Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

whiskey
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3661
Registrován: 17. 08. 2007, 12:03
Status: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvekod whiskey » 02. 05. 2016, 11:23

Snicel davam v Centimetri. Poctivy, robotnicky. Vyborny zemiakovy salat mavali. Schwein za ludovych 58,- ATS, potom za 5,80 EUR, puten za 68/6,80. Porcie neskutocne.

Night fly
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2783
Registrován: 13. 05. 2005, 09:25
Kontaktovat uživatele:
Status: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvekod Night fly » 04. 05. 2016, 08:52

Muj favorit je Leopoldauer Alm a jejich MIstgabel des Schreckens ;-)

Globik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4484
Registrován: 04. 01. 2004, 11:53
Bydliště: Honolulu
Status: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvekod Globik » 13. 05. 2016, 20:46

neuromancer píše:
dejavu píše:Jen detail k Nutelle. Nejím to, ale koukal jsem nedávno v Lidlu na nějaký ultra balení v akci, které bylo německého původu a byl tam také palmový olej....

Pokud vím, tak palmový či jiný rostlinný hnus je v Nutelle hned od začátku výroby v roce 1964. Jinak by taky nemohla být tak levná. Kdo by měl zájem ochutnat opravdu kvalitní oříškový krém bez rostliňáku :sick:, tak doporučuji třeba Crema Novi http://elah-dufour.it/it/prodotti/crema-novi/crema-novi, obsahuje 45 % lískových ořechů vs. 13 % v Nutelle. Má jednu zásadní chybu, musí se pro něj do Itálie, nikde jinde jsem ho zatím neobjevil. Cena cca 4 € za 200 g. U nás jsem poslední dobou objevil v Makru taktéž lískooříškový krém bez jakéhokoliv rostlinného tuku, je to tento od Lindtu http://www.lindt.co.uk/shop/chocolate-g ... pread-240g, akorát je poněkud dražší, cca 270 Kč za 240 g.

Crema novi vyzkoušen, dá se v Itálii relativně běžně koupit. Jsou ještě lepší, viz
http://www.ilfattoalimentare.it/nutella-palma.html
ale i v Itálii je obtížné je sehnat (tím myslím, že nejsou v běžné masové distribuční síti), kromě Rigoni di Asiago (ten má ale jen 16% oříšků, neobsahuje ale palmový olej a je bio), který se dá koupit už i v Česku v síti prodejen Gran Moravia (cca 130 Kč).

persona
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1980
Registrován: 24. 05. 2008, 12:26
Bydliště: BRQ
Status: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvekod persona » 24. 05. 2016, 22:19

Globik: Děkuji za zpřesnění pro případné vyzkoušení v Itálii v létě. Mimochodem, jak Ti chutnalo doppio v Eře?

Na ul. Kobližná po cca 4 měsících provozu bistra Castellana otevřelo bistro U nás doma (https://www.facebook.com/bistrounasdoma/?fref=ts), zmrzlina prášková, ruské pirožky(?) a káva Blandini? Neměl jsi? http://www.blandini.cz/?menu-drink=blan ... rabica-1kg (vybavilo se mi anglické slůvko bland).

Včera jsem si koupil máslo od Olmy, na kterém je napsáno: "Vyrobily české ruce" :-)

Dneska jsem - na doporučení známého - zabloudil do Řečkovic (na samém kraji města), kde vaří v podniku Wellington vítěz prvního českého Masterchefa (bohužel jsem to zatím neviděl) a viděl jsem, že má v nabídce risotto s chřestem a ředkvičkou. Ptám se: to risotto je předvařené nebo ho děláte od začátku? Je ze 70 % předvařené, jinak by to trvalo 45 min. Ehm. A ty tagliatelle s pestem z ředkvičkových listů si děláte sami? Ano. Tak objednám tagliatelle a sednu si ke stolu. Za minutku přijde vítěz Masterchefa a že prý mě nechce mystifikovat, ale tagliatelle jim vozí každé ráno odjinud. Ehm, tak poděkuji, zruším objednávku a odejdu.

O kus dál je stánek Agnes - údajně prý nejlepší zmrzlina v Brně. Slečna za pultem mi přinese složení jejich čokoládové, a ano, je to opět všudypřítomný mor z Opočna (složení zde: http://eshop.ceskazmrzlina.cz/etikety/86140.jpg). Příchuť "italská káva" snad ani nemá cenu komentovat.

