Víkendová cesta kolem světa, aneb co dokáže alkohol...

Dreamliner
Nováček
Nováček
Příspěvky: 9
Registrován: 12. 06. 2010, 10:46
Stav: Offline

Víkendová cesta kolem světa, aneb co dokáže alkohol...

Příspěvek od Dreamliner »

Víkendová cesta kolem světa, aneb co dokáže alkohol…

Nevím, co to mají lidé za zvláštní zvyky, že jim stačí rozverná nálada, pár sklenek dobrého pití a špičkování, hecování či podobné sázky padají jedna přes druhou. Je čtvrtek večer a naše hospodské setkání dané nepsaným pravidlem je v plném proudu. Najednou volá kamarád a dodavatel v jedné osobě, jehož služeb jsem chtěl využít k získání zajímavého obchodu a tak jsem ho ráno promptně požádal o spolupráci. Telefon je zhruba tohoto znění:

ON: Čus woe, hele sorry, ale já to do pondělního rána prostě nezvládám, fakt sorry…

JÁ: Kdy jsi schopen to mít celé hotové k odevzdání?

ON: Koukal jsem na to detailně, takže když na to v pátek ráno všichni vletíme, tak to v pondělí večer snad bude hotové celé.

JÁ: To si snad děláš srandu ne? Potřebuji to v pondělí ráno. Prosím tě, co na tom budete dělat tak dlouho v tolika lidech? Hele snaž se trochu! Za tu dobu, kterou na to potřebujete, se dá v klidu obletět svět, vykoupat se na Havaji nebo se stavit na výtečném sushi v Tokyu… No nebo možná všechno dohromady, hahaha

ON: To ti tak žeru, to je krapet z ruky.

JÁ: Vsaď se!

ON:Chvilku mlčí a pak se ozve: To nemáš šanci stihnout

JÁ: Co nestíhám?

ON: Obletět svět, vykoupat se na Havaji a dát si sushi v Japonsku

JÁ: Chvilku mlčím a pak trochu zariskuji: OK kámo,takže dohoda je následující: čas odevzdání je posunut na pondělí večer 18hod a pokud já do tohoto času stihnu obletět svět, vykoupat se na Havaji a dát si sushi v Tokyu, tak ti nezaplatím za tu práci ani korunu, bereš?

ON: Chvilku mlčí…. Myslíš, že ušetříš? Co když to nestihneš?

JÁ: Doufám, že jo, pokud to nestihnu, normálně za tvé služby zaplatím v plné výši. Souhlas?

ON: Mlčí

JÁ: Tak bereš?

ON: Platí, ale doporučuji ti hoooodně dobrou pojistku! Hahahaha, tak čus v pondělí ty světoběžníku a nezapomeň na důkazy

JÁ: Ok, domluveno, čus v pondělí.

Známe se natolik dobře, že v tomto případě to slovo i po telefonu prostě platí. Je mi jasné, že právě začal závod s časem. Musím to stihnout, ať to stojí, co to stojí, protože cena za tu odvedenou práci nebude zanedbatelná v poměru k předpokládané ceně za letenky. Orientačně a plný optimismu v hlavě kalkuluji přibližnou vzdálenost v kilometrech, průměrnou letovou rychlost letadla. Zásadní otázka je kam vyrazit jako první? Na východ směr Tokyo nebo na západ směr Havaj? Dohoda byla taková, že to musí být dokola, tedy nelze to řešit jako zpáteční letenku. Logika věci velí s ohledem na časové posuny vyrazit na západ, prostě není čas, ztrácet čas. Aby to vyšlo, musí jít o dlouhé lety s minimalizací přestupů. Daří se mi najít cestu do Honolulu s jedním přestupem přímo z Prahy. Zdá se, že je vyhráno a soustředím se tedy na trasu PRG-ATL-HNL. Ovšem lety na sebe nenavazují, takže je mi velmi brzy jasné, že tudy cesta nevede. Stále nechci opustit myšlenku, že musím nastoupit v PRG a letět co nejdále přímo. Když padla Atlanta, zbývá mi New York s Deltou, případně na druhou stranu s Koreanem do Soulu. Ukazuje se, že cesta přes New York je ta správná.

