A zase Skotsko...

Odpovědět
kubi27
Cestující Economy (low-cost)
Cestující Economy (low-cost)
Příspěvky: 50
Registrován: 17. 11. 2007, 14:16
Pohlaví: muž
Bydliště: Praha
Stav: Offline

A zase Skotsko...

Příspěvek od kubi27 »

Zdravím,
tak jsem se po 2 letech rozhodl napsat svůj 2. trip report. A to opět ze Skotska. Tentokrát byla však situace jiná a do Skotska jsem neodjel na výlet, ale za studiem. A jelikož studium ve Velké Británii nabízí spoustu volného času, dá se spojit i s cestováním. V tomto trochu netradičním reportu bych proto chtěl popsat Skotsko tak, jak jsem ho stihl procestovat během pár měsíců studia.

Cesta do Skotska

Trip report záměrně začnu psát až od mé povánoční cestě zpět z ČR do VB, protože právě v tomto období jsem cestoval nejvíce.
Jelikož jsem nechal koupi letenek zpět do Edinburghu až na poslední chvíli (2 týdny před odletem) a zrovna bylo období Vánoc, ceny se vyšplhaly docela dost vysoko. Našel jsem však možnost s přestupem v Londýně, kde i se započtením cen za zavazadlo vyšla letenka za stejnou cenu jako v případě přímého letu z Prahy do Edinburghu. Ještě k tomu možnost proletět se s aerolinkou, se kterou jsem ještě neletěl (Wizz- to jsem ještě nevěděl, že není o co stát) a na letiště, na kterém jsem ještě nebyl (Luton). Volba tak byla jasná. Poletím do Londýna Wizzem a z Londýna si vyzkouším vnitrostátní linku s EasyJetem.

13. 1. 2014
PRG- LTN
HA- LWK
LF: 95%


Celou cestu mi dělala společnost paní, která se ke mně přidala už na check-inu a až do Londýna mi vypravovala snad všechno o svém životě. Já jsem se celé 2 hodiny snažil předstírat, že mě opravdu zajímá, kde všude pracovala a co všechno dělá přítel její dcery a kamarád kamarádky toho přítele. A přitom jsem si myslel, že když mi z toho všeho nepraskne hlava, tak aspoň přijdu o nohy, který už jsem zkusil dát snad do každý představitelný i nepředstavitelný polohy, ale pořád se mezi ty sedačky nevešly tak, aby po 2 minutách nezačaly mravenčit. Aspoň jsem pochopil, proč ještě před začátkem letu stewardky nabízejí za příplatek místa s „extra leg room“. Pokud s Wizzair ještě někdy poletím, tak tuto možnost určitě zvážím. Ale spíš nepoletím. Jinak let probíhal hladce.

Luton
Luton


Věž v Lutonu
Věž v Lutonu


LTN- EDI
G- EZIJ
LF: 90%


Na Lutonu jsem měl 3 hodiny na přestup, což je asi tak 3x déle, než by bylo potřeba. Po odbavení zavazadla jsem tak měl aspoň čas projít se okolo letiště, kde kromě letadel EasyJetu není nic. Letiště působí celkem příjemným dojmem až do chvíle, kdy se člověk dostane do chodeb vedoucích k jednotlivým gatům. Tam to vypadá jak ve starý fabrice.
50 minutový let probíhal v klidu. 90% cestujících byli byznysmeni. Po letu s Wizzem jsem se v EasyJetu cítil jako v Business Class. Najednou jsem měl kam složit nohy, aniž by bolely.

Edinburgh

Po dobu studia se tak stal Edinburgh mým druhým domovem. Za těch několik měsíců jsem toto město stihl poznat lépe než Prahu za stejnou dobu minulý rok. Turistům, kteří chtějí vidět ty nejznámější památky, a nejhezčí místa tohoto města by rozhodně stačil jeden víkend. Ti, kteří by chtěli vidět i něco více, by si vystačili s jedním týdnem. Edinburgh je opravdu malé město, jen o trošku větší než třeba Brno.
Kromě hlavních turistických lákadel, jako je např. Royal Mile, Hrad, Calton Hill, Arthur’s Seat nebo Holyrood Palace bych doporučil navštívit třeba nedalekou pláž Portobello, park Meadows, Royal Observatory nebo Cramond Island.

