Obojí (hlavně to první) je zajímavé a v obecné rovině i poučné.
Soudím však, že autor pořadu Ve vlastní šťávě nemístně zjednodušuje. Někteří food kritici mají načteny desítky odborných knih z oboru (včetně těch z potravinářské chemie a technologie a legislativy) a publikovali stovky článků na úzce vymezená témata.
V konkrétní rovině musím říci, že jsem se už tolikrát spálil a vyhodil v uplynulých letech tolik peněz, že už se jednoduše ptám na suroviny i některé technologické postupy a nevěřím většině hospodských (čest výjimkám) ani nos mezi očima, neboť lžou až se práší. A zvlášť nevěřím těm podnikům, které se tváří jako "trendy", "dynamické" apod.
Konkrétní ukázka: v jedné brněnské kavárně (Park Lane) jsem se po jejím objevení před pár lety (první návštěva) ptal zdali si bagety, které mají lákavě vystaveny v košíku, pečou sami, tj. zda si dělají těsto, nechají ho vykynout, uválejí bagety a pak je upečou. Odpověď: ano, ano, ano, ano. Říkal jsem si: zajímavé, ale nějak se mi nechce tomu věřit podle toho jak vypadají. Pak jsem se v průběhu dvou let zeptal ještě 2x (chodil jsem tam občas na snídani, whisky, kávu, cheesecake, ale bagetu si nedával), vždy jiné obsluhy. Odpověď byla opět ano, ano, ano, ano.
Včera jsem se po cca roce zeptal opět, neboť se mi nějak nelíbil tvar, barva a ani profil, řez, který jsem si nechal ukázat (měli jednu naříznutou) byl neuspokojivý (jedl jsem cca 20x bagety v jedné z top 10 boulangerií v Paříži dle soutěže Pařížská bageta roku, viz
http://parisbymouth.com/2013-best-bague ... -meilleur/). Tentokrát mi sympatický pán středního věku řekl: "Né, samozřejmě je to dopékané ze zmrazeného polotovaru." Na to já: "Tak proč mi proboha vaše kolegyně několikrát říkaly, že jsou to čerstvé bagety zde vyráběné a pečené?" On na to: "To asi ta kolegyně viděla vyndávat z trouby a myslela si, že jsou tady dělané. V Brně, pokud vím, nikdo čerstvé bagety nedělá. Vy o někom víte?" Já: "Ne, nevím, právě proto mě překvapilo, že je děláte vy". On: "Ne, neděláme".
Čili nevěřím hospodským/kavárenským (až na výjimky, kde se přesvědčím) ani nos mezi očima.
Další zkušenost: Na Joštove je řeznictví Steiner s okénkem s párkem v rohlíku a na něm nápis: "Nejlepší párek v rohlíku v Brně" Ptám se paní v okýnku proč je nejlepší v Brně - jestli třeba vyhráli nějakou soutěž nebo mají nějaký doklad kvality párku v rohlíku. Paní: "Né, to jsme dali jenom tak, já jsem jim říkala, že je to přehnaný". Aha.
Nevěřím tedy ani nos mezi očima.
Další zkušenost:
Gelaterie a cukrárna v obchodním domě Omega na nám. Svobody má nápis pravá domácí italská zmrzlina. Tedy čekám když ne kvalitu italského gelata tak aspoň smetanovou zmrzlinu s kvalitními surovinami. Hodná brigádnice mi na požádání donese složení této pravé domácí italské zmrzliny. V seznamu surovin není ani smetana, ani ovoce, ani vanilka, zato spousta rostlinných tuků a průmyslových aditiv.
Nevěřím tedy ani nos mezi očima.
Jdu kolem malé rohové zmrzlinárny/cukrárny na ul. Cihlářská (poslední dny jsou krásné). V nabídce zmrzliny vidím vanilková (nejsem naivní, tak se ani neptám, zda je tam vanilka) a také zmrzlina mascarpone. Protože mám doma právě své tiramisu z mascarpone, zeptám se paní co je to za zmrzlinu ta mascarpone. Paní: "To je tvarohová, s tvarohem". A já: "Promiňte, ale víte, co je to mascarpone, když se ta zmrzlina tak jmenuje?" Paní: "To je tvaroh, pane".
Nevěřím tedy ani nos mezi očima.
Před časem sídlilo na Jakubském nám. lahůdkářství Gurmán (jednou jsem tam nakoupil sýry a paštiky za 600 Kč). Před pár měsíci se přestěhovalo o 2 ulice dál na tabuli před krámem měli napsáno: Čerstvé francouzské bagety. To mne nalákalo, jdu dovnitř a ptám se: Dobrý den, Vy máte prosím fakt čerstvé francouzské bagety? Odpověď ženy majitele: "No, né, my je tady čerstvě dopékáme"; Já: "Takže nejsou čerstvé, jsou ze zmraženého těsta"; Ona: "Ano, ale my ho vozímě z Francie" Já: "Aha". O 2 měsíce později jdu kolem a vidím na tabuli čerstvé francouzské bagety. Prodavačka uvnitř (nikoli žena majitele) mi potvrzuje, že jsou čerstvé. A já: "Ale manželka majitele mi říkala, že jsou rozpečené ze zmrazeného polotovaru z Francie - kdyby to někdo nevěděl, tak mu budete tvrdit, že jsou čerstvé?" Prodavačka: "Ano" (v tu chvíli jsem měl blízko k výbuchu, ač člověk mírumilovný a flegmatický. O týden později vidím na tabuli před krámem napsáno "křupavé francouzské bagety". Hádejte co se asi tak událo...
Nevěřím tedy ani nos mezi očima.