Let Delty DL0209 odlétá z Prahy do NYC v 10:35h a do NYC na letiště JFK přilétá již v 13:39h, je to sice řádově 9 hodin na cestě, ale v „absolutním“ čase to je v pohodě. Obstarožní 767 Delty alespoň startuje z Prahy celkem na čas. Sedím na dvojce do uličky vedle postaršího pána s kloboukem, kterého po pár hodinách letu v duchu pojmenovávám „Prostatik“. Odmítá mojí nabídku na výměnu sedadla, tak aby on seděl v uličce, takže se tento let pro mne stává takovým „Cvičme v rytme…“ Konečně přilétáme nad New York, sleduji město a bohužel zároveň s ním i klobouk mého souseda. Prostě ho nesundal za celou dobu letu.

Nejlepší spojení z NYC dále na západ se jeví, s ohledem na časy odletů, cesta přes Las Vegas. Let DL1629 odlétá z JFK v 16:00hod s tím, že v Las Vegas budu v 18:59h. Nemám moc času na přestup a tak stíhám jen lehké občerstvení ala fast food. Jak tak do sebe soukám pravý americký burger, registruji skupinu šesti poměrně slušně vypadajících žen, jak se velmi dobře baví. Z jejich rozhovoru jsem vydedukoval, že máme stejný cíl cesty. Asi tomu osud chtěl, takže na palubě letadla B757 jsem jejich šestici nechtěně rozdělil, ač sezení bylo klasické 3-3, tak součástí jedné trojice byla i moje maličkost. S ohledem na jejich výřečnost a zároveň značnou početní přesilu, netrvalo dlouho a probíráme vše možné, včetně důvodu mé cesty.
Vzhledem k tomu, že z LAS do HNL poletím s Hawaiian Airlines až 02:45h, tak ve Vegas plánuju povečeřet a také se rád projdu po Stripu. Jaké je ovšem překvapení, když od šestice dam dostávám pozvání na večeři, které neodmítám. Dokonce využiji sprchu jejich hotelového pokoje, což je velmi příjemná záležitost po celkem dlouhé cestě. Bohužel čas je neúprosný a tak milé dámy opouštím směr Mccarran International Airport. Opět stíhám na knop, protože v Las Vegas to prostě žije v každou noční hodinu, Mattoni nikde, zato slušná zácpa cestou na letiště i když je to relativně blízko. Fialově zbarvený interiér B767 Hawaiianu vnímám už jen stěží a tak, krátce po startu usínám.

V Honolulu přistáváme v sobotu časně ráno tedy 05:55h místního času, tedy v ČR je o 12 hodin jinak. Sám sobě v duchu říkám, že mezičas je dobrý, zatím to jde jako po másle. Můj další let směr Japan odlétá v 13:25h, takže mám před sebou pár hodin volna. Musím stihnout koupání na Waikiki a taky se chci podívat na Pearl Harbour, když už tedy pak pádím k těm Japoncům. Beru své příruční zavazadlo, hledám stanoviště taxi a vyrážím směr Waikiki. Město se teprve probouzí, ale jsem překvapen, jak je Waikiki od letiště daleko. Najednou si uvědomuji, že není tak úplně ten pravý čas na koupání. Většina lidí, co tu jsou na dovolené, ještě určitě spí. Projíždíme kolem policejní stanice a napadá mne i to, abych se přítomným policistům nejevil jako podezřelý. To víte, kolem sedmé hodiny ráno na pláž s kufrem asi moc lidí nechodí. Inu domluvím se s ochotným taxikářem, že na mne počká. Ve vodě jsem jediný, navíc s foťákem, a tak si ani netroufám pomyslet, copak si asi myslí dvojice procházející po nedaleké promenádě, jenž sleduje mé „self“ focení. Chvilku hledám sprchy, abych ze sebe omyl sůl. Vidím Subway a protože se žaludek hlásí o slovo, vyrážím tam. Naštěstí už mají otevřeno. Hovorná obsluhující slečna se po té, co se dozví, že jsem z Prahy, nestačí divit mé odpovědi na její předchozí otázku, na jak dlouho tu jsem. Dělám si trochu legraci a se slovy: Víte, já miluji východ slunce na Waikiki, beru ještě kafe pro mého řidiče, platím a odcházím. Kafe postaršího řidiče evidentně potěšilo a tak odjíždíme směr Pearl Harbor. Protože předpokládám, že zdejší zastávka nebude tak rychlá, jako mé předchozí koupání, nechci platit za čekání taxi a tak ochotného pána opouštím. Mám trochu problém s tím, že mám zavazadlo, protože dovnitř s ním nejsem vpuštěn. Vše se nakonec vyřeší a k mému úžasu je návštěva Arizony zdarma.

