokem přecházím na nádraží, tentokrát využiju vlak. Je to asi o dvě Eura dražší, než bus, ale má šotoušská duše si to žádá.
Nádraží v Killarney je takové malé, jen pár kolejí a hlavně je hlavové. Jede-li vlak z Trallee, nebo tam naopak míří, musí na zhlaví udělat úvrať.
1 nádraří v Killarney.JPG
1 nádraří v Killarney.JPG (91.55 KiB) Zobrazeno 6467 x

7.JPG
7.JPG (63.33 KiB) Zobrazeno 6467 x

Trávím tu asi hodinu, fotím si nějakou historickou soupravu, chvíli si prohlížím knížky v jejich čekárně. Trend "malých knihoven" dorazil i sem. Vlaková souprava je fajn, i ona má wi-fi, těch dvacet minut do Farranfore uběhne jako nic. Skoro si říkám, že jsem se mohl na Atrko vykašlat a jet vlakem až do Dublinu.
6 odletová hala v KIR.JPG
6 odletová hala v KIR.JPG (100.74 KiB) Zobrazeno 6467 x

5.JPG
5.JPG (86.04 KiB) Zobrazeno 6467 x

Z Farranfore je to na letiště asi deset minut pěšky, mám spoustu času, ještě se stavuju pro oběd v nedaleké sámošce, i tak jsem ale na letišti dobré tři hodiny předem. A kupodivu tu nejsem sám, před halou už posedává a popíjí skupinka Němců, v první chvíli si myslím, že přiletěli nebo se chystají odletět linkou Ryanu do Hahnu, ale ta dnes neletí, nejbližší spoj je až ten, kterým se vydám do Dublinu.
4.JPG
4.JPG (131.31 KiB) Zobrazeno 6467 x

Historie tohoto letiště se začala psát na konci šedesátých let 20. století, ale hodně dlouho sloužilo jen privátním letům, první pravidelný spoj sem dorazil až 22. května 1989 a nepřekvapí, že to byl spoj společnosti Aer Lingus z Dublinu, o den později sem začal létat Ryan z Lutonu. Obě tyto linky fungují dodnes, Aer Lingus, resp. dnes v podaní Stobart Air sem létá 2x denně, Ryan z Lutonu jednou, krom toho Ryanair provozuje několikrát týdně linky ze Stanstedu, Hanhnu, několika prázdninových destinací a od podzimu by měla přibýt i linka z Berlína. Letiště je i hodně využíváno soukromými letadly, konec konců jedno zrovna startoval. Na to, jak slabý je tu provoz, je letiště je celkem slušně vybavené, hlavně velkou restauraci uvítala ona skupina Němců, co se tam záhy přemístila.
3.JPG
3.JPG (99.44 KiB) Zobrazeno 6467 x

2.JPG
2.JPG (147.94 KiB) Zobrazeno 6467 x

Check-in začal asi hodinu a půl před odletem, přišel jsem na něj jako první dostal jsem palubku z číslem 21, dvacet lidí se tedy evidetně odbavilo on-line. Po včerejším incidentu jsem raději použil pas, asi zbytečně, Němci vesele ukazovali všem svůj "ausweis".
11.jpg
11.jpg (34.26 KiB) Zobrazeno 6467 x

Aer Lingus nabízí tuhle linku jako přípojnou ke svým spojům z/do Ameriky, bohužel ale jenom k nim. Škoda, býval bych s nimi letěl na jednu letenku až do Británie. Jinak ale pohoda, důsledná a korektní security a pak menší čekárna s dvěma gaty a barem, který ale kvůli nám neotevřeli.
10 ATrko do Dublinu.JPG
10 ATrko do Dublinu.JPG (97.93 KiB) Zobrazeno 6467 x

Kerry - Dublin
sobota 17.6., 14:10-15:10 
(odlet na čas, přílet asi o 5 minut dříve)
Aer Lingus (Stobart Air), AT7, reg. EI-FAV
let EI 3205

LF: 100%
Letadlo přiletělo na čas, venku bylo zase hezky a ve dvě jsme už byli v letadle. To Atrko bylo vlastně ještě dítě, teprve nedávno oslavilo svoje 3. narozeniny, ale mělo nějaké potrhané sedačky. A samozřejmě bylo úplně plné, většina cestujících, co jsem zaslechl, pak mířila do Ameriky, někteří hned to odpoledne, jiní až další den.
9 tranzit v KIR.JPG
9 tranzit v KIR.JPG (108.89 KiB) Zobrazeno 6467 x