Edinburgh Castle
Edinburgh Castle

P1040887.JPG

P1040906.JPG

Calton Hill
Calton Hill

Skotský parlament
Skotský parlament

Holyrood park
Holyrood park

Arthur's Seat
Arthur's Seat

Portobello Beach
Portobello Beach

Z Royal Observatory
Z Royal Observatory


Právě Cramond Island je docela zajímavý ostrov, který je vlastně ostrovem jen při odlivu, kdy se na něho dá dojít po 1.5 km dlouhém betonovém molu. Před tímto molem je cedule s vyvěšenými časy odlivů a přílivů pro celý měsíc. My jsme se však nechali zlákat lidmi, kteří na ostrov v docela hojném počtu chodili i hodinu po posledním bezpečném průchodu a tak jsme se rozhodli jít také. Když už jsme došli až sem, tak přece nepůjdeme hned domu, řekli jsme si. Cesta tam byla ještě v pořádku po suchém molu. Po přibližně 10 minutovém pobytu na ostrově jsem si však všiml pomalu se zaplavujícího mola. Se zděšením jsem zavolal na kámoše, ale bylo pozdě. Boty musely dolu, kalhoty vyhrnout nahoru a těch 1.5 km jsme museli přeběhnout v šesti stupňové vodě, která postupně sahala výš a výš. Ale nebyli jsme sami, s námi běželi asi 3 nebo 4 další blázni. Pokud si tedy chcete užít trochu zábavy, tak se na ten ostrov vydejte aspoň hodinu po posledním bezpečném průchodu. :D
A pokud by bylo náhodou hnusný počasí (což je v Edinu celkem často), určitě stojí za návštěvu Národní muzeum, které je zdarma (jako všechna skotská muzea).

Highlands a Isle of Skye

V dubnu mě přijeli navštívit rodiče s bratrem, což byl dobrý důvod k tomu půjčit si auto a vydat se na výlet po Skotsku. Na výlet jsme měli jen 3 dny. Plán na 1. den bylo jezero Loch Ness, 2. den ostrov Skye a 3. den zpět do Edinu přes údolí Glen Coe.

Loch Ness

Cesta z Edinburghu do Inverness po A9 vede přes nejslavnější skotský most dlouhý 2.5 km, Forth Bridge (jedná se vlastně o 2 mosty, jeden silniční a druhý železniční) a poté přes Highlands, které nabízejí úžasnou podívanou přímo z auta. V době našeho výletu se na kopcích ještě nacházel sníh, teplota v údolí byla však 12 stupňů.
Samotné jezero Loch Ness je sice pěkné, ale ve Skotsku jsou mnohem hezčí jezera (například Loch Eck, o kterém se zmíním později). Díky příšeře Nessie je však Loch Ness nejslavnější. My jsme přespali v městečku Drumnadrochitt v BB Elmbank, které můžu jedině doporučit, i když jsme nakonec zjistili, že se nejedná o BB, ale jen B (bez snídaně).

Highlands
Highlands

Ubytování Elmbank ve městečku Drumnadrochitt
Ubytování Elmbank ve městečku Drumnadrochitt

Loch Ness
Loch Ness


Isle of Skye

Další den byl v plánu Isle of Skye. Cestou na tento ostrov doporučuji zvolit silnici A87, která vede přes nádherné údolí. My jsme ještě k tomu měli štěstí na počasí. Velká výhoda cestování po Skotsku je, že na každých pár set metrech najdete odpočívadlo (tzv. view point), ze kterého se dají udělat krásné fotky.

Údolí poblíž Invermoristnu
Údolí poblíž Invermoristnu

P1050108.JPG


Po cestě jsme ještě navštívili hrad Eilean Donan. Pro mě nejhezčí Skotský hrad, který jsem měl možnost vidět.

Eilean Donan Castle
Eilean Donan Castle


Na Skye vede most, který byl zprovozněn v roce 1995. Před naší cestou jsem na tento ostrov četl výborné recenze a musím říci, že i tak mě ostrov překvapil. Podle mě je to asi nejhezčí místo ve Skotsku. Bál jsem se jen počasí, protože tam většinu času proprší. My jsme však měli obrovské štěstí a dokonce i chvílemi svítilo slunce.

