tranzitná zóna

kremnica
Nováček
Nováček
Příspěvky: 5
Registrován: 28. 09. 2016, 11:53
Status: Offline

tranzitná zóna

Příspěvekod kremnica » 18. 01. 2017, 21:52

Minulý týždeň som priletel z Fuerteventury na Stansted a musel som ísť von a znovu na bezpečnostnú kontrolu. Pred tým na letisku v Hannoveri to isté. Je možné sa na niektorých letiskách zrušila tranzitná zóna ? Podotýkam, mal som len príručnú batožinu, takže som nebol odkázaný na kufre a rovnako som mal palubné vstupenky vytlačené. Jednalo sa o lety Ryanair a Air Berlin.


Globik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4675
Registrován: 04. 01. 2004, 11:53
Bydliště: Honolulu
Status: Offline

Re: tranzitná zóna

Příspěvekod Globik » 19. 01. 2017, 02:43

kremnica píše:Minulý týždeň som priletel z Fuerteventury na Stansted a musel som ísť von a znovu na bezpečnostnú kontrolu. Pred tým na letisku v Hannoveri to isté. Je možné sa na niektorých letiskách zrušila tranzitná zóna ? Podotýkam, mal som len príručnú batožinu, takže som nebol odkázaný na kufre a rovnako som mal palubné vstupenky vytlačené. Jednalo sa o lety Ryanair a Air Berlin.

Když budeš přestupovat v Praze a poletíš ze schengenu do neschengenu nebo naopak nebo z neschengenu do neschengenu, tak jdeš také přes security. A pokud je mi známo, tak v Praze tranzitní zóna zrušená nebyla.

JackBrno
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2073
Registrován: 08. 01. 2008, 13:03
Status: Offline

Re: tranzitná zóna

Příspěvekod JackBrno » 19. 01. 2017, 07:08

Teoreticky stačí pasovka, ale nejspíš to v rámci nějakého zjednodušení dělají tak, že lidi vyženou ven úplně :) Ale není to asi úplně pravidlem, když jsem v srpnu letěl z Prahy na Santorini s přestupem v Athénách, tak směrem tam jsem při přestupu přes security nešel, ale cestou zpět ano. Obojí stejná trasa, stejná společnost, vše na jedné letence a vše Schengen. Jedině že by sami Řekové moc nevěřili svým bezpečnostním kontrolám na malých ostrovech. A upřímně, vůbec se jim nedivím :D

velpa.66
Cestující Economy Class
Cestující Economy Class
Příspěvky: 235
Registrován: 26. 08. 2012, 17:49
Status: Offline

Re: tranzitná zóna

Příspěvekod velpa.66 » 19. 01. 2017, 15:43

Některá letiště nejsou stavěna jako tranzitní. Nevím jak Stansted STN,tam jsem nikdy nepřestupoval.Mám zkušenost z Luton LTN a Miláno Bergamo BGY kde jsou pouze přílety a odlety. Na návazný let se musím znovu odbavit. Brno BRQ asi taky nemá tranzit.

Lkprak
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1025
Registrován: 26. 10. 2012, 15:46
Status: Offline

Re: tranzitná zóna

Příspěvekod Lkprak » 19. 01. 2017, 19:56

Při přestupu v rámci shengenu stačí jen security na výchozím letišti. Jen je to záležitost stará pár let a mnohá letiště jsou stavěná tak, že to "zatím" neumožňují a musí se přes security znovu.


Tony Smoke
Autor nejlepších fotografií v trip reportu 2015
Autor nejlepších fotografií v trip reportu 2015
Příspěvky: 1034
Registrován: 16. 05. 2011, 23:48
Oblíbené typy letadel: E190, A330
Pohlaví: muž
Bydliště: VIE
Status: Offline

Re: tranzitná zóna

Příspěvekod Tony Smoke » 25. 01. 2017, 10:24

U FR a STN ma to neprekvapuje. FR tranzitne lety nema, takze automaticky vypluje vsetkych pasazierov na exit. U AB ma to prekvapilo.