Na USS Arizona Memorial bylo plno lidí a tak opět jen tak tak stíhám odlet linky DL647 směr Tokyo Narita. Jako problém vidím datovou hranici, takže do Tokya přilétám sice 16:35h, ale bohužel příštího dne. Zcela ztrácím pojem o čase. Letadlo je poměrně narvané, převládají Japonci a tak i catering je orientován tím směrem. Je nedělní odpoledne a v Tokyu je oproti Honolulu podstatně chladněji. Musím si zajistit nocleh, zajít na sushi, ale hlavně nesmím zaspat, protože už v 7h ráno musím být zpět na letišti a únava je obrovská. Vše probíhá tak jak má, prohlídku Tokya vynechávám a velmi brzy se odebírám do postele.

Vstávání bylo příšerné, ale Jumbo společnosti All Nippon Airways let 6977 opouští Naritu přesně v 9:00hod, tak abychom nejpozději v 11:35h dosedli na dráhu letiště Incheon v Soulu. Fouká příznivý vítr a tak na ICN dosedáme dříve oproti předpokladu, i když to cestou docela slušně hází. V průběhu letu sleduji spolucestující, zejména rozdíly mezi Japonci a Korejci. Palubní personál velice příjemný, leč jejich angličtina pro mne velmi obtížně srozumitelná. Principiálně je pondělní poledne (místního času) a já mám tedy být v Praze jakoby za šest hodin. Nemám mnoho času k rozhlížení, ale registruji zde mnoho velkých a moderních letadel v barvách Koreanu. Škoda, že nemám více času, chtěl bych vidět nedalekou zdejší železnou oponu.

Spravný gate pro můj poslední let do Prahy jsem našel poměrně snadno. Klasicky zabarvený B777 Korean Air připravený k letu č.935 na lince ICN-PRG je připraven k nástupu. Podle letového řádu máme opustit ICN ve 13:55h místního času, tak abychom v PRG přistáli v 17:50h pražského času, tedy deset minut, před vypršením mého stanoveného časového limitu. Začínám se vnitřně usmívat, i když únava je stále značná a představa dalších více jak deseti hodin na palubě, mne docela děsí. Čas strávený na palubě za poslední dny mi dává slušně zabrat. Blíží se okamžik vytlačení, ale dveře nejsou stále uzavřené. Nabíráme zpoždění. Z pilotní kabiny slyším nějaké informace o technickém problému. Začínají mne přepadat chmurné myšlenky ve smyslu: když už jsem to dotáhl až sem, tak se to přece teď nemůže po….! Frekvence pohledů na mé hodinky se zvyšuje. Uf, konečně se zavírají dveře a rolujeme na start. Velmi dlouho to vypadalo, že místo vedle mě zůstane volné v jinak poměrně plném letadle. Na poslední chvíli však dorazila pohledná drobounká Korejka. K mému překvapení krátce po startu usíná a bohužel, tak trochu padá na mou stranu. Tak nějak nemám sílu při pohledu na to křehké děvče jí budit, ale v podstatě si říkám, že „Prostatik“ z mého prvního letu byl vlastně zlatej. Poměrně za dlouhou dobu dostáváme najíst, díky čemu jsem tak trochu vysvobozen od své spolusedící slečny. Ona se mi velice omlouvá a já to s gracií přecházím, ale v duchu, tak trochu myslím na ty filmy o mladých Asiatkách, které mi občas dorazí jako příloha emailu od kamarádů. Již po několikáté se rozsvítil pokyn pro připoutání se, tentokráte doplnění hlášení o bouřce na trase před námi. A skutečně stalo se. Velké letadlo připomínaná spíše papírovou vlašťovku, se kterou si venkovní povětrnostní podmínky slušně pohrávají. Je vidět, že některým cestujícím není zrovna nejlépe. Po chvíli sleduji nedaleko sedící mladou dvojici, která ignoruje svítící pokyn a tak se společně vydává na záchod. K mému údivu vstupují na onu místnost společně a zůstávají tam dlouhé minuty spolu. Nevím, zda šlo o snahu využít toho, že všichni ostatní cestující jsou poslušně připoutaní, nicméně k nějakému nestandardnímu zážitku dojít mohlo stejně tak, jako by mohlo jít o nějakou nevolnost. V druhém případě ovšem nepředpokládám, že by slečna opouštěla onu místnost s úsměvem na tváři, tak jak tomu bylo v tomto případě. Podle údajů na IFE to máme do PRG ještě daleko a tak usínám…

Najednou zvoní telefon, otevírám oči, absolutně netuším, kde jsem. Sedím u počítače, na monitoru je stránka společnosti prodávající letenky, vedle něj vyjma flašky vína i má platební karta. Telefon stále zvoní a tak ho zvedám:

ON: Čus woe, tak už jsi na letišti?

