Low-cost vs. klasičtí dopravci

Moderátor: j.ree

rpet
Cestující First Class
Cestující First Class
Příspěvky: 712
Registrován: 21. 02. 2010, 00:55
Bydliště: LHR
Stav: Offline

Re: Ryanair

Příspěvek od rpet »

JackBrno píše:rpet:

Možná ti to nedochází,...


že by náznak arogance? napsal jsem svůj názor. pokud s tím nesouhlasíš, v pořádku. ale mohl by jsi se držet alespoň nějakého naáznaku slušnosti, prosím? díky...


HighFlyer
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 4080
Registrován: 21. 01. 2004, 17:56
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:
Stav: Offline

Re: Ryanair

Příspěvek od HighFlyer »

rpet píše:odzkouseno osobne, a ne jednou. naposledy jsem letel s LCC letos v cervnu, s EZY segment LGW-PRG a opet jsem se ujistil, ze to bylo naposledy

Sic!

dider
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2590
Registrován: 11. 08. 2004, 21:24
Bydliště: Den Haag
Stav: Offline

Re: Ryanair

Příspěvek od dider »

@jackbrno: Nevím tedy co je snobského na tom, že někdo očekáva lepší služby ale budiž. Podobné reakce jsou myslím zbytečné. Že je někdo nadšenec do letectví nemusí znamenat, že je i nadšenec do cestování nebo chceš-li turizmu.

Existují lidi pro které cesta z A do B není jenom o ceně a pro ty je prostě FR krajní volba. Kdo lítá 50 a víc segmentů ročně časem zjistí, že cestování už není taková zábava. Bude proto vyhladávat ty nepřímější spojení, nejlepší časy, nejkratší přesuny, má rád když se o všechno to hledání postará prodejce apod. A bude ochoten si za to připlatit stejně jako je někdo ochoten si připlatit za lepší kolo, kvalitnější jídlo nebo výbavu do auta. A nemusí to být nutně někdo komu platí letenky třetí strana!

Debata ohledně FR je o tom, že cenové rozdíly jsou i díky konkurenci mezi LCC a klasikou pořád menší. A že po započtení všech nákladů, hlavně na přesuny z vedlejších letišť při příletu (a na vedlejší při odletu), se náklady srovnávají.

Očekávám, že v budoucnu budou místní samosprávy ubírat na podpoře regionálním letištím a to bude působit proti aerolinkám typu FR (viz Španělsko, Klagenfurt). Není tajemstvím, že FR tlačí letiště na minimální poplatky z kterých nelze provoz ufinancovat a spoléhá na to, že pro místní region bude udržení spojení otázka prestiže a proto se nějaké řešení nakonec najde. Osobně vidím v tomto modelu celkem zásadní slabinu u FR.

Fabo
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3157
Registrován: 04. 01. 2007, 13:42
Bydliště: HAG
Kontaktovat uživatele:
Stav: Offline

Re: Ryanair

Příspěvek od Fabo »

dider,

to je vsecko fajn, kdyz nekdo chce neco vic - tak prece si muze klidne koupit letenku na trase treba KSC-LON s OS s prestupem nebo s OK s dvema... ja mu v tom branit nebudu.

Ale proc me musi za kazdou cenu presvedcovat, ze to, ze ja nechci platit 414 eur za zpatecku nahodne nalezenou jako nejlevnejsi moznost v lednu 2014, je jakasi zloba. Hele, kdyby nestal W6 na ty same data 80, ale 400 - tak si mozna taky vyberu OS. Byt tedy trva cesta na LHR 7 hodin (odlet-prilet) misto dvou a pul na LTN. Pokud ma dojem, ze LCC snizuji kvalitu cestovani legacy dopravci - to mozna... ale neklesa s tim i cena? Alespon na velkych letistich. Pokud muze za ty same penize co pred nastupem LCC stala Y ted letet C, tak muze letet C a ten servis bude snad i lepsi nez tehda v Y.

No a co se tyce dotaci, ano, je to sporne... ale treba u KSC to beru. Reakce zahranicnich turistu kteri se sem nejak dostanou jsou vesmes pozitivni... Chteji se vratit. Chteji sem poslat kamose. Nejvetsim problemem vsak zustava spatne spojeni. Pokud W6 donese tolik turistu, nebo umozni tolika expatum vic cestovat domu, ze tady utrati vic penez, region posili na danich, bude vic prace v oblasti turismu... tak proc ne?
IMHO je to lepsi nez nalejt hromadu penez do projektu jako EHMK, kdyz se to
a) rozkrade
b) i kdyby se na to nekdo chtel prijit podivat, nema jak.

Avathar
Cestující Economy Class
Cestující Economy Class
Příspěvky: 133
Registrován: 29. 07. 2009, 07:43
Pohlaví: muž
Kontaktovat uživatele:
Stav: Offline

Re: Ryanair

Příspěvek od Avathar »

Jakej je rozdíl v dotacích pro dejme tomu FR a OK? Teda kromě toho jako že dotace pro fr jsou špatné protože dobytčák a pro ok dobré, protože národní dopravce, hrdost atd. to už jsem si přečetl tak to už vím...


Globik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 5910
Registrován: 04. 01. 2004, 11:53
Oblíbené typy letadel: B767, Cessna 208
Pohlaví: muž
Bydliště: Honolulu
Stav: Offline

Re: Ryanair

Příspěvek od Globik »

dider,

kdo nechce nejsockovatější služby a nechat si srát na hlavu, je holt snob. Přečti si na jiných webech diskuze o cestovních kancelářích. Řada lidí vychvaluje CK Adrialand (= svým způsobem Ryanair v českém cestovním ruchu), protože "nemají peníze na víc", než na plesnivé stany a jídlo ala pionýrský tábor. Když se někdo ozve, že to bylo hrozné, nadávají mu do snobů a ať si za luxus mnohonásobně připlatí. Že za ty samé peníze (nebo o několik málo procent víc) mohou mít kvalitní ubytování a stravu a slušné zacházení, nevědí a nechápou a mezi Adrialandem a luxusem (který si nemohou dovolit) je pro ně velký příkop. Nevím, co je snobské např.na tom, že když si zaplatím stravovací služby, musím si sám mýt nádobí. To si radši kompletně uvařím sám.

EDIT: upraveno do větší srozumitelnosti
Naposledy upravil(a) Globik dne 13. 09. 2013, 16:05, celkem upraveno 1 x.

romul
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1004
Registrován: 26. 11. 2010, 16:21
Oblíbené typy letadel: B-777, TU-152
Pohlaví: muž
Stav: Offline

Re: Ryanair

Příspěvek od romul »

Když občas čtu některé příspěvky tady ve fóru, zvláště v tomhle vláknu, tak mám pocit, že jsem fakt snob, zhýčkaná fiflena, typický Pražák, prostě prazvláštní individum, a to vše jen proto, že jsem ještě NIKDY neletěl s Ryanairem, a dokonce jsem ještě NIKDY neletěl s žádným low cost dopravcem (Smartwings mezi low costy fakt nepočítám). Ale jednou se to možná stane a já to zkusím, čistě ze zvědavosti, protože nejlepší je vytvořit si vlastní názor podle vlastní, osobní zkušenosti. Jednou se to tedy stane, ale doufám, to bude ještě nějaký čas trvat...

Avathar
Cestující Economy Class
Cestující Economy Class
Příspěvky: 133
Registrován: 29. 07. 2009, 07:43
Pohlaví: muž
Kontaktovat uživatele:
Stav: Offline

Re: Ryanair

Příspěvek od Avathar »

Nikdo tě nenutí s nima lítat, aspoň jsem si toho nevšiml...

dider
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2590
Registrován: 11. 08. 2004, 21:24
Bydliště: Den Haag
Stav: Offline

Re: Ryanair

Příspěvek od dider »

Ať každy cestuje dle svých možností, ale proč tady označovat za snoba každého, kdo si rád připlatí za lepší službu. Nezaznamenal jsem, že by tady někdo pohrdavě psal o tom, že ten kdo lítá s FR je socka. Píše se tady o tom, že jsou lidi, kterým zjevně ultra levné letenky a prodejní strategie FR nemusí vyhovovat a proto radši volí klasiku. Proti tomu se tady ale dost často objevuje názor, že ten kdo chce něco navíc je snob - pls kdyby si pisatel minimálně zjistil, co to znamená snob.

Osobně mám na kontě 15 segmentů s U2, šest s FR a čtyři s W6 a nemám žádný problém se s low-costem proletět v případě, že mi sedne jejich nabídka. Jediné co říkám je, že kdykoliv budu mít možnost si vybrat, tak radši zvolím klasiku (včetně situací kdy je za to potřeba si připlatit).

@Fabo: srovnávat klasiku s ultra low-costem je možná trochu zbytečné. Co když člověk nechce z Košic do Londýna? Cílová skupina obou dopravců bude asi odlišná - včetně nákupních zvyklostí. Stejně tak aerolinka asi moc dobře ví, která prodejní strategie je nejvhodnější pro konkrétní období. V tom tvém případě je to naprosto zřetelné. Nehledě na to, že všechna podobná srovnání jsou většinou subjektivní a v berou potaz jen jednu konrétní situaci. Vypovídající hodnota je 0.

Osobně si myslím, že skutečně atraktivní region nepotřebuje dotace - turisti si svou cestu najdou a když bude poptávka dostatečná i dopravci příjdou sami nehledě na výši poplatků. Slovensko, se vší úctou, ma skutečně daleko k atraktivnosti. Teď ale nemyslím tu přírodní nebo kulturní atraktivnost, mám na mysli tu infrastrukturní + úroveň služeb. A to tvrdí někdo, kdo se na Slovensku narodil, má slovenský pas a Slovensko zná od Bratislavy po Sninu - a pracuje 15let v cestovním ruchu. Tím chci jenom říct, že na tržby v cestovním ruchu má mnohem, ale mnohem větší vliv úroveň služeb, nežli nějaká letecká linka.

Globik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 5910
Registrován: 04. 01. 2004, 11:53
Oblíbené typy letadel: B767, Cessna 208
Pohlaví: muž
Bydliště: Honolulu
Stav: Offline

Re: Ryanair

Příspěvek od Globik »

dider píše:pls kdyby si pisatel minimálně zjistil, co to znamená snob.

Tak nějak. Pro mnoho lidí je snob ten, co nad čímkoli "ohrnuje nos" a chce něco víc, než nejspodnější masa.

dejavu
Vedoucí kabiny
Vedoucí kabiny
Příspěvky: 980
Registrován: 09. 10. 2004, 04:24
Pohlaví: muž
Stav: Offline

Re: Ryanair

Příspěvek od dejavu »

romul píše:Když občas čtu některé příspěvky tady ve fóru, zvláště v tomhle vláknu, tak mám pocit, že jsem fakt snob, zhýčkaná fiflena, typický Pražák, prostě prazvláštní individum, a to vše jen proto, že jsem ještě NIKDY neletěl s Ryanairem, a dokonce jsem ještě NIKDY neletěl s žádným low cost dopravcem (Smartwings mezi low costy fakt nepočítám). Ale jednou se to možná stane a já to zkusím, čistě ze zvědavosti, protože nejlepší je vytvořit si vlastní názor podle vlastní, osobní zkušenosti. Jednou se to tedy stane, ale doufám, to bude ještě nějaký čas trvat...

Budu na tom podobně: fiflena, snob a Pražák a bez letu s Ryanairem. Ale jinak mám s low-costy zkušenost, především v Asii a proč ne, když to vyhovuje cenově a (nebo) časově. Nedávno jsem letěl svůj první segment s Wizz a poměr cena výkon byl tak mizerný, že to ani nedokážu popsat :-) Ale byl to jediný dostupný let na daný den, takže jsem letěl. V případě možnosti výběru si rád připlatím za jiné služby a co jsem měl v poslední době možnost porovnávat, tak to už dávno nejsou zásadní částky, spíš jednotky procent.
BTW: nelétám z polních a na polní letiště a třeba Easy považuju za solidní průměr, tam nevidím problém žádný.

Petr31
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1320
Registrován: 27. 08. 2009, 16:16
Stav: Offline

Re: Ryanair

Příspěvek od Petr31 »

JackBrno píše:Nejsem už úplně nejmladší, lítal jsem v době, kdy po LCC neštěkl ani pes, ale vždycky jsem bral let jak přepravu z bodu A do bodu B. Jediný rozdíl dříve byl v tom, že jsem za několikanásobek ceny dostal jídlo a vodu zdarma. To mi fakt za snobský pocit nestojí. I teď občas letím dvouhodinový let po evropě za 10 tisíc proto, že jiná možnost není. Pokud ale můžu, tak si za 3€ to kafe na palubě zaplatím sám a doletím tam stejně s LCC za mnohem nižší cenu. Víš, znát tě nepotřebuju, všechno o sobě prozradils sám těmi.kecy o LCC. Existuje tady NAŠTĚSTÍ svobodná volba typu dopravce a kdybys napsal třeba: "já LCC nepoužívám, ale ať si každý lítá čím chce", tak neřeknu půl slova. Ale ty máš evidentně problém s tím, že si ostatní lidé můžou zvolit něco jiného, což je prostě snobská povýšenost, což nemá mezi slušnými lidmi co dělat. Tím spíš ne mezi fandy letectví, kteří by měli být rádi za každou další možnost cestování. Nelítej s LCC, nikdo tě nenutí. Ale nedělej blbce z lidí, kteří je používají nebo u nich pracují. Nikdo je nenutí a je to jejich volba. Howg


