Klíčové metropole JV Asie 2/2: Hong Kong a Singapur

heebicka
Cestující Economy (low-cost)
Cestující Economy (low-cost)
Příspěvky: 23
Registrován: 26. 09. 2008, 14:07
Stav: Offline

Re: Klíčové metropole JV Asie 2/2: Hong Kong a Singapur

Příspěvek od heebicka »

persona píše:Díky všem za první pozitivní ohlasy.

meir13: tak to klidně o Singapuru řekni - není nad informace od někoho, kdo zná lépe místní prostředí (tuším, že heebicka tu před časem měl pár zajímavých poznámek).


me to moc zajimavy neprislo, jen sem vypich naky rozdily mezi tim tam zit a pracovat a flakat se tam jako turista,ktery nejsou na prvni pohled zcela zrejmy, navic to bylo zalozeny na xlet stary zkusenosti (dneska by me tam nikdo uz nedostal, kdybych se mel rozhodovat kde v asii tak Kuala (mam tam znamy, dobrej pomer cena/vykon jak na vydaje tak na prijmy) nebo HK (jedina z me sympatickych asii kde funguje biz ve kterym delam). Ten sing byla moje prvni delsi stace v asii tak to furt vniman docela zive :) ale jediny co sem za to dostal bylo 100+1 dotazu v poste kde je v singapuru ten rozhodne Nejlepsi, neturistifikovany, nejautentictejsi hawker, nejlepe i s konkretnim umistenim stanky, co konkretne si dat a aby to nestalo vic nez 100czk osoba.... :)))


meir13
Cestující Economy Class
Cestující Economy Class
Příspěvky: 240
Registrován: 27. 12. 2008, 16:38
Bydliště: On the way from Sharjah to Bacoor or other way around.
Stav: Offline

Re: Klíčové metropole JV Asie 2/2: Hong Kong a Singapur

Příspěvek od meir13 »

heebicka píše:ale jediny co sem za to dostal bylo 100+1 dotazu v poste kde je v singapuru ten rozhodne Nejlepsi, neturistifikovany, nejautentictejsi hawker, nejlepe i s konkretnim umistenim stanky, co konkretne si dat a aby to nestalo vic nez 100czk osoba.... :)))


Hele tak kde je ten Singapursky stanek Johna Debila? :lol: Ne ted vazne. Podle mne je Singapur umele vytvorene mesto, kde dost davaji nafrak mistnim. Nebydlel bych tam ani za nic. KL je oki, ale neznam to tam tak dobre. Pro muj obor to tam neni idealni. HK je pro mne super, jak pises da se tam delat skoro vsechno. Treba na Filipinach se podle mne vubec podnikat neda. Tedy pokud nemas velkou farmu nebo malou banku. Delat support sluzby mozna, ale ne v Manile. Sel bych do Cebu City nebo Subic Bay Area.

Hop
Cestující Economy (low-cost)
Cestující Economy (low-cost)
Příspěvky: 35
Registrován: 17. 11. 2011, 21:48
Stav: Offline

Re: Klíčové metropole JV Asie 2/2: Hong Kong a Singapur

Příspěvek od Hop »

Zdravím, dovolím si připojit pár osobních postřehů z obou měst, ve kterých se dost často pohybuji a někdy i dlouhodobě přebývám... a to již více než 10 let...

SIN je opravdu takové krásně vypadající a navoněné město, které návštěvníka uchvátí právě tou vizuální stránkou. První co zažijete po příletu je Changi Airport a vše co tam uvidíte (orchidejová výzdoba, čisté koberce, upravení a většinou i usměvaví lidé...) to najdete přeneseně i ve městě. Na vše existují pravidla, nařízení, doporučení... a to se nám, Evropanům, může zdát jako omezující lidské svobody... ano i ne. Z pohledu místního je to naopak většinou dobře - žiju ve stabilním neustále ekonomicky rostoucím státě, mám jasně dána svoje práva, nikdo se mě nesnaží okrást (stát, nadřízený na přesčasech, prodavač v obchodě...) a že nemáme opozici? Ano, především mladí lidé jsou nespokojeni, chtěli by mít náš západní pluralitní systém, ale nakonec sami říkají, že by to asi nemohlo příliš dlouho fungovat. A ke zde zmíněné lady Temasek, která skrze svůj holding kontroluje velkou část singapurské ekonomiky - ta paní je velmi dobrá manažerka (stačí vygůglit výsledky holdingu nebo jí spravovaných státních fondů :lol: ). V SIN jsou na první pohled patrné dvě věci
- masivní státní investice do infrastruktury, zeleně, třídění odpadu, akceschopné armády, vzdělání, výstavbu sportovišť..., tedy zpět k lidem
- fungující státní správa, kdy přesně víte za jak dlouho a kolik bude vámi požadovaný úkon stát... paráda... na druhou stranu tu není žádný prostor pro "osobní invenci" žadatele ani státního zaměstnance, což je naopak typickým znakem v ČR :?
A ta spokojenost je napříč populací, i námezdní dělníci či pomocnice (Malajci, Indonésané, Filipínci...) se snaží, aby mohli pracovat v SIN, protože je tam nikdo nevezme na hůl, co mají slíbeno si taky vydělají a dokonce mají zajištěná i určitá práva - v okolních zemích nevídané.
Je tam ale jiná věc která budí rozpaky a to počet policejních kamer ve městě, kdy je možné sledovat člověk třeba z letiště až na hotel, pak během pobytu a zase zpátky na letiště... tak trochu Orwell a daň za vše výše popsané.

HKG je trochu jiná písnička, protože zvrat po předání do čínské správy byl bolestnější, než si většina místních představovala. Ti bohatí, kteří byli etablováni již za Britů, se stali ještě bohatšími spoluprací s Číňany no a střední třída nebo ti chudší jsou na tom relativně stejně nebo dokonce často hůře, protože nemohou konkurovat levné pracovní síle z Číny. První dva roky po předání se každodenní život příliš nezměnil, ale pak se začaly mezi sebou prát různé vlivné skupiny, čínská správa začala pomalu měnit některá zažitá pravidla života a tak vzniklo takové bezvládí, kdy teprve v té době byli lidé zklamáni onou změnou. Až do cca r. 2007 to bylo město žijící ze své zašlé slávy, kam sice začínaly proudit čínské peníze, ale vnitřně město ztrácelo svoji identitu - sociálními vztahy se srovnalo např. se Šanghají, takže dost velký sešup :( . Ale za poslední cca 4 roky je patrný obrovský nárůst sebevědomí místních lidí, čínská samospráva snad konečně našla recept na řízení HKG, policie se stáhla do pozadí, byly přijaty důležité ekonomické zákony ve vztahu ke kontinentální Číně a především se začali ve velkém vracet investoři (např. průmyslová zóna Shenzen). A vypadá to, že jisté svobody jednotlivce zděděné po Britech by mohly v HKG platit i déle, než bylo původně zamýšleno.

Samozřejmě tu nelze vypsat vše, nejlepší je ta místa osobně navštívit a mít na zřeteli, že ne vše, co se jeví jako bílé, je bílé! (jen podotýkám, že nejsem častým přispěvatelem fór avšak z jejich čtení mám někdy dojem, že jde především o snůšku osobních urážek mezi přispěvateli - proto říkám, že se jedná jen o mé postřehy nemající za úkol nikoho z tohot fóra jakkoli se dotknout) :wink:

A při cestování přeju všem dobrý vítr!

OPEN EYES! OPEN MIND!

Hop

kuba.biker
Autor nejlepších fotografií v trip reportu 2011
Autor nejlepších fotografií v trip reportu 2011
Příspěvky: 2109
Registrován: 16. 06. 2007, 10:14
Stav: Offline

Re: Klíčové metropole JV Asie 2/2: Hong Kong a Singapur

Příspěvek od kuba.biker »

Hop píše:Až do cca r. 2007 to bylo město žijící ze své zašlé slávy, kam sice začínaly proudit čínské peníze, ale vnitřně město ztrácelo svoji identitu


Včera jsem byl v galerii Jaroslava Fragnera na výstavě projektů studia NL Architects.
Docela jsem se zhrozil, když jsem tam viděl projekt obří lyžařské arény na pobřeží West Kowloonu, který vypracovali na zakázku města. Jestli tohle má být "nová identita" HKG (umělé zábavní centrum po vzoru DXB), tak to se máme vážně na co těšit.... :thumbdown:

Jinak ale díky za zajímavou vskuvku - doufám, že Hop brzy přispěje i nějakým leteckým trip reportem :wink:

whiskey
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4150
Registrován: 17. 08. 2007, 12:03
Stav: Offline

Re: Klíčové metropole JV Asie 2/2: Hong Kong a Singapur

Příspěvek od whiskey »

Hop píše:Je tam ale jiná věc která budí rozpaky a to počet policejních kamer ve městě, kdy je možné sledovat člověk třeba z letiště až na hotel, pak během pobytu a zase zpátky na letiště... tak trochu Orwell a daň za vše výše popsané.

Pekne zhrnutie, len jedna poznamka k tym kameram. predpokladam, ze si bol niekedy v Londyne. Tam je take uz odkedy to technologie umoznili v 80. rokoch.


Hop
Cestující Economy (low-cost)
Cestující Economy (low-cost)
Příspěvky: 35
Registrován: 17. 11. 2011, 21:48
Stav: Offline

Re: Klíčové metropole JV Asie 2/2: Hong Kong a Singapur

Příspěvek od Hop »

Zdravím Vás, pánové!

Děkuji za reakce... víte, těžko se to popisuje, obě dvě města jsou mojí srdeční záležitostí, každé z jiného důvodu, ale současný vývoj je v jistých ohledech dost hrozivý...

SIN vždy byl sebevědomé a na jednu stranu i uzavřené město, ale od r. 2005, kdy povolili kouřit i na ulicích a prodej cigaret skoro na každém rohu, v r. 2006 zjednodušili povolení pro pracovníky z Malajsie, v r. 2008 povolili hazardní hry... oni to mají vše velmi dobře spočítané, ale atmosféra města se pomalu vytrácí... a to nejsem žádný pamětník :lol: jinak ano, v Londýně to také funguje, ale od známého pracujícího pro SIN policii si myslím, že jejich systém jde asi dál - jsou schopni on-line zablokovat zpáteční letenku, obestavit účet, zneplatnit kartu... uff

No a ten HKG,ano, v poslední době spadá do toho hledání vlastní identity i podpora nesmyslných projektů... bohužel... tak trochu typická Čína :?

O letadla se zajímám dost dlouhou dobu, ale jsem proti Vám amatér (zas tolik času nemám abych se do toho ponořil trochu více), ale jedna věc mě, při pročítání airways a podobných fór mrzí, že jsem si ta letadla nedokumentoval, stačilo jen vyndat foťák... možná začnu, snad ještě něco nalítám :)


Zdravím,
Hop

whiskey
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4150
Registrován: 17. 08. 2007, 12:03
Stav: Offline

Re: Klíčové metropole JV Asie 2/2: Hong Kong a Singapur

Příspěvek od whiskey »

Hop píše:O letadla se zajímám dost dlouhou dobu, ale jsem proti Vám amatér (zas tolik času nemám abych se do toho ponořil trochu více), ale jedna věc mě, při pročítání airways a podobných fór mrzí, že jsem si ta letadla nedokumentoval, stačilo jen vyndat foťák... možná začnu, snad ještě něco nalítám :)

zacat nie je nikdy neskoro :wink:

barnes
Cestující Economy Class
Cestující Economy Class
Příspěvky: 141
Registrován: 29. 12. 2011, 09:22
Oblíbené typy letadel: TU154 / B747
Pohlaví: muž
Bydliště: PRG
Stav: Offline

Re: Klíčové metropole JV Asie 2/2: Hong Kong a Singapur

Příspěvek od barnes »

Velmi pěkné... člověk aby vydělával pomalu jen na letenky :)


Odpovědět