Stránka 63 z 66

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Napsal: 25. 12. 2015, 16:12
od cocik
prodejce píše:Kafíčko z roznášky ve vlaku Eurocity, cena 10Kč... jiný komentář nemám. Pokud bych už se neozval...


Prodejce bude navzdy zit v nasich srdcich!
Prodejce bude navzdy zit v nasich srdcich!

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Napsal: 25. 12. 2015, 19:10
od persona
prodejce:

ad e-shopy: bohužel jsem si toho nevšiml - v poslední době jsem na webu skoro nenakupoval, tak před 3 lety opravdu hodně na britském Amazonu a tu a tam alza apod.

ad Rioba: ano, to má vskutku ke dnu blízko - včera jsem zaregistroval automat na kávu (zrnka v pobočce kanceláře Tipsport a v jedné z poboček Billy (stroj Nuova Simonelli, na kávu "z Billy" jsem opravdu zvědav, ale taková úroveň jako od Tety to asi nebude). Přikládám pár ukázek z práce (prvních 15 pokusů) s Mottou:

Nápis na hrníčku prosím ignorujte  - je to překvapivě kvalitní porcelán s dobrým dnem :-)
Nápis na hrníčku prosím ignorujte - je to překvapivě kvalitní porcelán s dobrým dnem :-)

A2.jpg

Porcelán slušný, těžký, kvalitnější, bohužel však rovné dno - ale nalévá se do toho slušně.
Porcelán slušný, těžký, kvalitnější, bohužel však rovné dno - ale nalévá se do toho slušně.

Práce baristy s minimálně stonásobně větší zkušeností: kromě obrázku dosáhnu konzistence našlehaného mléka jako v kavárně i doma
Práce baristy s minimálně stonásobně větší zkušeností: kromě obrázku dosáhnu konzistence našlehaného mléka jako v kavárně i doma

A5.jpg


První dvě fotky zachycují třetí cappuccino z nové konvičky (prakticky ihned po rozbalení) - se štěstím se povedlo něco jako obrázek (byť technicky ještě nepříliš dobrý) - konvička je krásně masivní, těžká v ruce, šlehání je skutečně jistější, spolehlivější výsledky (ale i ta původní má něco do sebe) - na druhém snímku á la Apple je patrno, jak krémové cappuccino bylo (po upití jednoho doušku). Třetí obrázek ukazuje dnešní třetí kousek (v tréninku jsem zároveň dosáhl čísla 100), který jsem si udělal k holení (s kávou jde všechno líp), čtvrtý pak obvyklou práci mého oblíbeného baristy (má, dle mého odhadu, za sebou minimálně 10 000 cappuccin) a pátý cappuccino z Ugovy čerstvé šťávy na kolínském nádraží (chuťově překvapivě slušné, byť automat samozřejmě člověka nenahradí).

Cappuccino nalité ze základní konvičky za 234 Kč s hranatým zobáčkem (Motta je za 615 a má zobáček zakulacený, vhodnější na latte-art) - nyní na mém FB.
Cappuccino nalité ze základní konvičky za 234 Kč s hranatým zobáčkem (Motta je za 615 a má zobáček zakulacený, vhodnější na latte-art) - nyní na mém FB.

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Napsal: 28. 12. 2015, 19:19
od persona
Kávová mánie v Brně nabývá absurdních rozměrů. Zjistil jsem během svátků, že bývalou prodejnu jízdenek místního dopravního podniku na konečné tramavají 9 a 11 na Lesné (Čertova rokle) obsadilo kávové okénko, které otevírá jen ve špičce (7 - 10 a 13 - 16) a na vánočním stromečku má majitel coby dekoraci prázdné papírové kelímky na kávu :-)

https://www.facebook.com/Komár-kafe-káv ... 5/?fref=ts - slogan slušný, tak aby bylo ještě dobré kafe. Nevím jak s výběrovou kávou uspěje na velkém sídlišti.

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Napsal: 12. 03. 2016, 20:41
od persona
dejavu: reakce ohledně kávy La Bohéme: to máš těžké, nevím, co to v Makru od nich bylo (když jsem tam byl s Globikem, docela jsme se nad některými kávami tam nabízenými podivovali), ale při letmém hledání jsem to našel jen v Makru. Chce to vzít jednodruhovou a 100% arabicu když už, ale ani zde bohužel nebývá záruka, že to bude dobré. Snad nejvíc ale záleží na člověku, co z toho vytáhne. JInak Bílý králík není cool kavárna, ale dosti malý a alternativní podnik - kdybys chtěl "cool" místo, zkus třeb Skog Urban Hub nebo V melounovém cukru. :-)

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Napsal: 21. 03. 2016, 18:32
od Globik
dejavu:
Pokud jsi zvyklý na italskou kávu, bude Ti česká výběrová připadat málo pražená. Pokud si zvykneš na českou výběrovou kávu, bude Ti italská káva připadat jako hořký humus. Bez urážky italských pražíren. Jde o věc zvyku, podobně jako třeba s pivem.
Pokud se mýlím, budu rád, když mě persona opraví.