8.JPG
8.JPG (100.67 KiB) Zobrazeno 6467 x

Byl to ale parádní vyhlídkový let nad zeleným ostrovem, nejdřív na západ, zamávat horám, přelětět Limerick, který už vstal z andělina popela a pak irským vnitrozemím směrem na Dublin. Občerstvení samozřejmě placené, dal jsem malou colu s citrónem za 1.50 Eura a nebylo to vůbec špatný.
15 po přistání.JPG
15 po přistání.JPG (87.12 KiB) Zobrazeno 6467 x

14.JPG
14.JPG (81.13 KiB) Zobrazeno 6467 x

To už jsme ale mířili nad moře, až jsem si říkal, že možná doletíme až do Británie, no, když jsem pak koukal zpětně na Flightradar, nebyli jsme od ní zas tak daleko.
13.JPG
13.JPG (71.98 KiB) Zobrazeno 6467 x

Ale to ne, to jen se zařadit do fronty na přistání a po slabé hodince letu přistát v Dublinu. A po přeletu z malinkatého letišťátka v Kerry to byl příjemný šok, být najednou mezi kvanty letadel, jen pojíždění po ploše trvalo deset minut, jízda autobusem k terminálu byla snad schválně udělaná tak, abysme si letiště důkladně prohlédli, všechny ty Rayny a Aer Lingusy, když nás pak vysadili kousek od zelené A330, jež měla nejspíš namířeno do Bostonu, byl to příjemný bonus.
12 na startu.JPG
12 na startu.JPG (85.5 KiB) Zobrazeno 6467 x

20.JPG
20.JPG (122.67 KiB) Zobrazeno 6467 x

Tak rychle proběhnout terminálem 2 dublinského letiště. Nějak jsem nečekal, že po příletu vnitrostátního letu bude následovat kontrola dokladů, ale narozdíl od kolegů z Kerry jim stačila občanka a protože venku bylo slunečno jak v červnu (však taky červen byl) hurá do centra. A jelikož letiště v Dublinu je s centrem města snad ještě hůř dopravně spojené, než to pražské, musel jsem autobusem. Tohle jsem malinko podcenil, někde jsem četl cosi o dvacetičtyřhodinové jízdence, automat u zastávky ale o ní nevěděl, tak koupit za 12 Euro zpáteční jízdenku na městský autobus s celkem sympatickým číslem 747. O dvě sedačky dál v horním patře mi dělala společnost skupina Čechů, ani nevím, čím přiletěli. Bylo to celkem příjemná projžďka, jen jsem si uvědomil, že sedět v horním patře doubledeckeru při jízdě centrem města je prostě opruz, neustále to drncá a skáče, docela jsem si ulevil (ne doslova) když o pár desítek minut později mně autobus vyhodil poblíž Parnell Monumentu.
19.JPG
19.JPG (101.07 KiB) Zobrazeno 6467 x

K mému zaplacenému ubytování to odtud byl už jen kousek, jen mně malinko zmátly tramvajové koleje, které byly i v místech, kde absolutně být neměly, až záhy mi došlo, že stavba prodloužení "zelené" tramvajové linky skrz centrum města je nejen v plném proudu, ale už téměř na konci a nebýt pár detailů (třeba nápisů "cooming soon" na zastávkách), myslel bych si, že už sem tramvaje dávno jezdí.
18.JPG
18.JPG (111.36 KiB) Zobrazeno 6467 x

Pro ubytování v Dublinu jsem zvolil Dublin International Hostel za 20.50 Eur na noc. Sice se snídaní, ale tu jsem kvůli svému zítřejšímu časně rannímu odjezdu stejně nemohl využít. Prý to býval klášter, já jsem asi ale opět říkal, jestli tohle mám zapotřebí. Ušmudlaný, zanedbaný, šílený. Tedy na první pohled. Na druhý a třetí pohled jsem ale zatím neměl čas, venku bylo pořád hezky, tak jsem nahodil žabky a vyrazilo se do města.
I v Dublinu jsem už kdysi byl a to město mi přišlo takové...ploché. V klidu jsem došel na hlavní pěší zónu, jež postupně mění jména, v místě, kde jsem na ní vstoupil, to byla ještě Henry street a tak nějak jsem se nechal unášet davem. Bylo tu pěkně o tom žádná, ale člověk tak nějak neměl co dělat. Na očích pořád ten stříbrný jehlan, který snad Dubliňané postavili hlavně proto, aby opilí turisté měli nějaký záchytný bod.
17 Parnell Monument.JPG
17 Parnell Monument.JPG (85.25 KiB) Zobrazeno 6467 x