Most na Skye
Most na Skye

Ostrov Skye
Ostrov Skye


Na prohlídku ostrova jsme měli jen den (2 dny by byly ideální) a tak jsme si museli vybrat, jaká místa navštívit. Rozhodovali jsme se mezi Old Man of Storr a Neist Point Lighthouse. Nakonec jsme dali přednost návštěvě majáku. Teda až po návštěvě Portree, hlavního města ostrova. Portree je takové malé přístavní městečko (záchytný bod pro turisty), které neurazí ale ani nenadchne.

Přístav v Portree
Přístav v Portree


Cesta z Portree na západní pobřeží vede po úzké silnici, na kterou se vejde sotva jedno auto. Vyhýbání je možné pomocí vyhýbacích míst, které jsou od sebe vzdálena přibližně 300 metrů, a to nejen pro vyhýbání se autům, ale i ovcím.

P1050156.JPG

Ovce jsou všude
Ovce jsou všude

P1050166.JPG


Západní pobřeží Skye s typickými útesy a vodopády je prostě nádhera. Škoda jen toho hodně silného větru foukajícího od Atlantiku.

P1050168.JPG

Útes nad majákem
Útes nad majákem

Západní pobřeží Isle of Skye
Západní pobřeží Isle of Skye

Neist Point Lighthouse
Neist Point Lighthouse

P1050199.JPG

P1050215.JPG

P1050218.JPG

P1050220.JPG

P1050224.JPG

P1050240.JPG

P1050242.JPG

P1050246.JPG

P1050253.JPG


Přespali jsme ve městě Broadford v hotelu The Dunollie. Na to, že to byl nejlevnější hotel na ostrově, který jsme našli, bylo ubytování celkem v pohodě. Tentokrát byla dokonce v ceně i snídaně.

Glen Coe

Poslední den byl věnován celodennímu přejezdu z ostrova zpět do Edinburghu. Cestu jsme zvolili tak, abychom viděli Ben Nevis (alespoň zespoda) a také údolí Glen Coe.
Na Ben Nevisu jsem byl již před dvěma roky, a tak jsem věděl, že výstup a sestup trvá kolem 4-5 hodin. Na to už nebyl čas. Prohlédli jsme si ho teda aspoň zespoda, z údolí Glen Nevis spolu s městem Fort William (pěkné město ležící u zálivu a v údolí pod největší horou Británie).

Fort William
Fort William

Ben Nevis schovaný za mrakama
Ben Nevis schovaný za mrakama

P1050316.JPG


Z Fort Williamu to ke Glen Coe byly asi 2 hodiny. Glen Coe je opět nádherné údolí plné skal, vodopádů a lochů. Pro Čecha úplně nezvyklá krajina, připomínající krajinu na Marsu. Žádná příroda, jen skály a vřes.

Glen Coe
Glen Coe


Loch Lomond National Park

Jeden z posledních výletů po Skotsku se mi naskytl na konci dubna. Byl to vlastně povinný týdenní kurz západně od Glasgow, v Glenmore Botanic Garden u Loch Eck. Tento loch se již nachází v národním parku Loch Lomond.
Jako dopravní prostředek jsme zvolili vlak (z Edinburghu Haymarket do Gourocku s přestupem v Glasgow), a protože Loch Eck leží na poloostrově, tak také loď z Gourocku do Dunoonu.
Vlaky ve Skotsku jsou docela dost drahé. Tahle asi 2-3 hodinová cesta vyšla na 18 liber, což je asi 2x dražší než autobus. Ale protože moji kámoši měli koupenou studentskou kartu na vlak, díky které měli lístky o 30% levnější, a já jsem nechtěl jet sám, byl jsem nucen zvolit dražší, ale zase pohodlnější způsob- vlak.
Cestu lodí z Gourocku do Dunoonu obstarává společnost Argyll Ferries. Cesta trvá asi 20 minut a lístek stojí 4 libry. Platí se během cesty na palubě.
Dunoon je asi nejhezčí ze všech malých skotských měst, která jsem navštívil. Velký vliv na toto hodnocení má asi pěkné a teplé počasí, které zrovna panovalo a dovolovalo dokonce zakempit na pláži jen v tričku! Každopádně Dunoon doporučuji navštívit, stejně jako Benmore Botanic Garden a Loch Eck, který je dle mého názoru hezčí než Loch Ness. Loch Lomond jsem bohužel neviděl, snad příště.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Glasgow

