Low-cost vs. klasičtí dopravci

Moderátor: j.ree

JackBrno
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2574
Registrován: 08. 01. 2008, 13:03
Stav: Offline

Re: Ryanair

Příspěvek od JackBrno »

dider @ Globik:

Je mi líto, ale opět vůbec nechápete, co jsem se snažil říct. Celá pointa je v tom, že mi vadí způsob, jakým Petr hodnotí lidi podle toho, čím létají. Evidentně je má za něco horšího jen proto, že používají nebou jsou změstnáni u RYR. V žádném případě nemám nic proti tomu připlatit si za lepší službu. Ostatně když to jde, taky to dělám. Na druhou stranu pro mě není žádný rozdíl, jestli dvě hodiny po Evropě poletím s Ryanairem, Smartwings nebo Austrianem, za tu chvíli si toho ani nevšimnu. Každopádně volbu dopravce považuju za čistě soukromou věc daného člověka (jistě má své důvody) a nenapadlo by mě hodnotit jeho sebeúctu podle letadla, do kterého nastoupí. Moje vyjádření o snobství bylo čistě jen reakcí na jeho příspěvek. Jinak nemám žádný problém ani s lidmi, kteří si létají privátními jety. Na leteckém fóru prostě beru letadlo jako letadlo a cestující pro mě mají stejnou hodnotu, ať letí s Ryanairem nebo Gulfstreamem 5 (živí mě obojí). Nebudu je narozdil od Petra nijak kádrovat.


rastompk
Cestující Economy Class
Cestující Economy Class
Příspěvky: 114
Registrován: 08. 12. 2011, 10:32
Bydliště: CDG/ORY/BVA
Stav: Offline

Re: Ryanair

Příspěvek od rastompk »

rastompk píše:
Fabo píše:
kowal píše:Teoreticky by stačilo se i klidně domluvit s někým úplně cizím na letišti, kdo řekne, že dítě cestuje s ním (je to extrém a s malým dítětem to asi nikdo neudělá, ale umím si to představit u někoho, komu je těsně pod 16).


Jestli to neni na te same rezervaci, muze to byt problem.

Jestli jsou ale dani cestujici na stejne rezervaci, nemelo by to delat potize. Nejhur si priprav anglicky napsany dopis, ze jako rodic stvrzujes to, ze dite cestuje s danou osobou, rodinim prislusnikem, jako doprovod.


Tak s tou "stejnou rezervaci" to treba vyriesit tak ci tak. Cez ryanair stranku nekupim samostatnu letenku pre dieta (a ja prave potrebujem dokupit taku). Podla ich navodu, musim kupit normalne dospelacku letenku, potom im zavolat do call centra a oni to zmenia na dieta a sparuju uz s nejakou existujucou rezervaciou.
Divne a nechapem ich IT system ale tak asi je tiez lowcost :)


Ja iba reportujem, ze vsetko prebehlo ok. na BVA som prisiel som synom a nebolo treba ziadne dopisy autorizacie ani nic podobne pre dieta(3 rocne). Stacil cestovny doklad. A kedze syn siel dokonca len na taky docasny doklad (pas mu vyprsal tyzden predtym) tak ani to nebol problem. Podotykam, ze jeho teta mala uplne ine priezvisko ako on a ani to nikto neriesil.

A este prispevok ku tej 4 stranovej diskusii LCC vs LC. Teraz v piatko som letel s RYR do Alghera s BTS. A teda taky ohucany som z lietadla uz davno nevystupil (ak vobec niekedy predtym). S RYR lietam casto BTS<->BVA ale tam sa nikdy nestane ze rozhlas a reklamne hlasenia idu nonstop. Na tomto lete do Alghera ale furt cosi reklamovali a ponukali. Vsetko minimalne 3krat a minimalne v troch jazykoch. No mal som celkom dost ked som vystupoval :) Uvidim co bude zajtra ked pojdem spat do BTS. Ci to bola len nejaka vynimka.

Inak este tretia podotazka. Zamestnanci maju nejake provizie z predanych veci na palube?

Globik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 5906
Registrován: 04. 01. 2004, 11:53
Oblíbené typy letadel: B767, Cessna 208
Pohlaví: muž
Bydliště: Honolulu
Stav: Offline

Re: Ryanair

Příspěvek od Globik »

JackBrno píše:Na druhou stranu pro mě není žádný rozdíl, jestli dvě hodiny po Evropě poletím s Ryanairem, Smartwings nebo Austrianem, za tu chvíli si toho ani nevšimnu.

