Stávka pilotů

Diskuse o ČSA - aktuální dění ve společnosti, praktické informace a rady
* Co bude dál s ČSA?, * Minulost dálkové flotily, * Co poletí?
Odpovědět
michal_p
Cestující Economy (low-cost)
Cestující Economy (low-cost)
Příspěvky: 36
Registrován: 07. 07. 2003, 16:42
Stav: Offline

Stávka pilotů

Příspěvek od michal_p »

http://ekonomika.idnes.cz/ekonomika.asp ... =ekonomika - další článek k tématu. Zdá se mi divné, že v ČSA se nektere problémy neustále opakují. Jestli je opravdu chyba na straně odborářů. Mě to příjde tak, že management se snaží prosazovat svou vůli silou, proti vůli většiny zaměstnanců. Možná by stálo za to vyměnit management ČSA než vynit odboráře.


Pavel
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2711
Registrován: 19. 01. 2003, 22:30
Stav: Offline

Stávka pilotů

Příspěvek od Pavel »

Teď jsem zvědav co nám k tomu řekne"lojza",kromě toho že je to "výkřik do tmy" <img src=icon_smile_cool.gif border=0 align=middle>

lojza
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1321
Registrován: 24. 06. 2003, 22:09
Stav: Offline

Stávka pilotů

Příspěvek od lojza »

Myslim,ze tady je vysvetleno vse<img src=icon_smile_cool.gif border=0 align=middle>.
"Odborová organizace mechaniků předestřela vedení firmy návrhy na zkrácení pracovní doby, které mimo jiné spočívaly i v zavedení nepřetržitého provozu na některých úsecích.

To vedení ČSA odmítlo s tím, že by se pracovní doba zkrátila z 37,5 na méně než 31 hodin týdně a bylo by nutné přijmout 44 nových zaměstnanců.

ČSA také část údržby převedla na externí firmy a proto ušetřila pět pracovních míst".

Myslim si,ze kazdy zamestnavatel by si rozmyslel prijimat dalsich 44 zamestnancu.Nutna uzdrzba se take bude provadet behem overnightu letadel na zahranicnich letistich.
Odborari zase hledaji problem.Jakmile bude spolecnost vedena odborari pujde do kytek.
Jeste jsem nevidel zadny rozumny navrh jakekoliv odborarske organizace krome zvyseni platu a zkraceni pracovni doby.Bohuzel v dnesni dobe s touto filozofii aerolinky nemaji sanci na budoucnost.
Nikdy jsem tady prekotne nehajil soucasny TOP management,a byl bych zvedavy,jak by problem resil Jakubse.Ale nesmirim se s tim,aby CSA vedli odborari.
Souhlasim s propoustenim zamestnancu pro nadbytecnost,konecne se s tim zacalo.Takova reakce odboru se dala ocekavat.
Kdo si mysli, ze zmena managementu(jakeho stredniho a TOP managementu,jen TOP managementu, prezidenta?),da panum pilotum 200tisicove platy,mechanikum znizi produktivitu a prida penize tak to neni jiz vykrik do tmy,to je neco horsiho.
Prezident Kula vysel z technickeho useku CSA,tak verim, ze postoj a cinnost TOP managementu dokaze mechanikum odborarum vysvetlit.

lojza
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1321
Registrován: 24. 06. 2003, 22:09
Stav: Offline

Stávka pilotů

Příspěvek od lojza »

To sever2
Nevim,proc se porad snazite CSA porovnavat s AUA.To je neporovnatelne,AUA maji uplne jiny backround,nesrovnatelny letadlovy park,sit.Trochu jsem mel moznost nahlednout do kuchyne OS,neda se to opravdu porovnavat.AUA je pouze konkurent CSA,i kdyz myslim,ze si z toho velkou hlavu nedela.Ale porovnavat dnes CSA muzeme akorat s MA,LO.Ostatne LO,MA ani OS se nezblaznili odborari,takze snad bude jeste co v budoucnu porovnavat.