O menší vzrušení se postarala dvojice sex shopů, kolem kterých jsem náhodou prošel. Říkal jsem si, že na dovolené se má dělat to, co člověk ještě v životě nedělala a já v podobném zařízení ještě nikdy nebyl...chvíli jsem váhal...no, nešel jsem.
Ve městě se předtím konal nějaký gay-lesbo festival a celé město bylo obsypáno duhovými vlajkami. Vypadalo to jako u nás na prvního máje, jen ty barvy vlajek byly kapánek jiné. Opět jsem přemýšlel, že bych se u některé z těch vlajek nechal vyfotit, ať mají lidi v práci o čem drbat...ale zase nic.
Ale člověka to táhne k vodě, přímo centrem města se líně táhne řeka Liffey, část města na severním břehu je prý chudší, za to na tom jiždním bohatší, tak já jsem střídavě procházel sem a tam, mezi bohatstvím a chudobou, zas to nábřeží bylo velice pěkné, jen mezi turisty na lavičkách tu pospávali i bezdomovci. Všiml jsem si toho už dřív, že bezdomovci na ostrovech mají vždycky velice kvalitní spacáky. Asi vědí, co je v životě důležité.
16 A330 asi do Bostonu.JPG
16 A330 asi do Bostonu.JPG (101.2 KiB) Zobrazeno 6467 x

Když jsem byl v Dublinu před devíti lety, úplnou náhodou jsem narazil na českou ambasádu. Nyní jsem pro změnu natrefil na českou hoposdu s názvem Czech Inn, přímo v centru Dublinu. Už před tím jsem hledal nějaké stylové místo, kde bych si mohl dát pivo, tady nějak nebylo co řešit. Ve spodním patře pár lidí, nahoře úplně natřískáno, český snad byl jen persónál (a to zdaleka ne všechen) a snad každý si tu pochutnával na štrúdlu ze zmrzlinou. Já si dal Zlatého Bažanta a zase se vydal courat duhovým Dublinem, o břehu ke břehu, když nic neobjevovat, tak alespoň si ho užít.
22.JPG
22.JPG (103.23 KiB) Zobrazeno 6467 x

21 česká hospoda.JPG
21 česká hospoda.JPG (111.43 KiB) Zobrazeno 6467 x

Navečer jsem zpátky dorazil do hostelu a nějak jsem pro něj našel pochopení. Tak jako včera v Killarney, kvanta lidí různého věku, na zahrádce pár skupinek s pivem či vínem, skoro jsem měl chuť si k nim přisednout a pokecat, člověk by najednou odpustil toalety daleko od pokojů a celkovou zanedbanost celého zařízení, ona ta hostelová kultura je kapánek o něčem jiném.

Lkprak
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1320
Registrován: 26. 10. 2012, 15:46
Stav: Offline

Za pořádnou whiskey do krajů lesů, vod a strání

Příspěvek od Lkprak »

Jak jsem se v prázdném letadle neproletěl (o cestě do Manchesteru a domů)
Když jsem si tenhle ranní přelet do Británie kupoval, maloval jsem si, po několika pražských zkušenostech, jak v neděli ráno neleznu letiště v irském hlavním městě liduprázdné, jak v letadle nás poletí tak 30 a letušky se budou věnovat každému zvlášť. Vždyť komu by se chtělo v neděli v půl sedmé letět z Dublinu do Manchesteru?
Jenže Dublin není Praha a nejen fotbal nemá logiku a těch lidí, co chtělo mezi těmito dvěma městy v tuto dobu letět, bylo minimálně 189 a dost možná ještě o dost víc, protože v ten samý čas tu linku letělo i letadlo společnosti Aer Lingus. Iluze o prázdnosti dublinského letiště jsem pak začal ztrácet, sotva jsem se kolem půl páté ráno dobelhal na zastávku autobusů k Parnell Monumetnu.
5 pohled do gatů.JPG
5 pohled do gatů.JPG (122.41 KiB) Zobrazeno 6462 x

To už jsem věděl, že zpáteční jízdenka na městský autobus je mi jaksi k h...ničemu, neb tak časně ráno ještě nejezdí (ke změně došlo teprve nedávno, i v hostelu mi nejdříve tvrdili, že funguje 24 hodin) a místo linky č. 747 jsem musel využít spoj s číslem 700, který ale provozuje nějaký soukromník a nikoliv dublinský dopravní podnik.
Plno vážně bylo, dokonce jsem byl jedním ze tří, co jeli na stojáka (alespoň mi z těch 7 Eur mohli dát nějakou slevu), na druhou stranu soukromník se s tím nes...memazlil, nikde moc nestavěl a na stojáka jsem strávil slabých dvacet minut.
Nejprve zastávka u Terminálu 2, jež slouží "zeleným" a pak mi zbylí jsme vystoupili u jedničky.
4 zelení a modří.JPG
4 zelení a modří.JPG (102.83 KiB) Zobrazeno 6462 x

