Stránka 1 z 1

Doporučení nejlepších českých sýrů?

Napsal: 14. 07. 2018, 11:23
od marcuskincaid
Ahoj! Především se omlouvám za mého Čecha, protože to není můj rodný jazyk.

Mám v úmyslu otevřít obchod v mé zemi prodávat dovezené sýry z celého světa, což by zahrnovalo Českou republiku! Během svého výzkumu jsem narazil na tuto mapu různých evropských sýrů:

Obrázek

Chtěla bych vědět, zda tyto české sýry, které jsou zobrazeny přesně, představují nejlepší české sýry? Pokud ne, tak bych byl rád, kdybych slyšel návrhy dalších špičkových českých sýrů.

Děkuji! :mrgreen:

Re: Doporučení nejlepších českých sýrů?

Napsal: 14. 07. 2018, 11:31
od zbozivulekral
marcuskincaid píše:Ahoj! Především se omlouvám za mého Čecha, protože to není můj rodný jazyk.

Mám v úmyslu otevřít obchod v mé zemi prodávat dovezené sýry z celého světa, což by zahrnovalo Českou republiku! Během svého výzkumu jsem narazil na tuto mapu různých evropských sýrů:

Obrázek

Chtěla bych vědět, zda tyto české sýry, které jsou zobrazeny přesně, představují nejlepší české sýry? Pokud ne, tak bych byl rád, kdybych slyšel návrhy dalších špičkových českých sýrů.

Děkuji! :mrgreen:


Ano, souhlasí to.

Re: Doporučení nejlepších českých sýrů?

Napsal: 14. 07. 2018, 11:39
od JackBrno
marcuskincaid píše:Ahoj! Především se omlouvám za mého Čecha, protože to není můj rodný jazyk.

Mám v úmyslu otevřít obchod v mé zemi prodávat dovezené sýry z celého světa, což by zahrnovalo Českou republiku! Během svého výzkumu jsem narazil na tuto mapu různých evropských sýrů:

Obrázek

Chtěla bych vědět, zda tyto české sýry, které jsou zobrazeny přesně, představují nejlepší české sýry? Pokud ne, tak bych byl rád, kdybych slyšel návrhy dalších špičkových českých sýrů.

Děkuji! :mrgreen:

Ne, ani jeden z nich se nedá žrát :) je to jen z nouze ctnost, abysme vůbec nějaké sýry měli :)

Re: Doporučení nejlepších českých sýrů?

Napsal: 14. 07. 2018, 12:08
od patras
Jsem rozhodně zkušený sýrař. A když nad tím přemýšlím tak opravdu dobrý český sýr neznám.

Jediné co stojí za zmínku je Romadůr z madety který mi chutná více než originál. Ale to prostě český sýr není.

A tak pokud už bych něco českého v obchodě tohoto typu nutně musel mít, byl by to typisch hospodský "náklaďák" tedy nakládaný hermelín.
Předpokládám že tahle forma echt česká bude, nebo se mýlím? :wink:

Re: Doporučení nejlepších českých sýrů?

Napsal: 14. 07. 2018, 13:29
od Globik
Syrečky ani romadur nezeru. Prostě mi to nechutná ve spojení s pro mě nepříjemným aromatem. Nebudu ale tvrdit že se to nedá žrát, protože vím že někomu to může chutnat. Niva mě jako expatovi chutná, ale musím si kupovat dražší varianty (Niva není jen jedna, dělá se více variant). Je totiž jiná, než jiné různé sýry typu rokfór/gorgonzola. Na rozdíl od všech variant Hermelínu, které mi přijdou jako nepovedena náhražka něčeho jiného. Ale to je můj názor.
A Jacku promiň, zkus se zamyslet nad tím co jsi napsal. Bez argumentace. Jako hateri TVS...

Re: Doporučení nejlepších českých sýrů?

Napsal: 14. 07. 2018, 13:51
od Globik
Každopádně když se nad tím zamýšlím, tak kromě syrečků snad nemáme nic originálního. Vše je kopie něčeho jineho, z jiné země. Pardon, zapomněl jsem na Zlato.

Re: Doporučení nejlepších českých sýrů?