Pavel
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2711
Registrován: 19. 01. 2003, 22:30
Stav: Offline

Stávka pilotů

Příspěvek od Pavel »

A proč jestě před nedávnem mechanici nepřetržitou pracovní dobu měli a najednou jim byla změněna na nesmyslný třísměnný provoz??Nějaké divné....<img src=icon_smile_cool.gif border=0 align=middle>


jirkapilot
Cestující Business Class
Cestující Business Class
Příspěvky: 354
Registrován: 28. 01. 2003, 10:16
Stav: Offline

Stávka pilotů

Příspěvek od jirkapilot »

Lojza napsal:"Myslim si,ze kazdy zamestnavatel by si rozmyslel prijimat dalsich 44 zamestnancu.Nutna uzdrzba se take bude provadet behem overnightu letadel na zahranicnich letistich."...cimz jsi mel asi na mysli Plovajkovo vyjadreni, ze "K výpovědi čtyřem zaměstnancům pro nadbytečnost řekl, ľe vychází z reorganizace části prací v technickém úseku ČSA. Cílem je zvýąení efektivity a sníľení nákladů aerolinií, dodal mluvčí. Vedení ČSA podle něho rozhodlo, ľe od letoąního 1. října převede část tra»ové údrľby do doby mimo provozní ąpičky, tedy do nočních hodin. Vzhledem k tomu, ľe část flotily letadel ČSA nocuje na zahraničních letiątích, budou na nich údrľbu zajią»ovat externí firmy. Důsledkem tohoto kroku je sníľení potřebných kapacit o pět mechaniků, sdělil Plovajko."/zdroj:Financni noviny/

Ted pominu, ze se tu p. Plovajkovi nejak popletly cisla /4 vypovedi, snizeni kapacit o 5 mechaniku/. Je mi jasne, ze vse bude presne tak, jak rika Zakonik prace /predani vypovedi zac. cervence, skonceni prac. pomeru k poslednimu dni zari atd.../.

Lojzo, jestli vedeni CSA tvrdi, ze mechanici delaji 37,5h tydne, pak nemuze byt rec o nadbyecnosti v tomto useku firmy /dle vyjadreni meho znameho mechanika, casto delaji nekolik "dvanactek" tydne, cimz prekracuji tech 37,5h tydne....neznam ale, jakym zpusobem je jim u CSA vypocitavana tydenni prac. doba, plus prescasy, Zak. prace to resi nekolika zpusoby, cehoz urcite CSA plne vyuzivaji <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>/

Spise by me zajimalo, jestli je pro CSA vyhodnejsi nasazovat vecerni linky tak, aby prohlidka byla udelena pri overnightu mimo uzemi CR /zcela jiste to musi byt financene nevyhodne, jednim z duvodu proc CSA delaji prohlidky i pro jine 737 je i cena, ktera je nizsi nez napr. pri prohlidkach v zap. Evrope...plus samozrejme kvalita, o ktere neni u ceskych mechaniku pochyb. Dale nevim, nakolik planuji CSA rozsirit pocet linek pri zimnim let. radu /ktery nezacina 1. rijna, ale az koncem rijna/ a o kolik vice masin bude zustavat pres noc mimo uzemi CR. Zde mi jaksi nesedi Plovajkovo vyjadreni, ze "Cílem je zvýąení efektivity a sníľení nákladů aerolinií" /usetrim za 4 mechaniky versus naklady na stani letadel + prohlidky mimo CR?/. Tak i tak, nemohu se ubranit dojmu, ze se opravdu jedna o demonstraci sily vedeni CSA, o vyhrozovani typu "podivejte se, jestli nezavrete hubu, tak i vy muzete dostat vypoved".