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Napsal: 22. 03. 2016, 08:26
od persona
Jen bych to maličko doplnil ve smyslu, že tak striktní v dělení bych nebyl. Hořký humus jistě (často) představují ty nejobyčejnější masové značky Piazza d’Oro, Carraro či privátní Rioba z Makra, ale i Carraro jsem už pil bez hořkosti - barista se snažil a věděl, kde jsou limity směsi (stejně z toho ale nedostal víc než průměrnou kávu). Z Gran Crema Delicato od Filicori nebo Cafe Vergnano (70:30, 80:20) nebo Tre Forze (95:5) jde naopak udělat velmi dobré espresso, kde je sladkost, kyselost i velmi mírná hořkost. A soudě podle 100% jednodruhových arabic z DoubleShotu nebo La Boheme z posledních týdnů - i tam je to občas tmavěji pražené, resp. čokoládovější a méně kyselé (mají i espresso směsi) a některá Afrika vůbec nebyla kyselá. Např. v Coffee Fusion jsem měl před pár dny brazilskou arabicu, která se velmi blížila italskému pražení. Lapidárně řečeno: ze slušné suroviny dokáže odborník vytáhnout netušené, ale i špičkovou kávu lze zcela zničit špatnou přípravou a skladováním.

Přidávám na ukázku, jak vypadá velmi slušné espresso z italsky laděné/pražené směsi (70:30, nejčastěji Paraná Caffe Extra Bar) v Cafe Laundry v Brně (cca 13.5/20).

AQ1.jpg

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Napsal: 22. 03. 2016, 17:10
od Globik
Ano, uznávám, že jsem to vzal příliš obecně a s ohledem na průměr :)
Jako kdybych řekl, že česká piva jsou lepší, než italská. Ano, obecně ano, průměrné české pivo je lepší, než průměrné italské pivo, ale mnoho italských piv jsou lepší, než mnoho českých. A osobně znám minipivovar v Italské republice, kde všechna jejich piva snesou srovnání třeba s Matuškou nebo Valáškem.

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Napsal: 22. 03. 2016, 23:40
od dejavu
Globik píše:dejavu:
Pokud jsi zvyklý na italskou kávu, bude Ti česká výběrová připadat málo pražená. Pokud si zvykneš na českou výběrovou kávu, bude Ti italská káva připadat jako hořký humus. Bez urážky italských pražíren. Jde o věc zvyku, podobně jako třeba s pivem.
Pokud se mýlím, budu rád, když mě persona opraví.

Je to možný :-)
Nejsem jako Persona, abych dokázal popsat tisíc odstínů chuti, v podstatě rozlišuju: hnus, nechutná, akceptovatelná, dobrá, super. Doposud jsem měl doma Dolce Gusto :-), teď začínám experimentovat s novou pákou. A nejvíc mi jede Vergnano a Kimbo. Zkoušel jsem i tu vietnamskou a směs číslo 4 je na mě moc aromatická. Co jsem měl z té La Bohéme, nevím, už je to dopito a vyhozeno. Ale byla to nějaká směs, tuším.

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Napsal: 29. 03. 2016, 15:49
od persona
Značnou část Velikonoc a předminulý víkend jsme strávili cestováním na regionální jízdenky ČD. Jak bude chvilka, nahodím delší příspěvek. Prozatím dvě ochutnávky ze spatřeného.

QQ1.jpg

QQ2.jpg

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Napsal: 30. 03. 2016, 11:00
od persona
dejavu píše:
Globik píše:dejavu:
Pokud jsi zvyklý na italskou kávu, bude Ti česká výběrová připadat málo pražená. Pokud si zvykneš na českou výběrovou kávu, bude Ti italská káva připadat jako hořký humus. Bez urážky italských pražíren. Jde o věc zvyku, podobně jako třeba s pivem.
Pokud se mýlím, budu rád, když mě persona opraví.