Pár dnů před návratem do Česka jsem si řekl, že musím konečně navštívit největší Skotské město a centrum kultury Skotska, kterým jsem zatím vždycky jen projížděl. Reference na toto město byly špína, kriminalita a nudné lineární město. A tak to taky bylo. Glasgow asi záměrně není hlavním městem. Celkem pěkné je jen úplné centrum okolo hlavního vlakového nádraží. Zbytek se dá přirovnat k periferii Prahy. Největším turistickým lákadlem a současně historickou památkou je asi katedrála. Úplně stejných, možná i hezčích je v Edinburghu hned několik. A v době naší návštěvy byla ještě k tomu zavřená. Co však stojí za návštěvu je University of Glasgow, připomínající Bradavice z filmu Harry Potter.

Obrázek
Obrázek

Úplně největším nesmyslem v Glasgow je městská doprava, která zahrnuje metro a autobusy. Metro je jen jedna linka, která jezdí pořád dokola. To je ale ještě v klidu, na rozdíl od autobusů. To je naprostá tragédie! Městskou autobusovou dopravu ve městě provozuje několik společností, z nichž každá má vlastní tarify. Když už se rozhodnete pro jednu společnost a chcete si koupit denní lístek, tak zjistíte, že se ceny liší v každém autobuse v závislosti na zóně. Ve skutečnosti ale nikdo zóny na lístcích nekontroluje. Dalším nesmyslem je, že se platí přímo u řidiče a jen přesně, nikdo nevrací, a když chcete, aby vám autobus na zastávce zastavil, musíte na něho mávat! Takhle to je ale i v Edinu. Žádné sms jízdenky nebo automaty, prostě přesně cash řidiči, jinak nejedeš.
Glasgow je tedy aspoň podle mě ztráta času, pokud neplánujete zajít na nějaký koncert, fotbal atd.

Cesta domů

Devět měsíců rychle uteklo a byl čas na to, začít přemýšlet jak se dostat domů. Ceny letenek z Edinburghu do Prahy v dubnu a květnu dost vzrostly a tak jsem se zase začal shánět po nějaké alternativě. Nakonec jsem našel letenky z Newcastlu s Jet2 jen za 50 liber, což i s cestou vlakem z Edinu do Newcastlu vycházelo levněji než přímo EDI-PRG. Když jsme ještě k tomu zjistili, že do Newcastlu jede rychlovlak EastCoast jen za 11 liber, letenky i jízdenky jsme zabookovali.

Edinburgh- Newcastle

Jednalo se o mojí první jízdu vlakem, který jel rychleji než 120 km/h. Tento dokonce něco přes 200. Cesta trvala hodinu a půl. Téměř celou cestu se jelo po východním pobřeží, ale my jsme měli sedačky na druhou stranu. I tak šlo ale něco málo vidět.
Z hlavního nádraží v Newcastlu jede asi 30 minut přímo na letiště metro. Single ticket stojí 3.3 liber.

Obrázek
Obrázek

12. 5. 2014
NCL- PRG
G- GDFO
LF: 95%


Na letiště jsme se dostali jen něco málo přes hodinu před odletem a podle očekávání mé zavazadlo vážilo o 3 kila více než by mělo. Kamarádův kufr dokonce o 4 kila více. Nějaká ta whisky a haggis navíc jde prostě znát. Naštěstí byly na check-inu hodně milé slečny (a za náma žádná fronta), které nám asi 20 minut pomáhaly věci v kufrech a příručácích všemožně i všenemožně přemisťovat a všechny kila přepočítávat tak, aby se vše vešlo do limitů. To se samozřejmě nepovedlo. Už jsem se smířil s tím, že si připlatím 40 liber za odbavené zavazadlo navíc, ale nakonec nám slečny po asi 2 minutové poradě sdělily, že nám jeden batoh navíc odbaví zdarma. To mě u low-cost aerolinky docela překvapilo a popularita Jet2 tím u mě značně vzrostla.
Samotný let už probíhal v klidu a dokonce byl zakončen vyhlídkovým okruhem kolem Prahy za jasného počasí. Přišlo mi, že Jet2 má ze všech low-cost společností, které jsem měl zatím možnost vyzkoušet, nejvíce místa na nohy. Bude to asi těma novýma ultratenkýma sedačkama.