Stavku pilotu se zatim podarilo zazehnat, dovoluji si ale tvrdit, ze pripadna stavka mechaniku by se provozu CSA dotkla mnohem vice. Opravdu nevim, z jakych zdroju by se vedeni CSA podarilo nahradit stavkujici mechaniky.....myslim, ze z nijakych. Rozhodne bych to ale nepovazoval za vykrik do tmy <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>

P.S. Lojza napsal:"Jeste jsem nevidel zadny rozumny navrh jakekoliv odborarske organizace krome zvyseni platu a zkraceni pracovni doby"...pak se podivejte na nesmirne tvrde, ale korektni vyjednavani ve firme Skoda-Auto, ktere nebylo pouze o zvysovani platu atd...mozna, ze by pripadne zprivatizovani CSA udelalo mensi pruvan, ktery by se odrazil i ve zmene na nazirani na odbory uvnitr CSA, ze kterych se vedeni CSA usty p. Plovajka snazi udelat krvelacne, konfliktni a nenazrane odborare. Smula je ta, ze si odbory /OOLM, CZALPA aj./ nenajali profesionalniho mluvciho /ano, z PR agentury/, ktery by mel znalosti z problematiky medii a zacal by postupne bojovat z definformacemi vypoustenymi usty p. Plovajka.... Na vysvetlenou, ja sam nejsem zamestnanec zadne firmy pracujici na Ruzyni, ani profesionalne nepusobim v leteckem prumyslu. Howgh!

lojza
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1321
Registrován: 24. 06. 2003, 22:09
Stav: Offline

Stávka pilotů

Příspěvek od lojza »

To Pavel
je pravdou,ze jsem pouzil slova naseho mluvciho,ale snad si nemyslite,ze to jsou nazory jen Dana Plovajka,jsou to oficialni nazory vedeni CSA.Mohu Vas ujistit,ze o problemu jsem vedel jiz drive,a vyjadreni vedeni Technickeho useku k problemu,ktere tlumocil mluvci firmy je jasne, srozumitelne a ekonomicky opodstatnene.Zamestnavat dalsich 44 mechaniku nebo delat beznou udrzbu behem overnightu externe je myslim ekonomicky nespochybnitelne,nehlede k tomu, ze se uspori cas na otacky letadel v PRG a zefektivni provoz.Masina na overnightovem letisti nebude jen prostavat.
Odbory ani ve Skode-auto, ani nekde jinde neprinesly nic pozitivniho,vyplyva to z podstaty vzniku odboru a logiky jejich cinnosti.V tom me tezko presvedcite.A vedeni firmy,kde funguje 7 odborovych organizaci to urcite nema pri kolektivnim vyjednavani jednoduche.Vasi poznamce o korektnim a tvrdem jednani odboru nerozumim.Odbory nikdy nemohou prece jednat korektne,protoze musi byt jednoznacne zaujate k jedne casti zamestnancu,to by pak nebyly odbory,ale ROH.
Doufam,ze si pan Heczko s pracovniky TU radne pohovori a dojde k pochopeni vznikleho snizovani poctu zamestnancu.V pripade,ze to odborari budou chtit pouzit,jako dalsi zaminku k odborarskym akcim,tak ani rozumne vysvetleni nepomuze.

jirkapilot
Cestující Business Class
Cestující Business Class
Příspěvky: 354
Registrován: 28. 01. 2003, 10:16
Stav: Offline

Stávka pilotů

Příspěvek od jirkapilot »

Lojza napsal: "Vasi poznamce o korektnim a tvrdem jednani odboru nerozumim."....Mel jsem na mysli napr. to, ze v te zminovane Skode-Auto zadny mluvci teto spolecnosti se nesnazil v mediich delat obraz toho, jake maji odborari nesmyslne pozadavky atd. Mozna take pro to, ze za odbory ve Skode-Auto se postavily velmi silne odborove centraly v materskem Wolfsburgu. Vim, ze ta jednani tam opravdu probihala tvrde, musel byt prizvan i "arbitr", ktery po prostudovani si materialu a navrhu od obou stran /management-odbory/ rozhodl tak, ze obe strany jeho navrh nove kolektivni smlouvy v podstate akceptovali. Jen velmi malo se toho resilo pres media.