JÁ: Mlčím… Po chvilce ze sebe vypravím: Hele woe cinknu ti později a pokládám to.

Okamžitě volám taxi a objednávám cestu na Ruzyň. Vždyť je teprve pátek ráno….


hafi
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1805
Registrován: 20. 09. 2007, 17:47
Pohlaví: muž
Bydliště: bejvávalo YVR
Stav: Offline

Re: Víkendová cesta kolem světa, aneb co dokáže alkohol...

Příspěvek od hafi »

kua, ted nevim co se stalo, resp stane :-)
ale napsany je to dobre, pokud na realnym zaklade, tak musim rict celkem punk... :lol:

edit: a btw - uz jsem se s tim setkal nekde driv, kdyz tu kdo si diskutoval o air new zealand RTW a ted to pises taky , co je za logiku premyslet jestli je lepsi letet na zapad nebo na vychod? vzdyt referencni cas je v tomto pripade ten cesky a ten je furt stejny. vzdy postupne o 24 hodin prijdes a pak je ziskas na datovy hranici...nebo presne naopak

RadekFM
Cestující First Class
Cestující First Class
Příspěvky: 654
Registrován: 24. 08. 2006, 08:40
Bydliště: OSR
Stav: Offline

Re: Víkendová cesta kolem světa, aneb co dokáže alkohol...

Příspěvek od RadekFM »

není to ve směru rotace rychlejší ? :) jinak dobrý hard core jestli to není sci fi.

Spenlik
Cestující First Class
Cestující First Class
Příspěvky: 529
Registrován: 21. 05. 2009, 16:31
Oblíbené typy letadel: MD11/DC10
B757
A340-600
B747SP
Pohlaví: muž
Bydliště: LKPD/KSFO
Stav: Offline

Re: Víkendová cesta kolem světa, aneb co dokáže alkohol...

Příspěvek od Spenlik »

Nepletem si tady tak trochu virtuální lítání s normálním? :D Konec trochu zmatenej, nejaky fotecky by nebyli? :P

Zoommy
Cestující Economy Class
Cestující Economy Class
Příspěvky: 109
Registrován: 28. 11. 2005, 09:43
Bydliště: Pardubice
Stav: Offline

Re: Víkendová cesta kolem světa, aneb co dokáže alkohol...

Příspěvek od Zoommy »

To je pecka! :lol: ale jsem z toho taky volaký zmatený


Kamyl
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1644
Registrován: 20. 01. 2006, 18:49
Oblíbené typy letadel: B747, A330
Pohlaví: muž
Bydliště: OSR
Kontaktovat uživatele:
Stav: Offline

Re: Víkendová cesta kolem světa, aneb co dokáže alkohol...

Příspěvek od Kamyl »

Mazec!!! :D

creyman
Vedoucí kabiny
Vedoucí kabiny
Příspěvky: 899
Registrován: 24. 09. 2008, 14:29
Stav: Offline

Re: Víkendová cesta kolem světa, aneb co dokáže alkohol...

Příspěvek od creyman »

Možná je to jedno, jestli na západ, nebo východ.
Já myslím, že na východ let popožene obvyklé proudění. Let Delty v reálném čase je do New Yorku delší než zpět, nebo?

Kamyl
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1644
Registrován: 20. 01. 2006, 18:49
Oblíbené typy letadel: B747, A330
Pohlaví: muž
Bydliště: OSR
Kontaktovat uživatele:
Stav: Offline

Re: Víkendová cesta kolem světa, aneb co dokáže alkohol...

Příspěvek od Kamyl »

Let z FRA do SIN trva taky realne i podle letaku o hodinu mene, nez zpatky ze SIN do FRA...

cocik
autor Trip reportu roku 2011, 2012, 2015; Nejlepší autor trip reportů 2011, 2012; vítěz kategorie Když cesta je cíl 2011, 2012, 2015
autor Trip reportu roku 2011, 2012, 2015; Nejlepší autor trip reportů 2011, 2012; vítěz kategorie Když cesta je cíl 2011, 2012, 2015
Příspěvky: 1689
Registrován: 12. 08. 2008, 05:05
Bydliště: CTU
Stav: Offline

Re: Víkendová cesta kolem světa, aneb co dokáže alkohol...

