johnnybeverley: To jsou věci. Každý může mít svůj názor. Já zastávám ten, že dlouhodobě se kantonská kuchyně jíst dá (aniž by člověk divertoval ke guláši, vrabci nebo McDonald’s, BURGER KING® atd.), někteří diskutující – podloženo delší zkušeností v dané lokalitě – že nikoli. Jím 6x denně a snažím se, aby to nikdy nebylo jen naplnění, ale vždy radost nebo dokonce požitek. McDonalds ani KFC téměř nepovažuji za jídlo, ale vůbec nic nemám proti smaženému kuřeti ani hamburgerům nebo hranolkám nebo wrapům či mléčným koktejlům – vše jsou to výborné věci, které mám rád - jen záleží na vstupních surovinách a provedení.
To, že snob musí mít prachy, je častý a obří omyl (nezřídka je tomu i naopak) a že jsem snob mi bylo předhazováno za život již přibližně 8x, takže s tím dokážu žít. Je velký rozdíl mezi (značnou) náročností a snobstvím; vývoj pojmu i jeho význam sleduje početná literatura.
Vidím, že má námitka proti výrazu žrát (mnou vnímanému coby vulgarita) spustila celou lavinu obvinění a velkých, ale opravdu vekých zjednodušení a musím se jen pousmát nad větou (…) „pretože ste pár krát boli na výlete za prachy daňových poplatníkov cez nejaký grant a občas si Ryanairom zaletíte do Croydonu do úžasného hotela, čo je asi ako písať o tom, ako som v Prahe býval na Chodove pri dialnici.“ (naprostá většina mých cest byla soukromých za vlastní peníze). A i já platím, věrte nebo ne, daně - a nemalé.
Mám pocit, že jsem nejen zde již několikrát vyvracel, že doktorát (tedy Ph.D.) zatím nemám a už vůbec ne z kulturologie (a dokonce ani sociologie, sociální antropologie, rekreologie, genderových studií, strategických a bezpečnostních studií, pedagogiky volného času, teorie počítačových her nebo dokonce teorie vyprávění - zapomněl jsem na nějaký obor, který se nejčastěji ve výtkách v diskusích zmiňuje? (
https://www.muni.cz/uchazeci/doktorske- ... -vypraveni)
A k těm trip-repotům? Tak buďto jedno
(„Vaše trip reporty sú na smiech, pretože sa tvárite ako nadradený človek, ktorý všetko vie a je oprávnený kritizovať veci, o ktorých nemá ani potuchy (…)“ anebo druhé:
„Mna prave personove texty bavia a precital som snad vsetky jeho reporty, len partikularne tato seria komentarov a radoby skrytych invektiv mi prisla zbytocna.“ cocik: děkuji, jsem poctěn a před dokončením je trip-report do Varšavy, celý hrazený z prostředků evropských daňových poplatníků (Erasmus) a brzo snad dokončím i Berlín/Londýn (s bydlením u Heathrow, kde jsem chtěl fotit letadla) a další dlouhodobé resty.
Prodejce: děkuji, specielně se vzpomínkou na Tebe jsem si dal ve Varšavě guláš (velmi slušný) a okukoval tlačenku v Carrefour (nic moc).
A k té zmrzlině: Opočno je prášek s nic moc složením – viz jejich balíky zde:
http://eshop.ceskazmrzlina.cz/?cat=FREDOMIX%20PREMIUMZnovu pak doporučuji vyzkoušet Marks and Spencer Sao Tome Chocolate Dessert Menu (mají už i 100 ml balení na ochutnání za 30 Kč) – i dTest (7/2017) potvrzuje můj velmi dobrý dojem. Zkus a uvidíš.
- Screenshot - 14_8 002.jpg (80.82 KiB) Zobrazeno 4499 x
Globik: nikdy nevíš, třeba jednou skončím s voláním po guláši, řekněme v Tokiu
Ad perfekcionismus: je to otázka měřítka a absolutního srovnání a člověk se poměřuje s lepšími, resp. daleko preciznějšími než je sám (asi nemusím opakovat, že úroveň kritického psaní o gastronomii je ve světě někde úplně jinde).