U CSA je tomu naopak. Tam se vedeni rado nechava usty sveho mluvciho slyset, jak jsou odbory takove a takove, jake maji nesmyslne pozadavky. Jednoduse receno, mluvci CSA je tam pouzit jako hlasna trouba /a uprimne, z profesionalniho hlediska to dela vice nez dobre/. Jak uz jsem psal, odbory muzou na tuto "hru" pristoupit tim, ze si najmou zkuseneho cloveka, ktery povede s Plovajkem /alias celym vedenim CSA/ valku pres media. A nebo se vse stahne a bude se vecne jednat na pude CSA, bez ucasti medii. Tomu ale neverim, protoze vedeni CSA zjistilo, ze poustet castecne informace neni vubec na skodu, ze si tim ziskava na popularite mezi konzumenty televize, rozhlasu a radia.

Dale Lojza napsal: "Odbory nikdy nemohou prece jednat korektne,protoze musi byt jednoznacne zaujate k jedne casti zamestnancu,to by pak nebyly odbory,ale ROH." ...Nevim, ROH pamatuji jen zcasti nicmene si myslim, ze odbory maji ve firmach jako je napr. CSA sve misto. Odbory vzdy zastupuji skupinu zamestnancu jejichz pozadavky nemuseji byt vzdy vedeni prijemne. Vzdy ale je jejich zajmem /odboru/ nalezt spolecne body, soulad, totez ale ocekavaji od vedeni. Je-li jedna ze stran neustupna, pak vse vrcholi problem. No, snad uz dost, tata Falbr by mel ze me radost.<img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>


<img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle><img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle><img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle><img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle><img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>

lojza
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1321
Registrován: 24. 06. 2003, 22:09
Stav: Offline

Stávka pilotů

Příspěvek od lojza »

To jirkapilot
Tata Falbr by z Vas mel urcite radost,a pravem,a jakekoliv vedeni spolecnosti letecke nebo prumyslove jenom pot na cele.
Vracim se opet k jiz vyslovenemu VdT "vykriku do tmy", mate predstavu co to znamena jednat s 7 odborovymi organizacemi,ktere kazde kopou za urcitou cast zamestnancu,bez ohledu na ostatni.Mel jsem moznost hovorit s ucastnikem kolektivniho jednani,behem ktereho doslo k preruseni vyjednavani ze strany mechaniku,a potom dalsich odboraru.Vypadalo to trochu jinak nez se pise a hovori.Vypoved ctyrem nebo peti zamestnancum z duvodu nadbytecnosti,je jen zamer k preruseni kolektivniho vyjednavani, ostatne Vam treba Vas kamarad mechanik vysvetli,zda je lepe delat 12-tky,a pak mit dva dny volna,nebo delat normalne 8,5 hodiny v standardnim pracovnim tydnu.Kazda vypoved je prace pro odborou organizaci,to je jejich cinnost a za to odborari plati sve prispevky.
Tvrdit tady,ze odbory ve firme jsou prinosem a prispivaji k jejimu rozvoji je normalni demagogie.Neverim, ze pan Vik ma v TVS alespon jednoho odborare<img src=icon_smile_cool.gif border=0 align=middle>

sever2
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1785
Registrován: 06. 01. 2003, 07:42
Stav: Offline

Stávka pilotů

Příspěvek od sever2 »

loiza,
proc to srovnavam s OS. Vseobecne mam totiz za to, ze vedome porovnanani se se slabsimi je vyraz urciteho zadostiucineni, ktere nevede k nicemu jinemu nez zpomaleni vyvoje ci dokonce stagnaci. Mam-li byt trochu konkretni pak z techto duvodu:

1, Vídeň je žádaná mnohem víc než Budapešť a Varšava, ale ne více než Praha
2, Schwechat stejně jako Ruzyně naštěstí podporují své hub dopravce dostatečným růstem kapacity a dobrou úrovní služeb
3, obě společnosti si už našly místo v aliancích
4, i pres rozlicny vyvoj to jsou takrka tzv. stejne vahove kategorie

+

Naprosto nemam poneti, co chces rici vyrazy jako background nebo kuchyne.