Nově otevřeli stánek se zmrzlinou v kavárně Jet Cafe ve Student Agency na nám. Svobody - kopeček za 10 Kč, dělá to prý nějaký pán z Kohoutovic (zřejmě srdcař), ale podrobné složení má provozní zavřené ve skříni a je tam jen od 8 do 10 hod. Tak jsem vzkázal ať tam to složení zítra je.

V sýrové speciálce Boutique Gurmán v přízemí OD Vichr hledají brigádníka, který bude stáčet z automatu Nescafé. To jistě všechny gurmety zaujme.

Svět chce být klamán :-(

Globik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4484
Registrován: 04. 01. 2004, 11:53
Bydliště: Honolulu
Status: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvekod Globik » 24. 05. 2016, 23:47

persona píše:Globik: Děkuji za zpřesnění pro případné vyzkoušení v Itálii v létě. Mimochodem, jak Ti chutnalo doppio v Eře?

Bylo dobré, ale jestli chceš vědět, zda mi chutnalo více, než v Jedné básni, tak se mě noc ptáš :) Od té doby, co nesladím, rozeznám jen dobrou a špatnou italskou kávu a drobné nuance se utápějí v hořkosti. Šel jsem tam hlavně kvůli kavárně/budově.

persona píše:
Na ul. Kobližná po cca 4 měsících provozu bistra Castellana otevřelo bistro U nás doma (https://www.facebook.com/bistrounasdoma/?fref=ts), zmrzlina prášková, ruské pirožky(?) a káva Blandini? Neměl jsi? http://www.blandini.cz/?menu-drink=blan ... rabica-1kg (vybavilo se mi anglické slůvko bland).


Ne, děkuji :)

persona píše:
Včera jsem si koupil máslo od Olmy, na kterém je napsáno: "Vyrobily české ruce" :-)

Pořiď si telefon s jablkem a nahraj do něj tuto aplikaci:
http://www.novinky.cz/domaci/403742-bez ... dingu.html

persona píše:V sýrové speciálce Boutique Gurmán v přízemí OD Vichr hledají brigádníka, který bude stáčet z automatu Nescafé. To jistě všechny gurmety zaujme.
Svět chce být klamán :-(

Uvědom si, že Nescafe je světově nejoblíbenější káva! :lol:

persona píše:Nově otevřeli stánek se zmrzlinou v kavárně Jet Cafe ve Student Agency na nám. Svobody - kopeček za 10 Kč, dělá to prý nějaký pán z Kohoutovic (zřejmě srdcař), ale podrobné složení má provozní zavřené ve skříni a je tam jen od 8 do 10 hod. Tak jsem vzkázal ať tam to složení zítra je.


Dej pak prosím vědět

persona
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1980
Registrován: 24. 05. 2008, 12:26
Bydliště: BRQ
Status: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvekod persona » 06. 06. 2016, 20:52

Ještě než se podrobněji zaměřím na letošní nástup stánků a poutačů se zmrzlinou, nabízím malou ochutnávku:

V kavárně, kde částečně pracuje před 4 lety nejlepší barista v Brně, mají i točenou zmrzlinu - italskou (třeba mi v Itálii něco uniklo, ale nikdy jsem tam točenou neviděl prodávat - snad někde v hodně mainstreamovém letním resortu?). V sobotu jdu kolem a ptám se cca 55leté dámy za pultem.

"Dobrý den, jakou máte prosím zmrzlinu?"
"Čokoládovou"
"A jaká je to značka? Nebo si ji děláte sami?"
"Je italská, točená a jmenuje se gelato"
"Aha, ehm, tak Vám děkuji"

A z nedávno otevřeného podniku Paparazzi Cafe Bar na Joštove:

První den otevření tam mají cheesecake, údajně domácí, jen za 29 Kč - ale nevypadá nijak úžasně, takový ten základní malý žlutý holý klínek - něco jako mražený polotovar z Lidlu/Kauflandu.
Dnes, po cca 3 týdnech tam nakouknu znova (nápisem avizují "zahrádka od 6. 6."), na menu na stolku venku je cheesecake stále za 29 Kč a v ledničce tentokrát vidím opravdu pěkný, větší (podle všeho) cheesecake včetně dekorativní židovské třešně a tak se ptám, jestli je to cheesecake (není tam popiska).
Poněkud nakvašená slečna za barem mi řekne, že tenhle není za 29 Kč, ale za dvojnásobek, protože by se jim to nevyplatilo, když je v něm mascarpone. Namítnu, že v menu na stolku před podnikem je napsáno cheesecake a u něj cena 29 Kč a žádná jiná varianta (s mascarpone) za 58 Kč tam není. No a ona zase, že tenhle je za dvojnásobek a že tu levnější variantu teď nemají a že už jsem se tam na ceny ptal. Ptal jsem se na složení a jestli jsou domácí, ale tehdy mi neřekli, že jsou dvě verze, z toho ta lepší a dražší v lístku není. Tohle by byl ideální podnět na ČOI.

V jiném podniku nakouknu v rámci procházky na aktuální nabídku dezertů. Zaujme mě Pavlův dort, asi varianta na Pavlovu, ovšem velmi zvláštní - tlustá bílá, něco jako citronová poleva a dort mírně oranžovohnědý. Tak se zeptám jestli je to verze Pavlovy (přítelkyně ji má ráda) a slečna, že prý ano. Pak se zvedne od hovoru s kamarádkou a vytáhne lísteček Pavlův dort a umístí tam Carrot Cake. Aha :-)

Skoro každý den mě brněnští gastropodnikatelé rozesmějí nebo naštvou - anebo obojí.

Globik: zmrzlina v Jet Cafe (Student Agency) je prášková - složením ne tak hrozná jako ostatní (g. f. sirup tam je), ale v chuti prášek (11/20) - nestojí ani za těch 10 Kč.

persona
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1980
Registrován: 24. 05. 2008, 12:26
Bydliště: BRQ
Status: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvekod persona » 07. 08. 2016, 21:31

V Brně bude zanedlouho otevřena čtvrtá provozovna Starbucks - v Campus Square (nákupní centrum naproti kampusu MU u FN Bohunice) - už se předělává parcela. Roky nic a teď za dva roky takový nápor?

IN podniky na léto:

Blokk (pop-up Skogu) - zahrádka v budově Uměleckoprůmyslového muzea Moravské galerie (asi do září)
"Na Brno dobrý" - pop-up Baru, který neexistuje (do 23. 8.) na nám. Svobody s lehátky á la Hyde Park a dýdžejem

OUT (zkrachovali mimo jiné):

Sklizeno franšíza na ul. Dvořákové (nyní Craig Bar s obsluhou ve žlutých teniskách, která první tři týdny provozu marně vyhlíží zákazníky)
Na 3Deci (kombinace prodejny 3D tiskáren/tiskového studia a kavárny)
Café u Mahena (pokus o komerční kavárnu v městské knihovně - KJM)
Bistro U Nás Doma na Kobližné ul. - ruské pirožky, káva Blandini a nájem za 100 tis. Kč měsíčně (údajně) v bývalé trafice zřejmě není to pravé
Italská restaurace Leonessa je k mání za odstupné 2.8 mil. Kč a nájem je 68 000 Kč měsíčně (jen nájem, bez personálu, surovin, energií) - zavolal jsem si do realitky, kde to nabízejí.
Zlatá loď na nám. Svobody - dle informací insidera je nájem 800 000 Kč měsíčně za třípatrový podnik s kapacitou cca 300 míst.
Kavárna Teplárna, kterou provozují lesbičky (proto Teplárna), je týden (jak potvrdil místní procházející kolem) zavřená.