...nemusím mít za každou cenu poslední slovo, ani nečekám, že se mnou bude každý souhlasit.Ale nesnáším, když mi někdo, kdo o mě nic neví podsouvá něco, co jsem neřekl a ještě si není schopen přečíst pořádně to co jsem napsal a přidává k tomu vlastní dedukce:
Takže ještě jednou, napsal jsem:

Mě obecně nevadí, že lidi s FR lítají, je to jejich věc, asi mají práh sebeúcty někde jinde než já.Mě osobně ale vadí, že to neuvěřitelně dryáčnické jednání FR k zákazníkům, snaha je přečůrat za každou cenu, za všechno je trestat a pokutovat, nebo aspoň je na něco nachytat se pomalu šíří v leteckém byznysu jako rakovina a kultura cestování, chování a jednání se zákazníky nadále neustále upadá i u společností, kde bych to rozhodně nečekal.O tom, jak se FR chová k obchodním partnerům a zaměstnancům ani nemluvě.Spousta později narozených potom ani netuší, jaké bylo cestování dříve a považuje praktiky FR za normu.To vše se nám bohužel vymstí.

Doporučuji si přečíst první tučnou větu víckrát, nemyslím, že je pro někoho urážlivá. Ve zbytku odstavce jsem vyjádřil kultivovaně svůj názor, za kterým si samozřejmě stojím, jinak bych jej sem nedával.Podložený praxí v letecké dopravě,kamarády piloty a leteckým personálem několika klasických i lowcost společností včetně Ryanair, Easyjet a Wizz a vysledovaný mnou v pozici platícího cestujícího od roku 1995.

JackBrno
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2574
Registrován: 08. 01. 2008, 13:03
Stav: Offline

Re: Ryanair

Příspěvek od JackBrno »

Pokud ti připadá hodnotit práh sebeúcty ostatních lidí podle toho, že létají s Ryanairem, tak to pak opravdu nemá smysl se bavit. Taky ty lidi neznáš a hodnotíš je, přitom ti vadí, že někdo hodnotí tebe. Já bych mohl tvrdit, že práh sebeúcty mají porouchaný lidé, kteří jsou ochotni platit za stejnou službu, tedy přepravu z bodu A do bodu B několikanásobnou cenu. Ale nebudu to tvrdit, protože narozdíl od tebe uznávám (doopravdy, ne jen na oko jako ty) svobodnou volbu typu dopravce. Já mezi společnostmi nerozlišuju, použiju takovou, která mě na místo dopraví výhodněji nebo vůbec dopraví. Pokutování neřeším, prostě se chovám tak, aby se mě netýkalo. Pokud je někdo schopen odjet na letiště bez letenky a pak brečí, že zaplatí 2000 za duplikát, dobře mu tak, má si dávat větší pozor. Nevím, tady tu hysterii vůči Ryanairu fakt uznávat nebudu. Jsme v tržním hospodářství a nikdo nikoho nenutí s nimi létat a stejně tak nikdo nenutí piloty nebo stewardy u nich pracovat. Přesto u nich pracují a přesto s nimi lidi létají. Nevím co se ti na tom nezdá. Až to bude doopravdy neúnosné, lidi s nimi pŕestanou létat a zaměstnanci jim utečou. Pak budou mít vážný důvod své chování změnit.

Avathar
Cestující Economy Class
Cestující Economy Class
Příspěvky: 133
Registrován: 29. 07. 2009, 07:43
Pohlaví: muž
Kontaktovat uživatele:
Stav: Offline

Re: Ryanair

Příspěvek od Avathar »

Pořád dokola, co....

rpet
Cestující First Class
Cestující First Class
Příspěvky: 712
Registrován: 21. 02. 2010, 00:55
Bydliště: LHR
Stav: Offline

Re: Ryanair

Příspěvek od rpet »

HighFlyer píše:
rpet píše:odzkouseno osobne, a ne jednou. naposledy jsem letel s LCC letos v cervnu, s EZY segment LGW-PRG a opet jsem se ujistil, ze to bylo naposledy

Sic!


nemel jsem na vyber byv omezen rodinnymi prislusniky...


Odpovědět