Flotilu nebo sit Austrianu bych vubec neresil, nebot jestli CSA nemaji takovou flotilu, jaka by jim vyhovovala, je to chyba CSA, a ne chyba Austrianu, ze ma flotilu, ktera mu vyhovuje lepe, nez vyhovuje flotila CSA. Porovnavat sit linek timto stylem mi prijde dost socialisticke, nebot i OS ji musely vybudovat. Muzeme se tady hadat, ze Austrian ma lepsi podminky k provozovani nekterych tras, ale ne ze ma lepsi sit. Vzdyt co je to, v dobe code-sharing, sit? Jsou to lety samotneho dopravce nebo lety partneru?

Nechce se mi verit, ze potom, co si tady vynasel CSA do FLxxx, mi ted rikas, ze se CSA nemohou se zapadoevropskou aerolinii vubec rovnat. A i kdyby, tak ted vidis, proc je lepsi srovnavat CSA s lepsimi. Kdyz to porovnavas timto smerem, vidis nevyhody, se kterymi muzes leckdy neco delat. Kdyz koukas po "horsich", vidis jen vyhody....ale stale plati me "se srovnavanim opatrne".

michal p,
a neni nahodou vuli kterehokoliv zamestnavatele usetrit co nejvic a zamestnavat lidi podle podminek, ktere vyhovuji jemu...???

jirkapilot,
"usetrim za 4 mechaniky versus naklady na stani letadel + prohlidky mimo CR?/. Tak i tak, nemohu se ubranit dojmu, ze se opravdu jedna o demonstraci sily vedeni CSA, o vyhrozovani typu "podivejte se, jestli nezavrete hubu, tak i vy muzete dostat vypoved".

Jenomze overnighty jsou mnohdy ty nejvydelecnejsi lety, tudiz je mozne, ze zvysene zisky pokryji rozdil mezi cenou udrzby tady a v zahranici a zustane ti ta zvysena efektivita. Tady bych ale potreboval videt nejaka cisla (vyzva pro vsechny), jinak je to ode me jen teorie stejne ale jako tvoje tvrzeni, ze udrzba v zahranici musi byt zakonite drazsi.

Taky se mi nezda, ze by vedeni CSA bylo tak naivni a po skonceni stavkove pohotovosti by se snazilo odborove organizace zastrasit propustenim 4/5/6 zamestnancu. To by byli teda hodne naivni, jelikoz uz podle zdraveho rozumu by k tomuto bylo zapotrebi mnohem raznejsi akce.

Nevim co by bylo horsi, jestli naivni vedeni nebo paranoidni odborari.






Změněno uživatelem - sever2 na 08/07/2003 20:52:42

lojza
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1321
Registrován: 24. 06. 2003, 22:09
Stav: Offline

Stávka pilotů

Příspěvek od lojza »

To sever2
V pripade,ze srovnavate AUA a CSA,tak to dnes musi vzdy dopadnout pro CSA negativne.Chtel jsem naznacit,ze CSA se musi snazit jeste moc,aby mohly byt srovnavany s AUA.Je to asi stejne jako srovnavat Rakouskou a Ceskou republiku,jiste chapete co tim chci rici a nema cenu to rozvadet.Ale, jak jste psal drive,aerolinky je velice tezske srovnavat.V zadnem pripade AUA a CSA nejsou stejna vahova kategorie.Zkuste jen porovnat silu mistniho trhu letecke prepravy.
Zaroven se mi zda,ze moc prikladate vyznam code-sharove spolupraci a rozsireni site letecke spolecnosti.V tom bych byl velice opatrny.Priklad c/s OK/VV,kde c/s je z 80% vyuzivan hlavne CSA, diky hubu PRG a sve vlastni siti.VV ma z c/s za prodanou sedacku podle SPA urcitou castku, ale zadnou sit si c/s spolupraci VV nerozsiruje.Nejvyhodnejsi je C/s na bazi volneho prodeje,hard blok i soft blok sedacek je jiste omezeni kapacity operujiciho dopravce.Ne kazda letecka spolecnost je pripravena operovat c/s na zaklade volneho prodeje.I v ramci aliance si kazda aerolinka rozmysli dvakrat vstupovat do c/s.
Story s mechaniky skoncila opet ustupkem odborarum.Dalsi pokus o snizeni poctu zamestnancu se stal vykrikem do tmy.Je videt,ze odbory ziskavaji ve firme stale vetsi silu a to je zacatek konce.Zacinam mit dojem,ze TOP management zacina ustupovat,to neni dobre.