Je to možný :-)
Nejsem jako Persona, abych dokázal popsat tisíc odstínů chuti, v podstatě rozlišuju: hnus, nechutná, akceptovatelná, dobrá, super. Doposud jsem měl doma Dolce Gusto :-), teď začínám experimentovat s novou pákou. A nejvíc mi jede Vergnano a Kimbo. Zkoušel jsem i tu vietnamskou a směs číslo 4 je na mě moc aromatická. Co jsem měl z té La Bohéme, nevím, už je to dopito a vyhozeno. Ale byla to nějaká směs, tuším.


:-) Vergnano je fajn, hlavně tedy jejich série 700 a 800. Doporučuji udělat si takové degustační kolečko po městě a začít něčím základním a pokračovat stále výš a výš. Je to o zkoušení a ochutnávání, dostatku času a stojí to i docela dost peněz :-) Jako se vším, čemu se člověk intenzivně věnuje.

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Napsal: 09. 04. 2016, 21:13
od persona
Globik: měl jsem teď ve 3 dnech 2 x espresso z tohoto (http://www.gills.cz/guatemala-coban-100gr/d-70530/) a mile mě to překvapilo. Zdá se, že Gills už není taková šťovíkárna jako dříve. Koupím zkušebně 100 g a zkusím to ještě prohnat mokka konvičkou (vlastně dvěmi: svou z hliníku, u slečny na indukci a pak ještě espresso automatem na jednom pracovišti na fakultě). Sekretářka mi na jiném espresso automatu udělala Jihlavanku Espresso Delicato (60:40) a ono se to jakžtakž dalo! JIhlavanka a má arabicu :-)

http://archiv.ihned.cz/c1-65235480-syro ... va-miliony - mám vážné pochybnosti o obsahu článku a o té unikátnosti - měl jsem před pár dny veganské cookie (tvrdé jak kámen v novém trendy hipsterském podniku) a hlavně svůj první RAW dezert (do 42 st. C) - malinový koláč s datlemi, lískovými oříšky - relativně se to dalo.

Naštvání se nad hipsterskou módou mě pobavilo tady: http://www.koule.cz/cs/clanky/10-hipste ... 1812.shtml

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Napsal: 11. 04. 2016, 18:56
od Globik
persona píše:Globik: měl jsem teď ve 3 dnech 2 x espresso z tohoto (http://www.gills.cz/guatemala-coban-100gr/d-70530/) a mile mě to překvapilo. Zdá se, že Gills už není taková šťovíkárna jako dříve. Koupím zkušebně 100 g a zkusím to ještě prohnat mokka konvičkou (vlastně dvěmi: svou z hliníku, u slečny na indukci a pak ještě espresso automatem na jednom pracovišti na fakultě). Sekretářka mi na jiném espresso automatu udělala Jihlavanku Espresso Delicato (60:40) a ono se to jakžtakž dalo! JIhlavanka a má arabicu :-)

Já zůstanu věrný Coffee Source :)
Jihlavanka měla odjakživa i 100% arabicu:
http://nakup.itesco.cz/cs-CZ/ProductDet ... 1000117956

Jo podle významného hráče na českém trhu kávových automatů, firmy Karla Štědrého a jeho obchodních partnerů se dá udělat vynikající káva i z Nescafé classic :o Alespoň to mají uvedeno na některých svých automatech, se značkou Bonžórno (bonzorno.cz), bohužel fotku jsem omylem smazal. Skoro vše z nich je z Nescafé classic.

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Napsal: 17. 04. 2016, 20:08
od Globik
Zejména pro personu, který určitě bude rád za nový poznatek, že Piazza d´Oro je luxusní káva :o
P1300421.JPG

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Napsal: 01. 05. 2016, 09:51
od persona
Věř nebo ne, ale nedlouho předtím jsem kolem toho šel a nezávisle na Tvé fotce si toho všiml - při cestě z Mendláku pěšky nahoru na Pekařské - a také mě to praštilo do očí. :-) Je to neuvěřitelné - ale Eliška je neuvěřitelný podnik. Jak jsem vyrozuměl, jde o tradiční místo pro promoce, oslavy kulatin nebo popracovní/pokonferenční jednání, které má mít úroveň a slavnostní náladu. Byl jsem tu jen jednou s rodiči a příbuznými v roce 1996 (a už to běželo řadu let předtím - na webu píší od r. 1965, jedná se o "vyhlášený" podnik, ale z tohoto označení mám trochu hrůzu. Podle menu zde zamrzl čas. Ale můžete si v krbu připravit vlastní klobásu :-) a v nabídce rumů mají 3 druhy a ve vodkách jeden druh. :-)