Pokud je Ti jedno, jak se k Tobě chová personál a pokud je na obou stranách vše v pořádku (např.nezapomeneš si přinést vytišteou palubní vstupenku), tak by se to s velikým přimhouřením oka možná takto dalo říci.

Fabo
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3146
Registrován: 04. 01. 2007, 13:42
Bydliště: HAG
Kontaktovat uživatele:
Stav: Offline

Re: Ryanair

Příspěvek od Fabo »

Globik píše:
JackBrno píše:Na druhou stranu pro mě není žádný rozdíl, jestli dvě hodiny po Evropě poletím s Ryanairem, Smartwings nebo Austrianem, za tu chvíli si toho ani nevšimnu.

Pokud je Ti jedno, jak se k Tobě chová personál a pokud je na obou stranách vše v pořádku (např.nezapomeneš si přinést vytišteou palubní vstupenku), tak by se to s velikým přimhouřením oka možná takto dalo říci.


Já nevím, vy asi fakt lítate jiným wizzem a jiným ryanairem, já mám s nima sice jen asi pět segmentů s každým - ale zatím se mi vůbec nestalo že by se mnou zaměstnanec ryanairu, wizzairu, nebo LCC letiště typu Forli a pod. komunikoval jakkoli jinak než stoprocentně korektně a mile, byť je to jejich první let v pět ráno nebo poslední v jedenáct večer.

Dát si pozor na to, zda mám palubku mi přijde elementární. Nebo pánové taky nadáváte na úroveň služeb městského dopravce když vás náhodou revizor zkásne když si necháte doma lítačku?

Fabo
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3146
Registrován: 04. 01. 2007, 13:42
Bydliště: HAG
Kontaktovat uživatele:
Stav: Offline

Re: Ryanair

Příspěvek od Fabo »

dider píše:@Fabo: srovnávat klasiku s ultra low-costem je možná trochu zbytečné. Co když člověk nechce z Košic do Londýna? Cílová skupina obou dopravců bude asi odlišná - včetně nákupních zvyklostí. Stejně tak aerolinka asi moc dobře ví, která prodejní strategie je nejvhodnější pro konkrétní období. V tom tvém případě je to naprosto zřetelné. Nehledě na to, že všechna podobná srovnání jsou většinou subjektivní a v berou potaz jen jednu konrétní situaci. Vypovídající hodnota je 0.

Osobně si myslím, že skutečně atraktivní region nepotřebuje dotace - turisti si svou cestu najdou a když bude poptávka dostatečná i dopravci příjdou sami nehledě na výši poplatků. Slovensko, se vší úctou, ma skutečně daleko k atraktivnosti. Teď ale nemyslím tu přírodní nebo kulturní atraktivnost, mám na mysli tu infrastrukturní + úroveň služeb. A to tvrdí někdo, kdo se na Slovensku narodil, má slovenský pas a Slovensko zná od Bratislavy po Sninu - a pracuje 15let v cestovním ruchu. Tím chci jenom říct, že na tržby v cestovním ruchu má mnohem, ale mnohem větší vliv úroveň služeb, nežli nějaká letecká linka.


@1. Srovnávání klasických a lcc dopravců tu bylo už předtím, já právě reaguji na to, že, jak tady bylo naznačeno, člověk je idiot když letí do LON s LCC, s BA to je přece skoro stejně. Tedy tato situace možná platí v Praze, rozhodně ne v Brně, Ostravě, Košicích.

Co se týče druhého bodu, nevím. Nejspíš máme jiná data. Já osobně totiž služby v oblasti turismu nepovažuji za takový problém jak jsou vykreslovány, jednak v porovnání s tím, co jsem navštívil v cizině, jednak z rozhovorů s cizinci tady.
S tvým názorem, že pokud by byl zájem, tak se doprava vytvoří sama od sebe, nesouhlasím a to zásadně. A to z dvou zásadních sad problémů, první - konkurenceschopnost produktu pro aerolinie v porovnání s dotovanou linkou - proč by někdo rozlítal nedotovanou linku když může otevřít dotovanou; druhý - extrémní konkurence téměř stoprocentních substitutů ve formě zbytku Evropy jako turistického cíle. Jinými slovy, člověk by někam i chtěl, ale když se tam neumí dostat, holt pojede jinam.


Petr31
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1320
Registrován: 27. 08. 2009, 16:16
Stav: Offline

Re: Ryanair

Příspěvek od Petr31 »

rastompk píše:Inak este tretia podotazka. Zamestnanci maju nejake provizie z predanych veci na palube?


