Korsika s Eurowings

Odpovědět
Beerbar
Cestující Economy Class
Cestující Economy Class
Příspěvky: 167
Registrován: 23. 02. 2011, 12:13
Bydliště: Vyškov
Kontaktovat uživatele:
Stav: Offline

Korsika s Eurowings

Příspěvek od Beerbar »

Na Korsiku jsme chtěli už kdysi dávno, ale nakonec člověk míní a život mění. I letos jsme původně chtěli na Sardinii. Nicméně při čekání na vhodný tarif, když jsem prokaučoval letenky z Vídně za Sardinii s NIKI za 90EUR, spustil Eurowings z Vídně mnoho nových linek. A že mají o náš trh evidentní zájem svědčí i fakt, že reklamy na ně viseli i na zastávce MHD v provinčním maloměstě Vyškov. A jednou z nových destinací je i Bastia na severu Korsiky. Slovo dalo slovo a protože ceny byli během ledna na přijatelné úrovni a za pár minut už byli letenky v mailu. Rada na závěr, pokud rezervujete společně letenky s někým dalším, nikdy neseďte na jedné wifině. Jako ten co kliknul o minutu později už jsem měl každou letenku o 10EUR dražší :)
Pak už jen auto. Na ty pověstné uzoučké korsické stezky jsem chtěl něco malého a tak jsem věřil, že se mi podaří celou rodinku nacpat do Pola. Nabídka Europcar za 119 EUR na týden mi to přišlo celkem v pořádku.
Hledání ubytování byl o něco větší oříšek. Na Korsice je všechno daleko. Ani ne tak kilometrově, jako spíš časově. Protože jsme chtěli trochu moře, trochu hor, trochu měst a taky aby to v nějaké rozumné vzdálenosti od letiště, zvolili jsme mobilhome v kempu Marina d´Erba Rossa poblíž Ghosonaccia. Pak už jen půl roku těšení :) . To nám nakonec zpestřili odboráři z řízení letového provozu, kteří chtěli podpořit piloty Air France a během začátku MS ve fotbale si trochu zastávkovat. Letos už podruhé :) Asi místní sport, ale naštěstí si to rozmysleli.

VIE-BIA
EW5950 , A320 D-AIZR , LF cca 80%
V deštivou sobotu v polovině června jsme naskládali kombíka kuframa a já začal mít trochu pochybnost, zda je naskládáme i do toho Pola. Odjížděli jsme po obědě s dostatečnou rezervou, doufajíc, že dětičky budou spát. Jejich nerušené spaní jsem chtěl podpořit tím že nebudeme zastavovat, kvůli koupi rakouské známky a dálnici objedeme. To byl hodně blbej nápad. Sice to lze, ale je to dlouhé motání po Vídni a rozhodně to nestojí za to. Na druhou stranu jsme měli dost prostoru si obhlédnout rafinerii ÖMV ve Schwechatu. Parkovali jsme na Mazuru, hned nám jel autobus k terminálu, pohodka. Bohužel zrovna náš let měl mít nakonec téměř hodinové zpoždění. :-q

c001.jpg


Naštěstí terminál F ve VIE je na čekání skvěle připravený a myslí i na dlouhou chvíli těch nejmenších pasažérů

c002.jpg


Nakonec zaparkoval i náš airbus

c005.jpg


Posádka příjemná i když trochu německy rezervovaná majíc pramálo pochopení pro zábavu čerstvého dvouleťáka, jež spočívala v zapínání a rozepínání pásu :) Eurowings mají tři druhy tarifu BASIC, SMART a BEST. Při rezervování bylo výhodnější si připlatit za SMART, než připlácet kufry k BASIC. A ke SMARTu je i malá svačina :) a možnost rezervovat místa ihned při koupi letenky.

c004.jpg


Let byl v pohodě, z VIE do BIA je to opravdu jen kousíček, cca hodinu a dvacet minut.
Bohužel díky zpoždění byl náš let poslední z vlny večerních příletů a bylo to krutě znát. Asi z důvodu začínajícího ME ve fotbale museli všichni přes dost pomalého celníka, který skenoval všechny pasy. Minimálně půlhodinka. Pak pro kufry a nástup do další fronty pro auto. Europcar je zde zjevně velmi populární, fronta před námi čítala cca 20 hlav. Všech pět otevřených přepážek se s ní vypořádávalo celou hodinu a půl! Asi nějaká skrytá forma protestu proti novému právě schvalovanému francouzkému zákoníku práce :D

c003.jpg


Celkem příjemnou náplastí byl nový Renault Kango, který na nás zbyl místo objednaného Pola. U auta s necelýma dvěma tisíci kilometry mě celkem pobavilo když paní z půjčovny anglicky vysvětlovala že je trochu bourané zepředu i zezadu :) Ovšem v kanceláři se řeší jen papíry, auto vydává kolega jinde a s tím se podepisují zase papíry. Na papíry jsou tady zjevně experti :) . Důležitá informace, které je pravda ve v podmínkách rezervace uvedena (ale kdo je čte, že) je že musíte mít kreditní kartu se jménem řidiče. Kvůli blokaci depozitu, pokud nechcete cálovat 850 Eur cash. V opačném případě dopadnete jako pán stojící za náma, který si sice také vystál 1,5 hodiny ve frontě, ale nakonec kvůli absenci kreditky odešel pěšky :-q

c008.jpg


Podtrženo, sečteno o jedenácté večerní odjíždíme z letiště na cca hodinovou cestu do kempu. Moje představa, jak o desáté budeme bydlet a popíjet slivovičku na terásce dočasné plastové chatičky se poněkud rozplynula :) Cesta byla poklidná, jediné zpestření byl ozbrojenými vojáky kontrolovaný kruhový objezd. V temné noci, uprostřed ničeho, daleko od lidí :)
Korsika jako taková má u nás pověst místa, kam se jezdí potit cyklisté, horolezci a všichni ti adrenalinoví šílenci. Většina informací je spíš o GR20, horách, městech, prostřílených značkách, vendetě, ale o plážích až tak moc ne. Přitom pláže jsou tu stejně krásné, jako ve Španělsku či Řecku, jen s nádhernou siluetou hor na obzoru. Teploty byli během celého pobytu vysloveně příjemné, stále mezi 26°-30°, žádné hice, voda příjemná, jen trochu vlny, ale zase jen tak na pohodu 8) Z Ghisonaccie je relativně dobře dostupné celé východní pobřeží, vnitrození a jih ostrova.

c007.jpg


Podle Lonely Planet pláže v okolí Ghisonaccie mnoho krásy nepobrali, ale mě osobně se líbila víc, než slavná Plage de Palombaggia poblíž Porto-Vecchio.

c006.jpg


Letečtí nadšeni mohou při troše štěstí nad zálivem sledovat provoz z nedaleké vojenské základny Base Aérienne de Ventiseri-Solenzara. Zejména snahu dostat se nad hory, což se ne vždy povedlo na první pokus.

c011.jpg


c010.jpg


Koupání v lagunách na řece Solenzara je velmi osvěžující

c009.jpg


Stejně jako cesta k nim

c013.jpg


Pozůstatky budování samostatné republiky

c012.jpg


V uličkách Corte

c016.jpg


Hrad v Corte. Na fotkách to vypadalo hrozně veliké, ve skutečnosti je to taková malá hacienda na vršku skály. Ale neříkal bych to tam moc nahlas :)
c015.jpg


Dobře se tam vaří

c014.jpg


Z kaštanů a s kaštanama se tu dělá úplně všechno. Kaštanové pívo, pálenka, moučník, nebo jako na fotce Noky s kaštanama s kaštanovou omáčkou. Moc dobré!

c018.jpg


Z dálky to vypadalo jako pěkná cyklostezka…

c017.jpg


Na kterou nás v zápětí cesta dovedla. Šíře 2 a půl metru max.

c020.jpg


Ale podle navigace se po ní může valit devadesátkou :)

c019.jpg


Bonifacio je prostě nádherné

c022.jpg


c021.jpg


c023.jpg


Stejně jako Île Lavezzi

c025.jpg


c024.jpg


Uteklo to jako voda a přišel čas valit dom. Tenhle pohled mi bude prostě chybět…

c028.jpg


BIE-VIE
EW5951 , A320 D-AIZU , LF cca 60%
Také cesta dom se neobešla bez komplikací. Na recepci jsme si udělali check-in a vytiskli bording passy. Jen slečna zapomněla změnit formát tisku (a já si to ve fransouzkých Win XP fakt nepřečetl) a tak nám vylezli boarding passy formátu A3

c027.jpg


Pravda, všem se líbili a pracovníci na letišti se shodli, že takhle velké ještě v životě neviděli. Aspirujeme o zápis do Guinessovi knihy rekordů :) Pro ty, co by se nás chtěli pokusit překonat jen podotýkám, že QR kód je už i na formátu A3 tak veliký, že to čtečka nenačte a musí se zadávat ručně.
Bastia-Poretta (BIA) je poměrně malé letiště, něco jako Brno, jen s poněkud intenzivnějším provozem (1.162.000 pasažérů v roce 2014) a jednou dráhou 2.520m 16/34. Takže v hale je docela těsno.

c026.jpg


c030.jpg


My co známe letiště jen „zepředu“ jsme tu měli možnost nahlédnout trochu do zákulisí a vidět ty vozíčky co nám vozí kufry poté, co na pásu zmizí v útrobách letiště

c029.jpg


Něco málo z provozu na ploše než jí pohltila tma

c033.jpg


c032.jpg


c031.jpg


c035.jpg


I systém gatů je poměrně jednoduchý, prostě jedna hala a dveře s označením A-K

c034.jpg


Odlet měl být v 20:50, ale až po deváté jsme z pracovníků letiště doslova vyloudili informaci, že kvůli zpoždění bude odlet v 22:05. Ten se pak ještě posunul na 22:20. Let samotný byl v pohodě. Krásný byl výhled na zářící Benátskou lagunu, samotné Benátky, pobřeží mezi Cavallinem a Caorle i přístav v Terstu.

036.jpg
036.jpg (88.27 KiB) Zobrazeno 5189 x


Nepříjemností byli jen velké turbolence, včetně poměrně hlubokých propadů letadla, které jsme si vychutnávali při přiblížení na VIE. Asi jediný kdo z nich měl radost byl náš malý čerstvý dvouleťák :) Asi mu to připomínalo jízdu na tobogánu :D Ale přistání jako do peřin, po kterém následovalo cca 10ti minutové popojíždění po letišti a hledání toho správného chobotu.
A pak už jen pro kufry, do Mekáče, na autobus, domů, vyprat, na chvíli se mrknout do roboty a za 2 týdny hurá na kola 
Naposledy upravil(a) Beerbar dne 27. 06. 2016, 07:12, celkem upraveno 3 x.


alesesl
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2862
Registrován: 27. 02. 2004, 05:55
Oblíbené typy letadel: vrtulove letadla
Pohlaví: muž
Bydliště: Praha Zapad
Stav: Offline

Re: Korsika s Eurowings

Příspěvek od alesesl »

Ahoj,

diky za tento TR. Myslim, ze Korsika zde jeste neni moc zdokumentovana. Jen takova malickost, kod letiste Vidne je VIE a ne WIE. Jinak palec nahoru, moc hezke fotku. O Korisku se zajimam uz hodne dlouho. Vypada to tam velmi utulne a romanticky. Jake jsou tam ceny atd.

Lkprak
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1320
Registrován: 26. 10. 2012, 15:46
Stav: Offline

Re: Korsika s Eurowings

Příspěvek od Lkprak »

Moc pěkné, osobně mám Korsiku taky v plánu, ideálně v kombinaci se Sardinií, snad na to někdy dojde.

Beerbar
Cestující Economy Class
Cestující Economy Class
Příspěvky: 167
Registrován: 23. 02. 2011, 12:13
Bydliště: Vyškov
Kontaktovat uživatele:
Stav: Offline

Re: Korsika s Eurowings

Příspěvek od Beerbar »

alesesl píše:Ahoj,

diky za tento TR. Myslim, ze Korsika zde jeste neni moc zdokumentovana. Jen takova malickost, kod letiste Vidne je VIE a ne WIE. Jinak palec nahoru, moc hezke fotku. O Korisku se zajimam uz hodne dlouho. Vypada to tam velmi utulne a romanticky. Jake jsou tam ceny atd.


Téééda, taková školácká chyba :-) Opraveno. Asi už blbnu z té angličtiny :-) Korsika je super,rozhodně doporučuji. Krásná příroda, hory, pláže, města, historie all in one :-) Moje poznatky jsou takové že auto je nutností a jeden týden nestačí. Cenově, no rozhodně to není Bulharsko, ale přežít se to dá. Nafta 1,2E, pivo v obchodě od 1E v hospodě od 3,5E za 0,33, pizza od 8E, obědové menu od 16E atd.

alesesl
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2862
Registrován: 27. 02. 2004, 05:55
Oblíbené typy letadel: vrtulove letadla
Pohlaví: muž
Bydliště: Praha Zapad
Stav: Offline

Re: Korsika s Eurowings

Příspěvek od alesesl »

Beerbar píše: Nafta 1,2E, pivo v obchodě od 1E v hospodě od 3,5E za 0,33, pizza od 8E, obědové menu od 16E atd.


To mi prijdou jako uplne normalni ceny, Tak to je super. Vypada to tam opravdu fantasticky.


Airbus380
Nejlepší autor trip reportů 2015
Nejlepší autor trip reportů 2015
Příspěvky: 1649
Registrován: 13. 06. 2010, 12:33
Oblíbené typy letadel: Let 410, 346, 747
Pohlaví: muž
Bydliště: Provodín
Stav: Offline

Re: Korsika s Eurowings

Příspěvek od Airbus380 »

Výborně :thumbup: Fotky sice trochu přeházené, ale to nic nemění na jejich kráse. Ty úzké silničky jsou parádní. No jo, tak si píšu na seznam i Korsiku.

Lkprak
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1320
Registrován: 26. 10. 2012, 15:46
Stav: Offline

Re: Korsika s Eurowings

Příspěvek od Lkprak »

Airbus380 píše:Výborně :thumbup: Fotky sice trochu přeházené, ale to nic nemění na jejich kráse. Ty úzké silničky jsou parádní. No jo, tak si píšu na seznam i Korsiku.


Ty fotky jsou nejspíš přeházené proto, že autor neví, že pro jejich správné seřazení se musí postupovat v několika krocích, jež tu jsou kdesi popsány. To prosím neberte jako kritiku autora, ale výzvu adminům, aby s tím už konečně něco udělali a vkládání fotek ve správném pořadí co možná nejvíce zjednodušili.

Beerbar
Cestující Economy Class
Cestující Economy Class
Příspěvky: 167
Registrován: 23. 02. 2011, 12:13
Bydliště: Vyškov
Kontaktovat uživatele:
Stav: Offline

Re: Korsika s Eurowings

Příspěvek od Beerbar »

Lkprak píše:
Airbus380 píše:Výborně :thumbup: Fotky sice trochu přeházené, ale to nic nemění na jejich kráse. Ty úzké silničky jsou parádní. No jo, tak si píšu na seznam i Korsiku.


Ty fotky jsou nejspíš přeházené proto, že autor neví, že pro jejich správné seřazení se musí postupovat v několika krocích, jež tu jsou kdesi popsány. To prosím neberte jako kritiku autora, ale výzvu adminům, aby s tím už konečně něco udělali a vkládání fotek ve správném pořadí co možná nejvíce zjednodušili.


Díky za upozornění! Příště si přečtu návod hned, nebudu nic dodělávat narychlo před poradou a výsledek si před odesláním zkontroluju :-)

johnnybeverley
Cestující Economy (low-cost)
Cestující Economy (low-cost)
Příspěvky: 61
Registrován: 04. 01. 2014, 19:04
Bydliště: Glasgow
Stav: Offline

Re: Korsika s Eurowings

Příspěvek od johnnybeverley »

Bohužel díky zpoždění byl náš let poslední z vlny večerních příletů a bylo to krutě znát. Asi z důvodu začínajícího MS ve fotbale museli všichni přes dost pomalého celníka, který skenoval všechny pasy. Minimálně půlhodinka. Pak pro kufry a nástup do další fronty pro auto.
Ja len že sú to ME vo futbale, nie MS. Inak vďaka, pekný report:))

Beerbar
Cestující Economy Class
Cestující Economy Class
Příspěvky: 167
Registrován: 23. 02. 2011, 12:13
Bydliště: Vyškov
Kontaktovat uživatele:
Stav: Offline

Re: Korsika s Eurowings

Příspěvek od Beerbar »

johnnybeverley píše:
Bohužel díky zpoždění byl náš let poslední z vlny večerních příletů a bylo to krutě znát. Asi z důvodu začínajícího MS ve fotbale museli všichni přes dost pomalého celníka, který skenoval všechny pasy. Minimálně půlhodinka. Pak pro kufry a nástup do další fronty pro auto.
Ja len že sú to ME vo futbale, nie MS. Inak vďaka, pekný report:))


Díky! :) Já se ve fotbale moc nevyznám :D

micaello
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1234
Registrován: 15. 04. 2013, 14:50
Oblíbené typy letadel: E145, A340, A350
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:
Stav: Offline

Re: Korsika s Eurowings

Příspěvek od micaello »

Dík za počtení, Korsika je v plánu už dlouho, ale zatím se drží někde v půlce dlouhého seznamu =)

Fabo
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3146
Registrován: 04. 01. 2007, 13:42
Bydliště: HAG
Kontaktovat uživatele:
Stav: Offline

Re: Korsika s Eurowings

Příspěvek od Fabo »

Dik za report. Korzika vypada krasne, nejspis ji zaradim na seznam.


Odpovědět