"Dětská výprava" do NYC

Prngr
Cestující Economy Class
Cestující Economy Class
Příspěvky: 208
Registrován: 31. 07. 2009, 11:55
Stav: Offline

"Dětská výprava" do NYC

Příspěvek od Prngr »

Následující trip report je poněkud zvláštní, protože já sám jsem letadlem neletěl. Přesto vás může pobavit a třeba se dozvíte i něco jiného o letecké dopravě. V zásadě se jedná o to, že jsem spolusponzoroval účast tří mladých basketbalistů na letním tréninkovém kempu v USA. Článek byl původně napsán pro vnitroklubové zpravodajství, tak jsem ho teď pro vás jen anonymizoval vynecháním jmen a vypadly některé odstavce, které se netýkaly cesty. Občas proto budou některé věty trochu kostrbaté a jako na sebe nebudou navazovat – sorry.

Ideální čas pro nákup laciných letenek jsme díky trochu pozdní nominaci promeškali, nakonec jsme zvolili přímý let z Prahy do New Yorku s Delta Air Lines – což se později ukázalo jako dost zásadní chyba. Šéfem výpravy se stal nejstarší hráč. Do organizátorského týmu zapadli také jeho rodiče jako angličtinářské spojky, za což jim patří náš dík.
Můj třináctiletý syn je už zcestovalý, tak jsem plánoval, že ho posadím do taxíku, ale manželka rozhodla, že ho doprovodíme na letiště – stejně jako rodiče dalších dvou kluků. Letěli kluci ve věku 13, 14 a 16 let. Po příjezdu na letiště se ukázalo, že let je „overbooked“ – aerolinky prodaly více letenek, než mají míst v letadle. I jeden z našich cestovatelů tak dostal ve frontě na odbavení nabídku letět přes Paříž – za odškodné 500 dolarů. A právě on byl první, kterému trochu spadla čelist – při podání jeho zavazadla se zjistilo, že Delta považuje čtrnáctiletého a třináctiletého cestujícího za „nedoprovázené děti“, s kterými musí letět někdo dospělý. Nejstarší 201 cm vysoký může letět sám, ale jako doprovod „dětí“ není akceptován. Snažíme se být velmi asertivní, ale supervizorka Delty je striktní – ti dva letět nemohou! Za poplatek 100 dolarů za jednoho mohou letět, ale musíte nám okamžitě nahlásit jméno osoby, která je v New Yorku převezme. No jo, ale kdo to bude?

Všichni vzpomínají na sebevzdálenější známé v USA, ale řešení nachází jedna maminka – oslovíme cestující – a někdo z nich se za kluky zaručí – převezme je v New Yorku od Delty a řekne jim ahoj u letištních dveří. Hned první oslovená skupinka pro nás má pochopení a získáváme ručitele. Supervisorka Delty ale naše řešení odmítá. „Vy jste se teď domluvili, to nejde!“ Z mého pohledu mi drze přiznává, že kdybychom s vymyšlenou slečnou přišli sami hned, tak by jí akceptovali, ale protože ví, že je to jen jako, tak to nejde. Několikrát padne dokonce absurdní požadavek, že by kluky měl v New Yorku vyzdvihnout někdo příbuzný. Začínáme mít pocit, že naše problémy se Deltě hodí – let je více než vyprodán a někdo musí zůstat v Praze. Rodiče horečně improvizují a kluci mají pocit, že ze zámořské výpravy sejde. Takovou byrokracii a „chuť vyhovět zákazníkovi“ jsem dlouho neviděl. Tři ze šesti rodičů (včetně mé polovičky) hlásí, že kdyby to věděli, tak by si klidně rádi udělali výlet do NYC.
Technická vsuvka: Delta samozřejmě takové podmínky má, já jim to neberu, ale přijde mi to absurdní. Letenky jsem kupoval já – přijde vám to tady asi směšné – neumím anglicky, mám státnice z němčiny, ale „aj spík ounly e litl ingliš“. Rodiče toho nejstaršího mluví super, jsou extrémně zcestovalí, ale také je to nenapadlo. Kdyby kupovali letenky oni, třeba by je to zarazilo, ale asi se báli, jestli to sponzor fakt zaplatí … Při koupi letenek se zadává datum narození, proč na mě rovnou nevyskočil požadavek po doprovázející osobě? Neberte to jako stížnost – hlavně popisuju události. Mimochodem, kdyby ČSA nešly od deseti k pěti a létaly stále do NYC, tak problém není, protože u ČSA mohou létat děti samy od 12 let.

Startuje se mobilní internet a jedna maminka telefonuje na Googlem vyhledaný limuzínový servis. Operátorka chce vyhovět a sděluje nám, že kluky vyzdvihne John, řidič číslo 32. Příjmení nezná, musíme si uvědomit, že v New Yorku jsou 3 hodiny ráno. Deltě samozřejmě John 32 nestačí. Možnost, že plné jméno řidiče dodáme až v průběhu letu – až bude v USA pracovní doba, supervisorka také zamítá. Odlet letadla se blíží, někteří malomyslní. Ve vzduchu je varianta, že kluci odletí později a my přes den zajistíme celé jméno někoho, kdo kluky od Delty přebere. Zítra je vyprodáno, odletět mohou až pozítří. Maminku napadá zavolat do taxikářské firmy přímo v Stroudsburgu – nedaleko místa, kde se koná kemp. Tatínek odmítá už podruhé diktovat číslo kreditky „nějakým taxikářům z Googlu“, tak vytahuju kreditku já a získáváme celé jméno a adresu řidičky Betty, která má kluky večer pražského času vyzdvihnout. Taxislužba je menší a zná své zaměstnance.
Delta Betty akceptuje, kluci snad fakt poletí! Jako drobnost působí, že stávkuje počítač a odmítá „nedoprovázené děti“ přijmout. Všichni tři kluci dostávají na zápěstí dětský náramek a 15 minut před odletem mizí za pasovou kontrolou – pod dohledem letištní pracovnice – menší než třináctiletý basketbalista. Letadlo na ně prý počká. Ve zmatku od nás ani nevybírají 3x 100 dolarů. My musíme počkat na letišti, dokud letadlo opravdu neodstartuje. Jedni rodiče nějakou dobu opravdu zůstávají a čučí na letadlo, které stále stojí na ploše. Dostávám SMS o nějaké závadě, doma na internetu zjišťuju, že letadlo odlétlo se zpožděním 75 minut. No fuj.

V průběhu letu volají angličtinářští rodiče – taxík je už na cestě, ale pro kluky nejede nahlášená Betty, ale nějaký chlap. Ve vzduchu visí silné problémy, ale já unaveně doufám, že to už nějak dopadne. Další informace mám samozřejmě jen zprostředkované - SMS 1: „Přistáli jsme.“ SMS 2: „Zatím to vypadá špatně.“ (píše můj puberťák, kterému je jinak všechno jedno, takže je to opravdu vážné) SMS 3: „Ještě nás nechtějí pustit s tím řidičem.“ Ve hře je očividně i varianta, že Delta tři „nedoprovázené děti“ šoupne zase do letadla a pošle je zpět rodičům, protože na ně v New Yorku nečekala nahlášená osoba. Maminka vyjednává s úředníky, do boje zapojuje i ředitele kempu, kterého se naštěstí podařilo sehnat. Ředitel kempu Deltě faxuje prohlášení, že kluci fakt jedou na kemp. Jeden maník z Delty je fanouškem basketbalu! Tři hodiny po přistání letadla, asi ve 23:20 pražského času dostávám SMS: „Tak konečně jedeme.“ No, to byl teda den … Imigrační už bylo bezproblémové, šlo jen o Deltu. Zároveň si uvědomujeme, že kluky bude třeba dopravit i zpět do Prahy. Snad je k přepážce doprovodí taxikář a nějaké jméno toho, kdo je přebere v Praze, už nahlásíme. Nebo zůstanou v New Yorku a půjdou žebrotou …
Na internetu zjišťuju, že Delta byla z hlediska cestování mládežníků snad naprosto nejhorší volbou. U 80 % aerolinek by jsme neměli žádné problémy. Nejběžnější je, že děti pod 5 let samotné letět nemohou, 5 – 11 let musí být jako placená služba „doprovázeny“ (letištní zaměstnanec je odvede ke gatu, předá letušce a to samé v cílovém letišti) a vyzdviženy na cílovém letišti a děti nad 12 let mohou letět už v pohodě samy. Sleva na dětskou letenku je také jen do 12 let. Ve věku 12 – 17 let může být služba nedoprovázených dětí využita volitelně – pokud rodiče myslí, že to dítě samo nezvládne. Třeba Lufthansa – kterou jsme s přestupem ve Frankfurtu mohli také využít – má pravidla benevolentní. Děti ve věku 5 – 11 let musí být u Lufthansy doprovázeny někým, komu je 12 let a více. Takže dva hráči u Delty potřebují náramek na ruku, extra smlouvu a předem danou osobu, která je převezme na cílovém letišti. Naopak u Lufthansy by i ten nejmladší mohl sám dělat doprovod třeba šestiletému kamarádovi …

Ukázalo se, že jeden z tatínků může mít věštecké ambice – taxík z letiště do kempu byl zaplacen hotově, ale po pár dnech zmizely peníze i z mé karty. Ale taxislužba chybu uznala a platba kartou tak byla použita pro cestu zpět. Taxikáři byl slíben bakšiš 100 dolarů za to, že kluky doprovodí k check-inu, aby mohli být odbaveni. Na letiště přijeli s velkým předstihem, dopravní zácpy jsou v New Yorku nevyzpytatelné. Kluci se utábořili v odletové hale a taxikář dostal svých 100 dolarů.
Zbytek si můžeme lehce domyslet. Check-in je otevřený, ale do odletu zbývají ještě tři hodiny a taxikář říká na přepážce, že tam nechce ty tři hodiny čekat (viz předávající osoba a minulý článek). Proto kluky neodbavují. Taxikář odešel najít někoho, kdo by byl ochoten počkat. Jeden hráč volá domů, ale nikdo mu to nebere, tak volá i druhý. Kluci asi trochu znervózňují. Jedni rodiče burcují druhé a ti volají taxislužbu do USA, aby se taxikář vrátil.
Kluci si stoupnou do fronty k jiné přepážce, nijak neupozorňují na svůj věk a – jsou bez problému odbaveni! No jo – asi 185 až 201 cm. V té chvíli vidí vracejícího se taxikáře, který se šel snad jen najíst a tak na něj mávají, že ho už nepotřebují. Sedají si v pohodě v gatu, ale po nějaké době nejstaršího z nich rozhlasem vyvolávají. Systém přeci jen zjistil, jak jsou kluci staří a Delta klukům zabavuje pasy. Naštěstí je nevyhánějí, letět už mohou, jen pasy odevzdají až v Praze rodičům. Po této zprávě mají rodiče radost a už se těší na shledání se svými bobánky.
Takže takhle mohou cestovat nedoprovázené děti. Letos se poletí s Lufthansou!


Globik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 5911
Registrován: 04. 01. 2004, 11:53
Oblíbené typy letadel: B767, Cessna 208
Pohlaví: muž
Bydliště: Honolulu
Stav: Offline

Re: "Dětská výprava" do NYC

Příspěvek od Globik »

Byrokracie nezná mezí. I v soukromých firmách. To je holt ta rádoby svobodná a svobodomyslá Amerika! :confused:
Btw.jak je možné, že se kultura přístupu firmy k zákazníkovi odráží i na chování pracovníků chekinu, když to jsou obvykle pracovníci externí handlingové firmy? Když srovnám na IAD chování např.checkin agentů UA a BA, tak je to přesně odraz rozdílu chování CC uvedených firem.

johnczech
Cestující Economy Class
Cestující Economy Class
Příspěvky: 217
Registrován: 09. 04. 2010, 11:28
Oblíbené typy letadel: L 410 a vetsi
Pohlaví: muž
Bydliště: Malajsie - LGK
Kontaktovat uživatele:
Stav: Offline

Re: "Dětská výprava" do NYC

Příspěvek od johnczech »

Díky, takovýto TR tu snad ještě nebyl. Originelní.

Fabo
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3159
Registrován: 04. 01. 2007, 13:42
Bydliště: HAG
Kontaktovat uživatele:
Stav: Offline

Re: "Dětská výprava" do NYC

Příspěvek od Fabo »

Globik: Tam se muze odrazet treba pristup zastupce objednavatale (station manager a pod.) k handlingarum. Zejmena co se tyce ruznych benevolenci pro cestujici typu 2 cabin bagy misto jednoho nebo kilo a pul nadvahy...

gr09
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1106
Registrován: 03. 01. 2011, 14:55
Stav: Offline

Re: "Dětská výprava" do NYC

Příspěvek od gr09 »

Globík píše:To je holt ta rádoby svobodná a svobodomyslá Amerika!


Co to ma spolecneho s Amerikou? To jsou prece podminky Delty, i jine americke letecke spolecnosti (AA, UA atd.) to maji volnejsi..

http://www.aa.com/i18n/travelInformatio ... veling.jsp
http://www.united.com/page/article/0,1360,1052,00.html


jane
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1421
Registrován: 15. 10. 2006, 16:13
Stav: Offline

Re: "Dětská výprava" do NYC

Příspěvek od jane »

Chapu, ze maji v pravidlech, ze mladsi deti nemuzou letet samy, a dodrzuji to, ale absolutne nechapu, proc jim nestacil jako rucitel nekdo z fronty na letisti v PRG.

Prngr
Cestující Economy Class
Cestující Economy Class
Příspěvky: 208
Registrován: 31. 07. 2009, 11:55
Stav: Offline

Re: "Dětská výprava" do NYC

Příspěvek od Prngr »

Já chápu, že to jsou pravidla Delty - byť absurdně přísná. Vždyť na přímém letu se ani nedá špatně vystoupit - jako v autobuse z Prahy do Zlína omylem třeba v Brně.
Co jsem ale hlavně postrádal, byla jakákoliv snaha check-inu a supervizorky (to už je pracovnice Delty nebo ne?) jakkoliv nám pomoci řešit naší situaci.
Opravdu nechápu, proč nám byla zamítnuta jako doprovázející osoba česká spolucestující. V principu jde o právní odpovědnost někoho nad 18 let. Pokud se legitimuje a podepíše Češka sama cestující do NYC, že kluky od Delty v NYC převezme - tak je papírům učiněno za dost a je to přeci vyřešeno. Fakt nechápu, jaký je rozdíl, mezi zamítnutou Češkou, která řekne přímo na letišti ano, podepíše se, bude s klukama po celou dobu letu a nakonec uznaným jménem americké taxikářky?
Výmluva na handlingovou firmu nepomůže. Pokud budu moci podat kufry u jakékoliv přepážky terminálu 1, tak beru, že handling nerovná se aerolinka. Když se ale Delta odbavuje u přepážek XY až YX - a nikdo jiný, tak je to pro mě prostě už Delta. Stejně tak se ČSA nemůže u slabé bagety vymlouvat na cateringovou firmu "voni nám dodali todle, my pro vás chtěli svíčkovou na porculánu".

flyingblue
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 5478
Registrován: 16. 12. 2008, 14:31
Bydliště: up in the air
Stav: Offline

Re: "Dětská výprava" do NYC

Příspěvek od flyingblue »

Prngr píše:Já chápu, že to jsou pravidla Delty - byť absurdně přísná. Vždyť na přímém letu se ani nedá špatně vystoupit - jako v autobuse z Prahy do Zlína omylem třeba v Brně.
Co jsem ale hlavně postrádal, byla jakákoliv snaha check-inu a supervizorky (to už je pracovnice Delty nebo ne?) jakkoliv nám pomoci řešit naší situaci.


Predpokladam, ze si dotycny jmeno supervisorky zapsal a stezoval si na Delte. Jestli ne, tak je vobycejnej ceskej vohnout a nic jinyho nez vojebavani nezaslouzi.

Proste lidi delaj chyby. To, ze je nekdo supervisor, jeste neznamena, ze je panbuh. Doporucuju se podivat na Yt na video, kdy v Phoenixu odmitli TSA nechat projit zenskou s materskym mlikem pres security.

Globik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 5911
Registrován: 04. 01. 2004, 11:53
Oblíbené typy letadel: B767, Cessna 208
Pohlaví: muž
Bydliště: Honolulu
Stav: Offline

Re: "Dětská výprava" do NYC

Příspěvek od Globik »

gr09 píše:Co to ma spolecneho s Amerikou? To jsou prece podminky Delty, i jine americke letecke spolecnosti (AA, UA atd.) to maji volnejsi..

Už za mě odpověděla Jane :thumbup:

Globik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 5911
Registrován: 04. 01. 2004, 11:53
Oblíbené typy letadel: B767, Cessna 208
Pohlaví: muž
Bydliště: Honolulu
Stav: Offline

Re: "Dětská výprava" do NYC

Příspěvek od Globik »

flyingblue píše:Predpokladam, ze si dotycny jmeno supervisorky zapsal a stezoval si na Delte. Jestli ne, tak je vobycejnej ceskej vohnout a nic jinyho nez vojebavani nezaslouzi.

Proste lidi delaj chyby. To, ze je nekdo supervisor, jeste neznamena, ze je panbuh. Doporucuju se podivat na Yt na video, kdy v Phoenixu odmitli TSA nechat projit zenskou s materskym mlikem pres security.

Ano, TSA úředníci si v policejním státě myslí, že jsou bozi. Dost známé jsou ještě mnohem horší případy bezdůvodného ponižování a šikanování cesťáků. Chování značné části z nich je neuvěřitelné a v západní Evropě by si to nikdo nedovolil. Na selhání jednotlivců to nemůžeme svádět, protože je to opakované, známé a tedy je to selhání TSA jako instituce, která s tím nic neudělá, resp. USA jako státu, ve kterém si to TSA může dovolit. A co zmůže jeden uvědomělý občan, když má kolem sebe (ve státě) 10 ovčanů?

Prngr
Cestující Economy Class
Cestující Economy Class
Příspěvky: 208
Registrován: 31. 07. 2009, 11:55
Stav: Offline

Re: "Dětská výprava" do NYC

Příspěvek od Prngr »

flyingblue píše:Predpokladam, ze si dotycny jmeno supervisorky zapsal a stezoval si na Delte. Jestli ne, tak je vobycejnej ceskej vohnout a nic jinyho nez vojebavani nezaslouzi.

Proste lidi delaj chyby. To, ze je nekdo supervisor, jeste neznamena, ze je panbuh

No, ona zas jen velmi striktně dodržovala pravidla Delty - na to si těžko budu stěžovat.
Navíc neumím anglicky - a pověřovat někoho jiného psaním stížnosti je už dost pakárna.

Řešení je jednoduché - poletí se i letos - a s Deltou to nebude. Kdybych měl letět sám, má u mě Delta také černý puntík.

flyingblue
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 5478
Registrován: 16. 12. 2008, 14:31
Bydliště: up in the air
Stav: Offline

Re: "Dětská výprava" do NYC

Příspěvek od flyingblue »

Prngr píše:
flyingblue píše:Predpokladam, ze si dotycny jmeno supervisorky zapsal a stezoval si na Delte. Jestli ne, tak je vobycejnej ceskej vohnout a nic jinyho nez vojebavani nezaslouzi.

Proste lidi delaj chyby. To, ze je nekdo supervisor, jeste neznamena, ze je panbuh

No, ona zas jen velmi striktně dodržovala pravidla Delty - na to si těžko budu stěžovat.
Navíc neumím anglicky - a pověřovat někoho jiného psaním stížnosti je už dost pakárna.

Řešení je jednoduché - poletí se i letos - a s Deltou to nebude. Kdybych měl letět sám, má u mě Delta také černý puntík.


Aha, takze si to zachazeni zaslouzi. No co se da delat, mame takove aerolinky, jake si zaslouzime. Kdyz si nechas srat na hlavu, budou Ti srat na hlavu furt. Smutna realita.

flyingblue
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 5478
Registrován: 16. 12. 2008, 14:31
Bydliště: up in the air
Stav: Offline

Re: "Dětská výprava" do NYC

Příspěvek od flyingblue »

Globík píše:
flyingblue píše:Predpokladam, ze si dotycny jmeno supervisorky zapsal a stezoval si na Delte. Jestli ne, tak je vobycejnej ceskej vohnout a nic jinyho nez vojebavani nezaslouzi.

Proste lidi delaj chyby. To, ze je nekdo supervisor, jeste neznamena, ze je panbuh. Doporucuju se podivat na Yt na video, kdy v Phoenixu odmitli TSA nechat projit zenskou s materskym mlikem pres security.

Ano, TSA úředníci si v policejním státě myslí, že jsou bozi. Dost známé jsou ještě mnohem horší případy bezdůvodného ponižování a šikanování cesťáků. Chování značné části z nich je neuvěřitelné a v západní Evropě by si to nikdo nedovolil. Na selhání jednotlivců to nemůžeme svádět, protože je to opakované, známé a tedy je to selhání TSA jako instituce, která s tím nic neudělá, resp. USA jako státu, ve kterém si to TSA může dovolit. A co zmůže jeden uvědomělý občan, když má kolem sebe (ve státě) 10 ovčanů?


Otazka je, kolik je znacna cast. Kdy porovnam povest TSA a treba nemecke policie u ceskych obcanu ... :-)

Globik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 5911
Registrován: 04. 01. 2004, 11:53
Oblíbené typy letadel: B767, Cessna 208
Pohlaví: muž
Bydliště: Honolulu
Stav: Offline

Re: "Dětská výprava" do NYC

Příspěvek od Globik »

flyingblue píše:Otazka je, kolik je znacna cast. Kdy porovnam povest TSA a treba nemecke policie u ceskych obcanu ... :-)

- Bavíme se o letištních sekuriťácích, ne o všeobecné policii.
- U německé policie je v tom ve velké míře nacionalismus, TSA šikanuje lidi bez rozdílu.
- Značná část podle mě znamená, že se to alespoň jednou za život dotkne většiny cesťáků.

flyingblue
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 5478
Registrován: 16. 12. 2008, 14:31
Bydliště: up in the air
Stav: Offline

Re: "Dětská výprava" do NYC

Příspěvek od flyingblue »

Globík píše:
flyingblue píše:Otazka je, kolik je znacna cast. Kdy porovnam povest TSA a treba nemecke policie u ceskych obcanu ... :-)

- Bavíme se o letištních sekuriťácích, ne o všeobecné policii.
- U německé policie je v tom ve velké míře nacionalismus, TSA šikanuje lidi bez rozdílu.
- Značná část podle mě znamená, že se to alespoň jednou za život dotkne většiny cesťáků.


No me zatim nikdy nesikanovali ani Nemecti policajti ani TSA.

Podle me jde u TSA o ojedinele pripady. Vetsina stiznosti na buzeraci je (opet podle me) bohuzel dana tim, ze lidi chteji komfort, zatimco TSA chce bezpecnost. Sikanujicich kretenu budou radove procenta, bohuzel jsou hodne (popravu) videt.

Horsi povest nez TSA ma immigration (u zahranicnich cestovatelu). Je to nacionalismus? Nikoliv. :-)


Odpovědět