S velkým potěšením pozoruji, jak se prodejce dává na "kávovou víru" - jen aby to nedopadlo tak, že já budu psát o uzeninách a tlačence a on o kávě
V Costa Coffee jsem měl vždy jen cappuccino nebo flat white a tak je pro mě přítomný snímek espressa macchiata ve variantě doppio vítaným obohacením. Pěna je slušná byť ne zcela ideální (tu a tam bublinka na kraji mléčné skvrny). Cena nemírná.
S automaty to lepší nebude, tam je to záležitost osobní oběti degustátora/výzkumníka.
Po dnešním povedeném ranním cappuccinu ve stálém podniku (a nových objevech české potravinářské kreativity - není jen Bačajka ale i Čorizo, z Coca-Coly i Pepsi, zdá se, i na českém trhu už zmizel cukr ve prospěch g. f. sirupu, Kofola extra bylinková,
https://www.youtube.com/watch?v=xHvRnuwUJK4 - ech???) jsem ještě chtěl zkusit testovací espresso v Pellegrini (před několika dny dvě pozoruhodná cappuccina), abych si udělal kvalifikovaný závěr (mléko promine leccos).
Nebyl už tam TEN barista, ale cca dvacetiletá blondýnečka. Schoval jsem se do koutku kvůli focení, ale servírka mě našla ("tady jste se schoval"). První pohled na hrníček a věděl jsem, že je zle, moc zle. Na espressu byla černá skvrna velikosti mléčné skvrny na prodejcově macchiatu, crema prostě potrhaná, evidentně od špatné extrakce anebo vytáhli espresso, co jim už hodně dlouho stálo na baru. Okamžitě jsem řekl: "Promiňte, ale jak vidím, extrakce určitě nebyla ideální, nezlobte se ale tohle vám vrátím". Slečna nevypadala naštvaně a když šla kolem baru (následována mnou) zahlásila barmance (nepíšu baristce, protože ta by něco takového nepustila ven): "To kafe nebylo dobrý". Lehce otráveně se tedy barmanka chopila páky, že udělá nové a já říkám: "Nemusíte, nezlobte se, možná někdy jindy, nashledanou". A odešel jsem. Poučení. Je to o lidech. Barmanka to vidí a pustí to ven, servírka taky vidí, že je to špatně a pustí to dál. V celém podniku pán u snídaně a já, za barem tři členové personálu - čili žádný stres.