Nové pokusy:

Juice Bar na ul. Dvořákova nahradila hamburgrárna vzdáleně připomínající Johnny Rockets (ale opravdu jen vzdáleně - červené a chromované židličky). Když jsem se ptal, jaké mají k burgerům hranolky, řekli mi (slečna brigádnice s mobilem), že zatím nemají hranolky. Nemají hranolky k burgerům? Ano. :-(

Kávovar pronikl i do prodejny oříšků (celý oříškový řetězec) na Kobližné. Bohužel však mají nechutný Covim (40:60) stejně jako Kofi Kofi (mají i jejich kelímky, viz FB).

persona
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1980
Registrován: 24. 05. 2008, 12:26
Bydliště: BRQ
Status: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvekod persona » 13. 08. 2016, 13:18

Ještě do konce roku otevře v Brně první provozovnu Costa Coffee - už budují naproti Letmu u hl. nádraží - na straně do města (rohové místo, kousek od hlavního Sklizena, dříve tam bývala pobočka second handu BazzArt s barevně sladěnými výlohami a naproti ní byla pobočka Trdlacafé, která je zrušená - to vedlo k tomu, že Makovec ihned zvýšil cenu Pellini espressa z 29 na 35, tak teď snad bude mít konkurenci). Budou mít také aspoň čtyři pobočky jako Starbucks (kromě nám. Svobody prý docela zejí prázdnotou - ano, jsou prázdniny, ale dnes v Olympii v 10.30 tam byli dva lidé)? Nechci se opakovat, ale přijde mi to opravdu směšné. Anebo je to kvůli "všem" těm cizincům z Ceitecu a pár zahraničním turistům?

Fabo
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1967
Registrován: 04. 01. 2007, 13:42
Kontaktovat uživatele:
Status: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvekod Fabo » 13. 08. 2016, 14:54

S tim starbaksem to vidim na dve eventuality

:arrow: proste si pozadali fransizanti, a proc by jim ty fransizy nedali

nebo

:arrow: nekdo nekde v Seattlu zadal nejake hodnoty do excelo a vyplivlo mu to "4", modelu ale chybi nektere zakladni veliciny (treba kolik procent cechu/moravaku neda za kafe stovku z principu, byt na to treba i ma)

persona
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1980
Registrován: 24. 05. 2008, 12:26
Bydliště: BRQ
Status: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvekod persona » 22. 08. 2016, 14:29

O víkendu byla v Brně Grand Prix. Přikládám pár záběrů menu místních pohostinství. Víc jsem jich bohužel nestihl, neboť v neděli ráno se strhla průtrž mračen, která mnohé cedule umyla dřív, než jsem se do města dostal v 10 s foťákem.

GP1.jpg

GP2.jpg

GP3.jpg

GP5.jpg
Toto je stálá akce (ale její podoba je vydařená)

GP6.jpg

GP7.jpg
Babiččina paštika. Copak si asi cizinec pod tímto představí?

prodejce
Prodejce
Prodejce
Příspěvky: 3960
Registrován: 14. 12. 2004, 11:51
Bydliště: prodejna
Status: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvekod prodejce » 16. 10. 2016, 00:52

... semafor

Obrázek

Filisipi
Cestující Economy Class
Cestující Economy Class
Příspěvky: 193
Registrován: 09. 11. 2012, 19:11
Oblíbené typy letadel: B748, Dash8 - Q400NG
Pohlaví: muž
Bydliště: Seoul, GMP + ICN
Status: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvekod Filisipi » 16. 10. 2016, 11:50

prodejce píše:... semafor

Obrázek


JEŽIŠI! Rozdejchávám celej den kocovinu a otevřu TOHLE! :sick:

persona
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1980
Registrován: 24. 05. 2008, 12:26
Bydliště: BRQ
Status: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvekod persona » 24. 10. 2016, 09:27

Když už jsme u barové kultury (titulkem to spadá trochu do jiného vlákna): http://brno.idnes.cz/czech-bar-awards-s ... pravy_krut - vítězný bar nemá na webu nápojový lístek (totéž ale nemá ani vychvalovaný Bar, který neexistuje - byl jsem tam 3x krátce po otevření a nadšení nezavládlo - a trvalo několik měsíců, než byl na podniku aspoň na papíře). Drinky se mohou točit, invence je fajn, ale stálá nabídka musí být napsaná (tuším, že ČOI dává za toto úvodní flastr 5000 Kč).

A hotel? Inu... http://brno.idnes.cz/v-brne-otevreli-ho ... -zpravy_vh

Ale vzhledem k fotce drinku dodám, že před 14 dny otevřel Hashtag Pub, kde nemají 0.04 (případně 0.05 l), ale malý je 0.05 a panák rovnou 1 dcl. :-) Firma údajně sídlí v jižních Čechách a rozhodla se otevřít si hospodu (uvnitř které zůstal balvan, přímo menhir jako z Asterixe) tam, kde zkrachoval předchozí podnik po pár měsících a předtím viz foto a pár dalších (lidovějších podniků).

