Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)
Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)
Tie predajne, ktore navstevujem maju vacsinou tabulku, odkial pochadza tovar, ktory predavaju a vacsinou tam je Cesko na .mieste, druhe byva Slovensko a potom okolo 1-2% byva Polsko.
Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)
Drobný problém původu potravin je v tom, že nezáleží na tom, odkud pochází, ale kde jsou zabaleny (nebo jen přebaleny). Takže ty tabulky by se měly jmenovat: "Kde se naše potraviny balí?", místo současného "Země původu".
-
- Kapitán
- Příspěvky: 1822
- Registrován: 08. 01. 2003, 21:50
- Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
- Stav: Offline
Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)
V tabulkách na prodejnách je uváděn podíl na tržbách podle sídla dodavatelů - http://ekonomika.idnes.cz/z-povinne-zve ... 6_test_nio
-
- Kapitán
- Příspěvky: 2130
- Registrován: 24. 05. 2008, 12:26
- Bydliště: BRQ
- Kontaktovat uživatele:
- Stav: Offline
Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)
Třeba se "česká kvalita" v potravinách stane chráněným označením původu I když máslo (Madeta, Tatra apod.) je v akci skoro pořád okolo 25 - 27 Kč/250 g, tak nechápu ty vykoupené regály s polským máslem "české kvality" za 21 Kč. Před pár dny jsem četl, že ministr Jurečka chce další legislativní změnu, aby se zabránilo přebalování - jsem skeptický k efektu. Vážně uvažuji, že zkusím v listopadovém termínu otestovat smysly (http://svisv.cz/laborator/senzoricke-zkousky). Pěkně to popsal pan Cuketka zde: http://www.cuketka.cz/?p=1544
V pátek máme v menze kachní stehno (určitě si dám, zdejší nejlepší jídlo) a 80g hamburger z hovězího masa. Wow. Včera jsem měl v místním bufetu palačinky a i když jsem to čekal, stejně mě to překvapilo (za 26 Kč dva miniaturní mražené kousky, šlehačka rostlinná ze spreje, nutella nebyla nutella, jak uvedeno na lístku, ale údajně lískooříšková pomazánka ze zdravé výživy (zapomněli prý opravit údaj na menu) - v gastrokyblíčku 1.5 kg s etiketou dlouhou jak pohádka).
V pátek máme v menze kachní stehno (určitě si dám, zdejší nejlepší jídlo) a 80g hamburger z hovězího masa. Wow. Včera jsem měl v místním bufetu palačinky a i když jsem to čekal, stejně mě to překvapilo (za 26 Kč dva miniaturní mražené kousky, šlehačka rostlinná ze spreje, nutella nebyla nutella, jak uvedeno na lístku, ale údajně lískooříšková pomazánka ze zdravé výživy (zapomněli prý opravit údaj na menu) - v gastrokyblíčku 1.5 kg s etiketou dlouhou jak pohádka).
-
- Kapitán
- Příspěvky: 5905
- Registrován: 04. 01. 2004, 11:53
- Oblíbené typy letadel: B767, Cessna 208
- Pohlaví: muž
- Bydliště: Honolulu
- Stav: Offline
Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)
jencik píše:Tie predajne, ktore navstevujem maju vacsinou tabulku, odkial pochadza tovar, ktory predavaju a vacsinou tam je Cesko na .mieste, druhe byva Slovensko a potom okolo 1-2% byva Polsko.
Bylo by docela vhodné, když píšeš takový příspěvek, abys měl v zobrazovaném profilu uvedeno, kde žiješ. Jinak je takový příspěvek a informace v něm o hovně.
-
- Prodejce
- Příspěvky: 4294
- Registrován: 14. 12. 2004, 11:51
- Bydliště: na vejminku
- Stav: Offline
Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)
Jen rychlá vsuvka: šestero hamburgerů. Hamburger, který jsem zkonzumoval já osobně je označen křížkem.
Příště: Bůček.
Příště: Bůček.
-
- Kapitán
- Příspěvky: 2130
- Registrován: 24. 05. 2008, 12:26
- Bydliště: BRQ
- Kontaktovat uživatele:
- Stav: Offline
Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)
Rychlá replika. Včera jsem dostal na ochutnávku poctivý skrojek firemní (akademické) tlačenky, ale nejsem, obávám se, odborník, takže přidám jen své senzorické poznámky a poprosím prodejce o zhodnocení. Zdálo se mi to chuťově hodně tučné, mastné, trochu kluzké/oslizlé, možná až lehce blátivé konzistence - rozhodně jsem už měl lepší vepřovou tlačenku, ale darovanému koni... Půlku snědl kolega, já si dal svou ke kuskusu - pak jsme šli na Poutníka.