Napsal: 14. 07. 2018, 17:06
od pepa007
marcuskincaid píše:Ahoj! Především se omlouvám za mého Čecha, protože to není můj rodný jazyk.

Mám v úmyslu otevřít obchod v mé zemi prodávat dovezené sýry z celého světa, což by zahrnovalo Českou republiku! Během svého výzkumu jsem narazil na tuto mapu různých evropských sýrů:

Obrázek

Chtěla bych vědět, zda tyto české sýry, které jsou zobrazeny přesně, představují nejlepší české sýry? Pokud ne, tak bych byl rád, kdybych slyšel návrhy dalších špičkových českých sýrů.

Děkuji! :mrgreen:


Určitě jenom Olomoucké syrečky. My nejsme sýrová země a všechny ostatní sýry u nás jsou napodobeniny jiných zahraničních sýrů, který obvykle vznikly za komunismu, kdy originály nebyly k dostání. Například ta Niva.

Re: Doporučení nejlepších českých sýrů?

Napsal: 14. 07. 2018, 17:40
od Paul1
Pilsner Urquell a Budějovický Budvar.

Re: RE: Re: Doporučení nejlepších českých sýrů?

Napsal: 14. 07. 2018, 19:14
od JackBrno
pepa007 píše:
marcuskincaid píše:Ahoj! Především se omlouvám za mého Čecha, protože to není můj rodný jazyk.

Mám v úmyslu otevřít obchod v mé zemi prodávat dovezené sýry z celého světa, což by zahrnovalo Českou republiku! Během svého výzkumu jsem narazil na tuto mapu různých evropských sýrů:

Obrázek

Chtěla bych vědět, zda tyto české sýry, které jsou zobrazeny přesně, představují nejlepší české sýry? Pokud ne, tak bych byl rád, kdybych slyšel návrhy dalších špičkových českých sýrů.

Děkuji! :mrgreen:


Určitě jenom Olomoucké syrečky. My nejsme sýrová země a všechny ostatní sýry u nás jsou napodobeniny jiných zahraničních sýrů, který obvykle vznikly za komunismu, kdy originály nebyly k dostání. Například ta Niva.

Jj, Niva je napodobenina Gorgonzoly a podobných plísňových sýrů. Jediný český originál jsou tvarůžky a to je věc, kterou bych si nedovolil nabídnout cizinci. Sám je nemůžu ani cítit, natož jíst :D

Re: RE: Re: Doporučení nejlepších českých sýrů?

Napsal: 14. 07. 2018, 21:30
od pepa007
JackBrno píše:
pepa007 píše:
marcuskincaid píše:Ahoj! Především se omlouvám za mého Čecha, protože to není můj rodný jazyk.

Mám v úmyslu otevřít obchod v mé zemi prodávat dovezené sýry z celého světa, což by zahrnovalo Českou republiku! Během svého výzkumu jsem narazil na tuto mapu různých evropských sýrů:

Chtěla bych vědět, zda tyto české sýry, které jsou zobrazeny přesně, představují nejlepší české sýry? Pokud ne, tak bych byl rád, kdybych slyšel návrhy dalších špičkových českých sýrů.

Děkuji! :mrgreen:


Určitě jenom Olomoucké syrečky. My nejsme sýrová země a všechny ostatní sýry u nás jsou napodobeniny jiných zahraničních sýrů, který obvykle vznikly za komunismu, kdy originály nebyly k dostání. Například ta Niva.

Jj, Niva je napodobenina Gorgonzoly a podobných plísňových sýrů. Jediný český originál jsou tvarůžky a to je věc, kterou bych si nedovolil nabídnout cizinci. Sám je nemůžu ani cítit, natož jíst :D


Jako Olomoučák to asi vidím (a cítím) jinak, ale chápu že někomu tvargle nejedou. Většinou je ale problém paradoxně v tom, že nejsou dostatečně zralý a mají uvnitř tu typicky tvarohovou drolivou strukturu. To je pak fakt hnus, resp. není žádná velká pochoutka. Chce to fakt nechat je trochu “dojít”. Dá se říct že platí téměř univerzálně po celým světě “čím víc to smrdí, tím líp to chutná” a tím se na cestách po světě řídím :-)

Jinak tvargle běžně koupíte v Rakousku i Německu v každým supermarketu. A například Hesensku je to lokální specialita, podobně jako v Olomouci. Ale oni to žerou v té nezralé “tvarohové” formě s cibulí a otcem jak tlačenku, a to není nic moc.

