Věř nebo ne, ale nedlouho předtím jsem kolem toho šel a nezávisle na Tvé fotce si toho všiml - při cestě z Mendláku pěšky nahoru na Pekařské - a také mě to praštilo do očí.
Je to neuvěřitelné - ale Eliška je neuvěřitelný podnik. Jak jsem vyrozuměl, jde o tradiční místo pro promoce, oslavy kulatin nebo popracovní/pokonferenční jednání, které má mít úroveň a slavnostní náladu. Byl jsem tu jen jednou s rodiči a příbuznými v roce 1996 (a už to běželo řadu let předtím - na webu píší od r. 1965, jedná se o "vyhlášený" podnik, ale z tohoto označení mám trochu hrůzu. Podle menu zde zamrzl čas. Ale můžete si v krbu připravit vlastní klobásu
a v nabídce rumů mají 3 druhy a ve vodkách jeden druh.
Včera jsme byli na výletě ve Vídni a s malým čekáním (5 min.) zkusili původní provozovnu (
http://www.figlmueller.at/en/figlmuelle ... le-en.html --- srov. též
http://www.jizni-svah.cz/2010/11/souboj ... -vepr.html). Řízek za 14.90 EUR byl dobrý, skoro velmi dobrý, ale taková bomba, jak jsme čekali, zase ne (cca 14/20). Svým způsobem nás více zaujal salát (4.70 EUR) z krásně lojovitých brambor s cibulkou, pažitkou a dýňovým olejem a vyváženou sladkokyselostí (velmi dobré, cca 15/20). Řízek jsme si dali napůl (totéž pár naproti nám u většího stolu) a najedli jsme se oba. Velké lahůdkářství Julius Meinl na Graben, jehož přehnaně optimisticky koncipovanou pobočku v Praze zavřeli (
http://ekonomika.idnes.cz/prodejna-juli ... 2_test_ozr), bylo příjemné a dalo upomenout na podobné obchody v Lodnýně nebo Paříži (dostali jsme na ochutnání štědrou porci "gelata" Movenpick --- tmavá čokoláda a granátové jablko --- ale oboje, zejména čokoládová byla tak chemicky prášková, že jsme po pár lžičkách nenápadně odklidili kelímky do jednoho z košů.
S kávou je to ve Vídni (vždy) potíž. Pokud pomineme tradiční kavárny a cukrárny typu Hawelka nebo Demel (kde si sice můžete číst u jedné kávy tři hodiny knížku nebo noviny) a dále výběrové pražírny a kavárny berlínského stylu, je vážný problém najít slušné espresso na rychlé vypití aniž by se musel člověk posadit (do často zakouřeného podniku) a podstoupit celý rituál s objednávkou a číšníkem (v jedné údajně italské gelaterii jsem se dokonce u baru, na němž trůnil kávovar, poněkud machiavellisticky pokoušel předstírat, že jsem Ital, ale byl jsem odkázán do patřičných mezí, tj. ke stolku s tím, že číšník přijde). Nejlepší dojem jsem zde měl (v lednu 2013) z espressa za 1 EUR v jednom z kiosků na jednom malém místním trhu nedaleko Prattersternu a včera jsme zkusili v boční ulici od Mariahilferstrasse podnik, který vypadal velmi alternativně. Dvě espressa za 2.20 EUR vypadala jako šedivé bublinaté zbytky po espressu, do něhož si někdo nalil mléko. Podíval jsem se na servírku a řekl, že tohle není espresso. Ona že ano a že to tak prý udělal stroj. Tak jsem se poněkud naštvaně zvedl, řekl, že tohle pít nebudeme a odešli jsme. Pak jsem se raději opatrně podíval na šálky hostů v několika jiných podnicích, ale byly to buď porce velikosti lunga nebo ještě větší (cappuccina většinou měla kopeček suché pěny). Záchranu jsme s přimhouřením obou očí našli v pobočce essenského řetězce BackWerk (
https://www.back-werk.de/), kde jsme si dali krátce po sobě dvě doppia (každé za 1.20 EUR) a ono se to jakžtakž dalo vypít a dokonce to vypadalo skoro jako espresso z drogerie Teta
Cestou k hotelu Sacher jsme narazili na pekárnu, která si podle všeho pekla pečivo sama a zkusili jsme (díky ochotě prodavačky) dva pořádné krajíce a něco jako malou ciabattu. Ciabatta nebyla nic zvláštního, ale chléb byl zdaleka nejlepší, jaký jsme za poslední dva či tři roky jedl s příjemnou a voňavou střídou a krásně robustní, křupavou a chutnou kůrkou (15/20).
Od úmyslu dát si Sachertorte jsme upustili, když jsme viděli frontu cca 30 lidí, kteří čekali na uvolnění místa (dílek za 6.50 EUR a jejich káva se Sacher likérem za 8.40 EUR); bylo sice možné koupit si různé velikosti i domů, ale nejmenší varianta velikosti šálku na espresso za 4.50 EUR (větší varianty se pohybovaly od cca 23 do 85 EUR) se nám zdala až příliš velkoryse naceněná.
A pardon za fokty. Řízek u Figla nebo Sacher je všude na webu, tak mi to přišlo zbytečné fotit.