-
- Kapitán
- Příspěvky: 2130
- Registrován: 24. 05. 2008, 12:26
- Bydliště: BRQ
- Kontaktovat uživatele:
- Stav: Offline
Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)
Před asi měsícem otevřelo v Brně první skutečné cat-café. Jsem zvědav jak dlouho vydrží. Maid-café tu bohužel nemělo dlouhého trvání (káva z automatu). V "kočičárně" mají Dallmayr (a stroj a mlýnek Nuova Simonelli - ach jo), tak mě zatím přešla chuť a interiér je dosti neútulný.
Stejné pochybnosti mám o úspěšnosti sportbaru, který má jasnou návaznost na londýnský klub Tottenham Hotspur (naproti Janáčkovu divadlu). Nakoukl jsem, uviděl kávový plastomat, vedle něj neumyté hrníčky a podšálky a několik prázdných kalíšků od "kapucínků", udělalo se mi špatně a kvapně jsem odešel.
Trénink šlehání mléka pokročil k cca 50 cappuccinu a s čerstvým biomlékem Olma (3.5%) a směsí Nescafé Espresso (100% arabica - dá se to jakžtakž vypít, aspoň člověku není špatně) jsem dosáhl ultra-krémové mirkopěny a skutečně sametové konzistence. Většinu rozdám kolegyním.
A toto jsem dlouho neviděl (London Inn na ul. Křenová):
Stejné pochybnosti mám o úspěšnosti sportbaru, který má jasnou návaznost na londýnský klub Tottenham Hotspur (naproti Janáčkovu divadlu). Nakoukl jsem, uviděl kávový plastomat, vedle něj neumyté hrníčky a podšálky a několik prázdných kalíšků od "kapucínků", udělalo se mi špatně a kvapně jsem odešel.
Trénink šlehání mléka pokročil k cca 50 cappuccinu a s čerstvým biomlékem Olma (3.5%) a směsí Nescafé Espresso (100% arabica - dá se to jakžtakž vypít, aspoň člověku není špatně) jsem dosáhl ultra-krémové mirkopěny a skutečně sametové konzistence. Většinu rozdám kolegyním.
A toto jsem dlouho neviděl (London Inn na ul. Křenová):
-
- Prodejce
- Příspěvky: 4294
- Registrován: 14. 12. 2004, 11:51
- Bydliště: na vejminku
- Stav: Offline
Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)
persona píše:Včera jsem dostal na ochutnávku poctivý skrojek firemní (akademické) tlačenky, ale nejsem, obávám se, odborník, takže přidám jen své senzorické poznámky a poprosím prodejce o zhodnocení. Zdálo se mi to chuťově hodně tučné, mastné, trochu kluzké/oslizlé, možná až lehce blátivé konzistence - rozhodně jsem už měl lepší vepřovou tlačenku, ale darovanému koni...
Ano, na mozaice je vidět, že se jedná o tučnější, nicméně fortelný model. Mám podezření, že tlačenku nevařil profesionální řezník, na fotografii se totiž zdá, že kotouč má tendenci už už se rozpadat, což není úplně optimální stav. Nicméně i tak stále v normě. Za vzhled dávám 14/20.
-
- Kapitán
- Příspěvky: 2130
- Registrován: 24. 05. 2008, 12:26
- Bydliště: BRQ
- Kontaktovat uživatele:
- Stav: Offline
Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)
Děkuji prodejci za zhodnocení a přikládám fotku cca šedesátého a jednašedesátého cappuccina. Padl jsem na doporučení baristy na překvapivě kvalitní porcelán (silnostěnný) za pár kaček (25 přesně). Má dno zakulacené do tvaru vejce a zase to o něco pomohlo při nalévání mléka. Ano, to logo je rouhání pro milovníka kávy, ale asi se firma zbavovala kvalitních šálků.
