Poprvé a sama letadlem

Prosteja
Nováček
Nováček
Příspěvky: 5
Registrován: 06. 06. 2016, 12:34
Stav: Offline

Poprvé a sama letadlem

Příspěvek od Prosteja »

Ahojte vespolek. Asi se mi budete smát, ale nikdy jsem neletěla letadlem. O víkendu chci do Londýna, mám koupené palubní lístky, ale nevím jak "to" všechno bude probíhat a ráda bych se vyhnula trapasu. Tam i zpátky z letiště V. Havla a letím s Ryanair do Stansted a zpátky s wizz z Lutonu. Byl by někdo tak laskavý a napsal mi návod "pro idioty" co přesně dělat, kam jít? Trochu se stydím ale chtěla bych se vyhnout chaosu. Zavazadlo nemám žádné, jen batoh. Moc vám děkuji
Naposledy upravil(a) Prosteja dne 06. 06. 2016, 14:31, celkem upraveno 1 x.


737
Cestující Business Class
Cestující Business Class
Příspěvky: 461
Registrován: 28. 10. 2007, 12:52
Bydliště: Praha
Stav: Offline

Re: Poprvé a sama letadlem

Příspěvek od 737 »

Předpokládám, že palubní lístky, o kterých píšeš v předchozím příspěvku, ještě nemáš. To, co sis koupila, je letenka. Odbavení uděláš přímo na webové stránce letecké společnosti, u které máš letenku zakoupenou (tedy na cestu tam u Ryanairu, na cestu zpět u Wizzu). Palubní vstupenku si vytiskneš a na letišti půjdeš rovnou k pasové kontrole, kde předložíš pas/občanku spolu s vytištěnou palubní vstupenkou. Tu vytištěnou palubní vstupenku je nezbytné si vzít s sebou, neboť některé low-costy si za její vytištění na letišti účtují poměrně vysoké poplatky... No, a po pasové kontrole zamíříš k odletové bráně, kterou najdeš na obrazovkách. Tzn. pokud bude na obrazovce odletová brána/gate A7, tak zamíříš tam. V Londýně jsem nikdy nebyl, ale určitě to tam funguje podobně. Opět dorazíš na letiště s vytištěnou palubní vstupenkou a zamíříš rovnou k odletové bráně. Nic složitého tě nečeká, žádné zmatky. Moje zkušenosti s pražským letištěm jsou takové, že se tam není jak ztratit.

cocik
autor Trip reportu roku 2011, 2012, 2015; Nejlepší autor trip reportů 2011, 2012; vítěz kategorie Když cesta je cíl 2011, 2012, 2015
autor Trip reportu roku 2011, 2012, 2015; Nejlepší autor trip reportů 2011, 2012; vítěz kategorie Když cesta je cíl 2011, 2012, 2015
Příspěvky: 1689
Registrován: 12. 08. 2008, 05:05
Bydliště: CTU
Stav: Offline

Re: Poprvé a sama

Příspěvek od cocik »

Vazne bych se toho nebal a tolik se nestresoval. Zakladem vseho je mit na veci dost casu (tj. prijet s dostatecnou rezervou, projit s dostatecnou rezervou check-inem i bezpecnostnimi kontrolami), zvlast pokud je clovek zacatecnik. Dobra zprava je, ze jsou letiste velmi dobre znacena, takze se da jenom tezko zabloudit (uz jsem takhle posilal nekolik "prvoletcu" na cestu pres pulku sveta, a vzdycky to zvladli). Ale jak rikam, urcite nekdo napise podrobnejsi navod s konkretnimi informacemi o letistich a spolecnostech.

Nemec
Cestující Business Class
Cestující Business Class
Příspěvky: 447
Registrován: 28. 01. 2006, 21:16
Kontaktovat uživatele:
Stav: Offline

Re: Poprvé a sama

Příspěvek od Nemec »

V PRG odlétá Ryanair z prstu B, tzn po pasovce půjdeš doleva a potom dolů do přízemí, přesné číslo bude na obrazovce za pasovkou.