Tím pro mě skoro roční pobyt ve Skotsku skončil a také tím končí tento trip-report. Děkuji za přečtení a mějte se fajn!

Kuba


velpa.66
Cestující Economy Class
Cestující Economy Class
Příspěvky: 280
Registrován: 26. 08. 2012, 17:49
Stav: Offline

Re: A zase Skotsko...

Příspěvek od velpa.66 »

Hezký tripreport ze zajímavého místa.
Cestovali jsme se známým po podobné trase,jen s tím rozdílem že jsme letěli VIE - LHR a udělali si stopover v Londýně pak pokračovali LCY - EDI. Zpět do PRG s Jet2. Souhlasím že Jet2 je asi nejlepší lowcost co lítá do Anglie,měl lepší servis než BA a hlavně neolítaný letadla. Na počasí jsme měli asi štěstí protože nám skoro pořád svítilo sluníčko a ostrov Sky všem doporučuji.
Rád bych zkusil výlet na sever Skotska a ostrov Kirkwall.

pavelpmi
Nejlepší autor trip reportů 2013 a nejlepších fotografií v trip reportu 2013
Nejlepší autor trip reportů 2013 a nejlepších fotografií v trip reportu 2013
Příspěvky: 2208
Registrován: 29. 11. 2008, 10:56
Pohlaví: muž
Bydliště: Palma de Mallorca
Stav: Offline

Re: A zase Skotsko...

Příspěvek od pavelpmi »

velpa.66 píše:Jet2 je asi nejlepší lowcost co lítá do Anglie,měl lepší servis než BA a hlavně neolítaný letadla.

Fleet age 22.6 years
http://www.airfleets.net/ageflotte/Jet2.htm

Jinak report hezký.

Airbus380
Nejlepší autor trip reportů 2015
Nejlepší autor trip reportů 2015
Příspěvky: 1649
Registrován: 13. 06. 2010, 12:33
Oblíbené typy letadel: Let 410, 346, 747
Pohlaví: muž
Bydliště: Provodín
Stav: Offline

Re: A zase Skotsko...

Příspěvek od Airbus380 »

Pěkný report!

Ve Skotsku jsem byl loni v létě 8 dnů a je to krásná země. Rovněž všem doporučuji Isle of Skye, pro nás i tři dny byly málo. Možná moje mínění o Skotsku zkreslilo poněkud netradiční počasí, kdy jsme zmokli pouze na vrcholku Ben Nevisu v mlze, jinak pořád svítilo slunce :D

Lkprak
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1320
Registrován: 26. 10. 2012, 15:46
Stav: Offline

Re: A zase Skotsko...

Příspěvek od Lkprak »

Skotsko je prostě nádherné a tento trip report to jenom dokazuje. A pro mně osobně je hodně zajímavý tím, že mi ukazuje, o co všechno jsem přišel, když jsem před pár lety výlet do Skotska omezil jen na Glasgow, Inverness, Aberdeen a Edinburg (ale tam jsem zase spal v hostelu přímo na Royal Mile, což byla paráda).
Jo a díky za skvělé fotky, hlavně ta s letícím rackem (?) je jednoduše úžasná.


kubi27
Cestující Economy (low-cost)
Cestující Economy (low-cost)
Příspěvky: 50
Registrován: 17. 11. 2007, 14:16
Pohlaví: muž
Bydliště: Praha
Stav: Offline

Re: A zase Skotsko...

Příspěvek od kubi27 »

velpa.66 píše:Rád bych zkusil výlet na sever Skotska a ostrov Kirkwall.


Díky! Orkneje bych taky někdy rád viděl. Stejně tak ostrov Barra s vyhlášeným letištěm na pláži.

kubi27
Cestující Economy (low-cost)
Cestující Economy (low-cost)
Příspěvky: 50
Registrován: 17. 11. 2007, 14:16
Pohlaví: muž
Bydliště: Praha
Stav: Offline

Re: A zase Skotsko...

Příspěvek od kubi27 »

Airbus380 píše:Pěkný report!