To all
Je schopen nekdo vysvetlit co pozitivniho prinasi odborove organizace pro rozvoj spolecnosti?Existuje v CZ firma,ktere ma sedm odborovych organizaci,z kterych se kazda snazi ukazat jakou ma silu a co si muze dovolit k vedeni spolecnosti.Je vubec realna existence takove firmy?,aby byly splneny pozadavky vsech odboraru.Jakekoliv dulezite ekonomicke rozhodnuti spolecnosti muze byt rozporovano odborari.Dam priklad,CSA maji historicky prezamestnanost ve vsech cinnostech,od pilotu pres stewardi,mechaniky,bile limecky.Snizeni poctu zamestnancu a restrukturalizace pracovnich sil zacne byt resp.jiz je skoro nemozna.Tvoje misto je nadbytecne?neni treba se obavat,jsi prece v odborech,mistecko mas jiste,a jeste si muzes rici o zvyseni platu.



Změněno uživatelem - lojza na 08/07/2003 22:45:52

michal_p
Cestující Economy (low-cost)
Cestující Economy (low-cost)
Příspěvky: 36
Registrován: 07. 07. 2003, 16:42
Stav: Offline

Stávka pilotů

Příspěvek od michal_p »

Co jsem tak četl a slyšel o výpovědích mechanikům jsem utvrzen v dojmu, že se jednalo o demonstraci síly vedení ČSA vůči řadovým zaměstnancům. Třeba to není pravda, ale můj dojem je prostě takový. Myslím, že tuhle akci si vedení ČSA mohlo odpustit či alespoň jí odložit na pozdější dobu.
Nerozumím tomu, že hlásná trouba vedení ČSA pan Plovajko tvrdí, že díky overnightům není potřeba tolik mechaniků. Ale kromě Jerevanu teď žádný nový overnight není, takže je to nějaká nová strategie doma pečovat o cizí letadla a v cizině si nechat zase starat o vlastní? Jak je možné, že najednou jsou výpovědi vzaty zpět? Bude to prezentováno jako akt dobré vůle vedení? Pokud ano, tak mám takový dojem, že vedení vždycky nastolí nějaký nesmyslný požadavek (kolektivní smlouva, výpovědi) kolem kterého se určitou dobu jedná a nakonec blahosklonně ustoupí. Výsledkem je však velká nula a vše je zas na začátku, nu což třeba je to cílem.
Na druhou stranu souhlasím, že v ČSA je přezaměstnanost a ze společnosti se stává sociální ústav. Jak situaci řešit nevím. Vím jen to, že takovéto bouchání ze stolu a jednání z pozice síly a jejich prezentování v médiích vede k poškozování ČSA. Vždyť o ČSA se mluví jen v souvislosti se stávkami, propouštěním sem tam nějakým nouzovým přistáním. Bylo by asi opravdu lepší řešit spory za zavřenými dveřmi a nepouštět to do médií a neobtěžovat cestující s vnitřními problémy na svých webových stránkách (dávat aktuality o nediskriminování zaměstnanců do anglické verze stránek - to musím říct, že v se někdo v ČSA zbláznil nebo nemyslí).

sever2
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1785
Registrován: 06. 01. 2003, 07:42
Stav: Offline

Stávka pilotů

Příspěvek od sever2 »

loiza,

"V pripade,ze srovnavate AUA a CSA,tak to dnes musi vzdy dopadnout pro CSA negativne.Chtel jsem naznacit,ze CSA se musi snazit jeste moc,aby mohly byt srovnavany s AUA.Je to asi stejne jako srovnavat Rakouskou a Ceskou republiku,jiste chapete co tim chci rici a nema cenu to rozvadet."