Kola slouží jako nedílná součást propagace podniku - nepříjemné je, když - někdy - blokují stojany a de facto jde o neplacenou reklamu.

Caaa.jpg

Caab.jpg

Caad.jpg

Bb.jpg

Caae.jpg

Robert
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1118
Registrován: 21. 10. 2003, 19:55
Bydliště: Praha
Status: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvekod Robert » 12. 08. 2017, 01:24

Z předposledního čísla Respektu:

respekt.jpg
respekt.jpg (98.45 KiB) Zobrazeno 298 x

Persona?

persona
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1980
Registrován: 24. 05. 2008, 12:26
Bydliště: BRQ
Status: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvekod persona » 12. 08. 2017, 10:35

Jo, jo, persona. :-) Tak po regionální on-line mutaci Blesku i Respekt. To bude asi těmi společnými známými z fakulty/bývalé univerzity a překvapuje mne, že autor/ka článku (za upozornění na jeho existenci moc děkuji, dohledám si to celé - můj vztah k Respektu je velmi odtažitý) ještě neví nebo to aspoň předstírá, že nezná mé pohlaví. Nebudu sem dávat přímé linky, ale indicií je v citaci vrchovatě, takže máš-li zájem, klidně si můžeš počíst - zatím je tam 181 recenzí a příští týden dám pár nových - měsíc jsem už nic nenapsal v naději, že se to trochu uklidní a ono spíše naopak.

Proč raději nemám nějakou citaci v Nature nebo aspoň Sociologickém časopise. :-)

Koukám na pár úvodních řádků (zbytek je v el. verzi zamčený) a už to jede: 4 pokoje, design, péče, vše je úžasné, super. Žádný z těchto plátků nevidí nebo nechce vidět, že dost podniků také zaniká, nevidí amatérismus a naivitu (např. Like Bar Cafe nebo Post Bakery zaniklo po 5, resp. 3 měsících, v Knihovně Jiřího Mahena je už třetí podnik za rok a půl a i ten bzry zavře, neboť nabízet espresso za 19 Kč a k němu muffin nebo bábovku za 9 Kč je cesta do pekel, Craig Bar - pár fotek z loňské Moto GP tam výše - už také zavřel, letos jsem větší excesy neobjevil, ale v sobotu před závodem stálo 0.5 l 12° Budvar na cetrálním náměstí 60 a Red Bull s vodkou 170 Kč). Nikdo nepíše, jak strašně se kopíruje (skoro jako v Číně ;-)) - v posledních týdnech napříkad donuty.

Jak už jsem říkal: pár podniků velmi prosperuje - hlavně ty, o kterých se psalo v The New York Times nebo The Guardian nebo které mají automatický punc výjimečnosti (vše okolo Baru, který neexistuje - mají už dva "pop-upy" s názvem Na Brno dobrý); mánii ohledně gastronomického Brna podporuje absurdní anketa místního TIC (https://issuu.com/ticmb/docs/gormet-brn ... 5/50568103), kde např. z 9 nejlepších pivnic točí 4 Plzeň a jedna je firemní hospoda Starobrna a přitom dalších 10 ochutnávkových pivnic se tam nedostane, byť mají nesrovnatelně pestřejší výběr, nižší ceny i kvalitnější ošetření piva.

Včera mě v centru Brna zastavil cca 20letý chlapec jestli prý bych mu mohl doporučit místní restauraci, kde by si dal večeři za 10 - 20 EUR. S čistým svědomím nemohl, ale nakonec jsme v hovoru dospěli k tomu ať zkusí Lokál (místní pobočka Ambiente Group je divoce úspěšná franšíza majitele Koishi) - ale řekl jsem mu ať si nedává smažený sýr (https://life.ihned.cz/c1-63735390-podiv ... mazeny-syr), ale spíš svíčkovou nebo guláš. Chlapec byl z Floridy. Když připočtu sobotní a nedělní pevninské Číňany nejen z Pekingu atd., lze asi říct, že se opravdu něco mění.


Zpět na “Off-topic”


Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti