Code-sharing

Diskuse o ČSA - aktuální dění ve společnosti, praktické informace a rady
* Co bude dál s ČSA?, * Minulost dálkové flotily, * Co poletí?
Odpovědět
sever2
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1785
Registrován: 06. 01. 2003, 07:42
Stav: Offline

Code-sharing

Příspěvek od sever2 »

to loiza,
stahnul jsem sem nasi debatu, ktera stejne uz tak predstavovala tak trochu vedlejsi vetev v threadu, kam vlastne ani moc nepatrila.

Napsal jsi:

"Zaroven se mi zda,ze moc prikladate vyznam code-sharove spolupraci a rozsireni site letecke spolecnosti.V tom bych byl velice opatrny.Priklad c/s OK/VV,kde c/s je z 80% vyuzivan hlavne CSA, diky hubu PRG a sve vlastni siti.VV ma z c/s za prodanou sedacku podle SPA urcitou castku, ale zadnou sit si c/s spolupraci VV nerozsiruje.Nejvyhodnejsi je C/s na bazi volneho prodeje,hard blok i soft blok sedacek je jiste omezeni kapacity operujiciho dopravce.Ne kazda letecka spolecnost je pripravena operovat c/s na zaklade volneho prodeje.I v ramci aliance si kazda aerolinka rozmysli dvakrat vstupovat do c/s."

Code-sharova spoluprace a rozsireni letecke site linek nejsou dve rozlicne veci.

U code-sharingu neni dulezita pouze forma spoluprace ale hlavne cil teto spoluprace. Pokud vezmu v uvahu fakta, ktera jste mi poskytl, nadherne zapadaji do snazeni obou spolecnosti. Je zrejme, ze letadla VV jsou vyuzivana jako nova kapacita pro CSA, pro ktere je, jak jste rekl nesnadne ziskat prava k dalsim letum do Kieva. Diky tomu se zvysuje kapacita PRG-KBP, diky cemuz ma CSA i vice cestujicich na zapadoevropskych linkach, kteri v Praze transferuji, a OK tak posiluje pozici na tomto trhu. VV jsou naopak radi, ze jejich letadla letaji plna, pricemz oni sami si do nich jeste mohou posadit sve cestujici, at uz smeruji kamkoliv. To, ze VV neumistily svuj kod na lety CSA do zapadni Evropy, ma pricinu v tom, ze VV proste nechce sve potencionalni cestujici na tyto linky posilat, protoze je zjevne, ze se tato aerolinie zapadni Evrope zatim vyhyba, at uz je to kvuli cemukoliv.

Posledni veta zni, ze i v ramci alianci si kazda aerolinka dvakrat rozmysli vstupovat do c/s.

1, aliance jsou postavene na spolecnem provozovani linek viz. ruzna joint venture a ATI, ktera dopravcum umoznuji z hlediska pasazera naprostou integraci linek! A pokud vim CSA ma ATI spolecne s AF/AZ/DL a DL drzi ATI s KE, coz ze SkyTeamu dela nejlepe integrovanou alianci na svete

2, podminkou vstupu do aliance je code-sharing s jejimi dosavadnimi cleny (pokud je to tedy, jak rikas, smluvne zabezpeceno, coz mnohokrat pro aerolinku ani neni polehcujici okolnost). Podminkou vstupu do OneHeathrowWorldu je code-sharing se vsemi cleny...zeptej se na to chudaka Swissu).

Neni code-sharing jako code-sharing. Nektere takove linky byvaji krmeny bud na jednom nebo druhem konci a je jen malo tras, kde jsou si oba konce rovny (vyjimka MEM-AMS provozuje NWA s DC-10 - tadyta linka muze fungovat jen diky tomu, ze je podporovana na obou koncich, ale to je jen jeden zpusob z mnoha).

Vseobecne je tu code-sharing z techto duvodu:

1, nove destinace jedne spolecnosti
2, nova linka dvou dopravcu, pricemz pouze jeden z nich by ji neudrzel
3, vetsi frekvence letu
3+, snizeni nakladu a zvyseni zisku (pripad DL/NW/CO, kteri sice provozuji spolecne linky, ale neni dovoleno joint pricing, tudiz aerolinie si stale konkuruji v tom, kdo toho cloveka na palubu dostane...diky code-sharingu mu ale muzou poskytnout vetsi vyber, cimz se sance, ze ho na palubu dostanou zvysuje).


lojza
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1321
Registrován: 24. 06. 2003, 22:09
Stav: Offline

Code-sharing

Příspěvek od lojza »

To sever2
Nastolil jste velice akademickou diskuzi,ktera asi moc prispevatelu mit nebude.Obavam se,ze budeme pouze dva,a administrator brzy tema smaze,nebo to udelame sami.

Nemam duvod s Vami zasadne nesouhlasit.
Ja jsem ale vzdy opatrny v c/s spolupraci.Protoze az teprve,RSA-revenue settlement agreemnt resp. FSA-financial s.a.,metal neutral sales,joint-venture,prinasi rovnocene podminky pro oba partnery,pak je opravdu jedno na koho prodavate.
VV si nemuze dat c/s na nase linky do zapadni Evropy,z aeropolitickych duvodu,a take to neni v zajmu CSA.C/s OK/VV je vyhodny
mohem vice pro CSA nez Aerosvit.
Kazda a/l se snazi maximalne prodavat na sebe,kdyz mi prijde cestak do kancelare, tak se mu budu vzdy snazit prodat svuj metal resp.svuj operating flight.Jednodusse vetsi aerolinka s hubem je vzdy ve vyhode nad mensim partnerem, kdyz neni nejvyssi stupen c/s spoluprace t.z. deleni nakladu/vynosu linky.Prodavat nektere apex tarify,treba ciste na c/s partnery nejde,protoze po vyctovani s operating carrier muzete byt v minusu.
Zaverem ano, c/s je jeden ze spoluprace mezi a/l,ktera vede k rozsireni distribuce produktu,ale ne vzdy jsou oba partneri v rovnocene pozici.Od 15jul bude zahajen c/s OK/A9, kdo si myslite,ze ma v c/s navrh.

sever2
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1785
Registrován: 06. 01. 2003, 07:42
Stav: Offline

Code-sharing

Příspěvek od sever2 »

loiza,
na delce nezalezi......<img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>. Abych byl uprimny, ja to odstartoval, protoze si myslim, ze se tady budu od tebe mit dost co naucit.

Jedno nechapu. Proc by pro CSA bylo nevyhodne, kdyby VV povesil svuj kod na lety CSA z Prahy. Myslim, ze by to spise bylo nevyhodne zase pro samotne VV, ale jak rikas zalezelo by na forme code-sharingu. Dejme tomu, ze VV by s vami uzavrel interline agreement, v jehoz zavislosti byste VV prodavali v urcitych dnech nejaky ten blocked seat space na vasich letech z Prahy do vyznamnych evropskych mest jako Londýn, Paříž, Curych, Milán, Frankfurt, Kodaň. Pro vas by to znamenalo, ze proste dostanete zaplaceno za urcity pocet sedacek bez jakekoliv starosti o jejich zaplneni. Bohuzel na druhe strane uz by takove nadseni asi nevladlo na druhe strane z techto duvodu:

1, VV by musel za velke prachy otevrit sve kancelare v danych mestech, protoze CSA by v zadnem pripade nesouhlasily se spolecnou prezentaci s aerolinkou, ktera ma v nazvu Ukraine

2, usporadani blocked space agreement by pro VV znamenalo kazdodenni nervy, jak to zaplnit

3, VV by v tomto pripade bylo velmi zavisle na cenach, ktere byste jim nabidli vy a od toho by se odvijeli ceny letenek a ja myslim ze by to pro VV ceny prijatelne nebyly

4, pro VV by to neznamenalo zadny prinos pro jejich nove dalkove linky, protoze zadny Evropan nezkousne dvakrat presedat, nez doleti do BKK¨.

Z toho vseho vyplyva, ze pro VV je lepsi zalozit code-sharing se spolecnostmi letajicimi z danych destinaci do KBP, coz by naklady velmi snizilo a vic by to zaplnilo jejich dalkovku (zamerne neuvadm lety VV na JFK a YUL z duvodu backtrackingu). Usetrene penize by pak sly na rozvoj site letane s jejich metalem mimo zapadni Evropu.

Asi mas pravdu, ze pro CSA neni code-sharing ve smeru VV out of PRG zadouci z duvodu, protoze by de facto znamenal noveho konkurenta v zapadni Evrope. Ale otazka je, co by to bylo za konkurenta, kdyz by byl z velke miry zavisly na vasich cenach.

------------------------------------------------------------

Ted chci jeste podotknout, ze je docela funny, kdyz si clovek vzpomene na code-sharing LH-OK. Tady jste v podobne pozici jako VV k CSA. Ja vim, ze spojeni obou aerolinii na techto linkach je velmi vyhodne az na code-sharing mezi PRG-FRA a PRG-MUC a oboum to dost usnadnuje zivot. Jen si ale vem, ze CSA tim, ze nabizeji LH sve kapacity a frekvence do FRA a MUC, pomahaji LH odsud odvezt lidi smerujici na jine kontinenty....a to by prece mela byt uloha AF! CSA by se podle me mely zuby nehty snazit vyjmout code-sharing do FRA a MUC ze soucasne dohody a trochu tak Prahu od tehlech hubu odstrihnout a nasledne sve cestujici smerovat na CDG. To same plati u KL, ktere by byly s transferem cestujich do nekterych hlavne severoamerickych destinaci odletajicimi do 140 (AMS) docela nahrany. Polehcujici okolnosti, je ze KL vede horke jednani s AF o vstupu do aliance, kde jste.

Dalsi polehcujici okolnosti je, ze terminace dohody by nejspis znamenala ctvrty let s metalem LH mezi PRG-FRA a pocet letu LH z MUC do PRG se mi uz tak zda dostatecny. KL by zase nejspis zavedli overnight, nebo by pri nejmensim posunuly rani prilet nekdy na 8:30.

Nic to ale nememni na tom, ze jenom tim, kdyz pomuzete cloveka dopravit do FRA, pomuzete LH ho presvedcit, aby si zalozil FFP program more and miles a ten clovek si priste rozmysli, jestli poleti se SkyTeamem nebo Star. Staci jenom, kdyz uvidi specialni nabidky od CSA a Austrianu, ktere si budou rovny a je jasne, s kym ten clovek poleti. Jenomze se vsadim, ze kdyz prijdete za LH, ze chcete zrusit spolupraci na letech do FRA a MUC, tak vam v LH reknou, no tak to se na to muzem vykaslat uplne.

Nekdo by rek, ze je dobre, ze se nenavazujete jen na SkyTeam, a k tem sem jeste donedavna patril, ale kdyz o tom porad tak premyslim, ochuzujete o cestujici nejen sebe ale i SkyTeam.

Zaroven ale chapu, ze v situaci, kdy mate na vyber:

1, nechat to tak jak k to je a drzet LH ve spokojenosti
nebo
2, rict nazdar, tak ted spolecne s OS a LO ukazte, co umite

...asi bych taky volil spis prvni variantu AF neAF.

------------------------------------------------------------------

Zajimave take je, ze code-sharing na letech mezi PRG a Italii mezi OK a AZ stale funguje nma zaklade blocked space agrreemnet. Ma snad tenhle trh mezi PRG a Italii sva specifika, ktera to vyzaduji, a nebo jste spolecne s AZ zaspali?

lojza
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1321
Registrován: 24. 06. 2003, 22:09
Stav: Offline

Code-sharing

Příspěvek od lojza »

To sever2
Jak jsem psal drive,VV si nemuze dat kod na CSA do zapadni EVR,nejdrive hlavne z aeropolitickych duvodu,nebot z KBP letaji do AMS/CDG/FRA/BRU/ZRH/MIL PS(Ukraine International Airlines)a za druhe take nikdy bychom jim to nenabidli.VV by take tezko pristoupili na hardblocky,bylo by to pro ne nevyhodne,protoze logicky bychom jim nenabidli cenu za sedacku takovou,aby nas mohli dampingovat na ukrajinskem trhu.Take chci podotknout,ze c/s je zalozen na harmonizaci cen obou partneru minimalne na lokalni preprave.Vemte si pripad,ze OK a VV nemaji harmonizovane ceny mezi PRG a KBP,pak VV muze na sve letenky dampingovat ceny na metal OK.Jinak OK a VV maji uzavren Interline,bez toho neni c/s mozny.
Jak spravne pisete v c/s OK/LH je CSA v pozici Aerosvitu v c/s OK/VV.
LH je i pres clenstvi CSA v ST,velmi dulezitym partnerem CSA,vzhledem k strategickemu vyznamu nemeckeho trhu pro CSA,jednak vzhledem k pozici hubu FRA a MUC v evropskem vyznamu.Ano,feedujeme linky LH z FRA/MUC,ale podobne jako v pripade VV k CSA,vzhledem k rozsahu site linek nejsme schopni samostatne vytizit
tolik freq do FRA/MUC.Z druhe strany,si LH mozna uvedomuje,ze c/s linky jim pomahaji rozsirovat moznosti prodeje na cz trhu.V pripade ukonceni c/s s LH by to pro CSA znamenalo drasticke omezeni freq do Nemecka,pro trh by to moc velky vyznam nemelo,nebot by pravdepodobne LH,jak spravne uvadite,rozsirila pocet freq do CR z FRA/MUC.Stejna situace je s c/s KL/OK.Tlaky na zruseni c/s s LH jsou velke jak uvnitr ST,tak uvnitr LH a Staru,ale zatim toto vyznamne partnerstvi pro CSA trva,a doufam,ze bude trvat i nadale.Orientace pouze na hub CDG,by znamenolo ztratu pravdepodobne vsech tranzitnich cestujicich kteri jsou zvykli letat via FRA/MUC/AMS.
Osobne nejsem moc pritel bezhlave orientace na jednoho partnera a jeden hub.
Spoluprace s AZ je velice slozita.CSA se snazi uzavirat c/s na bazi free sales,volny prodej do kapacity partnera,bez jakychkoliv hard block a soft block.Zkordinovanou cenovou politiku.Nekdy proste partner ma jiny nazor a nezalezi na tom,zda je aliancni partner nebo ne.
Asi nakonec,zruseni c/s s LH/KL by za soucasnych podminek nemelo adekvatni nahradu v rozsireni linek do CDG.Problematika c/s spoluprace je slozita,osobne si myslim,ze vice je dulezita pro mensi aerolinku bez hubu,i kdyz vetsi a silnejsi postaveni v c/s ma zpravidla aerolinka s hubem.Jednani o podobe c/s a financnich podminkach jsou nekdy nekonecna a dost tvrda.
Snad jsem se v tom moc nezamotal.
V konecnem souctu na c/s nejvice profituji cestujici.Nekdy to je pro ne docela funny,kdyz jim cestovka treba v Budapesti proda letenku CSA na linky OK na usek BUD/PRG/FRA a pak leti do PRG s MA a do FRA s LH.<img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>

sever2
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1785
Registrován: 06. 01. 2003, 07:42
Stav: Offline

Code-sharing

Příspěvek od sever2 »

loiza,

"Jak jsem psal drive,VV si nemuze dat kod na CSA do zapadni EVR,nejdrive hlavne z aeropolitickych duvodu,nebot z KBP letaji do AMS/CDG/FRA/BRU/ZRH/MIL PS(Ukraine International Airlines)..."

Ať žije konkurence mezi ukrajinksými aerolinkami.....<img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>.

"....a za druhe take nikdy bychom jim to nenabidli."

Z jakych duvodu? Z tech, ktere jsem popsal?


"VV by take tezko pristoupilz na hardblocky,bylo by to pro ne nevyhodne,protoze logicky bychom jim nenabidli cenu za sedacku takovou,aby nas mohli dampingovat na ukrajinskem trhu."

Tady si ale uplne vedle. Vzdyt prece nejde o to, aby vas VV dampingovaly na ukrajinskem trhu, ale aby mohly cestujicim nabidnout alternativu k letum, jez provozuji Ukraine International! Ja vim, ze by to nejspis nebylo konkurence schopne, z duvodu, ktere jsem popsal drive, ale to, co tvrdis ty, je nesmysl.

"Take chci podotknout,ze c/s je zalozen na harmonizaci cen obou partneru minimalne na lokalni preprave."

Loizo, uz si nekdy v Evrope videl dve aerolinie, ktere jdou na jedne lince primo proti sobe a jejich ceny nejsou harmonizovane? Jestli jo, tak jedna z nich mela urcite mnohem vetsi load factor.

Krom toho, to co jsi rekl, neni podminkou i kdyz to vyplyva z podstaty veci.

"Jak spravne pisete v c/s OK/LH je CSA v pozici Aerosvitu v c/s OK/VV.
LH je i pres clenstvi CSA v ST,velmi dulezitym partnerem CSA,vzhledem k strategickemu vyznamu nemeckeho trhu pro CSA,jednak vzhledem k pozici hubu FRA a MUC v evropskem vyznamu."

Souhlasim s prvnim duvodem, ale ne s druhym. Nejenom z duvodu, ze jakakoliv orientace CSA na huby FRA a MUC by byla kontraproduktivni, ale take z duvodu, ze pozice techto hubu neni vubec lehka. FRA jako letiste nenabizi zrovna ty nejlepsi sluzby cestujicim (jedine evropske velkoletiste, kde se velka vetsina lidi dostava k letadlum autobusy) a dalsi expanze je sporna a MUC je az druhy v rade po FRA a je velmi citlivy na udalosti ve svete (viz. velke ruseni interkontinentalnich spoju po 9/11 nebo treba SARS.

"Ano,feedujeme linky LH z FRA/MUC,ale podobne jako v pripade VV k CSA,vzhledem k rozsahu site linek nejsme schopni samostatne vytizit tolik freq do FRA/MUC."

A CSA snad maji predepsany pocet letu do FRA a MUC. Tak se zamerte na jine destinace a radsi posilejte tu B734 s load restriction do Baku.

"Z druhe strany,si LH mozna uvedomuje,ze c/s linky jim pomahaji rozsirovat moznosti prodeje na cz trhu."

To si uvedomuji zcela urcite, protoze LH se da pripsat mnoho vlastnosti a mezi nimi je i kreativnost.

"V pripade ukonceni c/s s LH by to pro CSA znamenalo drasticke omezeni freq do Nemecka,pro trh by to moc velky vyznam nemelo,nebot by pravdepodobne LH,jak spravne uvadite,rozsirila pocet freq do CR z FRA/MUC."

Vetsi frekvence LH neznamenaji mensi frekvence OK. Jen by to znamenalo tvrdou konkurenci, se kterou byste si museli poradit, z cehoz by profitovali pasazeri ale ne vy. Ja nejsem radovy cestujici, takze tohle ti nespolknu...<img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>.

"Osobne nejsem moc pritel bezhlave orientace na jednoho partnera a jeden hub."

Pravdou ovsem je, ze jakmile si ten clovek zalozi FFP u LH a to on jiste udela, ma-li si vybrat jestli vydela tisice mil z mezikontinentalnmiho letu nebo stovky z vaseho (a co vic on o ty vase ani neprijde diky onomu code-sharingu!), uz to neni vas cestujici ale cestujici LH.

Minimalni, co muzete udelat, je zrusit reciprocitu FFP programu na letech mezi PRG/FRA/MUC. Sice je tohle jeden z piliru code-sharingu, ale v tomto pripade vubec neni nutny. Jenomze na tohle LH nikdy nepristoupi a vy nejste dost silni, abyste to prosadily bez dalsich zasadnich zmen ve vasi spolupraci.

Proste volite cestu mensiho zla, coz velmi dobre chapu, ale duvody, proc s LH spolupracujete, nejsou az na jeden (nemecky trh) tak neprekonatelne vazne, jak se je tu snazis prezentovat.

"Osobne nejsem moc pritel bezhlave orientace na jednoho partnera a jeden hub."

Jenomze FRA ani MUC vam do budoucna nic nedaji. Krom toho SkyTeam nema pouze jeden evropsky hub ale dva a pul a to CDG a MXP a FCO (to je ta jedna polovina, protoze chceme zustat realisticti ze jo.....<img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>.

"Problematika c/s spoluprace je slozita,osobne si myslim,ze vice je dulezita pro mensi aerolinku bez hubu,i kdyz vetsi a silnejsi postaveni v c/s ma zpravidla aerolinka s hubem.Jednani o podobe c/s a financnich podminkach jsou nekdy nekonecna a dost tvrda."

Ne s hubem, ale se SILNEJSIM hubem. Jinak by z tve definice vypadly hub to hub lety a fakt, ze Praha je take hubem, ale jine kategorie nez FRA....ale jinak konsenzus.

"V konecnem souctu na c/s nejvice profituji cestujici.Nekdy to je pro ne docela funny,kdyz jim cestovka treba v Budapesti proda letenku CSA na linky OK na usek BUD/PRG/FRA a pak leti do PRG s MA a do FRA s LH. "

Funny to pro radu lidi prestava byt, kdyz zjisti, ze:

1, misto obvykleho tacu s jidlem na letech CSA na ne letuska vyhrkne cheese or ham, v upenlive snaze nabidnout svemu zakaznikovi sandvic se sunkou nebo syrem, pricemz vzit si oba je nemozne.

2, leti misto ticheho stroje B763 spolecnosti KLM v hlucnem a zaslem DC-10 Northwestu.

nebo,

3, ze i presto, ze drzi letenku na let s kodem DL, coz by mu melo zarucit odpovidajici servis i na palube spolecnosti Continental, zjisti, ze misto obvyklych dvou ucetnich mil za jednu proletou ziskava pouze jeden a pul mile......

At zijou pasti na pasazery......<img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>.






Změněno uživatelem - sever2 na 13/07/2003 141:26


lojza
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1321
Registrován: 24. 06. 2003, 22:09
Stav: Offline

Code-sharing

Příspěvek od lojza »

To sever2
Vazeny sever2 pisu pod odstavce.

--VV by take tezko pristoupily na hardblocky,bylo by to pro ne nevyhodne,protoze logicky bychom jim nenabidli cenu za sedacku takovou,aby nas mohli dampingovat na ukrajinskem trhu."

Tady si ale uplne vedle. Vzdyt prece nejde o to, aby vas VV dampingovaly na ukrajinskem trhu, ale aby mohly cestujicim nabidnout alternativu k letum, jez provozuji Ukraine International! Ja vim, ze by to nejspis nebylo konkurence schopne, z duvodu, ktere jsem popsal drive, ale to, co tvrdis ty, je nesmysl---
<img src=icon_smile_blush.gif border=0 align=middle>Nevim,proc by si CSA mely delat konkurenci na ukrajinskem trhu,kdyz agentury mohou v pohodne prodavat na letenky OK na operating VV do PRG,a potom na OK.Z druhe strany VV prodavaji do EVR via PRG s OK na svoje letenky na zaklade SPA,a k tomu neni potreba c/s.Nesmysl je prodavat nejake aerolince block sedacek,a snizovat si nabizenou kapacitu.Hard block je asi ta nejhorsi spoluprace,a vetsinou si takovou spolupraci vynucuji aerolinky ve vychodni EVR,jako kompenzaci za mensi pocet freq.Z aeropolitickych duvodu VV c/s mit nemuze.

---"Take chci podotknout,ze c/s je zalozen na harmonizaci cen obou partneru minimalne na lokalni preprave."

Loizo, uz si nekdy v Evrope videl dve aerolinie, ktere jdou na jedne lince primo proti sobe a jejich ceny nejsou harmonizovane? Jestli jo, tak jedna z nich mela urcite mnohem vetsi load factor---
<img src=icon_smile_blush.gif border=0 align=middle>Definitivne ano.OK/AF na useku PRG/PAR v.v.,OK/VV na useku PRG/KBP v.v.,OK/LH,OK/SU ... v kazdem c/s se dojednava soucasne harmonizace cen.V pripade,ze se jedna opravdu o partnerske a/ls,tak se harmonizace maximalne dodrzuje.Souhlasim,ze se nekdy a/ls snazi navzajem dampingovat,ale to rychle vyjde na povrch a rozjedou se dalsi jednani.Na svem nazoru se definitivne stojim.<img src=icon_smile_cool.gif border=0 align=middle>.

Nemecko stale zustava z geopolitickeho hlediska dulezitym trhem pro CSA.A at se budeme snazit sebe vice,pozici LH na mistnim trhu mit nebudeme,bez spoluprace s Lufty tolik linek neudrzime,ikdyz je jasne,ze feedujeme LH hub.A verte,ze to pro nas neni nevyhodne.Alternativa CDF a AF je za soucasneho stavu neadekvatni.

V kazdem c/s se a/ls snazi maximalne srovnat nabizeny produkt,proto jsou take c/s jednim z atributu aliancni spoluprace.
Take myslim,ze orientace pouze na jeden silny Hub neni nejrozumnejsi.BAK se brzy snad dockame,ovsem s omezenym payloadem,a maximalne 2freq tydne<img src=icon_smile_cool.gif border=0 align=middle>.





Změněno uživatelem - lojza na 13/07/2003 14:48:27

sever2
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1785
Registrován: 06. 01. 2003, 07:42
Stav: Offline

Code-sharing

Příspěvek od sever2 »

Proc nabidnout VV code-sharing? Treba pro oslabeni pozice Ukraine International, ktere bz pak uy nebyly jedinou ukrajinskou aerolinii nabizejici lety do zapadni Evropy. Ja vim...aeropoliticke duvody a souhlasim, ze v tomto pripade to vubec pro CSA neni podstatne.

"Nesmysl je prodavat nejake aerolince block sedacek,a snizovat si nabizenou kapacitu."

No na trase PRG-KBP, kde potrebuji CSA zjevne dalsi kapacitu, to blbost je, ale vseobecne to neplati.

"Nemecko stale zustava z geopolitickeho hlediska dulezitym trhem pro CSA."

Souhlas.

"A at se budeme snazit sebe vice,pozici LH na mistnim trhu mit nebudeme,bez spoluprace s Lufty tolik linek neudrzime,ikdyz je jasne,ze feedujeme LH hub."

Nikdo po vas nechce, abyste meli v Nemecku pozici, kterou se pysni LH. To ani neni mozne. Take chapu, ze soucasne frekvence bez LH neudrzite. Jedine, co jsem zminil, byla moznost vyneti code-sharovych linek PRG-FRA a PRG-MUC ze soucasne dohody i za cenu nasledneho snizeni frekvenci do techto mest.....a to pro jejich vyznam nejenom v ramci LH ale cele Star Alliance, ktery je neslucitelny se zajmy CSA, ktere by aspon teoreticky mely byt u SkyTeamu.

"A verte,ze to pro nas neni nevyhodne."

Byly by nejake podrobnosti? Jestli mate jenom radost z toho, ze letadla letaji z FRA a MUC plna, tak to je dost kratkozrake.

"Alternativa CDF a AF je za soucasneho stavu neadekvatni."

V cem spociva ta neadekvatnost?

"V kazdem c/s se a/ls snazi maximalne srovnat nabizeny produkt,proto jsou take c/s jednim z atributu aliancni spoluprace."

Aha, takze si to mam prebrat jako, ze:

1, zpoplatneni alkoholickych napoju na palubach DL/NW a dalsich americkych majors v roce 2002 bylo take priblizenim produktu jejich evropskycm partnerum

2, nova business class se 6 sedadly v rade u KLM je take priblizeni se produktu NW nebo treba samotnych CSA

3, planovane zpoplatneni on-board servicu na palubach evropskych letu Swissu je take priblizeni se svym code-sharovym partnerum.....treba tem z OneWorldu nebo zase CSA

Jedna vec je snaha (jestli se da o ni mluvit) a druha vec je vysledek. A cestujici vzdy oceni pouze tu druhou. Takze az nejaky ten agent vytiskne letenku s kodem OK na let Swissu a po tom pasazerovi tam budou chtit penize za snidani....bude nastvany nejen na toho agenta ale zarucene i na CSA a vubec bych se nedivil, kdyby pak zmatene pobihal po svete a vypravel, ze letel s CSA, ktere maji nejaky novy nater na letadle a chtely po nem penize za jidlo. Myslim, ze CSA by se pomalu mely zacit snizovat na zapadoevropskou uroven......<img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>......protoze spolupraci s tamejsimi aeroliniemi tam jejich reputace stejne jednou skonci.

lojza
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1321
Registrován: 24. 06. 2003, 22:09
Stav: Offline

Code-sharing

Příspěvek od lojza »

K c/s spolupraci bych dodal jeste,ze nejdulezitejsi je hlavne dohoda o vzajemnem zuctovani,kde se specifikuje uroven partnerskych vztahu.
V pripade spoluprace s LH,kdyby nemeli zajem o c/s CSA,tak by nam nastavili takove uroven SPA,ze bychom nemeli sanci.Ac se mozna bude moje opetovne prohlaseni zdat divne,ale bez c/s s LH,by dnesni nase pozice na nemeckem trhu nebyla takova jaka existuje.
Neadvekatnost produktu via CDG s AF je treba v tom,ze prave urovne SPA beyond CDG s AF nejsou nekdy konkurecne schopne.
Clenstvi v aliance ST jeste vubec nic neznamena,stale neprodavame metal neutral.
Nabidli jsem AF c/s do TLL,SLD,EVN, uvidime jejich reakci<img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>
Myslim si,ze je tezke sro9vnavat produkt US-aerolinek a mimo US.Na tuto skutecnost je zpravidla cestujici pripraven.
CSA se snazi maximalne vyuzit c/s spoluprace,ale ne vzdy jsme v pozici "silnejsiho" dopravce v c/s.
Od 15jul letame v c/s s A9 do TBS.<img src=icon_smile_cool.gif border=0 align=middle>

sever2
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1785
Registrován: 06. 01. 2003, 07:42
Stav: Offline

Code-sharing

Příspěvek od sever2 »

"K c/s spolupraci bych dodal jeste,ze nejdulezitejsi je hlavne dohoda o vzajemnem zuctovani,kde se specifikuje uroven partnerskych vztahu."

No vidis, a ja bych rek, ze nejdulezitejsi, je poskytnout lepsi sluzbu zakaznikum spolecnosti. Tohle uz naprosto jasne mluvi za vse.

Samozrejme, pokud aerolinie neni schopna na techto "lepsich sluzbach" zakaznikum vydelat, je to jiny pripad. Ale jak jsi to vyjadril ty.......to proste mluvi za vse.

"V pripade spoluprace s LH,kdyby nemeli zajem o c/s CSA,tak by nam nastavili takove uroven SPA,ze bychom nemeli sanci."

LH nema zajem o CSA, LH ma zajem o ceskou klientelu, ktera tady je, at si CSA mumlaji, co chteji. Nabizi vam takove ceny, aby sem nemuseli posilat vlastni letadla....z toho plyne zajem o code-sharing.

"SPA beyond CDG s AF nejsou nekdy konkurecne schopne."

Nepochybuji, ze takove destinace jsou. Sam jsem se o tom na vlastni kuzi presvedcil, jenomze casovani vasich letu do FRA je takove, aby se ti cestujici do FRA dostali vcas aby stihli lety pres Atlantik....a jestli mi reknes, ze ani kombinace produktu CSA/Delta neni konkurenceschopna.....tak proc teda CSA do SkyTeamu vlastne sly?......Prosim o odpoved a ne o uhyb nekam jinam.

"Nabidli jsem AF c/s do TLL,SLD,EVN, uvidime jejich reakci."

Aha, takze CSA vlastne odhaduji reakci AF i po dvou letech v jedne alianci. NADHERA!!!!.......partneri, jak maji byt!!!!!!

"Myslim si,ze je tezke sro9vnavat produkt US-aerolinek a mimo US.Na tuto skutecnost je zpravidla cestujici pripraven."

Zkus se nekdy proletet s DL treba na trase AMS-JFK. Ja mluvil i o letech, ktere krizuji Atlantik, na nichz je zpoplatnen v ekonnomkach alkohol a nejen o domestic letech po USA. Promin, ale rekl bych, ze pokud jedna aerolinie oznaci let sveho partnera za svuj (tedy let, na kterem ta spolecnost sama leta take), zajisti mi to VELMI podobny servis vcetne bezplatneho alkoholu, ktery pro radu cestujicich, kteri trpi strachem z letani, je neco jako cerstvy vzduch.

Souhlasim....US domestic lety tak na ty jsou Evropani pripraveni, ale ja mluvil o dalkovych letech....na tech domacich je mnohdy zpoplatneno i veskere jidlo, piti, entertainment.

"CSA se snazi maximalne vyuzit c/s spoluprace,ale ne vzdy jsme v pozici "silnejsiho" dopravce v c/s."

Chces tim rict, ne vzdy jsme jsme schopni cestujicim, jez si u nas zakoupi letenku, sto zajistir odpovidajici servis po celou dobu jeho cesty?

"Od 15jul letame v c/s s A9 do TBS."

Sice dilci...ale taky uspech.











Změněno uživatelem - sever2 na 22/07/2003 03:10:58

lojza
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1321
Registrován: 24. 06. 2003, 22:09
Stav: Offline

Code-sharing

Příspěvek od lojza »

