Víkendovým koupákem v Barceloně, na Mallorce i v Basileji

Lkprak
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1320
Registrován: 26. 10. 2012, 15:46
Stav: Offline

Víkendovým koupákem v Barceloně, na Mallorce i v Basileji

Příspěvek od Lkprak »

Část minus první - něco málo úvodem
Zdravím přátelé cestovatelé, po víc jak půlroční pauze, kdy bylo nutné všechny peníze směřovat do tolik potřebné přestavby mého kladenského bytu, jsem se v polovině června vydal na krátký letecký výlet a z tohoto výletu si Vám dovoluji přinést trip report.

Část nultá - plánování
Zadaní bylo jasné, druhý červnový víkend, někam k moři a aby to bylo zajímavé jak po letecké, tak po cestovatelské stránce. A jako nejlepší výsledek z tohoto zadání mi vyšla Barcelona. Začátkem května dostávám rozpis červnových směn, z něho zjišťuju, že onen červnový víkend mi začíná už ve čtvrtek v šet večer a v rychlosti koukám, kolik by u Vuelingu chtěli za večerní let do hlavního města Katalánska. A s úlevou zjišťuju, že jen 49 Euro.
V Barceloně se mi ale celý víkend zůstat nechce, tak hledám, kam dál. V pomyslném rozstřelu vítězí Mallorca nad Malagou, hlavně díky snadnější (a zajímavější) možnosti nedělního návratu domů. On když Vám Azair nabídne za nějakých 1200 korun cestu s dlouhým přestupem v Basileji, kde jsem ještě nebyl a navíc na prvním úseku operovanou Laudamotion, s kterou jsem pochopitelně ještě neletěl, není moc co řešit.
Ok, zbývalo najít ubytování a hlavně transfer z Barcelony na Mallorcu. Pankáčské sny o spaní někde pláži a nocování na trajektu mě naštěstí rychle přešly a tak v Barceloně na dvě noci volím nový AirhostelBCN, snadno dostupný z letiště metrem, vlakem i nočním autobusem, na Mallorce pak zjišťuju, že sice i touhle dobou jsou tam levné hostely a penziony, bohužel ale většinou dost daleko od pobřeží. Na pomoc tak přichází Airnb a v něm jakási Deisy (fakt se píše s "e"), jež za necelých 950 korun na noc nabízí malý pokoj ve svém bytě v širším centru Palma de Mallorcy. A vlastně proč ne?
U přesunu z Barcelony na Mallorcu moc toužím po Evropě, tedy po Air Europě, ale musím brát ohledy na svou peněženku. A tak mých 568 korun za ranní let končí u pana O´Learyho. A tím bylo hotovo.

Část první - půlnoc na El Pratu
O pár týdnů později pak trávím celý čtvrtek v Praze na letišti na T2, ale myšlenkama jsem stejně někde jinde. Sotva mám v šest padla, dávám rychlou trojmkombinaci sprcha/večeře/kafe a pak vzhůru přes "nové céčko", už jako cestující.
2 gate.JPG
2 gate.JPG (99.84 KiB) Zobrazeno 6021 x

1.JPG
1.JPG (134.69 KiB) Zobrazeno 6021 x

3 most.JPG
3 most.JPG (103.29 KiB) Zobrazeno 6021 x

Bojím se zpoždění, ale nekoná se, alespoň ne na příletu. Odlet z gatu D2, za konkrétní místo odmítám v tomhle případě platit (stejně je tma), tak mně systém "trestá" uličkou 28C. Nastoupeno v čase odletu, ale deset minut se nic neděje, až pak kapitán letadla hlásí dalších dvacet minut čekání kvůli počasí. Vychází mu to přesně, v deset jdeme start.

Praha - Barcelona
čtvrtek, 7.6.2018 21:30 - 23:55
(odlet i přílet asi o půl hodiny později)
Vueling, A320
VY 8657, EC-MAH
LF: 100%

Ze svého místa těžko můžu sledovat kudy letíme a tak až později z Flightradaru zjišťuju, že nejspíš kvůli bouřkám připomíná zpočátku cesta obrácené písmeno "Z" a až někde nad rakouským Gmundenem nabírámé konečný, jihozápadní směr.
Je to moje první zkušenost s Vuelingem a užívám si to. Ta kombinace žluté a černé se povedla, sedačky jsou pohodlné, ve předu je cosi jako bussines třída (teď si nepamatuju, jak přesně se to u nich jmenuje), nabídka placeného občerstvení je plus minus stejná jako u jiných low-costů, potěší snad jen nabídka španělských piv, nad kterou chvíli váhám, ale nakonec usuzuji, že zítra někde ve stánku to bude za úplně jiný peníze.
4 in.JPG
4 in.JPG (115.06 KiB) Zobrazeno 6021 x

Většinu spolucestujících tvoří mladí Španělé, kteří mají ale naštěstí daleko do hlučnosti svých italských vrstevníků, nehledě na to, že stejně záhy téměř všichni upadají do "polospánkového módu", jež přerušují jen občasné turbulence.
Kolem půlnoci zahajujeme klesání, sedět vpravo u okna, nejspíš mám krásný výhled na noční Barcelonu, takhle mi musí stačit pár světel. V 0:25 jsme na zemi, mezi kvantou letadel převážně Vuelingu.
5 deBCN.JPG
5 deBCN.JPG (97.54 KiB) Zobrazeno 6021 x

Noční autobus N17, kterým se potřebuju dostat do hostelu, jezdí co dvacet minut a jeden právě odjel, ani nečekám, že se mi podaří stihnout hned ten další, tak procházku přes novotou vonící barcelonský terminál 1 beru vycházkovým tempem a na zastávku přicházím v době, kdy už i ten další spoj měl být pár minut na cestě.
6 hala.JPG
6 hala.JPG (109.35 KiB) Zobrazeno 6021 x