-
- Prodejce
- Příspěvky: 4294
- Registrován: 14. 12. 2004, 11:51
- Bydliště: na vejminku
- Stav: Offline
Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)
Jo, abych nezapoměl, řeklo se, že příště bude bůček. Vždyť spolu se zimním letovým řádem u nás začal též zimní jídelní řád...
Ale bez dalších komentářů, raději ať za mne promluví mé činy:
Ale bez dalších komentářů, raději ať za mne promluví mé činy:
-
- Kapitán
- Příspěvky: 3146
- Registrován: 04. 01. 2007, 13:42
- Bydliště: HAG
- Kontaktovat uživatele:
- Stav: Offline
Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)
Prodejce, tebe je do prodejny skoda. Ty bys mel mit restaurant.
-
- autor Trip reportu roku 2011, 2012, 2015; Nejlepší autor trip reportů 2011, 2012; vítěz kategorie Když cesta je cíl 2011, 2012, 2015
- Příspěvky: 1689
- Registrován: 12. 08. 2008, 05:05
- Bydliště: CTU
- Stav: Offline
Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Smgxj-IsGSU[/youtube]
Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)
Fabo píše:Prodejce, tebe je do prodejny skoda. Ty bys mel mit restaurant.
..třeba vaří zákazníkům v prodejně a dává pozor, aby neprodával nějaké error fares
-
- Kapitán
- Příspěvky: 2130
- Registrován: 24. 05. 2008, 12:26
- Bydliště: BRQ
- Kontaktovat uživatele:
- Stav: Offline
Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)
Bůček vypadá skutečně lákavě - ač v tomto neznalý, dal bych si. Viděl jsem pár videoreceptů v přípravě pork belly v anglo-americkém pojetí a všude šermovali s termínem crackling. Co je to vlastně za proces a jaké má ekvivalenty v češtině? Nařezávání svrchní vrstvy pro křupavost, uvolnění tuku?
Včera jsem byl na výletě v Pardubicích s jednou slečnou. Cestou tam jsem poprvé vyzkoušel rakouský Rail Jet a bylo to vskutku tiché a pohodlné - Vozík s občerstvením jsem nevyužil (Henry), ale v Pardubicích jsme si dali mj. tři kávy. Relativně nejlepší espresso bylo zde (http://www.prvni-republika.cz/- since 2015 ), relativně (tj. 11/20, hodně tmavé, směs ze Sicílie), další dvě byly ještě o něco horší.
Na ukázku přikládám cappuccino (Lavazza) za 39 Kč odsud: http://pierre-pardubice.cz/ (zbytek jsem ani neměl náladu fotit, espresso u slečny vypadalo kupodivu ok). Bakla Café (před rokem a půl v létě mělo venku áčko nejlepší káva v Pardubicích) mělo sice směs Tam Dem a hrníčky z pražského DoubleShotu, ale jejich cappuccino (přál jsem si hodně krémové, moderní verzi) bylo velmi bublinkové (dal jsem praskání bublinek poslechnout i svému protějšku ) a mléko opět lajdácky našlehané (jejich italské suché víno bylo lehce nakyslé) Portugalské červené v jednom "lepším" vinném baru na náměstí bylo nic moc.
Včera jsem byl na výletě v Pardubicích s jednou slečnou. Cestou tam jsem poprvé vyzkoušel rakouský Rail Jet a bylo to vskutku tiché a pohodlné - Vozík s občerstvením jsem nevyužil (Henry), ale v Pardubicích jsme si dali mj. tři kávy. Relativně nejlepší espresso bylo zde (http://www.prvni-republika.cz/- since 2015 ), relativně (tj. 11/20, hodně tmavé, směs ze Sicílie), další dvě byly ještě o něco horší.
Na ukázku přikládám cappuccino (Lavazza) za 39 Kč odsud: http://pierre-pardubice.cz/ (zbytek jsem ani neměl náladu fotit, espresso u slečny vypadalo kupodivu ok). Bakla Café (před rokem a půl v létě mělo venku áčko nejlepší káva v Pardubicích) mělo sice směs Tam Dem a hrníčky z pražského DoubleShotu, ale jejich cappuccino (přál jsem si hodně krémové, moderní verzi) bylo velmi bublinkové (dal jsem praskání bublinek poslechnout i svému protějšku ) a mléko opět lajdácky našlehané (jejich italské suché víno bylo lehce nakyslé) Portugalské červené v jednom "lepším" vinném baru na náměstí bylo nic moc.