To sever2
<img src=icon_smile_blush.gif border=0 align=middle>?Pro leteckou spolecnost je nejdulezitejsi v kazdem pripade profitabilita,to je primarni a zakladni snazeni letecke spolecnosti v soucasne dobe.Od toho se vyviji dalsi sekundarni veci,code-sharova spoluprace,sluzby zakaznikum,rozsireni letecke site,rozvoj letadloveho parku,atd.
To je asi odpoved na c/s s LH.Pro CSA je tato spoluprace vyhodna,ano plnime si letadla pax LH,ano feedujeme hub FRA/MUC cestujicimu z ceskeho trhu,ale take diky c/s s LH prodavame na nemeckem trhu nase linky beyond PRG do vychodni Evropy.Zaverem c/s s LH podle mych dostupnych info, se v dohledne dobe zrusit nepredpoklada<img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>a slavabohu zatim<img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>
Pro nas neni rozdil kombinace via FRA OK/DL nebo OK/LH,jak jsem se snazil vysvetlit v predesle diskuzi,vse zalezi na SPA OK/DL.Pro pax ST je vsak vyhodne letet OK/DL z duvodu FFP a sbirani miles.Jinak pro nas by samozrejme bylo nejvyhodnejsi,kdyby napr.cestujici z CR do LAX letel s OK do JFK,a tam transferoval na nas c/s s DL do LAX.Nejsem moc sbehly v cenovych urovnich na Ceskem trhu,musel bych to proverit,jaky je rozdil cenove urovne PRG/OK/JFK/DL/LAX v.v. a PRG/OK/FRA/DL/LAX a PRG/OK/FRA/LH/LAX.Ze svych osobnich zkusenosti bych preferoval letet via FRA,a to hlavne z duvodu transferu na JFK.Mozna se Vam to zda nepochopitelne,ale v pripade prodeje na nasi letenku napr. PRG/OK/CDF/AF/LAX a PRG/OK/FRA/LH/LAX je pro CSA je stale dulezite revenue,ktere obdrzi k techto letenek.V ramci ST zatim jeste neexistuje resp.neni uplatnovat RSA-revenue share agreement t.z. politika prodeju metal neutral.RSA muze byt uplatnovan pouze na ATI trzich.Mohu Vas ujistit,ze jednani jsou zdlouhava,velice tvrda a zatim nedoslo k dohode.
Proc CSA do ST vlastne sly?abych odpovedel uprimne,ale jen za sebe,neni to oficialni nazor managementu.Protoze nekam jit musely.Ostatne aerolinka s letadlovym parkem a siti,jako ma CSA neni pro zadnou aliance moc velkym prinosem,a zase naopak kazda soucasna globalni aliance je minimalne marketingovym prinosem pro CSA.Byl zvolen ST,kdyz jsem se jednou neoficialne ptal jednoho kolegy s AF,proc nam nabidli lepsi podmiky na clenstvi nez Star,lakonicky odpovedel,protoze jsme CSA chteli mit v alianci z prestiznich duvodu,aby jste nevstoupili do Staru.Toto Vam ale oficialne nikdo nerekne.Mily sever2 nemyslete,ze vstup do aliance prinasi harmonicke vyreseni vsech bilateralnich vztahu mezi aerolinkami.V ST stale plati zakladni pravidla pri prodeji.Nejdrive se nabizi vlastni metal,pak c/s,pak teprve aliancni partner.AF,DL,KE,AZ,AM,OK jsou ekonomicky prakticky nezavisle aerolinky,pocitaji svoje vlastni vynosy,svoje vlastni naklady,a z toho vse ostatni vyplyva.Snad jsem neuhnul nekam jinam<img src=icon_smile_cool.gif border=0 align=middle>
Zaroven se domnivam,ze privatizace CSA provedena AF nebo DL nebude dobra vec,a neprinese nic pozitivniho.Uvidime v budoucnosti.

sever2
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1785
Registrován: 06. 01. 2003, 07:42
Stav: Offline

Code-sharing

Příspěvek od sever2 »

to loiza,

"Pro leteckou spolecnost je nejdulezitejsi v kazdem pripade profitabilita,to je primarni a zakladni snazeni letecke spolecnosti v soucasne dobe.Od toho se vyviji dalsi sekundarni veci,code-sharova spoluprace,sluzby zakaznikum,rozsireni letecke site,rozvoj letadloveho parku,atd."

Vzdyt jsem to i tak napsal......"Samozrejme, pokud aerolinie neni schopna na techto "lepsich sluzbach" zakaznikum vydelat, je to jiny pripad. Ale jak jsi to vyjadril ty.......to proste mluvi za vse."

"ale take diky c/s s LH prodavame na nemeckem trhu nase linky beyond PRG do vychodni Evropy."

Jedine, v cem vam LH pomaha pri prodeji vasich letu beyond PRG je to, ze bez LH by CSA nebyly pravdepodobne schopny udrzet spoje do rady nemeckych mest. To je take proc jsem nikdy nenavrhoval terminaci spoluprace mezi CSA a LH, ale pouhopouhe vycleneni FRA a MUC z teto dohody, pripadne pouze zruseni reciprocity FFP programu na techto linkach, cimz by doslo k omezeni spoluprace pouze na poctu frekvenci a nedochazelo by k posilovani Star Alliance v Cechach.

"Pro nas neni rozdil kombinace via FRA OK/DL nebo OK/LH,jak jsem se snazil vysvetlit v predesle diskuzi,vse zalezi na SPA OK/DL.Pro pax ST je vsak vyhodne letet OK/DL z duvodu FFP a sbirani miles.Jinak pro nas by samozrejme bylo nejvyhodnejsi,kdyby napr.cestujici z CR do LAX letel s OK do JFK,a tam transferoval na nas c/s s DL do LAX.Nejsem moc sbehly v cenovych urovnich na Ceskem trhu,musel bych to proverit,jaky je rozdil cenove urovne PRG/OK/JFK/DL/LAX v.v. a PRG/OK/FRA/DL/LAX a PRG/OK/FRA/LH/LAX.Ze svych osobnich zkusenosti bych preferoval letet via FRA,a to hlavne z duvodu transferu na JFK."

DL neoperuji non-stop na lince FRA-LAX. Mohl by jsi klidne s DL skoncit zase na JFK loizo a tam by jsi musel transferovat <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>. Tudiz pokud by clovek chtel letet do LAX s DL, musel by jeste jednou prestupovat kdesi v USA, coz tuto variantu, ktera obsahuje dva prestupy, presouva do jine class nez zbyle dve.

"RSA muze byt uplatnovan pouze na ATI trzich.Mohu Vas ujistit,ze jednani jsou zdlouhava,velice tvrda a zatim nedoslo k dohode."

Ja si sice samozrejme nemyslim, ze vstup do aliance znamena harmonicke vztahy s cleny teto aliance, ale predpokladal bych, ze pokud aerolinie do aliance vstoupi, pociti jakousi sounalezitost s timto seskupenim a bude se snazit prohloubit spolupraci s temito cleny, jak jen to pujde. Samozrejme, ze bez tebou zmineneho RSA a jinych integracnich prvku to jde tezko, nebot to je jeden ze zakladnich piliru.

No neni tajemstvim, ze SkyTeam, kde ma ATI skoro kazdy s kazdym, a ktery disponuje jednim z nejperspektivnejsi hubu v Evrope a kvalitnimi huby v Americe, s timto potencialem zatim moc nedokazal.

"abych odpovedel uprimne,ale jen za sebe,neni to oficialni nazor managementu.Protoze nekam jit musely.Ostatne aerolinka s letadlovym parkem a siti,jako ma CSA neni pro zadnou aliance moc velkym prinosem,a zase naopak kazda soucasna globalni aliance je minimalne marketingovym prinosem pro CSA.Byl zvolen ST,kdyz jsem se jednou neoficialne ptal jednoho kolegy s AF,proc nam nabidli lepsi podmiky na clenstvi nez Star,lakonicky odpovedel,protoze jsme CSA chteli mit v alianci z prestiznich duvodu,aby jste nevstoupili do Staru."

No tak to je docela dobry, ze AF udelaly za OK dobry rozhodnuti. Ve SkyTeamu mate sanci, protoze PRG je preci jenom od CDG nejaky ten kus cesty. Vubec nechapu, co by mohly mit CSA ze Staru, obzvlaste kdyz vedle clenstvi ve SkyTeamu funguje nadale i spoluprace s LH. No a jestli se SkyTeam slouci s Wings.....to se pak CSA budou moc klidne s AF/KL/DL/NW/CO teprve vrhnout na vychodoevropske trhy.

"a zase naopak kazda soucasna globalni aliance je minimalne marketingovym prinosem pro CSA."

Nedavno jsi rekl, ze code-sharing s DL zvysuje vynosy v Severni Americe a code-sharing s KE by mohl zvysit vynosy v Asii.

"Zaroven se domnivam,ze privatizace CSA provedena AF nebo DL nebude dobra vec,a neprinese nic pozitivniho.Uvidime v budoucnosti."

V budoucnu se ocekava zruseni restrikci ohledne vlastnictvi aerolinii subjekty z jinych statu. To podle vseho dost narusi stabilitu soucasnych aliancich, takze koupe pidlu v jednotlivych aerolinii SkyTeamu jinymi aeroliniemi ze SkyTeamu, by rozhodne utuzilo tuto alianci.

sever2
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1785
Registrován: 06. 01. 2003, 07:42
Stav: Offline

Code-sharing

Příspěvek od sever2 »

Je to je dobrej joke. Ted projizdim Amadeem a ziram na code-sharing mezi AF a OS. Docela kruty, kdyz uvazim, ze CSA a Air France jsou v jedne alianci, ale CSA vozi cestujici LH do FRA a AF zase vozi cestujicic OS do VIE! Jo LH je proste master...to je jedina aerolinie, ktera z alianci dokazala vytezit maximum, ale trochu se jeji projekt ted borti, no ale jeste uvidime. Prijde mi, ze Weber musel byt nejaky velkolepy strateg.



Změněno uživatelem - sever2 na 23/07/2003 21:55:31

Richiee
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1468
Registrován: 14. 01. 2003, 18:38
Kontaktovat uživatele:
Stav: Offline

Code-sharing

Příspěvek od Richiee »

Nechci se vám plést do diskuze,v tomhle jsem laik,ale pravidelně si to tady čtu.Mám dotaz ohledně code-sharingu na lojzu.
Proč neděláte code-sharing s Uralem?Už si tu svojí linku z Jekatěrinburgu do Prahy drží okolo 5 let a jak jsem tady někde četl,tak ČSA by se měli prý ted' zaměřovat na Rusko...to vám vadí,že by letěli starym Túčkem nebo co?Asi je to směšný,ale zajímala by mě odpověd'.Díky.

lojza
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1321
Registrován: 24. 06. 2003, 22:09
Stav: Offline

Code-sharing

Příspěvek od lojza »

To Richiee
Ano mate naprostou pravdu,problem je v velkem Tucku.Mame nastavene urcite standardy pro c/s spolupraci,letadlovy park je jednim z nich.
Krome c/s vsak existuje spoluprace vzajemneho prodeje (uznavani dokladu - interline-na letenku CSA je mozne letet s Uralem)a na to navazujici SPA (special prorate agreement - aerolinky si zuctovavaji navzajem na zaklade dohodnutych specialnich tarifu resp.urovni),takze Ural muze v Jekaterinburgu prodat na svoji letenku usek SVX-PRG-FRA-PRG-SVX za cenu,kterou si slozi z vlastniho useku a SPA s CSA PRG/FRA/PRG.
Take chci podoknout,ze dalsim parametrem c/s je pocet letu tydne minimalne dve.
Posledni c/s jsem zahajili s Air Zena Georgian Airlines,kteri operuji B735,jakmile by se objevilo tucko c/s by musel byt zrusen.

sever2
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1785
Registrován: 06. 01. 2003, 07:42
Stav: Offline

Code-sharing

Příspěvek od sever2 »

Docela rad bych videl ty standarty serazene pod sebou jako nakaldy na linku. Slo by to, loizo.


Odpovědět