Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

prodejce
Prodejce
Prodejce
Příspěvky: 4169
Registrován: 14. 12. 2004, 11:51
Bydliště: prodejna
Status: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvekod prodejce » 11. 07. 2019, 16:35

Tak přátelé, léto v plném proudu a já se hlásím s recenzí restauračky U Karlů v destinaci Rumburk!

Již koncem května jsem výše v tomto vláknu avizoval, že jídelní lístek této restaurace mě opravdu převálcoval a že budu mít problém si z něj vůbec něco vybrat, když všechna jídla vypadají tak moc lákavě. Pro jistotu ještě jedno opakuji odkaz na jídelní knihu: http://www.restauraceukarlu.cz/soubory/ ... listek.pdf

Nicméně ještě dřív, než začnu recenzovat, nutno podotknout, že restaurace U Karlů není podnikem v úpadku, či nějaký dočasný gastronomický záchvěv. Hospoda U Karlů je léty prověřený a dlouhodobě kvetoucí podnik, ve kterém se dveře doslova netrhnou. Na googlu má tato hospoda téměř 300 recenzí a tyto nevyznívají vůbec špatně - dokonce i v mezinárodním srovnání - neboť podnik si ze zahraniční klientely oblibují zejména východní Němci, kteří si zde nechávají „čvachtat“ jak na běžícím pásu.

Kdo ví, možná za tímto úspěchem stojí kromě jídla i promyšlený marketing.

Restaurace U Karlů totiž namísto klasického billboardu, zeleného áčka, či sádrového kuchaře, který se opírá o ceduli s denním menu, zvolila daleko vychytralejší reklamní poutač. Symbolem, poznávacím znamením a poutačem restaurace U Karlů v jednom je totiž celý jeden opravdový obrněný transportér SdKfz 251, který je (i s poznávací značkou začínající ostře řezanými písmenky SS) zaparkován přímo před hospodou.

panzerkampfvagen.jpg
panzerkampfvagen.jpg (574.15 KiB) Zobrazeno 256 x

Enervující je pro mě víceznačnost tohoto reklamního poutače. Člověk se může domnívat, že se tu na jídlo zastavili v osmatřicátém roce nějací Němci při motoristickém výletu do Čech a v hospodě U Karlů jim zachutnalo natolik, že zůstali dodnes. A Němcům zase může Sonderkraftfahrzeug 251 zaparkovaný před hospodu v sudetském Rumburgu připomínat domov a „staré dobré časy“.

A ano - staré dobré časy - tak přesně lze popsat i kuchyni restaurace U Karlů. No nebudu napínat, jídelní lístek jste viděli, pojďme ochutnávat:

Polévky – vývar a česnečka.

vyvar.jpg
vyvar.jpg (547.3 KiB) Zobrazeno 256 x
cesnecka.jpg
cesnecka.jpg (537.53 KiB) Zobrazeno 256 x

Rychlý pohled do jídelního lístku – a ano – je tam, mnou vyhlédnutý Purkmistrův měšec, na který jsem se těšil jako malej jarda:

speisekarte.jpg
speisekarte.jpg (446.04 KiB) Zobrazeno 256 x

Ale v hospodě nesedím sám. Ochutnáme více jídel. A protože s sebou mám odvážlivce, můžeme se zblízka podívat rovnou i na tu největší bombu všech bomb českých hospodských jídelních lístků již od 60. let minulého století. Jídlo, které by chutnalo i samotnému čočíkovi:

Pravé české Švej – ču – žou s hranolkama, podávané v čisté trojce.

Tou čistou trojkou myslím restauraci III. cenové skupiny – typické masivní dřevěné stoly, typický nenahraditelný odér v kombinaci pivo, cigarety a fritovací olej, ceny mírné, obsluha vlažná, na oknech záclony, na stolech slánky a párátka, a když v takovéto „čisté trojce“ byla jeden den svatba, tak na druhý den se na jídelním lístku - vyťukaném na psacím stroji - vždy zákonitě objevilo Švej – ču – žou. Aneb jak prodat zbytky masa ze svatby. A byla to lahůdka, a když s hranolkama, tak tím líp. Alespoň tak si pamatuju klasické švej – ču - žu za komunistů a tak jsem ho měl vždycky nejraději.

A tady ho máme dnes:

svejcuzu.jpg
svejcuzu.jpg (440.21 KiB) Zobrazeno 256 x

Á propos, projel jsem i pár starých komunistických jídelních lístků na Googlu a nikde švej ču žou není – ona totiž opravdu napřed musela být jeden den svatba, aby se na druhý den objevila tato asijská lahůdka v sekci Jídel na objednávku.

Nu ale pojďme dál. Restaurace U Karlů nabízí též roštěnku na 6 způsobů. Variantu na sladko jsme vyřadili hned na začátku a tak po delším váhání byla zvolena varianta na žampionech s rýží:

rostenka.jpg
rostenka.jpg (395.47 KiB) Zobrazeno 256 x

Jako další padl klasický vepřový řízek á la fritéza:

rizek.jpg
rizek.jpg (601.24 KiB) Zobrazeno 256 x

Mno a pak došlo konečně na mě, zde máme Purkmistrův měšec ze všech stran:

mesec1.jpg
mesec1.jpg (572.91 KiB) Zobrazeno 256 x
mesec2.jpg
mesec2.jpg (413.65 KiB) Zobrazeno 256 x
mesec3.jpg
mesec3.jpg (350.48 KiB) Zobrazeno 256 x

Postup výroby Purkmistrova měšce je dle mých poznatků následující:
- vezme se maso na vepřový řízek a položí se na něj plátek šunky a kus eidamu
- to se přehne na půlku, tento „měšec“ se obalí v trojobalu a šup do fritézy
- až se sýr uvnitř pěkně rozteče, vyndá se to z friťáku a už na talíři se zeshora polije tatarkou
- a posype strouhaným Eidamem navrch

Jako dezert jsem si ještě chtěl objednat jeden ze sedmi pohárů, které jsou na lístku, nebo alespoň jeden z pěti nabízených kompotů (protože tento sortiment k čisté trojce opravdu patří), ale bohužel prý ne, že na dezert pojedeme do pivovaru Kocour, že tam mají dobrá žebra. Tak nic, holt až zase příště...



Zpět na “Off-topic”


Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů