Zcela logicky se tady na fóru rozjela menší diskuse o této, do jisté míry kontroverzní lince. Přiznám se, že já jsem z ní měl po oznámení radost. Jednak mám Berlín opravdu rád, jednak jsem názoru, že jestli má někdo šanci takovou linku provozovat bez toho, že by to byl gigantickej průser, tak je to Ryanair, který dokáže na té trase vyprodukovat obdobnou jednotkovou cenu, jako vlak (samozřejmě za jakou cenu...). Tak teď přišel ten čas, kdy se to může ukázat.
Po příjezdu na letiště se smutkem ale taky mírnou škodolibostí pozoruji, že od našeho odchodu se tam vůbec nic nezměnilo a mířím přímo do tranzitního prostoru. Teda jedna věc se pohnula - vypadá to, že na security se jim podařilo najít lidi na obsluhu třetího rámu, což je pozitivní. Nevím ale, zda už vyřešili, jak ten třetí rám používat pro prioriťáky, protože vcházet se k němu musí druhými, zavřenými dveřmi...
Zběžně jsem počítal u východu z bezpečnostní kontroly, kolik by tak mohlo být na prvním letu lidí. Dopočítal jsem se cca. 120, což mi na 121 následně upřesnili na palubě. Mnohem více šokujícím číslem byl ale počet příletuvších cestujících, kterých podle informací tady na fóru bylo 24 (slovy dvacet-čtyři!). Dobré je to jen na jednu věc - vypovídá to možná něco o tom, jaký je poměr nakoupených letenek s POS u nás a na druhé straně, Respektive kde leží značná část potenciálu zvyšovat load-factor.
Odlet byl díky rychlému de-boardingu i boardingu perfektně na čas, dnes s extrémně milou a profesionální posádkou.
Když někam letím, rád si to užívám, a když je možnost testovat nové produkty ve vzduchu, tak šanci nevynechávám. Ryanair od nového letového řádu nabízí kromě starých a osvědčených teplých jídel na palubě i bezmasé menu, s veganskými lasagnemi. Neváhám a objednávám, steward mi sděluje, že jsem vůbec první, pro koho je on osobně dělal (v nabídce začaly být den před tím). Opět musím říct, že úplně nechápu ta kvanta stížností na customer-service Ryanairu. Jasně, asi budou jedna z nejhorších aerolinek, co se týče kompenzací za zrušené lety, ale jinak mi přijde fajn, že k základní fare nabízí opravdu širokou škálu produktů k dokoupení tak, že si každý ten let může udělat takový, jaký chce. Ani jídlo na palubě není výjimkou. Jasně, esteticky lasagne nikdy nebudou winner, ale jak ty klasické, tak ty veganské, mě chuťově ani porcí vůbec nezklamaly a rád si je dám i jindy.
Oběd jsem pak zakončil svým oblíbeným čokoládovým crumble-cakem (musím říct, že ten má Ryanair opravdu dobrý) a plechovkou pepsi.
Prodeje na palubě byly minimální až nulové, je možné, že jsem byl tak jeden ze 2-3 lidí, co si něco koupili. Každopádně za mě fantastický let, protože jsem měl trojku pro sebe, stihl jsem během 55min dlouhého letu oběd a steward mi dal ještě i info k produktu Ryanair Choice, který byl oznámen, ale ještě stále není k dispozici (kdyby to někoho zajímalo, údajně se to ještě testuje, protože vznikly nějaké technické potíže se zavedením, ale snad by to mělo jít ven během několika týdnů).
Přílet na SXF s 15min. předstihem, jediným opravdu špatným bodem tohoto letu byl ten alarmující load-factor.
Co říct k nové lince na závěr?
Za mě skvělé spojení, které určitě ještě několikrát využiju minimálně po cestě do Budapešti. Otázkou je, zda se udrží. Já optimisticky věřím tomu, že potenciál tu je, aby ho alespoň Ryanair udržel, ale stejně jako já neprodám lístky na koncert jen tím, že vytvořím na Facebooku událost, tak ani letenky (nebo alespoň ne ty dražší) se neprodají prostě tím, že je Ryanair dá do systému. Bylo by holt potřeba věnovat nějaký čas, peníze a úsilí do marketingu nové linky, což se ze strany letiště kromě několika tiskovek jaksi nestalo, přitom by to v dnešní době, kdy např. sociální sítě mají takový vliv, nemusela být záležitost milionů korun... Bylo by to v zájmu všech. Ryanairu, aby na tom tolik neprodělal, letiště, aby neztratilo další kus své kredibility vůči dopravcům ztrátou další linky, a pana Hejtmana, aby si neušil politickou ostudu...
Jo a když už jsem vznesl to přirovnání ke koncertům, tak srdečně zvu na premiéru mého tria v Brně 23.04. v 19:30 v Sále Milosrdných bratří. Kdo byste měli zájem přijít, tak víc info a předprodej vstupenek najdete zde: http://bit.ly/2VpH3bo
A bonus na závěr: Pokud fakt někdo potřebuje hledat důvod letět do Berlína, tak pro spottery mají na SXF skvělou vyhlídkovou terasu bez skla, 2 hodinky zde strávené byly skvělým odpočinkem