O to víc mně pak překvapuje, že tu ještě je a dobírá další lidi. O tom, že si tu někde koupím celodenní jízdenku na barcelonskou MHD, na kterou budu moci jezdit celý další den, si mohu nechat jenom zdát, ale nějak se mi nechce hledáním příslušného automatu strávit dalších dvacet minut. Tak jednorázovou jízdenku za 2,20 Euro a pak už je to strašně jednoduché, 12 krátkých zastávek a za chvíli už vystupuju poblíž stanice metra Centric.
Také orientace v ulicích barcelonského předměstí je překvapivě jednoduchá a pár minut po jedné ranní se už nahlašuji na recepci hostelu AirhostelBCN. Na romantický výlet ve dvou bych sem rozhodně nejel, ale pro osamělého cestovatele toužícího po ubytování poblíž letiště, to bohatě stačí. Nedávno otevřený, moderně vybavený, postele na několika palandách, kdy každou postel lze zakrýt závěsem a vytvořit téměř dokonalou iluzi soukromí...jen usnout se mi trochu nedaří, ale za to tady rozhodně nemohou.
7 hostel.JPG
7 hostel.JPG (97.78 KiB) Zobrazeno 6021 x


Lkprak
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1320
Registrován: 26. 10. 2012, 15:46
Stav: Offline

Víkendovým koupákem v Barceloně, na Mallorce i v Basileji

Příspěvek od Lkprak »

Část druhá - trocha koupání, hodně vzpomínek
Ráno hlava plná plánů, jak se budu přes den někde koupat a večer vyrazím do víru velkoměsta, jen tělo po včerejším náročném dnu je jaksi proti. Nakonec hostel opouštím až krátce po desáté. Do poslední chvíle řeším, kam se svalit na pláž. Chtěl jsem někam poblíž letiště, abych mohl z moře si hrát na spottera, či přímo do centra Barcelony, kde bych si mohl užívat ruch velkoměsta z první ruky, nakonec ale vyrážím k nedaleké stanici příměstkých vlaků. A taky za vzpomínkama. Jako děcko jsem tam byl dvakrát na táboře, jako dvaadvacetiletý jinoch jsem se tam povinně zastavil při mých železničních toulkách Španělskem. A jedu tam i teď. Kam? Do Callely!
Během krátkého čekání na místní S-bahn (tady mu říkaj Rodalies de Catalunya) mi před nosem projíždí pár dalkových vlaků, pro středoevropana dost nezvyklé konstrukce. Málo platné, Španělsko je pro našince železniční exotika.
2 pláž.JPG
2 pláž.JPG (96.07 KiB) Zobrazeno 6019 x

Ale stačí málo a jsem na Sants, možná největším nádraží ve Španělsku. Rychle měním linku Rodalies a vzhůru na sever. Už tenkrát mně fascinovalo, jak jsou místní žebráci vynalézací. Jedna bednička, pár drátů, elektrická kytara a náhle může jejich koncert poslouchat celý vagón.
Pár zastávek v podzemí a pak už na povrchu kolem moře. Spousta pláží, ty odlehlé nekompromisně okupují nudisti, ty veřejné pak spíše školní výlety.
1 vlak.JPG
1 vlak.JPG (99.24 KiB) Zobrazeno 6019 x

Tenkrát v Calelle jsem snil, že jednou nastoupím do toho vlaku a dojednu až do té Barcelony. Některé sny si holt musíte splnit až v dospělosti.
Z centra Barcelony to vlakem do Calelly trvá přes hodinu. Takové malé nádražíčko. Někde tady jsem tenkrát ve dvaadvaceti pochopil, že hamburgery se nemusí jíst jen v Mekáči.
Tak teď rychle v krámku koupit vychlazenou Estrellu a pak vzhůru na pláž.
8 nástup.JPG
8 nástup.JPG (152.55 KiB) Zobrazeno 6019 x

7 mezitunelí.JPG
7 mezitunelí.JPG (138.5 KiB) Zobrazeno 6019 x

Jasně, jsou i ve Španělsku lepší pláže a lepší letoviska, ale na žádném z nich jsem neprožil tolik hezkého i rozporuplného, co tady.
6 endpláž.JPG
6 endpláž.JPG (103.47 KiB) Zobrazeno 6019 x

První setkání s mořem je nepříjemné, studí. Však i lidé jsou spíše na břehu než ve vodě.
Zdánlivě nekonečná pláž končí, pár kamenů a za těmi kameny malá, jasně ohraničená plážička. Tam jsme se tenkrát chodili koupat, bylo to praktické, vedoucí nás měli na očích. Byla to normální pláž, jen odpoledne (a to už jsme tam chodili jen výjimečně) se tu a tam objevil nějaký naháč, či žena "nahoře bez". Když jsem tam o devět let později přijel, našel jsem tam zcela regulérní nudapláž. Vlastně mně to ani nepřekvapilo, takový byl prostě vývoj. Jen jsem se trochu bál, co tam najdu teď, kam bude vývoj postupovat dál, jestli to nedopadne jako ve francouzském Cap d´Agde, kde se na některých takových plážích pořádájí (prý) hotové orgie. Záhy zjišťuju, že tady naštěstí vývoj tímhle směrem nešel.
5 me.JPG
5 me.JPG (119.92 KiB) Zobrazeno 6019 x

Vlastně jsem měl plán, tady někde, ne nutně na "téhle", pláži, strávit půl dne a pak jít dál. Ale moře je studené, strašně studené, tak jen pár temp, pár chvil na ručníku a je čas na plán B. Trať se tu směrem k Barceloně zanořuje do skály, já vím, že se kolem dá jít, tak jdu s ní. Na malé plážičce mezi dvěma tunely opět na chvíli užívám moře...
4 street.JPG
4 street.JPG (136.04 KiB) Zobrazeno 6019 x