Skuteční olomoučtí fajšmekři jedou ještě “pivního psa” - tvargle se nechají dozrát naložený v pivu, a pak se dají doslova namazat na chleba s máslem, trochou papriky a cibule. Delikatesa!

Re: Doporučení nejlepších českých sýrů?

Napsal: 14. 07. 2018, 21:38
od patras
No asi to tak bude že olmiktvarůžky jsou naše jediná opravdová specialita. Že to spousta lidi, včetně mě, nepozře, k tomu asi patří.

Tak mu sem dame odkaz a téma se muze uzavřít, ne?

Dear Marcus: the winner is:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Olomouck% ... AF%C5%BEky
https://www.tvaruzky.cz/?lang=en

Re: RE: Re: RE: Re: Doporučení nejlepších českých sýrů?

Napsal: 15. 07. 2018, 07:51
od JackBrno
pepa007 píše:Jako Olomoučák to asi vidím (a cítím) jinak, ale chápu že někomu tvargle nejedou. Většinou je ale problém paradoxně v tom, že nejsou dostatečně zralý a mají uvnitř tu typicky tvarohovou drolivou strukturu. To je pak fakt hnus, resp. není žádná velká pochoutka. Chce to fakt nechat je trochu “dojít”. Dá se říct že platí téměř univerzálně po celým světě “čím víc to smrdí, tím líp to chutná” a tím se na cestách po světě řídím :-)

Jinak tvargle běžně koupíte v Rakousku i Německu v každým supermarketu. A například Hesensku je to lokální specialita, podobně jako v Olomouci. Ale oni to žerou v té nezralé “tvarohové” formě s cibulí a otcem jak tlačenku, a to není nic moc.

Skuteční olomoučtí fajšmekři jedou ještě “pivního psa” - tvargle se nechají dozrát naložený v pivu, a pak se dají doslova namazat na chleba s máslem, trochou papriky a cibule. Delikatesa!

Určitě to neber jako urážku, proti olomoučákům nic nemám :) A je fakt, že u tvarůžků je extrémní rozdělení lidí na ty, co je zbožňují a ty co je nesnáší a asi nic mezi tím a řekl bych, že to bude cca 50/50% :) Pokud bych měl nějaký produkt nabízet jako národní specialitu, tak myslím, že by za ní měla stát velká většina národa a to se obávám, že tvarůžky úplně nesplňují. Ale jelikož žádný jiný sýr se za český výtvor označit nedá, tak jiná možnost není. Slováci jsou na tom v tomto mnohem lépe.

Re: Doporučení nejlepších českých sýrů?

Napsal: 15. 07. 2018, 11:47
od LeeMer
A v ERSTE salonku jsou zrovna dnes smazene olomoucke tvaruzky :-)

rsz_20180715_113929.jpg

Re: Doporučení nejlepších českých sýrů?

Napsal: 15. 07. 2018, 12:32
od HighFlyer
Nevim, jestli se to pocita mezi syry, ale dosti ceske a v ramci naseho "rakousko-uherskeho" prostoru rozsirene specifikum je TVAROH a speciality z nej (predevsim pomazanky). Podobny tvaroh jako cesky maji v nejblizsim okoli (nemecky Topfen, madarsky túró), ale v mnoha zemich predevsim na zapad uz to neznaji bud vubec nebo mistni varianty (quark, curd) jsou znacne odlisne od naseho tvarohu.

A potom: Nejepsi ceske syry (i kdyz jsou to napodobeniny francouzskych), ktere znam, ma mlekarna a syrarna Krasolesí.

Re: Doporučení nejlepších českých sýrů?

Napsal: 16. 07. 2018, 09:34
od marcuskincaid
Děkuji všem za vaše odpovědi! Chápu, že tato mapa nemůže vyhovovat všem výborným českým sýrům. Určitě se však podívám na to, co jste navrhli!