Apropo tranzitna zona. V jednom rozhovore s riaditelom BTS som cital, ako sa stazuje, ze BTS nebolo pri planovani koncipovane ako tranzitne letisko, ze na to by potrebovalo nastupne mosty. Nie je to konina? Tranzit sa da spravit aj bez nastupnych mostov, ci? Pride lietadlo zo schengenu, pride bus, ludi vylozi do miestnosti, kde jednym smerom bude tranzit, druhy batozina a exit. Pred vstupom do tranzitu by mohla byt este security. Ak pride lietadlo z non schengenu, tak pride bus, vypluje ludi na pasovku a z tej prejdu do spominanej "miestnosti" odkial pojdu pasazieri bud na tranzit alebo von. Alebo si to predstavujem moc jednoducho?

Lkprak
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1025
Registrován: 26. 10. 2012, 15:46
Status: Offline

Re: tranzitná zóna

Příspěvekod Lkprak » 25. 01. 2017, 12:38

Tony Smoke píše:U FR a STN ma to neprekvapuje. FR tranzitne lety nema, takze automaticky vypluje vsetkych pasazierov na exit. U AB ma to prekvapilo.

Apropo tranzitna zona. V jednom rozhovore s riaditelom BTS som cital, ako sa stazuje, ze BTS nebolo pri planovani koncipovane ako tranzitne letisko, ze na to by potrebovalo nastupne mosty. Nie je to konina? Tranzit sa da spravit aj bez nastupnych mostov, ci? Pride lietadlo zo schengenu, pride bus, ludi vylozi do miestnosti, kde jednym smerom bude tranzit, druhy batozina a exit. Pred vstupom do tranzitu by mohla byt este security. Ak pride lietadlo z non schengenu, tak pride bus, vypluje ludi na pasovku a z tej prejdu do spominanej "miestnosti" odkial pojdu pasazieri bud na tranzit alebo von. Alebo si to predstavujem moc jednoducho?


Představuješ si to naprosto správně. Nástupní mosty nemají s tranzitem nic společného. Jde opravdu jenom o to, aby někde měli cestující možnost zůstat buď v tranzitu nebo jít z letiště ven. Tedy jde jen o stavební úpravu vnitřních prostorů.

A o aerolinky najde, na každém letišti používají ty samé prostory, takže pokud prostě letiště tu možnost zůstat v tranzitu má, tak jí mohou využít všichni cestující bez ohledu na to, s jakou aerolinkou přiletěli.

Lucx
Cestující Economy Class
Cestující Economy Class
Příspěvky: 158
Registrován: 21. 04. 2008, 20:50
Pohlaví: muž
Bydliště: OSR
Kontaktovat uživatele:
Status: Offline

Re: tranzitná zóna

Příspěvekod Lucx » 25. 01. 2017, 13:10

Nevím, jestli už to bylo v některém vláknu zmíněno, tak jenom poznámka k letišti BGY, které procházelo několik let velkou rekonstrukcí. Nyní je to tak, že jsou pasažéři po příletu z Schengenu nahnáni přes nástupní most/gate do odletové části - ideální na rychlý přestup :)

bugr
Cestující First Class
Cestující First Class
Příspěvky: 783
Registrován: 03. 04. 2007, 20:17
Kontaktovat uživatele:
Status: Offline

Re: tranzitná zóna

Příspěvekod bugr » 29. 03. 2018, 14:35

Ohledně Bergama, všude tvrdí něco jinýho, může někdo potvrdit, že tam po té rekonstrukci funguje transit jako třeba v Praze?
Že nemusíme vylézt ven a jít znovu přes security?


Měli jsme na přestup dvě hodiny ale kokoti z WZZ nám posunuli o půl hodiny let do PRG :thumbdown:

jvoj
Cestující First Class
Cestující First Class
Příspěvky: 690
Registrován: 20. 03. 2010, 18:40
Oblíbené typy letadel: B737, 787, Všechny Embraery, ATR42/72
Pohlaví: muž
Status: Offline

Re: tranzitná zóna

Příspěvekod jvoj » 29. 03. 2018, 14:48

bugr píše:Ohledně Bergama, všude tvrdí něco jinýho, může někdo potvrdit, že tam po té rekonstrukci funguje transit jako třeba v Praze?
Že nemusíme vylézt ven a jít znovu přes security?


Měli jsme na přestup dvě hodiny ale kokoti z WZZ nám posunuli o půl hodiny let do PRG :thumbdown:

Posledně co jsem byl v BGY, tak to tak opravdu bylo, pokud letíš jen s příručním zabazadlem, netřeba chodit ven, ale musíš mít takové, aby ti na něj nedali free check-in, protože od baggage claimu zpět do tranzitu už se nedostaneš.

bugr
Cestující First Class
Cestující First Class
Příspěvky: 783
Registrován: 03. 04. 2007, 20:17
Kontaktovat uživatele:
Status: Offline

Re: tranzitná zóna

Příspěvekod bugr » 29. 03. 2018, 14:54

no máme u FR i WZZ priority aby nám to nebrali tak ok.
Samozřejmě kdyby nám ho sebrali a dali dolu do letadla tak jsem v pr....

MarcosFT
Cestující Business Class
Cestující Business Class
Příspěvky: 416
Registrován: 10. 06. 2014, 21:30
Oblíbené typy letadel: B747, E145, B753
Bydliště: Hong Kong
Status: Offline

Re: tranzitná zóna

Příspěvekod MarcosFT » 30. 03. 2018, 08:38

bugr píše:no máme u FR i WZZ priority aby nám to nebrali tak ok.
Samozřejmě kdyby nám ho sebrali a dali dolu do letadla tak jsem v pr....



Není nic složitějšího než si hned za gatem odtrhnout označení a vzít to nahoru...

bugr
Cestující First Class
Cestující First Class
Příspěvky: 783
Registrován: 03. 04. 2007, 20:17
Kontaktovat uživatele:
Status: Offline

Re: tranzitná zóna

Příspěvekod bugr » 30. 03. 2018, 10:21

já nějak nevím co si mám odtrhnout. Přiletím Ryanem z LPA, budu mít příruční zavazadla u sebe, jestli nemusím ven tak jen projdu ke správnýmu gejtu na Wizzaira a letím daál.
U FR je to dnes daný striktně, zaplatíš, příruční u sebe, nezaplatíš a jdou dolů. A doufám, že už tohle došlo i do Itálie :)

s543
Cestující Business Class
Cestující Business Class
Příspěvky: 382
Registrován: 11. 05. 2013, 20:42
Status: Offline

Re: tranzitná zóna

Příspěvekod s543 » 30. 03. 2018, 11:11

bugr píše:já nějak nevím co si mám odtrhnout. Přiletím Ryanem z LPA, budu mít příruční zavazadla u sebe, jestli nemusím ven tak jen projdu ke správnýmu gejtu na Wizzaira a letím daál.
U FR je to dnes daný striktně, zaplatíš, příruční u sebe, nezaplatíš a jdou dolů. A doufám, že už tohle došlo i do Itálie :)


Došlo :lol:

bugr
Cestující First Class
Cestující First Class
Příspěvky: 783
Registrován: 03. 04. 2007, 20:17
Kontaktovat uživatele:
Status: Offline

Re: tranzitná zóna

Příspěvekod bugr » 12. 04. 2018, 15:38

Takže vyzkoušeno v BGY osobně, žádný transit po vystoupení na ploše do autobusu.
To Vás odvezou do nějakýho sklepa přímo ke karuselům a dá se jít jedině ven.

Pokud jdete z letadla chobotem tak to asi jde co jsme koukali.



Zpět na “Evropská letiště”


Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host