...a pak kolejí o vesnici blíž k Barceloně, do městečka Sant Pol de Mar. Hodit sprchu na pláži a počkat si na nejbližší vlak.
3 callela.JPG
3 callela.JPG (129.76 KiB) Zobrazeno 6019 x

Ve čtyři jsem už zpátky v Barceloně, vystupuju u Vítězného oblouku.
14 ferry.JPG
14 ferry.JPG (100.18 KiB) Zobrazeno 6019 x

Udělalo se hezky, táhne mně to zase pláž. Kolem zoologické zahrady, přes nádraží Franca, odkud jsem tenkrát vyrážel nočním vlakem do Ženevy, konečně zas na pláži. Ale tady je to masovka, neskutečná masovka, stovky těl, moře písku a v moři i nějaký písek. Jeden bar vedle druhého a v dálce lanovka, kterou chci jet.
13 Kryštof.JPG
13 Kryštof.JPG (110.02 KiB) Zobrazeno 6019 x

Dávám ve stánku kafe a pak od místního chodícho prodejce Mojito. Taková menší nuda v Barceloně. Jen zázrak se nekonná, moře je stejně studené jak o pár desítek kilometrů severněji v Calelle.
Kolem šesté se zvedám, kousek od pláže velká věž, to je konečná lanovky na Montujic. Kvůli jsem tenkrát do Španělska vůbec vyrazil a pak se na ní třásl jak ratlík, teď mám chut si dát repete, ale peněženka je proti.
12 trh.JPG
12 trh.JPG (130.47 KiB) Zobrazeno 6019 x

11 lanovka.JPG
11 lanovka.JPG (111.77 KiB) Zobrazeno 6019 x

Tak ulicemi k soše Kryštofa Kolumba a dál ulicí La Ramba na Placa Catalunya.
10 pláž BCN.JPG
10 pláž BCN.JPG (117.7 KiB) Zobrazeno 6019 x

9 oblouk.JPG
9 oblouk.JPG (140.46 KiB) Zobrazeno 6019 x

18 sagrada.JPG
18 sagrada.JPG (138.11 KiB) Zobrazeno 6019 x

17 kašna.JPG
17 kašna.JPG (132.64 KiB) Zobrazeno 6019 x

16 náměstí.JPG
16 náměstí.JPG (144.99 KiB) Zobrazeno 6019 x

Letní podvečer a všude plno turistů. Široké ulice, díky kterým nekolabuje doprava. Město, které přerostlo samo sebe, jež má spoustu památek a vlastně žádnou. Povědomě mířím k nejznámější z nich, nejslavnějšímu staveništi světa, k Sagradě Familii. Klasické španělské restaurace střídaj fast foody, to poznáte, že jste zase ve středu turistického děnní.
15 street BCN.JPG
15 street BCN.JPG (175.76 KiB) Zobrazeno 6019 x

Ve vevnitř jsem už byl, nohy toho mají dost, o cestu do hostelu se stará metro. Normální lístek za 2,20, chcete-li ale vystoupit v jedné ze dvou stanic obsluhující barcelonské letiště, musíte si připravit 4,60. Těžko věřit, že takové zhovadilosti jsou schopni zrovna Španělé.
19 metro.JPG
19 metro.JPG (111.13 KiB) Zobrazeno 6019 x

V devět mně čeká hostel a postel, žádný mejdan se už nekoná.

Lkprak
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1320
Registrován: 26. 10. 2012, 15:46
Stav: Offline

Víkendovým koupákem v Barceloně, na Mallorce i v Basileji

Příspěvek od Lkprak »

Část třetí - mallorské Airbnb
Na Mallorcu mi to letí v osm, nedočkavý se budím už kolem půl paté. Před hostelem čeká minivan coby "airport transfer". Prý jestli chci, za 5 Eur mně hodí na letiště taky. Když vezmu, že noční bus tam stojí 2,20 a metro 4,60, není to vlastně vůbec špatná cena.
Ale na letiště jsou to slabé čtyři kilometry a mně napadlo, že bych to mohl jít pěšky. Tak se ozbrojuji sendvičem a kávou z hostelového automatu a za počátků ranního svítání vyrážím. Ztichlými ulicemi, kolem zastávky nočního busu, kde už se srocují posádky, co maj byt kousek od letiště, kolen parků, cestou k pláži. Z euforie, jak mi to dobře jde, minu důležitou odbočku a místo letiště mně vítá nedaleký sklad Amazonu. Naštěstí směrovky jsou jednoznačné a času stále dost a i se zacházkou mně cesta trvá jen malinko přes hodinu.
3 příjezd.JPG
3 příjezd.JPG (96.49 KiB) Zobrazeno 6013 x

Barcelonský Terminál 2 je o dost ošuntělejší, než jeho novou ntou vonící bratříček, kam jsem přiletěl předevčírem, ale vlastně se mi tu líbí. Rychle přes kontrolu, do prostoru gatu "U", odkud má někde odlétat můj spoj.
2 hala.JPG
2 hala.JPG (100.23 KiB) Zobrazeno 6013 x

Rychlé kafe jako kompenzace za ranní bloudění a pak si sednout někam, kde budu moci sledovat provoz na ploše. V tom kvantu letadel převážně Vuelingu se tu nakonec ukáže i A350 Latamu. Nakonec, krátce před půl osmou, dorazí k nejbližšímu gatu i můj Ryan na Mallorcu.
1 svítání.JPG
1 svítání.JPG (98.22 KiB) Zobrazeno 6013 x

6 start.JPG
6 start.JPG (89.88 KiB) Zobrazeno 6013 x

Barcelona - Palma de Mallorca
sobota, 9.6.2018 8:00 - 9:00
(odlet o dvacet minut později, přílet asi o deset minut dřív)
Ryanair, B738
FR 6362, EI-DWD
LF: 95%