Airbus380
Nejlepší autor trip reportů 2015
Nejlepší autor trip reportů 2015
Příspěvky: 1649
Registrován: 13. 06. 2010, 12:33
Oblíbené typy letadel: Let 410, 346, 747
Pohlaví: muž
Bydliště: Provodín
Stav: Offline

Re: Poprvé a sama letadlem

Příspěvek od Airbus380 »

Já teda jen doplním, že v Praze budeš odlétat z Terminálu 1, v Lutonu je to pak snazší, ten je menší a má jenom jediný terminál.

Nevím, jak a zda máš vyřešenou dopravu v Londýně, pokud nemáš a jde ti o cenu, obecně je lepší si kupovat jízdenky online dopředu. Například tato http://www.easybus.com/en/ společnost jezdí jak na Stansted, tak na Luton. Jízdenka se kupuje na konkrétní čas, ale nebývá problém v případě zpoždění letadla jet dalším busem.

Jinak jak už řekl cocik, pokud budeš mít vytištěnou palubní vstupenku a jenom příruční zavazadlo, opravdu se není čeho bát. Většinou mají letiště "intuitivní ovládání", stačí sledovat odletové monitory a jít po šipkách ke gatu.

Pasové kontroly jsou jak v Praze, tak na Stanstedu i Lutonu spíš formalitou.


easydrink
Cestující Economy (low-cost)
Cestující Economy (low-cost)
Příspěvky: 20
Registrován: 27. 04. 2014, 11:27
Stav: Offline

Re: Poprvé a sama

Příspěvek od easydrink »

Ahoj, cesta letadlem není žádná věda, a člověk, který se alespoň trochu orientuje, tak nebude mít problémy, pokud nenastanou neočekávané okolnosti.
Předně je důležité zjistit, ze kterého terminálu v Praze odlétáš, ale pravděpodobně to bude z prvního. Pokud pojedeš busem, tak je to zastávka "Terminál 1". Nezapomeň si doma provést odbavení minimálně na let do Londýna a vytisknout si palubní vstupenku, pokud nepoužíváš přímo aplikaci dopravců, se kterýma poletíš. Sice píšeš, že palubní vstupenku máš, ale to co máš, je letenka. Palubní vstupenku obdržíš až po odbavení. Pokud bys to doma neudělala, tak můžeš na letišti, tam ti ale naúčtují vysoké poplatky. Takže na to nezapomeň. Jakmile budeš na letišti a na správném terminálu, což je velmi dobře označeno cedulemi, a i v případě, že bys náhodou byla na terminálu 2, bez problému dojdeš na terminál 1 a vzhledem k tomu, že nemáš zavazadla k odbavení, můžeš jít rovnou k pasové kontrole, kde ukážeš pas a palubní letenku. Poté projdeš přes bezpečnostní kontrolu a dostaneš se do bezcelního prostoru, kde na každém kroku je monitor, kde jsou zobrazeny všechny odlety v následujících hodinách. Najdeš si svůj, (zcela jednoduše podle čísla letu, času odletu, společnosti atd.), kde rovněž bude označen "gate" (česky se říká východ) ze kterého budeš odlétat a pokud se nemýlím, tak by tam měl být i čas nástupu do letadla (ten je jiný než čas odletu). Pokud tady čas nástupu není, tak bývá ještě na palubní vstupence. Označení východu bývá formou kombinace čísla a písmena, např. A 9. Jakmile, tedy budeš vědět, ze kterého východu odlétáš, dáš se podle šipek na cedulích zavěšených u stropu. Navigace je velmi jednoduchá a nedá se na tom nic splést. Na ceduli bude např. východy A1 - A6 doleva a A7 - A12 doprava. Pokud tvůj východ bude zmiňovaný A 9, tak se v tomto případě dáš doprava. No a tak tě to dovede až k tvému východu, kde je taková "čekárna", kde můžeš čekat, než bude zahájen nástup do letadla. V letadle si pak sedneš na místo, které budeš mít označené na palubní vstupence.
Až přiletíš do Londýna, tak půjdeš s davem k pasové kontrole a pak můžeš nejbližším východem opustit letiště.
Odlet zpátky je úplně stejný jako při cestě tam. V tom Lutonu doporučuju jít k letadlu s dostatečnou časovou rezervou, protože když jsem tam byl před několika lety naposled, tak projít přes bezpečnostní kontrolu až k letadlu zabralo celkem kolem hodiny (velké fronty).
Snad ti to trochu pomůže. Ale vskutku se není čeho obávat.

737
Cestující Business Class
Cestující Business Class
Příspěvky: 461
Registrován: 28. 10. 2007, 12:52
Bydliště: Praha
Stav: Offline

Re: Poprvé a sama letadlem

Příspěvek od 737 »

Jinak konkrétní návod na on-line odbavení nemám.. S Ryanem jsem ještě neletěl a s Wizzem jsem letěl před xy lety.. Zkrátka na webové stránce letecké společnosti si vyhledáš odbavení on-line, zadáš požadované údaje (většinou kód rezervace a příjmení cestujícího) a dál postupuješ podle instrukcí... Důležité je si ten vytištěný papír vzít s sebou na letiště.. Tam je potřeba dorazit s nějakým předstihem.. Na vytištěné palubní vstupence bude uveden tzv. boarding time, tedy čas nástupu na palubu.. ten většinou bývá cca 30 minut před plánovaným odletem... Ale určitě je potřeba dorazit na letiště dříve, zejména pokud letíš poprvé, protože u pasovky a bezpečnostní kontroly mohou být fronty a je třeba počítat se zdržením.. Chvilku asi taky potrvá, než se tam zorientuješ atd. V době boarding time jbys měla být připravena u odletové brány, ale ono samotný nástup stejně začne trochu později.. málokdy se mi stalo, že začal přesně v čase uvedeném na palubce...

kocour65
Cestující Economy Class
Cestující Economy Class
Příspěvky: 101
Registrován: 07. 10. 2008, 00:37
Stav: Offline

Re: Poprvé a sama letadlem

Příspěvek od kocour65 »

Takze do batuzku pribal ještě tiskárnu - jinak uz se do cech nikdy nevratis

vladivostok
Cestující First Class
Cestující First Class
Příspěvky: 505
Registrován: 10. 12. 2014, 12:03
Stav: Offline

Re: Poprvé a sama letadlem

Příspěvek od vladivostok »

737 píše:Předpokládám, že palubní lístky, o kterých píšeš v předchozím příspěvku, ještě nemáš. To, co sis koupila, je letenka. Odbavení uděláš přímo na webové stránce letecké společnosti, u které máš letenku zakoupenou (tedy na cestu tam u Ryanairu, na cestu zpět u Wizzu). Palubní vstupenku si vytiskneš a na letišti půjdeš rovnou k pasové kontrole, kde předložíš pas/občanku spolu s vytištěnou palubní vstupenkou. Tu vytištěnou palubní vstupenku je nezbytné si vzít s sebou, neboť některé low-costy si za její vytištění na letišti účtují poměrně vysoké poplatky... No, a po pasové kontrole zamíříš k odletové bráně, kterou najdeš na obrazovkách. Tzn. pokud bude na obrazovce odletová brána/gate A7, tak zamíříš tam. V Londýně jsem nikdy nebyl, ale určitě to tam funguje podobně. Opět dorazíš na letiště s vytištěnou palubní vstupenkou a zamíříš rovnou k odletové bráně. Nic složitého tě nečeká, žádné zmatky. Moje zkušenosti s pražským letištěm jsou takové, že se tam není jak ztratit.


Musim ta opraviť na letisku pojde najprv na bezpečnostnu kontrolu a až potom na pasovu kontrolu......

jane
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1421
Registrován: 15. 10. 2006, 16:13
Stav: Offline

Re: Poprvé a sama letadlem

Příspěvek od jane »

vladivostok píše:Musim ta opraviť na letisku pojde najprv na bezpečnostnu kontrolu a až potom na pasovu kontrolu......