3.JPG
3.JPG (103.92 KiB) Zobrazeno 6462 x

Plno fakt bylo, jak dopoledne na Stanstedu, nechci ani domyslet, jak to to tady vypadá v týdnu, ale člověk nikde nečekal, security naprosto v klidu, měl jsem dokonce pocit, že jsem na ní přišel současně s nějakou větší vlnou, na kterou místní securiťáci promptně zareagovali otevřením dalších rentgenů, takže jsem si záhy mohl hledat nějaké dobré místo na dobití telefonu, odkud bych viděl na plochu a zároveň to neměl daleko ke gatům.
2 na letišti.JPG
2 na letišti.JPG (85.13 KiB) Zobrazeno 6462 x

Bylo to celkem štreka, ale jak se říká, kdo hledá najde a mně se tu prostě líbilo, byť do fronty na baording jsem se postavil až v momentě, kdy se opravdu boardovalo. Šlo se samozřejmě pěšky na plochu, ale člověk si to užíval ten ranní šrumec, jež pro zaměstnance bývá nejspíš za trest, ale pro nadšené cestovatele je radost se ho zúčastnit.
1 čekání na bus.JPG
1 čekání na bus.JPG (135.98 KiB) Zobrazeno 6462 x

8 po startu.JPG
8 po startu.JPG (82.77 KiB) Zobrazeno 6462 x

Dublin - Manchester
neděle 18.6., 6:30-7:30 
(odlet o deset minut později, přílet o pět minut dříve)
Ryanair, B738, reg. EI-FRE
let FR 552

LF: 100%
Místo jsem si zaplatit tentokrát 27F, v rok a čtvrt starém letadle převládali Irové a Angličané, člověk z posádky cítil takovou tu rutinu, vždyť kolik takových letů jenom dneska zažijí? Pořád bylo na co koukat, žádné zdržení se nekonalo, celkem záhy jsme šli na start, otočka, zamávat irským břehům a záhy už nás vítala Anglie, resp. Walles. Počasí bylo přímo nádherné, pár mráčků, jinak vše zalité sluncem, člověk si připadal jak pravý sluníčkář.
7.jpg
7.jpg (28.68 KiB) Zobrazeno 6462 x

6 nástup.JPG
6 nástup.JPG (90.44 KiB) Zobrazeno 6462 x

Tentokrát nebylo žádné kafe ani lasagne, vlastně si nevybavuju, jestli na tomhle letu vůbec něco prodali. To hlavní se odehrálo venku, neb záhy, a to už jsme klesali, se pod námi objevil Liverpool, který jsme celý přeletěli.
13 hospůdko známá na návsi....JPG
13 hospůdko známá na návsi....JPG (103.28 KiB) Zobrazeno 6462 x

To už ale kapitán oznámil, že za chvíli přistáváme, Manchester jsme obletěli za severu, opět tak, aby jsme si mohli celé město prohlédnout. Od tohoto letu jsem absolutně nic nečekal, ale když jsme záhy dosedli, chtělo se mi tleskat.
12 tramvaj na Exchange Square.JPG
12 tramvaj na Exchange Square.JPG (108.79 KiB) Zobrazeno 6462 x

11 po přistání.JPG
11 po přistání.JPG (76.48 KiB) Zobrazeno 6462 x

Tak jo, je půl osmý, jsem na letišti v Manchesteru a na tři čtvrtě na deset mám koupenej vlak do města, který proslavili nějací brouci. Tohle město znám, dvakrát jsem tu byl, kvůli jisté Marcele, která tu už ale nebydlí a jednou, ještě pár let před tím, jsem se tu stavil na svých toulkách Anglií, ale já si prostě řekl, že tohle město navštívím i počtvrté, prostě jen tak.
Přistáli jsme na Terminálu 3, kterej je proslavenej tím, že ke stanici tramvají a vlaků je to kurevsky daleko. Tak jdu, občas běžím, občas vozím se po páse, zažil jsem ranní špičku v Dublinu, teď jí zažívám v Manchesteru. Nakonec jedu do centra Manchesteru tramvají, kupuju za pět Eur celodenní lítačku a užívám si milionu zastávek na cestě do centra (že já radši nejel tím vlakem). Ale hlavním cílem bylo projet si nově otveřenou trať přes Exchange Square, což je teprve druhá trasa vedoucí skrz město. Jako žádnej zázrak, ale vidět konečně opravené nádraží Victoria, ze kterého jsem kdysi vyrážel vlakem do Skotska, bylo prostě fajn. Zpátky jsem vystoupil právě na Exchange Square, nedaleko je hospoda, kde jsme při druhé návštěvě byli s Marcelou "na jednom" (bylo jich samozřejmě víc), tu jinou hospodu, kde jsem se při prvním setkání s ní pro změnu tak společensky unavil, že jsem pak dvě hodiny hledal zamluvený hostel, jsem snad radši ani nehledal.
10 Manchester.JPG
10 Manchester.JPG (165.21 KiB) Zobrazeno 6462 x