Ani ne. Stale nevim, co maji OS ve vinku a CSA ne. Vcelku jsem od tebe pochopil, ze by se CSA sikla trochu rozmanitejsi flotila letadel, ktera by usnadnila vstup na nektere trhy, ale to prece neni to primarni....to, co by se nedalo zmenit.

Ja samozrejme vim, ze OS jsou v lepsi business shape, ale to je vysledek jejich cinnosti a ne neciho rozhodnuti. Proto bych se mrknul na jejich vyvoj a zkouknul bych, jestli by se neco prospesneho nedalo aplikovat na CSA. Jedna vec je totiz slepe nekoho kopirovat a druha prebirat dobre veci a vyvarovavat se te chybam druhych. Problem je, ze u LO nebo MA tohle nevyctes.

Ale abych byl uprimny, uz se do toho taky zacinam zamotavat....myslim, ze tohle vsechno nejlepe vystihuje veta "Jen neusnout na vavrinech."

lojza
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1321
Registrován: 24. 06. 2003, 22:09
Stav: Offline

Stávka pilotů

Příspěvek od lojza »

To michal_p
Linka do Jerevanu neni zadny overnight,stojanka v EVN je 55 minut.
Udrzba se dela pri overnightech,delsi stojanka letadla,posadka na hotelu,zpravidla 6 az 8 hodin,zalezi od letoveho radu.V pripade,ze se tento prostoj vyuzije k nutne udrzbe,dojde k vetsimu vyuziti letadel resp.v PRG po priletu z overnightu jiz nebude nutne pravidelnou udrzbu provadet.Myslim,ze to je krok spravnym smerem.

CSA je socialni ustav,to je prävda,a maslo na hlave maji vsichni od pilotu pres mechaniky az k bilym limeckum.Jakakoliv snaha do toho sahnout znamena popotahovacka s odbory,s ktere nakonec vyjde "vitezne" nadbytecny odborar.
Letovy usek je stat ve state.Tam rozumi vsemu a prakticky si delaji co chteji,a nedej boze nekdo pozaduje realne snizeni palubnich pruvodci nebo zvyseni letovych hodin posadek,je z toho stavka a odborarske protestakce.
Opakuji se,ale at mi nejaky odborar vysvetli,jak ukocirovat firmu se 7 ruznorodymi odborarskymi organizacemi,tim spise leteckou spolecnost.Vedeni spolecnosti misto, aby se zabyvalo problemy jako rozvoj letadloveho parku a rozvoj site aerolinek,neustale resi krizovy management spojeny s cinnosti odboru ve firme.
Podle meho nazor najit konsensus resp.splneni vsech pozadavku odboraru je nerealizovatelny mitus.
Dnes to v CSA doslo tak daleko,ze odborari prakticky ridi firmu,zacinam se stale vice priklanet k myslence nutnosti vymeny TOP managementu z duvodu nereseni situace s odbory a neustalemu ustupovani jejich pozadavkum.

lojza
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1321
Registrován: 24. 06. 2003, 22:09
Stav: Offline

Stávka pilotů

Příspěvek od lojza »

TO sever2
AUA zahajuje od 20.srpna naletavani BAK 3xtydne F70,az se to rozlita,nasadi A319.
CSA mohou nasadit na tuto destinace jen B734 se snizenym payloadem na 125pax maximalne dvakrat tydne.Jiz EVN je na hranici plneho payloadu 734.Myslim,ze z toho je jasne videt moznost konkurovat AUA.
Na vavrinech CSA usnout nemuze,protoze zadne nema.Ztrata z minulych let jeste dlouho nebude uhrazena,akorat si myslim,i kdyz je to subjektivni nazor,ze za 10let se udelalo opravdu hodne a jiste srovnani je mozne provest s MA a LO,protoze ta startovni cara byla pomerne stejna.
Ostatne od kolegu z LOT vim, ze piloti LOTu si snizili na urcitou dobu platy,aby pomohli aerolince,ktera se vzpamatovava z aliance s SR.Podrobnosti nevim, ale VdT to neni.


Odpovědět