Samozřejmě, že když letí z Prahy z Terminalu 1, tak nejdřív půjde na pasovku a pak až na security, které je v gatu.

klojM
Cestující Economy Class
Cestující Economy Class
Příspěvky: 125
Registrován: 26. 08. 2011, 23:04
Oblíbené typy letadel: De Havilland DH-106 Comet 4C
Lockheed L-1049F Super Constellation
Tupolev Tu-114
Pohlaví: muž
Bydliště: LKPR
Stav: Offline

Re: Poprvé a sama letadlem

Příspěvek od klojM »

kocour65 píše:Takze do batuzku pribal ještě tiskárnu - jinak uz se do cech nikdy nevratis

... :D pokud máš chytrý telefon, jako že asi v dnešní době určitě, tak jak Ryanair, tak Wizzair mají aplikace pro Android (Google Play) i pro iOS (App Store) a žádnou tiskárnu pak netřeba - v obou případech bude boarding pass v mobilu ve fromě QR kódu. Blbá situace může nastat, když mobil z nějakého důvodu podle Murphyho zákonů třeba zatuhne :-)

Karel_x
Cestující First Class
Cestující First Class
Příspěvky: 678
Registrován: 14. 09. 2010, 15:35
Stav: Offline

Re: Poprvé a sama letadlem

Příspěvek od Karel_x »

Rozhodně neberte na palubu zakázané předměty - tekutiny, ostré předměty (nůžky na nehty, pilníčky) atd. Na sebe neberte moc kovových věcí (přezky, brože...), budete je pak na bezpečnostní kontrole sundávat. Palubní zavazadlo budou rentgenovat vcelku, pokud tam máte noťas, většinou ho chtějí vydělat z tašky. U palubního zavazadla zkontrolujte jeho rozměr a váhu, aby vyhověla jak RYR, tak WZZ. Mají tam na to takové koše, do kterých se musí vejít, jinak je to dost drahé. Kontroluje se to ale myslím jen namátkově, pokud mají na letišti pocit, že ten váš bágl je nějaký velký. Pokud máte ještě velké, odbavené zavazadlo (co cestuje samo v zavazadlovém prostoru letadla), trochu se vám to zkomplikuje nutností ho odbavit (odevzdat) na letišti před odletem a pak si na něj počkat na cílovém letišti u pásu.

Palubní lístky (boarding pass) jsou listy A4, které vytisknete poté, co se po internetu odbavíte. Stačí černobíle. Termín odbavení po internetu je různý, velké společnosti ho mají třeba 1 den předem, WZZ myslím už několik týdnů předem, kolik má RYR, netuším, ale stačí kouknout na jejich stránky.

Při odbavení po internetu se vyplňuje i číslo dokladu. V obou případech to může být buď občanka nebo pas, pokud máte v pase víza nějakých "citlivějších" zemí, doporučuji raději občanku. I když to asi nebude váš případ, pokud letíte poprvé. V každém případě je nutné mít tento doklad u sebe - nejde vyplnit třeba číslo občanky a pak se ohánět pasem.

Už mě nic nenapadá, nic na tom opravdu není, je to jen strach z neznámého. Pokud máte dost času, nemůže se nic stát. Přeji pěkný (vý)let.

Prosteja
Nováček
Nováček
Příspěvky: 5
Registrován: 06. 06. 2016, 12:34
Stav: Offline

Re: Poprvé a sama letadlem

Příspěvek od Prosteja »

Ahoj, díky všem za odpovědi, mám dojem že z toho dostanu vředy :-)
Palubní lístky mám, ty jsem si vytiskla při placení na jejich stránkách, tedy pokud to jsou "boarding pass" :-D
Jsem tele co se neučilo anglicky ale rusky a německy

Prosteja
Nováček
Nováček
Příspěvky: 5
Registrován: 06. 06. 2016, 12:34
Stav: Offline

Re: Poprvé a sama letadlem

Příspěvek od Prosteja »

A ještě se blbě zeptám, myslela jsem, že je to naopak, že to co jsem si vytiskla jsou palubní lístky (boarding pass) jak je napsáno na tom co mám vytištěné s čárovým kodem a že letenku dostanu na místě při tom odbavení..

Když půjdu na terminál 1 a bude to na terminálu 2, je problém se tam nějak rychle přesunout?

JackBrno
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2574
Registrován: 08. 01. 2008, 13:03
Stav: Offline

Re: Poprvé a sama letadlem

Příspěvek od JackBrno »

Letenku nepotřebuješ a nedostaneš, palubní vstupenka stačí :-)


Odpovědět