Tak spíš rychle se cournout, oživit vzpomínky, dojít ke knihovně a pak se zeptat policistů, kudy na Oxford Road Station, odkud mi čtvrt hodiny před desátou jel motoráček do Liverpoolu.
9 Liverpool.JPG
9 Liverpool.JPG (137.86 KiB) Zobrazeno 6462 x

18.JPG
18.JPG (86.53 KiB) Zobrazeno 6462 x

V Británii je, jak známo, je železnice zprivatizovaná a jednotliví dopravci soutěží na koncese na provozování konkrétních linek. Člověk by tak čekal, že ho povozí něco kvalitního, ale místo toho mně čekal motorák, za který by se museli stydět i České Dráhy ve svých horších dobách.
17.JPG
17.JPG (103.04 KiB) Zobrazeno 6462 x

Hlavně rozjezdy ze zastávek byly pekelné, naštěstí jich nebylo moc, v závěru cesty jsme pak sdíleli část trasy se systémem Liverpoolského "metra" Merseyrail. To jsem ostatně prapůvodně hodlal využít k rychlé návštěvě Chesteru, ale trasa, která tam vede, akorát procházela dlouhodobou rekonstrukcí, přičemž cca půl roční výluka končila, jak ironické, přesně den po mém odjezdu.
16 o hodinu později v LPL.JPG
16 o hodinu později v LPL.JPG (134.72 KiB) Zobrazeno 6462 x

Tak jsem si dal jen rychlou cestu k dokům, i tohle město znám, tenkrát po první návštěvě u Marcely jsem ho navštívil s neskutečnou kocovinou.
15 šílený motorák do LPL.JPG
15 šílený motorák do LPL.JPG (109.26 KiB) Zobrazeno 6462 x

14 MAN knihovna.JPG
14 MAN knihovna.JPG (86.46 KiB) Zobrazeno 6462 x

23 nástup.JPG
23 nástup.JPG (91.85 KiB) Zobrazeno 6462 x

Teď jsem sice neměl promile, ale za to mi docházely síly, tak jsem se hodně rychle vrátil ke stanici vlaků Lime Street, odkud jsem městkým autobusem dojel k Goodison Park , kde jsem kamarádovi koupil klubovou šálu Evertonu, jak si přál.
22 LPL hala.JPG
22 LPL hala.JPG (121.36 KiB) Zobrazeno 6462 x

Pak už vlastně zbývala jen cesta na letiště. To liverpoolské nemá přímé železniční spojení, pro jeho obsluhu slouží stanice Liverpool South Parkway, odkud k němu jezdí kvanta autobusů, já se však rozhodl ušetřit pár pencí a vydal se autobusem už z centra. A to byl, milé děti, nejhorší nápad celého toho výletu. Protože asi tak po dvou milionech zastávek na znamení, na kterých, snad kromě jedné, autobus zastavil, tisíci křižovatkách, ke kterým se řidič blížil schválně snad tak pomalu, aby se dočkal červené, jsem z autobusu vypadl (tentokrát téměř doslova) vyřízený, upečený ve vlastní šťávě a pořádně dehydratovaný.
21 konečně letiště.JPG
21 konečně letiště.JPG (84.3 KiB) Zobrazeno 6462 x

Měl jsem chuť na jedno pořádně orosený, tak jsem prosprintoval změtí chodeb, na security vypomohl krajance, která absolutně nechápala, co po ní securiťák chce (chtěl po ní, aby si přeskládala tekutiny do sáčku, načež ona tvrdila, že tam žádné nemá, přičemž vzápětí vytáhla tubu indulony), za což jsem sklidil velký dík zoufalého securiťáka a pak v malém, právě rekonstruovaném tranzitním prostoru, si dal slušné hranolky, ale nechutné fish and chips, přičemž jsem se přesvědčil, že udělat jídlo, kde hlavní roli hraje kvanta osmažené strouhanky neumí jen čeští kuchaři. Alespoň že to pivo bylo dobré.
20 Anfield Road.JPG
20 Anfield Road.JPG (119.31 KiB) Zobrazeno 6462 x