Letadlo je skoro jedenáct let staré a má ještě původní interiér. Drtivou většinu jeho cestujících tvoří Španělé, je tu ale i podle očekávání větší skupina Němců. Nástup probíhá bez nějakých opičáren, chobotem a jen do předních dveří. Tady za místo pár Eur platím a místo 27A jsem si vybral dobře.
V hustém ranním provozu chvíli čekáme a pak nás čeká dlouhá cesta na start. Člověka zaujme vyčkávání na start, u prahu dráhy tu čekájí vedle sebe v jednu chvíli dokonce tři letadla.
5 čekání.JPG
5 čekání.JPG (73.82 KiB) Zobrazeno 6013 x

Před půl devátou se jde do vzduchu, vpravo moře a pláž, kde jsem, podle jedné z variant, chtěl předešlého dne spottovat.
4 nástup.JPG
4 nástup.JPG (133.92 KiB) Zobrazeno 6013 x

7 in.JPG
7 in.JPG (123.46 KiB) Zobrazeno 6013 x

Den jako malovaný, let si užívám. I na tak krátkém letu se toho hodně prodá, třeba mladý španělský pár, co sedí vedle mně, si dává kávu. Já však nic, nechávám se zasytit tím, co vidím venku.
8 moře.JPG
8 moře.JPG (71.32 KiB) Zobrazeno 6013 x

9 pevnina.JPG
9 pevnina.JPG (73.78 KiB) Zobrazeno 6013 x

Vlasně chvíli nad mořem a pak už okružní let na Mallorcou. Přistáváme ze severu a pohledy jsou to úchvatné. Když po přistání posádka ohlásí "welcome to Mallorca", najednou to nezní jako fráze.
10 přistání.JPG
10 přistání.JPG (91.94 KiB) Zobrazeno 6013 x

Vyhlídkový let na Mallorcou pokračuje dlouhým pojížděním po ploše. Kupodivu, sotva pár týdnů po spuštění ostrého provozu, je tu Niki a jeho Laudamotion hodně vidět. Nakonec parkujeme kdesi v polích.
Dobrý dojem ale kazí místní handling, dlouho se čeká na schody, pak na první autobus, ještě dýl na druhý. Ještě, že je venku tak hezky.
11 výstup.JPG
11 výstup.JPG (104.94 KiB) Zobrazeno 6013 x

12 hala PMI.JPG
12 hala PMI.JPG (136.95 KiB) Zobrazeno 6013 x

Nikam ale nespěchám, hezky pomalu pěšky, kolem parkovišť a přes dálnici k nejbližší pláži, do městečka Can Pastilla. A tady vládne pohoda. Je sice pod mrakem a moře trochu zkalené, ale o co jde, jsme přece na prázdninách. Na pláži spousta hradů z písku, spousta Němců, nějaké skupiny děcek a moře o něco teplejší než v Barceloně. Dopřávám si sobotní relax a přiznám se, že ty kvanta letadel, co nám přelétávají nad hlavou, mně až trochu ruší.
13 pláž.JPG
13 pláž.JPG (91.08 KiB) Zobrazeno 6013 x

14 éro.JPG
14 éro.JPG (85.95 KiB) Zobrazeno 6013 x

Plán je jednoduchý, v klidu kolem pláže dojít do Palmy, kde mám zamluvené ubytování a cestou, tam, kde se mi bude líbit, se zastavit a vykoupat. Tak pár pláží, jedno pivo, kvanta letadel nad hlavami. Pak pláž ustupuje útesům, prý nějaký park, jen psům je tu volný pohyb povolen. Zas, beru to s klidem, nikam se nehoním, letadel si tentokrát užívám. Sotva útesy překonám, už se o slovo hlásí hlad, jedna plážová pizza to jistí.
15 útes.JPG
15 útes.JPG (93.54 KiB) Zobrazeno 6013 x

16 pláž.JPG
16 pláž.JPG (113.93 KiB) Zobrazeno 6013 x

17 pizza.JPG
17 pizza.JPG (103.2 KiB) Zobrazeno 6013 x

18 chodník.JPG
18 chodník.JPG (95.32 KiB) Zobrazeno 6013 x

19 minipláž.JPG
19 minipláž.JPG (108.75 KiB) Zobrazeno 6013 x

Ještě projít marinou a jsem v Palmě. Zamluvené ubytování přes airbnb se nachází kousek od centra. Jen ouha, stojím sice před barákem, volám na uvedené číslo, ale nikdo mi to nezvedá. Napadá mně, že jsem nejspíš narazil na nějakého podvodníka a vlastně se docela těším, že noc místo toho strávím v nějakém slušném hotelu v centru. Naštěstí pro mou peněženku se na třetí pokus domovnici dovolávám, ujasňujeme si, že jsem o pár domů vedle, ať tam přijdu, zazvoním a přijde mi otevřít její dcera. Ta má ale zjevně něco důležitějšího na práci a na zvonek nereaguje. Domovnice mi pro změnu zase nebere telefon. Trvá dlouhé minuty, než se dcera vzpamatuje (kdo ví, co dělala) a přichází mi otevřít.
Vlastně si říkám, jestli to mám zapotřebí, obyčejný byt, kde bydlí tříčlená rodina a jeden z pokojů bude můj. Asi se předpokládá, že se budu družit, ale na to já nějak nemám náladu, rychlá sprcha a protože je ještě teplo, zpátky na pláž. Ta tady v Palmě vypadá mnohem hůř než v Barceloně. Sice to není taková masovka, za to odpolední příliv přináší ke břehu souvislou vrstvu řas a jiných vodních rostlin a mezi nimi i bordel.
20 tpláž.JPG
20 tpláž.JPG (120.29 KiB) Zobrazeno 6013 x

Místní to statečně překonáváj a v koupání jim to evidentně nevadí, mně však ano, tak spíš do moře mířím kolem břehu k nedaleké katedrále.
21 katedrála.JPG
21 katedrála.JPG (122.35 KiB) Zobrazeno 6013 x

22 fontána.JPG
22 fontána.JPG (83.14 KiB) Zobrazeno 6013 x

V sobotním podvečeru prosím překvapené krajanky o fotku a pak se s chutí vrhám do uliček hlavního města ostrova. Vypadá to tu jako v Barceloně, jen je tu klidněji. Zase spousta fontán i turistů, které zrovna omrzelo moře. V klidu si to užívám, pěší zóny i klidná náměstí, dojde na kafe i zmrzlinu, když přicházím na náměstí Placa d´Espanya, odkud by měly jezdit vlaky na druhý konec ostrova i metro na předměstí.
23 kašna.JPG
23 kašna.JPG (124.11 KiB) Zobrazeno 6013 x

24 knížky.JPG
24 knížky.JPG (136.91 KiB) Zobrazeno 6013 x

25 kytky.JPG
25 kytky.JPG (151.35 KiB) Zobrazeno 6013 x

27 schody.JPG
27 schody.JPG (136.38 KiB) Zobrazeno 6013 x

28 zeleň.JPG
28 zeleň.JPG (156.13 KiB) Zobrazeno 6013 x

29 socha.JPG
29 socha.JPG (121.76 KiB) Zobrazeno 6013 x

Na cestu vlakem třeba do Incy je už bohužel pozdě a metro už v sobotu takhle odpoledne nejezdí.
30 metro.JPG
30 metro.JPG (111.99 KiB) Zobrazeno 6013 x

Tak se ještě chvílí courám centrem, než někdy po osmé, deváté večer nalézám útočiště ve svém airbnb.

Lkprak
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1320
Registrován: 26. 10. 2012, 15:46
Stav: Offline

Re: Víkendovým koupákem v Barceloně, na Mallorce i v Basileji

Příspěvek od Lkprak »

Část čtvrtá - dopoledne na Rýnu
V neděli ráno trochu prší, já v tichosti opouštím byt už kolem půl šesté. Na nejbližší zastávku autobusu č. 1, co jezdí na letiště, je to slabá čtvrt hodina. Za jízdenku chtějí pět euro.
2 příjezd.JPG
2 příjezd.JPG (113.05 KiB) Zobrazeno 5995 x

Jsem na letišti zbytečně brzo, ale vlastně mi to nevadí. Kvanta taxiků i autobusů navážejí turisty, co po dovolené chtějí domů.
1 bus.JPG
1 bus.JPG (134.89 KiB) Zobrazeno 5995 x

Trochu mně děsí, že snad všechny letadla do Německa mají zpoždějí, zas z Basileje je to do Němec už vážně jenom kousek. V duty free příjemné zpestření, z paní na kase, u které platím, se vyklube Češka.
7 start.JPG
7 start.JPG (89 KiB) Zobrazeno 5995 x

Jinak část letiště, odkud mám letět, je silně germanofilní. Vlastně mezi těmi kvanty letů do německy mluvících zemí nacházím jen dvě, co letí jinam - spoje TVS do Gdaňska a Prahy. Trochu tu na mně doléhá ta masovost cestování, ale nebýt ji, těžko bych si zrovna já mohl vyrazit takhle do Barcelony a na Mallorcu jen tak na víkend.
6 Lauda.JPG
6 Lauda.JPG (96.32 KiB) Zobrazeno 5995 x

5 hala.JPG
5 hala.JPG (100.72 KiB) Zobrazeno 5995 x

Ale pořád je na co koukat, mít odlet třeba i večer, rozhodně bych se nenudil. Kolem osmé ranní doráží konečně i náš Lauda z Vídně. Podle jejich webu by se mohlo zdát, že je to jen přebarvený Ryan, ale naštěstí pořád drží si své. V devět let starém Airbusu jsem si tentokrát zaplatil místo 25A. Kapitán oznamuje padesátiminutové zpoždění kvůli stávce řídících ve Francii a v zaplněném letadle to jen zašumí.
4 TVS.JPG
4 TVS.JPG (107.85 KiB) Zobrazeno 5995 x


Palma de Mallorca - Basilej
neděle, 10.06.2018 8:40 - 10:45
(odlet o padesát a přílet asi o deset minut později)
Laudamotion, A320
OE 511, OE-LOD
LF: 90%


Nakonec s opravdu s padesáti minutama na kontě jdeme do oblak, i tady se koná vyhlídkový let nad ostrovem, jen tentokrát koukám na druhou stranu než při přistání a užívám si pohledů nad Mallorské hory.
3 FIDS.JPG
3 FIDS.JPG (171.78 KiB) Zobrazeno 5995 x

12 jezero.JPG
12 jezero.JPG (83.52 KiB) Zobrazeno 5995 x

Krátce po té už ale pod námi přebírají vládu mraky a většina cestujících (včetně spousty dětí) tak nějak spontáně začne dospávat brzké ranní vstávání. To přerušují občasné turbulence a hlavně pak placený servis. Já si dávám sušenky Manner a k tomu kávu a vlastně je to docela chutná kombinace.
11 in.JPG
11 in.JPG (115.87 KiB) Zobrazeno 5995 x

10 Manner.JPG
10 Manner.JPG (88.88 KiB) Zobrazeno 5995 x

9 mračna.JPG
9 mračna.JPG (57.49 KiB) Zobrazeno 5995 x

Kdesi nad pevninou se pak mraky rozestupují, kapitán hlásí, že jsme "jižně od Ženevy" a začíná velmi příjemná část cesty v podobě vyhlídkového letu nad Švýcarskem.
8 hory.JPG
8 hory.JPG (85.7 KiB) Zobrazeno 5995 x