...provízie:-))))
Odpovím tak, jak mi prozradil známý vedoucí kabiny WIZZ AIR.Především mají stanovený plán prodeje, jehož nesplnění je TRESTÁNO - finančně penalizováno...i v případě nesplnění o zanedbatelnou částku...Připomínám pro pořádek, že takto to má nastavené WIZZ AIR.Nemyslím si, že RYANAIR to má nastavené jinak, ale nerad bych, aby se do mě fanoušci FR pustili opět jako vosy.

Zlin142
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2049
Registrován: 21. 01. 2004, 00:53
Bydliště: LKHK
Stav: Offline

Re: Ryanair

Příspěvek od Zlin142 »

Fabo píše:Já osobně totiž služby v oblasti turismu nepovažuji za takový problém jak jsou vykreslovány, jednak v porovnání s tím, co jsem navštívil v cizině, jednak z rozhovorů s cizinci tady.

Netuším co jsi navštívil ani nechci spekulovat, zda ti cizinci nebyli spíš taktně zdvořilí a tudíž se dopouštěli tak trochu milosrdné lži, ale v tom že Praha má problém u návštěvníků vzbudit zájem se sem vracet a zbytek republiky problém sem turisty vůbec přilákat asi sporu nebude a úroveň služeb v tom bude hrát nezanedbatelnou roli.
Vážně někdy zkus se po příletu dívat na Prahu očima cizince. Nemám teď ani na mysli klasiku zlodějských taxikářů a směnárníků, šidících pinglů a prodavaček ostentativně dávajících najevo jak je coby zákazník obtěžuješ natož bordel a špínu na ulicích, drogové dealery a šlapky na Václaváku, prodejce matrjošek a jiného nevkusu nebo všeobecnou hyperinflaci nekultivované reklamy.
Jeden drobný příklad za všechny: Pořád čekám, kdy v DPP někomu dojde, že by v metru značení jmen stanic mělo být umístěno tak jako všude v civilizovaném světě tzn. aby bylo vidět především pro cestující kteří sedí ve vagónu. Přečíst si nápis jako kráva se jménem stanice, když stojím na peróně je zcela míjící se účinkem, protože do jaké stanice jdu jsem snad do metra vstupoval. Toto změnit je otázka nechání vytisknout pár set/pár tisíc samolepek a během jedné noci je vylept na sloupy ve stanicích. A to jsem dalek toho navrhovat že by hlášení mohly být bilinguální nebo že by informace o jménech stanic které se objevují na LED displejích mohly být užitečné i pro ty kteří nevědí kam jedou nebo alespoň ne zavádějící. Jak říkám detail, ale pro návštěvníka Prahy který se v metru snaží zorientovat jistě velmi frustrující.
Ale jsem optimista, trvalo to "jen" šest let než si v DPP všimli, že hlášení v autobusech při příjezdu na letiště jsou v uši rvoucí czenglish typu Schengen space
(protože vygooglit si za 2 vteřiny, že terminus technicus je spojení Schengen area je jistě děsně složité) nejsou úplně nejlepší vizitka a nechali to namluvit pořádně.

Fabo píše:Dát si pozor na to, zda mám palubku mi přijde elementární. Nebo pánové taky nadáváte na úroveň služeb městského dopravce když vás náhodou revizor zkásne když si necháte doma lítačku?

Nenadávám, protože místní DP za podobnou chybu chce pokutu 50 Kč, což mi přijde adekvátní. Kdyby FR za "nouzové" znovuvytištění palubní vstupenky chtěli, plácnu, 2-3 éčka/A4 a ne to výpalné co chtějí tak by kritiky bylo jistě podstatně méně.

marthym
Cestující Business Class
Cestující Business Class
Příspěvky: 475
Registrován: 09. 10. 2012, 10:37
Stav: Offline

Re: Ryanair

Příspěvek od marthym »

Zlin142:

Jsi dost mimo misu. Praha neni jen spina, slapky, matrjosky... A tvoje argumenty mi pripomnely sebe v 15 letech. "Zkus se divat" pohledem turisty? Kolik evropskych metropoli jsi prosim navstivil? Videl jsi nekdy Pariz? Madrid? Londyn? Rim? Brusel? :silent: Ona i Kodan ma uz spatny mista... A casem se tohle stane i Oslu a Stockholmu. Pokud chces videt cisty mesto, tak si zajed na Novy Zeland.

Ad. orientace v metru: Tri linky maji byt problem? Myslis, ze to turisty frustruje? Delal si tam pruzkum? Mne tedy prijde, ze kdyz je nekdo turista, tak at se pripravi sebelip, porad je v mistni doprave novacek a je pochopitelny, ze si nepripada jako doma.

A boze, dekuju, ze nikoho v DPP nenapadl tvuj napad o tisicich samolepkach. To by byl panecku nevkus.