Celkově se mi ale letiště v Liverpoolu moc nelíbilo, snad už jsem byl rozmazlený z Dublinu, snad jsem byl zklamaný provozem a ten pohled přes runway na vodu a průmyslovou zónu za ní...taky žádná sláva.
Tentokrát jsem byl jak ovce, sotva přistálo naše letadlo, poctivě jsem se zařadil do fronty a pomalu se sunul, už zásobený vodou, tím strašným hadem, naštěstí nás nenechali stát nikde v chodbě, jak míval Ryan ve zvyku, dolů na plochu a do letadla.
19.JPG
19.JPG (67.18 KiB) Zobrazeno 6462 x

27.JPG
27.JPG (89.76 KiB) Zobrazeno 6462 x

Liverpool - Praha
neděle 18.6., 6:30-7:30 
(odlet na čas, přílet o pět minut dříve)
Ryanair, B738, reg. EI-FZI
let FR 8562
LF: 100%
Místo koupené tentokrát 21A, vlastně nad křídlem, ještě z něj bylo potřeba vyhnat anglicky mluvící dámu, jež do té doby žila v přesvědčení, že její 21C je u okna a pak v narvaném, ale sotva čtvrt roku mladém stroji vzhůru k obloze. Letadlo bylo z pražské báze a jako všechny od Ryana, kterým jsem na tomto tripu letěl, mělo už inovovaný interiér. Posádka česko-slovenská, alespoň co se týče letušek, kdo byl v kabině, o tom nemám páru, vedoucí kabiny slovenská padesátnice, jednu z letušek pak znám dokonce od vidění, moc by jí prospělo, kdyby ubrala na rtěnce a přidala na přirozenosti. V letadle vyloženě mezinárodní mix, ta zoufalá paní, co jsem jí pomáhal na security, naštěstí hodně daleko ode mně.
26 nad stadionem.JPG
26 nad stadionem.JPG (148.63 KiB) Zobrazeno 6462 x

Startovalo se na západ, ale velmi rychle jsme to stočili na východ. Opět jsme si udělali přelet nad Liverpoolem, dokonce byl krásně vidět stadion na Goodison Park, kde jsem pár hodin před tím kupoval tomu kamarádovi šálu, pak přes ostrovy, to už palubní prodej v plném proudu, já končím výlet malým Heinekenem.
25 zase LPL.JPG
25 zase LPL.JPG (63.6 KiB) Zobrazeno 6462 x

24.jpg
24.jpg (36.14 KiB) Zobrazeno 6462 x

Kdesi nad Holanskem vlétáváme nad pevninu, sedět na druhé straně, mám nejspíš krásný výhled na Amsterdam.
31 PRG.JPG
31 PRG.JPG (105.91 KiB) Zobrazeno 6462 x

Je jasná obloha, člověk si ten závěrečný let užívá, pak už identifikuju Lipsko, Drážďany, údolí Labe, národní parky Saské Švýcarsko i České Švýcarsko, přelétáváme přímo nad Děčínem, v dáli Máchovo jezero, kde jsem sem se před nedávnem koupal i nedaleké letiště Ralsko/Hradčany (tímto zdravím Kryštofa :-).
30 Mácháč.JPG
30 Mácháč.JPG (102.1 KiB) Zobrazeno 6462 x

29 letiště Lipsko.JPG
29 letiště Lipsko.JPG (121.58 KiB) Zobrazeno 6462 x

Pomalu se stáčíme, oblétáváme Ruzyni (dokonce zahlédnu startovat OK-YBA), Kladno, dokonce paní, co sedí vedle mně zvládnu ukázat mé bydliště a pěkně od západu dosedáme na mé domovské letiště.
28 holandské pobřeží.JPG
28 holandské pobřeží.JPG (49.68 KiB) Zobrazeno 6462 x

33 výstup do busu.JPG
33 výstup do busu.JPG (88.36 KiB) Zobrazeno 6462 x

Stroj má v plánu dál letět do Charleroi, tak nás vezou ke gatu D3, výstup sice do chobotu, ale cesta k terminálu 1 je busem, ještě potkávám kolegu, který byl u mého odletu, diví se, že už jsem zpátky a pak už jen cesta domů, jež se díky geniálně sestaveným jízdním řádům "kladenských" autobusů poněkud protáhla. Ale to už je zase jiná story....
32 Kladno.JPG
32 Kladno.JPG (100.18 KiB) Zobrazeno 6462 x

Děkuji za pozornost, kompletní komentovné fotoalbum k dispozici zde: https://www.facebook.com/media/set/?set ... b71611c794
Naposledy upravil(a) Lkprak dne 13. 07. 2017, 21:02, celkem upraveno 1 x.