Včera jsme byli na výletě ve Vídni a s malým čekáním (5 min.) zkusili původní provozovnu (http://www.figlmueller.at/en/figlmuelle ... le-en.html --- srov. též http://www.jizni-svah.cz/2010/11/souboj ... -vepr.html). Řízek za 14.90 EUR byl dobrý, skoro velmi dobrý, ale taková bomba, jak jsme čekali, zase ne (cca 14/20). Svým způsobem nás více zaujal salát (4.70 EUR) z krásně lojovitých brambor s cibulkou, pažitkou a dýňovým olejem a vyváženou sladkokyselostí (velmi dobré, cca 15/20). Řízek jsme si dali napůl (totéž pár naproti nám u většího stolu) a najedli jsme se oba. Velké lahůdkářství Julius Meinl na Graben, jehož přehnaně optimisticky koncipovanou pobočku v Praze zavřeli (http://ekonomika.idnes.cz/prodejna-juli ... 2_test_ozr), bylo příjemné a dalo upomenout na podobné obchody v Lodnýně nebo Paříži (dostali jsme na ochutnání štědrou porci "gelata" Movenpick --- tmavá čokoláda a granátové jablko --- ale oboje, zejména čokoládová byla tak chemicky prášková, že jsme po pár lžičkách nenápadně odklidili kelímky do jednoho z košů.

S kávou je to ve Vídni (vždy) potíž. Pokud pomineme tradiční kavárny a cukrárny typu Hawelka nebo Demel (kde si sice můžete číst u jedné kávy tři hodiny knížku nebo noviny) a dále výběrové pražírny a kavárny berlínského stylu, je vážný problém najít slušné espresso na rychlé vypití aniž by se musel člověk posadit (do často zakouřeného podniku) a podstoupit celý rituál s objednávkou a číšníkem (v jedné údajně italské gelaterii jsem se dokonce u baru, na němž trůnil kávovar, poněkud machiavellisticky pokoušel předstírat, že jsem Ital, ale byl jsem odkázán do patřičných mezí, tj. ke stolku s tím, že číšník přijde). Nejlepší dojem jsem zde měl (v lednu 2013) z espressa za 1 EUR v jednom z kiosků na jednom malém místním trhu nedaleko Prattersternu a včera jsme zkusili v boční ulici od Mariahilferstrasse podnik, který vypadal velmi alternativně. Dvě espressa za 2.20 EUR vypadala jako šedivé bublinaté zbytky po espressu, do něhož si někdo nalil mléko. Podíval jsem se na servírku a řekl, že tohle není espresso. Ona že ano a že to tak prý udělal stroj. Tak jsem se poněkud naštvaně zvedl, řekl, že tohle pít nebudeme a odešli jsme. Pak jsem se raději opatrně podíval na šálky hostů v několika jiných podnicích, ale byly to buď porce velikosti lunga nebo ještě větší (cappuccina většinou měla kopeček suché pěny). Záchranu jsme s přimhouřením obou očí našli v pobočce essenského řetězce BackWerk (https://www.back-werk.de/), kde jsme si dali krátce po sobě dvě doppia (každé za 1.20 EUR) a ono se to jakžtakž dalo vypít a dokonce to vypadalo skoro jako espresso z drogerie Teta :-)

Cestou k hotelu Sacher jsme narazili na pekárnu, která si podle všeho pekla pečivo sama a zkusili jsme (díky ochotě prodavačky) dva pořádné krajíce a něco jako malou ciabattu. Ciabatta nebyla nic zvláštního, ale chléb byl zdaleka nejlepší, jaký jsme za poslední dva či tři roky jedl s příjemnou a voňavou střídou a krásně robustní, křupavou a chutnou kůrkou (15/20).

Od úmyslu dát si Sachertorte jsme upustili, když jsme viděli frontu cca 30 lidí, kteří čekali na uvolnění místa (dílek za 6.50 EUR a jejich káva se Sacher likérem za 8.40 EUR); bylo sice možné koupit si různé velikosti i domů, ale nejmenší varianta velikosti šálku na espresso za 4.50 EUR (větší varianty se pohybovaly od cca 23 do 85 EUR) se nám zdala až příliš velkoryse naceněná.

A pardon za fokty. Řízek u Figla nebo Sacher je všude na webu, tak mi to přišlo zbytečné fotit.

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Napsal: 02. 05. 2016, 09:34
od kowal
Ve Figlu stojí za to vyzkoušet i smažený sýr, většinou si dáváme řízek a sýr a sdílíme. A jejich bramborový salát je opravdu povedený.