Omluva za OT

micaello
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1234
Registrován: 15. 04. 2013, 14:50
Oblíbené typy letadel: E145, A340, A350
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:
Stav: Offline

Re: Ryanair

Příspěvek od micaello »

Zlin142 píše:Nenadávám, protože místní DP za podobnou chybu chce pokutu 50 Kč, což mi přijde adekvátní. Kdyby FR za "nouzové" znovuvytištění palubní vstupenky chtěli, plácnu, 2-3 éčka/A4 a ne to výpalné co chtějí tak by kritiky bylo jistě podstatně méně.

Sorry, ale :)) . Kolikrat na tohle asi revizor cloveka nachyta? Hrozi, ze se kvuli tomu zpozdi spoj?
A ted si predstav, ze si takovou letenku zapomene na jednom letu 5 lidi (rekneme proste leti skupinka, letenky ma na starost jeden clovek a ten to zapomene doma), do toho jeste na letiste pribehnou na posledni chvili a co ted..? Jasne, muze to byt jeden pripad ze 100.000, ale proste..
Nene, zastrasujici poplatek za zapomenuty cestovni doklad povazuji za spravny.

JackBrno
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2574
Registrován: 08. 01. 2008, 13:03
Stav: Offline

Re: Ryanair

Příspěvek od JackBrno »

Globik píše:
JackBrno píše:Na druhou stranu pro mě není žádný rozdíl, jestli dvě hodiny po Evropě poletím s Ryanairem, Smartwings nebo Austrianem, za tu chvíli si toho ani nevšimnu.

Pokud je Ti jedno, jak se k Tobě chová personál a pokud je na obou stranách vše v pořádku (např.nezapomeneš si přinést vytišteou palubní vstupenku), tak by se to s velikým přimhouřením oka možná takto dalo říci.


Myslíš, že se personál u Ryanairu chová k cestujícím špatně? Já mám zkušenost, že většina personálu je slušná u všech dopravců a stejně tak na protivnou letušku občas narazím u jakéhokoliv dopravce. Navíc abych pravdu řekl, na krátkých tratích o kterých se rady bavíme, většinou chování personálu ani neregistruju, protože veškerá komunikace končí u výběru kávy nebo čaje, na víc není ani čas. Tam se ani personál nestihne nějak projevit. Takže v tomto ohledu na krátkých tratích prostě na palubě nepozoruju žádný rozdíl, který by mi bránil využívat některé z dopravců. Pokud se ovšem budem vrtat v detailech, tak pokud mám možnost volby např. RYR vs. WZZ, tak volím WZZ, protože mají evidentně při výběru stewardek vysoké kriterium na vzhled. Speciálně v letadle bázovaném v PRG (HA-LWK) jsou češky a slovenky jedna vedle druhé kandidátky na miss :-) Samozřejmě pokud by se jednou RYR pustil do dálkovek stejným způsobem, jako na krátkých tratích, už bych to určitě zvažoval, jestli je využít. Ale na krátkých tratích je mi to jedno.

persona
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2130
Registrován: 24. 05. 2008, 12:26
Bydliště: BRQ
Kontaktovat uživatele:
Stav: Offline

Re: Ryanair

Příspěvek od persona »

Pěkně prosím správce vlákna o přesunutí posledních 4-5 off-topic příspěvků do MHD v Praze, Brně, stag parties a příbuzná témata Děkuji, tam se lze do přít do alelujá (chtěl bych též, ale tady nechci reagovat) :-)

prodejce
Prodejce
Prodejce
Příspěvky: 4294
Registrován: 14. 12. 2004, 11:51
Bydliště: na vejminku
Stav: Offline

Re: Ryanair

Příspěvek od prodejce »

romul píše:Když občas čtu některé příspěvky tady ve fóru, zvláště v tomhle vláknu, tak mám pocit, že jsem fakt snob, zhýčkaná fiflena, typický Pražák, prostě prazvláštní individum, a to vše jen proto, že jsem ještě NIKDY neletěl s Ryanairem, a dokonce jsem ještě NIKDY neletěl s žádným low cost dopravcem (Smartwings mezi low costy fakt nepočítám). Ale jednou se to možná stane a já to zkusím, čistě ze zvědavosti, protože nejlepší je vytvořit si vlastní názor podle vlastní, osobní zkušenosti. Jednou se to tedy stane, ale doufám, to bude ještě nějaký čas trvat...

.. tak až někdy přijdeš o lowcostové panictví, tak o tom napiš tripreport :wink: Myslím, že se není za co stydět (ani v Praze!)

JackBrno
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2574
Registrován: 08. 01. 2008, 13:03
Stav: Offline

Re: Ryanair

Příspěvek od JackBrno »

persona píše:Pěkně prosím správce vlákna o přesunutí posledních 4-5 off-topic příspěvků do MHD v Praze, Brně, stag parties a příbuzná témata Děkuji, tam se lze do přít do alelujá (chtěl bych též, ale tady nechci reagovat) :-)


Mám pocit, že to snad ani není klasická pře. Tady jde o princip, že někteří lidé zde vůbec neuznávají právo na existenci lowcostů (minimálně RYR) a proti tomu já hájím svobodnou volbu typu dopravce, aniž bych jakkoliv hodnotil lidi podle toho, s čím létají. Nevím, nechápu, proč jim nestačí konstatovat, že je osobně LC nezajímají a musí ještě uživatele LC nějak "nálepkovat".

Globik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 5906
Registrován: 04. 01. 2004, 11:53
Oblíbené typy letadel: B767, Cessna 208
Pohlaví: muž
Bydliště: Honolulu
Stav: Offline

Re: Ryanair

Příspěvek od Globik »

Fabo píše:Dát si pozor na to, zda mám palubku mi přijde elementární. Nebo pánové taky nadáváte na úroveň služeb městského dopravce když vás náhodou revizor zkásne když si necháte doma lítačku?

Slušný městský dopravce (např.DPP) má taková pravidla, že když zapomeneš lítačku, revizor si Tě zapíše a Ty si dojdeš v centru města 5 minut pěšky od stanice metra do kanceláře dopravce, ukážeš lítačku a zaplatíš směšný poplatek. Ještě slušnější dopravce by to měl nastavené tak, že by revizor měl přístup do databáze zaplacených lítaček a zadarmo Ti vytiskl náhradní lítačku. Jako to dělají slušné aerolinky, že Ti na checkinu zadarmo vytisknou náhradní palubku. A nepatrně tím zdrží lidi za nou ve frontě na checkin, nikoli letadlo. Ano, někdo může namítnout, že ty slušné aerolinky měly nehorázné ceny, než přišly ty sprosté a zlé aerolinky. Což z této debaty dělá asi debatu nekonečnou. Ať si každý lítá čím chce, ale můj názor je ten, že lítat s aerolinkou (mít účet u banky, nakupovat v eshopu, jezdit s cestovní kanceláří,...), která mě chce nachytat na každé švestce a zpoplatnit mi nehorázným poplatkem kdejaký prd, je při situaci na trhu trochu pod lidskou úroveň mnoha lidí a proto se např.snažím nechodím nakupovat do Kauflandu, byť bych ušetřil.

persona
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2130
Registrován: 24. 05. 2008, 12:26
Bydliště: BRQ
Kontaktovat uživatele:
Stav: Offline

Re: Low-cost vs. klasičtí dopravci

Příspěvek od persona »

Souhlasím v tom, že není nic snobského připlatit si za lepší službu/víno/cokoli dalšího pokud chci, mohu, mám chuť, ale zrovna tak budu bránit názor, že kdo létá Ryanem (já velmi často) nemá o nic méně sebeúcty. A z drtivé většiny jsem zažil u FR příjemný personál, často vkusně vtipkující, jednou nás dokonce vzali autem z letiště, protože si mě steward pamatoval.

Zlin142 a Praha: v mnohém souhlasím a přidal bych ještě zcela nelogický odpočet času po odjezdu soupravy (místo doby do příjezdu dalšího spoje jak je tomu snad u všech metro systémů ve světě, co jsem navštívil). A střed Prahy je opravdu zničený turismem téměř jako celek (viz pěkný článek T. Baldýnského (http://www.lidovky.cz/baldynsky-kralovs ... ultura_mev) na rozdíl jen od některých částí centra u světových velkoměst.

Značení zastávek nejen v metru ale i na železnicích je opravdu podprůměrné. Mohu potvrdit, že např. nejen londýnské metro a vlaky (ale i italská menší města), ale i Paříž (RER i Transilien) to má vyřešeno bezvadně - mnohačetné cedule (nejde to v ČR, protože by kovové cedule ukradli do sběrny nebo jsou moc drahé?) na nástupištích a ne pouze jedna na nádražní budově (chaloupce u venkovských nádraží). Ty papírové lístečky s názvy stanic ovšem nejsou ideální nápad. Přinejmenším by se oprávněně řvalo, že estetická stránka metra (budováno dle sovětského vzoru) by utrpěla. Úplně by stačilo umístit více kvalitních kovových nápisů respektujících původní značení.

EDIT ADMIN: Pokračování diskuse o značení pro cestující v MHD


Odpovědět