bureaucrat
Cestující Economy Class
Cestující Economy Class
Příspěvky: 151
Registrován: 25. 04. 2017, 12:53
Oblíbené typy letadel: A380
Pohlaví: muž
Bydliště: Královské Vinohrady
Stav: Offline

Re: Za pořádnou whiskey do krajů lesů, vod a strání

Příspěvek od bureaucrat »

Děkuji za hezký trip report, je důkazem toho, že Britské ostrovy neomrzí ani po X-té návštěvě.
A taky chválím, že nebyl zaměřený jenom na letadla a letiště, ale byl i šotoušsko-turistický :)

Lkprak
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1320
Registrován: 26. 10. 2012, 15:46
Stav: Offline

Re: Za pořádnou whiskey do krajů lesů, vod a strání

Příspěvek od Lkprak »

bureaucrat píše:Děkuji za hezký trip report, je důkazem toho, že Britské ostrovy neomrzí ani po X-té návštěvě.
A taky chválím, že nebyl zaměřený jenom na letadla a letiště, ale byl i šotoušsko-turistický :)



Děkuji za pochvalu. Britské ostrovy jsou rozhodně nekonečnou studnicí turistických pokladů a rozhodně jsem tam nebyl naposled.
A k té druhé části...osobně si myslím, že dovolená má být pestrá, má tam být to či ono, aby se člověk nenudil.

Tonda 2
Cestující First Class
Cestující First Class
Příspěvky: 657
Registrován: 16. 08. 2004, 20:54
Bydliště: Praha a Rožnov p/R
Stav: Offline

Re: Za pořádnou whiskey do krajů lesů, vod a strání

Příspěvek od Tonda 2 »

Moc pěkně čtení, díky za obsáhlý report, se kterým bylo určitě hodně práce.

CheckFlyer
Cestující Economy Class
Cestující Economy Class
Příspěvky: 167
Registrován: 16. 10. 2016, 16:48
Stav: Offline

Re: Za pořádnou whiskey do krajů lesů, vod a strání

Příspěvek od CheckFlyer »

Díky moc, abych se přiznal, pročítal jsem si jen to o letech, které jste absolvoval. Oceňuji vaše psaní, slovní zásobu, opravdu se to skvěle čte. Bavily mě postřehy, co jste viděl z okénka, třeba letiště Lipsko jsem viděl tohle jaro při letu z AMS, ale až teď jsem ho rozeznal.

Lkprak
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1320
Registrován: 26. 10. 2012, 15:46
Stav: Offline

Re: Za pořádnou whiskey do krajů lesů, vod a strání

Příspěvek od Lkprak »

Tonda 2 píše:Moc pěkně čtení, díky za obsáhlý report, se kterým bylo určitě hodně práce.


Děkuju moc za pochvalu. Kupodivu tenhle TR se psal úplně sám :D

Lkprak
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1320
Registrován: 26. 10. 2012, 15:46
Stav: Offline

Re: Za pořádnou whiskey do krajů lesů, vod a strání

Příspěvek od Lkprak »

CheckFlyer píše:Díky moc, abych se přiznal, pročítal jsem si jen to o letech, které jste absolvoval. Oceňuji vaše psaní, slovní zásobu, opravdu se to skvěle čte. Bavily mě postřehy, co jste viděl z okénka, třeba letiště Lipsko jsem viděl tohle jaro při letu z AMS, ale až teď jsem ho rozeznal.



Děkuju moc za pochvalu. Úplně v pohodě, i já při čtení trip reportů občas některé části vynechávám. Jen tady jsem měl občas chuť a potřebu napsat něco navíc, člověk holt nežije jen létáním. A to letiště v Lipsku jsem poznal až zpětně, když jsme vzápětí prolétávali nad městem s obrovským hlavovým nádražím uprostřed města, to mně napadalo, že to bude asi Lipsko (mezi šotouši je tohle město dost známé).

whiskey
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4145
Registrován: 17. 08. 2007, 12:03
Stav: Offline

Re: Za pořádnou whiskey do krajů lesů, vod a strání

Příspěvek od whiskey »

vyborny report, az som dostal chut sa vybrat po rokoch znovu do Irska :thumbup:

P.s. grammar nazi vo mne si neda povedat, takze musim: v anglictine sa po slabike "wa" nemusi nevyhnutne zdvojovat nasledujuca spoluhlaska, takze Wales i Waterford su s jednym "l", resp. "t".

Lkprak
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1320
Registrován: 26. 10. 2012, 15:46
Stav: Offline

Re: Za pořádnou whiskey do krajů lesů, vod a strání

Příspěvek od Lkprak »

whiskey píše:vyborny report, az som dostal chut sa vybrat po rokoch znovu do Irska :thumbup:

P.s. grammar nazi vo mne si neda povedat, takze musim: v anglictine sa po slabike "wa" nemusi nevyhnutne zdvojovat nasledujuca spoluhlaska, takze Wales i Waterford su s jednym "l", resp. "t".