Příspěvek od cocik »

RTW jsem dal obema smery a je to v zasade jedno. Smerem na vychod cloveka neustale stvou redeye lety, ale zase je pohoda mit den navic pri preletu Pacifiku, kdezto smerem na zapad se leti vetsinou za svetla, ale ta deprese ze ztracenyho dne ten pocit bohate vynahradi :D

Jinak pokud je ta cesta realna, tak smekam. Pokud je virtualni, tak pro podobny navrhuju udelat specialni rubriku a nemichat to s opravdovyma tripreportama.

jankre
Cestující Economy (low-cost)
Cestující Economy (low-cost)
Příspěvky: 61
Registrován: 25. 03. 2010, 14:10
Stav: Offline

Re: Víkendová cesta kolem světa, aneb co dokáže alkohol...

Příspěvek od jankre »

Ať reálně nebo virtuálně, můžu vědět na kolik ty rezervace celkem přišly? Tenhle sen se vyjasní nejdýl po dalším výpisu z kreditky :lol: Při těch lhůtách to asi moc low-cost nebylo...
BTW - možná by stálo za vlákno, za kolik a jak dlouho (krátko) kdo z vás obletěl svět ? :?:

JanoS
Cestující Economy Class
Cestující Economy Class
Příspěvky: 270
Registrován: 13. 06. 2008, 10:46
Pohlaví: muž
Bydliště: ZRH
Stav: Offline

Re: Víkendová cesta kolem světa, aneb co dokáže alkohol...

Příspěvek od JanoS »

Vacsina RTW leteniek ma bud 7 day advance purchase alebo 10 day minimum length. Takze obletiet zem za 2 dni je velmi nakladne :)
Ale za nejakych 80.000 CZK to ide aj na one way Y-class ;)

Night fly
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3039
Registrován: 13. 05. 2005, 09:25
Kontaktovat uživatele:
Stav: Offline

Re: Víkendová cesta kolem světa, aneb co dokáže alkohol...

Příspěvek od Night fly »

JanoS píše:Vacsina RTW leteniek ma bud 7 day advance purchase alebo 10 day minimum length. Takze obletiet zem za 2 dni je velmi nakladne :)
Ale za nejakych 80.000 CZK to ide aj na one way Y-class ;)


O nikolivek :wink: Air New Zealand, routing LHR-LAX-AKL-HKG-LHR, trvani cesty 70 hodin 30 minut, i pod 1.000 GBP se to da sehnat a za 1.600 i na pristi tyden :mrgreen:
Naposledy upravil(a) Night fly dne 14. 06. 2010, 12:04, celkem upraveno 1 x.

cocik
autor Trip reportu roku 2011, 2012, 2015; Nejlepší autor trip reportů 2011, 2012; vítěz kategorie Když cesta je cíl 2011, 2012, 2015
autor Trip reportu roku 2011, 2012, 2015; Nejlepší autor trip reportů 2011, 2012; vítěz kategorie Když cesta je cíl 2011, 2012, 2015
Příspěvky: 1689
Registrován: 12. 08. 2008, 05:05
Bydliště: CTU
Stav: Offline

Re: Víkendová cesta kolem světa, aneb co dokáže alkohol...

Příspěvek od cocik »

Za tri dny se to da s NZ. Kdybych odlital dneska ve dve z Londyna a vracel se ve ctvrtek, tak by to stalo cca 43 tisic. Kazdopadne civilizovanejsi by bylo udelat RTW s SQ, bohuzel cenove by to vyslo trochu jinak :D

Night fly
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3039
Registrován: 13. 05. 2005, 09:25
Kontaktovat uživatele:
Stav: Offline

Re: Víkendová cesta kolem světa, aneb co dokáže alkohol...

Příspěvek od Night fly »

A na tento vikend jeste vyzivnejsi varianta: RTW za 61hod.40min., routing LHR-LAX-AKL-SYD-HKG-LHR, kombinace NZ a VS, za :shock: 900 :shock: GBP... Odlet patek 15:45, navrat pondeli 05:25.

Spenlik
Cestující First Class
Cestující First Class
Příspěvky: 529
Registrován: 21. 05. 2009, 16:31
Oblíbené typy letadel: MD11/DC10
B757
A340-600
B747SP
Pohlaví: muž
Bydliště: LKPD/KSFO
Stav: Offline

Re: Víkendová cesta kolem světa, aneb co dokáže alkohol...

Příspěvek od Spenlik »

900GBP :o Tak to je masakr, kdyz sem se kouklal na ceny RTW, tak na tuhle cenu to vycházelo s koupí na 4 měsíce dopředu...


Odpovědět