Ve Skotsku jsem byl loni v létě 8 dnů a je to krásná země. Rovněž všem doporučuji Isle of Skye, pro nás i tři dny byly málo. Možná moje mínění o Skotsku zkreslilo poněkud netradiční počasí, kdy jsme zmokli pouze na vrcholku Ben Nevisu v mlze, jinak pořád svítilo slunce :D


Díky! Ono to tam je většinou tak, že buď celý týden prší nebo je celý týden hezky :D

kubi27
Cestující Economy (low-cost)
Cestující Economy (low-cost)
Příspěvky: 50
Registrován: 17. 11. 2007, 14:16
Pohlaví: muž
Bydliště: Praha
Stav: Offline

Re: A zase Skotsko...

Příspěvek od kubi27 »

Lkprak píše:Skotsko je prostě nádherné a tento trip report to jenom dokazuje. A pro mně osobně je hodně zajímavý tím, že mi ukazuje, o co všechno jsem přišel, když jsem před pár lety výlet do Skotska omezil jen na Glasgow, Inverness, Aberdeen a Edinburg (ale tam jsem zase spal v hostelu přímo na Royal Mile, což byla paráda).
Jo a díky za skvělé fotky, hlavně ta s letícím rackem (?) je jednoduše úžasná.


Dík, ta fotka se povedla spíš náhodně :) Ona i ta skotská města stojí za návštěvu, já jsem třeba nestihl výlet do Aberdeenu, Dundee nebo Perthu. Proto se tam musím někdy vrátit :D

alesesl
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2862
Registrován: 27. 02. 2004, 05:55
Oblíbené typy letadel: vrtulove letadla
Pohlaví: muž
Bydliště: Praha Zapad
Stav: Offline

Re: A zase Skotsko...

Příspěvek od alesesl »

Foto Skotska a celeho TR jsou uzasne. Ja mam za sebou nekolik cest do Skotska, vzdy jsem si je uzil, jak uz soukromych, tak pracovnich. Krasne jsou treba Aberbeen, Balmoral, Crieff, Falkirk, Stirling. Dundee jsem vzdy jenom projizdel. Taky treba Loch Leven nebo Kinross you krasna mala mista. Dik za tento TR. Jet2 je fajn, maji hodne mista pro nohy a hezke tenke sedacky. Let s Jet2 byl vzdy prijemnou zalezitosti, letel jsem s nim nekolikrat na lince EDI-PRG, MAN-PRG-MAN.

firefly
Cestující First Class
Cestující First Class
Příspěvky: 601
Registrován: 17. 06. 2009, 20:15
Pohlaví: žena
Bydliště: PRG
Stav: Offline

Re: A zase Skotsko...

Příspěvek od firefly »

Moc pěkný TR a krásné fotky. Začínám se stydět, že jsem Skotsko dosud nenavštívila. Příroda je nádherná, přesně takto jsem si to vždy představovala a viděla ve filmech...Děkuji za možnost aspoň nahlédnout. :clap:

persona
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2130
Registrován: 24. 05. 2008, 12:26
Bydliště: BRQ
Kontaktovat uživatele:
Stav: Offline

Re: A zase Skotsko...

Příspěvek od persona »

Díky za zajímavé postřehy. Škoda, že nebyl čas na prohlídku Newcastle. Kolega tam teď byl měsíc na školení a docela se mu tam líbilo. Jinak skotská příroda (a hlavně Vysočina) je v budoucnu určitě v plánu. Nepříjemně povídavé cestující v letadle jde vždy odklonit poukazem na únavu, nutnost práce nebo poslech hudby :-)

gr09
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1106
Registrován: 03. 01. 2011, 14:55
Stav: Offline

Re: A zase Skotsko...

Příspěvek od gr09 »

Pekny TR, jen skoda toho povrchniho hodnoceni Glasgow, tohle mesto mi po temer roce na Glasgow Uni (prave v te budove, ktera ti pripomina Harryho Pottera, jsem mel cast prednasek) prirostlo k srdci – parky, cisty vzduch (tezky prumysl uz je daaaavno pryc, ale nektere domy po nem stale maji cernou "fasadu") a spousta krasnych mist v okoli, treba krajina kolem Ben Arthur je paradni v kazdem rocnim obdobi.


Odpovědět