Děkuji za pochvalu. Tak za za dalších děvět let bych mohl do Irska vyrazit zas. A jen tak mimochodem...před nedávnem jsem se v Praze přimotal k odbavení letu Aer Lingus do Dublinu a snad každý Ir, co na tom letu letěl, si táhnul v pražském duty-free zakoupenou láhev irské whiskey. Když jsem se jich ptal proč, tak prý že je tady snad o polovinu levnější, než u nich.

P.S. Za gramatickou poznámku děkuju, tohle mně nějak nenapadlo.

whiskey
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4145
Registrován: 17. 08. 2007, 12:03
Stav: Offline

Re: Za pořádnou whiskey do krajů lesů, vod a strání

Příspěvek od whiskey »

Lkprak píše:Děkuji za pochvalu. Tak za za dalších děvět let bych mohl do Irska vyrazit zas. A jen tak mimochodem...před nedávnem jsem se v Praze přimotal k odbavení letu Aer Lingus do Dublinu a snad každý Ir, co na tom letu letěl, si táhnul v pražském duty-free zakoupenou láhev irské whiskey. Když jsem se jich ptal proč, tak prý že je tady snad o polovinu levnější, než u nich.

ja som nejaky cas v Irsku prezil ako student (to este v Dubline Luas ani neplanovali a punt bol za vyse 50 korun) na vymennom pobyte zrovna v Limericku, a precestovane ho mam krizom krazom aj z neskorsich vyletov. Strasna nostalgia ma pochytila pri citani miestnych geografickych nazvov ako Lady's View a pod.
Jeden z najprijemnejsich tripov bol na nejaky Iarnrod Eireann Travel pass, kde bol za tusim €120-130 na hlavu day trip vlakom z Dublin Connolly az do Galway a let z NNR na IOR a nazad. Vratane obcerstvenia vo vlaku a transferov na/z letiska. Neviem, ci take este robia.

EDIT: Nasli mi radcove. Robia take, ale z Heuston a nie z Connolly, a trosku podrazeli za tych 10 rokov:
https://railtoursireland.com/train-tour ... lands/dh11

Lkprak
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1320
Registrován: 26. 10. 2012, 15:46
Stav: Offline

Re: Za pořádnou whiskey do krajů lesů, vod a strání

Příspěvek od Lkprak »

whiskey píše:
Lkprak píše:Děkuji za pochvalu. Tak za za dalších děvět let bych mohl do Irska vyrazit zas. A jen tak mimochodem...před nedávnem jsem se v Praze přimotal k odbavení letu Aer Lingus do Dublinu a snad každý Ir, co na tom letu letěl, si táhnul v pražském duty-free zakoupenou láhev irské whiskey. Když jsem se jich ptal proč, tak prý že je tady snad o polovinu levnější, než u nich.

ja som nejaky cas v Irsku prezil ako student (to este v Dubline Luas ani neplanovali a punt bol za vyse 50 korun) na vymennom pobyte zrovna v Limericku, a precestovane ho mam krizom krazom aj z neskorsich vyletov. Strasna nostalgia ma pochytila pri citani miestnych geografickych nazvov ako Lady's View a pod.
Jeden z najprijemnejsich tripov bol na nejaky Iarnrod Eireann Travel pass, kde bol za tusim €120-130 na hlavu day trip vlakom z Dublin Connolly az do Galway a let z NNR na IOR a nazad. Vratane obcerstvenia vo vlaku a transferov na/z letiska. Neviem, ci take este robia.

EDIT: Nasli mi radcove. Robia take, ale z Heuston a nie z Connolly, a trosku podrazeli za tych 10 rokov:
https://railtoursireland.com/train-tour ... lands/dh11


Jo, leták zrovna téhle cestovky jsem náhodou našel snad na nádraží v Killarney a koukal jsem na to. Aranské ostrovy je jedno z těch míst, které snad dám za devět let. Při té předchozí návštěvě jsem cestoval na Emerald Card, v podstatě šestidenní pernamentku na veškerou veřejnou dopravu jak v Irské Republice, tak v Severním Irsku (nevím, jestli to ještě existuje), tedy, na letadla pochopitelně neplatila, tak to byla hodně rychlá okružní jízda, je spoustu míst, kteé jsem tenkrát nestihnul a které snad dám někdy jindy. Ale Irsko je moc příjemná země a každému jí můžu doporučit.


Odpovědět