Hory pak střídají nížiny a my se sotva desetiminutovým zpožděním dosedáme na letiště v Basileji. Terminál vypadá na první pohled velice pěkně, jen to trochu zazdívají místní francoužští pasováci. Chtějí každému zkontrolovat doklady a nějak se to vleče, hlavně čekání v úzké chodbě...no, nic moc.
18 zasekašna.JPG
18 zasekašna.JPG (135.93 KiB) Zobrazeno 5995 x

Pak už je ale zase hej. Mám na výber, jestli chci vystoupit do Francie nebo do Švýcarska a na švýcarské straně čekám autobus č. 50. I teď, v neděli dopoledne, jezdí co deset minut, cesta k basilejskému hlavnímu nádraží pak trvá minut dvacet a v přepočtu na naše peníze stojí necelou stokorunu. Než se naděju, stojím v info centru na nádraží a nad mapou přemýšlím, kam dřív.
17 MCD.JPG
17 MCD.JPG (147.02 KiB) Zobrazeno 5995 x

16 kašna.JPG
16 kašna.JPG (130.24 KiB) Zobrazeno 5995 x

Radnice, věž Spalentor, břeh Rýna, křivolaké uličky, regulérně a dobrovolně se v Basileji ztrácím. Co naplat, být tu na víkend, asi se tu brzo začnu nudit, takhle si nedělní dopoledne vyloženě užívám. A taková radnice, ta je vyloženě úchvatná.
15 tramvaje.JPG
15 tramvaje.JPG (141.12 KiB) Zobrazeno 5995 x

14 busBSL.JPG
14 busBSL.JPG (125.71 KiB) Zobrazeno 5995 x

13 přistání.JPG
13 přistání.JPG (86.18 KiB) Zobrazeno 5995 x

20 radnice.JPG
20 radnice.JPG (120.72 KiB) Zobrazeno 5995 x

19 idiot.JPG
19 idiot.JPG (130.76 KiB) Zobrazeno 5995 x

O Basileji jsem kdysi četl, je tu zvyk hodit osobní věci do nepromokavého vaku a cestou do práce se vykoupat v Rýnu. Prodávat tu někde ty vaky, asi ho koupím, na to, abych se motal jen břehu, byl silný proud, tak nakonec jen s davem místních na břehu sleduju ty, co měli sílu a odvahu užít si v brzkém nedělním odpoledni studených vod Rýnu.
21 most.JPG
21 most.JPG (102.2 KiB) Zobrazeno 5995 x

22 Rýn.JPG
22 Rýn.JPG (130.25 KiB) Zobrazeno 5995 x

Nakonec ještě projít se kolem katedrály a to už na zem dopadají první dešťové kapky a já utíkám na nádraží.
23 katedrála.JPG
23 katedrála.JPG (112.64 KiB) Zobrazeno 5995 x

24 nádraží.JPG
24 nádraží.JPG (154.11 KiB) Zobrazeno 5995 x

Myslel jsem, že sedm hodin na přestup bude málo, ale po dvou hodinách už mám vše prochozeno a beru první autobus zpátky. Všímám si, že silnice na letiště tvoří jakousi enklávu Švýcarska na území Francie, po celou dobu, co se autobus pohybuje po francouzském území, je kolem silnice plot. Snad tohle brzo skončí, vždyť Švýcarsko je už pár let v Schengenu.
Jsem na letišti tři hodiny před odletem a moc se mi tu nelíbí. Je tu terasa a výhledem na plochu, ale vstup na ní je, těžko říct proč, zavřený. Tranzitní prostor je pak pak takový sterilní, bez barev, bez nápadu, v části, kde se ve dvou gatech vedle sebe odbavují dvě letadla EasyJetu kamsi na jih, pak až nečekaně přecpaný.
25 sklo.JPG
25 sklo.JPG (153.71 KiB) Zobrazeno 5995 x

26 hala.JPG
26 hala.JPG (133.46 KiB) Zobrazeno 5995 x

Basilej - Praha
neděle, 10.06.2018 17:25 - 18:50
(odlet o dvacet a přílet asi o deset minut později)
easyJet, A320
EZY 1217, OE-IJR
LF: 95%

Nástup do našeho letadla je pak přes plochu a v mém případě zadními dveřmi. Stroj, už registrovaný na rakouskou pobočku, tou dobou podle Flightradaru létá převážně mezi Portem a Basilejí, jen tu a tam si odskočí někam jinam (jako zrovna teď do Prahy).
28 start.JPG
28 start.JPG (80.36 KiB) Zobrazeno 5995 x

Kapitán ohlašuje desetiminutové zpoždění kvůli počasí (kolegyně, co tou dobou letí s Transavií z Paříže do Prahy je na tom o poznání hůř), já chvíli klábosím se spolucestujícím vedle. Bydlí a pracuje v Basileji, dálkově studuje v Praze, kam letí zrovna odevzdat diplomku. Běžně to jezdí autem, ale zrovna ho nemá k dispozici. Na to, že letá opravdu jen výjimečně, zvládá let v pohodě.
29 kafe.JPG
29 kafe.JPG (99.11 KiB) Zobrazeno 5995 x

On zvládá, já užívám. Opět mám zaplacené místo u okna a i teď se to vyplatí. Nejdřív Bodamské jezero, pak Mnichov, Regensburg, placené kafe (to bych nebyl já, abych si ho nedal), moje kladenské bydliště, při otočce před Prahou pak jezero Vojkovice, kde jsem se byl nedávno koupat.
30 Bodensee.JPG
30 Bodensee.JPG (103.72 KiB) Zobrazeno 5995 x

27 nástup.JPG
27 nástup.JPG (103.99 KiB) Zobrazeno 5995 x

31 MUC.JPG
31 MUC.JPG (98.93 KiB) Zobrazeno 5995 x

33 PRG.JPG
33 PRG.JPG (99.07 KiB) Zobrazeno 5995 x

Krátce před sedmou přistáváme v Praze, která akorát zažívá svou večerní špičku. Rychle utíkám ven a nečekaně chytám autobus, s kterým jsem už ani nepočítal. Byl to velmi příjemný víkend, studenému moři navzdory.
32 Kladno.JPG
32 Kladno.JPG (122.52 KiB) Zobrazeno 5995 x
Naposledy upravil(a) Lkprak dne 08. 08. 2018, 20:39, celkem upraveno 1 x.

PavelD
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1028
Registrován: 23. 01. 2004, 12:31
Bydliště: Praha
Stav: Offline

Re: Víkendovým koupákem v Barceloně, na Mallorce i v Basileji

Příspěvek od PavelD »

25A do Basileje dobrý, ale kdybys dal Fko, mohl si mít Matterhorn, Dom, Eiger-Munch-Jungfrau ( asi :D )


Lkprak
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1320
Registrován: 26. 10. 2012, 15:46
Stav: Offline

Re: Víkendovým koupákem v Barceloně, na Mallorce i v Basileji

Příspěvek od Lkprak »

PavelD píše:25A do Basileje dobrý, ale kdybys dal Fko, mohl si mít Matterhorn, Dom, Eiger-Munch-Jungfrau ( asi :D )


Poučení pro příště :thumbup:

Airbus380
Nejlepší autor trip reportů 2015
Nejlepší autor trip reportů 2015
Příspěvky: 1649
Registrován: 13. 06. 2010, 12:33
Oblíbené typy letadel: Let 410, 346, 747
Pohlaví: muž
Bydliště: Provodín
Stav: Offline

Re: Víkendovým koupákem v Barceloně, na Mallorce i v Basileji

Příspěvek od Airbus380 »

Příjemné počtení na večer!

Zrovna jsem si dělal takový malý výzkum o umělé předraženosti jízdenek na letiště a Barcelona je na tom ještě dost dobře - stále jí tam jezdí ten autobus 46 bez přirážky. Jsou na tom i hůř, třeba takový Lyon nebo Benátky by mohly vyprávět.

Z basilejského letiště mám úplně stejné pocity. Divné, sterilní, místy přecpané... Ale město vypadá fakt pěkně, dobrá inspirace na nějakou zastávku.

Lkprak
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1320
Registrován: 26. 10. 2012, 15:46
Stav: Offline

Re: Víkendovým koupákem v Barceloně, na Mallorce i v Basileji

Příspěvek od Lkprak »

Airbus380 píše:Příjemné počtení na večer!

Zrovna jsem si dělal takový malý výzkum o umělé předraženosti jízdenek na letiště a Barcelona je na tom ještě dost dobře - stále jí tam jezdí ten autobus 46 bez přirážky. Jsou na tom i hůř, třeba takový Lyon nebo Benátky by mohly vyprávět.

Z basilejského letiště mám úplně stejné pocity. Divné, sterilní, místy přecpané... Ale město vypadá fakt pěkně, dobrá inspirace na nějakou zastávku.


Díky za pochvalu, mistře!

O těch Benátkách jsem někde četl, myslím, že dokonce na "tvém" webu (dojděte si o zastávku dál a máte to o dost levnější), Lyon mně snad, až jednou Frantíci přestanou tolik stávkovat, taky čeká. Kdysi jsem zaslechl, že i v Praze se uvažovalo, že by se letiště vyčlenilo do speciálního pásma a běžný tarif MHD by tam neplatil. Naštěstí zůstalo jen u úvah :D

Ono by v Basileji asi bylo co dělat, minimálně mně lákalo vyzkoušet místní tramvaje, které vedou přes hranice jak do Německa, tak do Francie. Anebo si fakt skočit do toho Rýna. Ale i takhle mi to bohatě stačilo.

bureaucrat
Cestující Economy Class
Cestující Economy Class
Příspěvky: 151
Registrován: 25. 04. 2017, 12:53
Oblíbené typy letadel: A380
Pohlaví: muž
Bydliště: Královské Vinohrady
Stav: Offline

Re: Víkendovým koupákem v Barceloně, na Mallorce i v Basileji

Příspěvek od bureaucrat »

Super! :clap:
V Calelle jsem byl před dvaceti lety ještě jako dítě na dovolené s rodiči. Ten vlak jezdící kolem pobřeží byl pro mě v té době jako zjevení, z domu jsem znal jenom nějaké šukafony a klasické B vagóny. Pamatuji si, že jsem se chtěl hrozně moc tím vlakem svézt, ale neměl jsem tehdy dostatečnou rozhodovací pravomoc. :lol: Tak možná bych si to taky mohl někdy teď už splnit. :D Docela by mě zajímalo, co všechno, se tam za ty roky změnilo, teplota vody v moři to ale nebude, ta zjevně zůstává na začátku sezóny stejně ledová. :D

Že basilejské letiště umožňuje vystoupit do Francie i Švýcarska jsem vůbec nevěděl, to je hodně zajímavé, teď se dívám, že ono celé reálně leží ve Francii. Z právního hlediska to bude taky asi docela zajímavé, jak řeší otázky jurisdikce a hromady dalších věcí. Nicméně vím, že i letiště v Ženevě má francouzský i švýcarský sektor.

MarcosFT
Cestující First Class
Cestující First Class
Příspěvky: 709
Registrován: 10. 06. 2014, 21:30
Oblíbené typy letadel: B747, E145, B753
Bydliště: Hong Kong
Stav: Offline

Re: Víkendovým koupákem v Barceloně, na Mallorce i v Basileji

Příspěvek od MarcosFT »

Musim uznat, ze se mi report libi. Sice nechapu setreni na Ryanu misto Air Europa, kdyz to pak utratis v (ne)smyslech na palube :) :) ale to je tvoje vec. Basilej mam rad, skakani z mostu do vody je nezapomenutelny zazitek. Jedina chyba Basileje jsou svycarske ceny, jinak bych si tam umel predstavit byt dloooouho :D Barcelona nezklame vubec nikdy.

Btw doprava z VCE mi prijde v pohode, staci popojit par metru a jede se za par drobnych...

Lkprak
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1320
Registrován: 26. 10. 2012, 15:46
Stav: Offline

Re: Víkendovým koupákem v Barceloně, na Mallorce i v Basileji

Příspěvek od Lkprak »

bureaucrat píše:Super! :clap:
V Calelle jsem byl před dvaceti lety ještě jako dítě na dovolené s rodiči. Ten vlak jezdící kolem pobřeží byl pro mě v té době jako zjevení, z domu jsem znal jenom nějaké šukafony a klasické B vagóny. Pamatuji si, že jsem se chtěl hrozně moc tím vlakem svézt, ale neměl jsem tehdy dostatečnou rozhodovací pravomoc. :lol: Tak možná bych si to taky mohl někdy teď už splnit. :D Docela by mě zajímalo, co všechno, se tam za ty roky změnilo, teplota vody v moři to ale nebude, ta zjevně zůstává na začátku sezóny stejně ledová. :D

Že basilejské letiště umožňuje vystoupit do Francie i Švýcarska jsem vůbec nevěděl, to je hodně zajímavé, teď se dívám, že ono celé reálně leží ve Francii. Z právního hlediska to bude taky asi docela zajímavé, jak řeší otázky jurisdikce a hromady dalších věcí. Nicméně vím, že i letiště v Ženevě má francouzský i švýcarský sektor.


No, vidíš, to jsme se tam možná i potkali. A pocity z toho vlaku jsem měl pocity hodně podobné. A jako účastník letního tábora jsem ty rozhodovací pravomoci měl ještě menší :)) Co se změnilo...minimálně ten hotel, co jsem tam tenkrát bydlel, zrekonstruovali a přidali mu jednu hvězdičku :lolno:

Jj, Basilej je takový unikát. A jak tam řeší otázky jurisdikce, to by mohla napovědět třeba teta Wiki:(https://en.wikipedia.org/wiki/EuroAirpo ... e_Freiburg).

Mimochodem, Ženeva má i hlavní nádraží částečně švýcarské a částečně francouzské.

Lkprak
Druhý pilot
Druhý pilot
Příspěvky: 1320
Registrován: 26. 10. 2012, 15:46
Stav: Offline

Re: Víkendovým koupákem v Barceloně, na Mallorce i v Basileji

Příspěvek od Lkprak »

MarcosFT píše:Musim uznat, ze se mi report libi. Sice nechapu setreni na Ryanu misto Air Europa, kdyz to pak utratis v (ne)smyslech na palube :) :) ale to je tvoje vec. Basilej mam rad, skakani z mostu do vody je nezapomenutelny zazitek. Jedina chyba Basileje jsou svycarske ceny, jinak bych si tam umel predstavit byt dloooouho :D Barcelona nezklame vubec nikdy.

Btw doprava z VCE mi prijde v pohode, staci popojit par metru a jede se za par drobnych...


Díky Marku :thumbup: Připomínku k šetření na nesprávných místech chápu, ale čistě matematicky, rozdíl v ceně letenky mezi Ryanem a Air Europou byl asi tisícovka, kdežto za za "(ne)smysly na palubě" jsem na tomhle tripu dal dohromady tak tři stovky :)

To skákání mně ani nenapadlo vyzkoušet, ale to plavání v Rýnu vypadalo úžasně :wink: Ano, jeden z důvodů, proč jsem se do Basileje nepodíval už dřív, byly vysoké ceny místního ubytování :-?

Fabo
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3146
Registrován: 04. 01. 2007, 13:42
Bydliště: HAG
Kontaktovat uživatele:
Stav: Offline

Re: Víkendovým koupákem v Barceloně, na Mallorce i v Basileji

Příspěvek od Fabo »

MarcosFT píše:Sice nechapu setreni na Ryanu misto Air Europa, kdyz to pak utratis v (ne)smyslech na palube :)


Cena za FR: 24 EUR. Cena za FR vcetne kafe: 27 EUR. Cena za UX: ??? EUR.

MarcosFT
Cestující First Class
Cestující First Class
Příspěvky: 709
Registrován: 10. 06. 2014, 21:30
Oblíbené typy letadel: B747, E145, B753
Bydliště: Hong Kong
Stav: Offline

Re: Víkendovým koupákem v Barceloně, na Mallorce i v Basileji

Příspěvek od MarcosFT »

Fabo píše:
MarcosFT píše:Sice nechapu setreni na Ryanu misto Air Europa, kdyz to pak utratis v (ne)smyslech na palube :)


Cena za FR: 24 EUR. Cena za FR vcetne kafe: 27 EUR. Cena za UX: ??? EUR.


1000 Kč (btw Petr mi to vysvetlil v postu nad tebou, musis na to reagovat znovu?)

UX je o 10 euro dražší než FR na této trase (pokud člověk nenakupuje jako jantar).

Globik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 5905
Registrován: 04. 01. 2004, 11:53
Oblíbené typy letadel: B767, Cessna 208
Pohlaví: muž
Bydliště: Honolulu
Stav: Offline

Re: Víkendovým koupákem v Barceloně, na Mallorce i v Basileji

Příspěvek od Globik »

" Terminál vypadá na první pohled velice pěkně, jen to trochu zazdívají místní francoužští pasováci. Chtějí každému zkontrolovat doklady a nějak se to vleče, hlavně čekání v úzké chodbě...no, nic moc."
To kvůli migrační krizi nefunguje schengen mezi Španělskem a Francií nebo co se dělo? :o


Odpovědět