Ahoj všem,
jelikož jsem z tohoto fóra a ze všech příspěvků od ostatních (děkuji!!!) čerpal info o výběrku, tak cítím morální povinnost alespoň trochu pomoci ostatním se svými zkušenostmi.
Výběrko má dohromady 5 kol, tzn. budete muset najít termín pro jednotlivé návštěvy, nicméně vždy se jde nějak domluvit - pokud zrovna nemůžete např. skrz práci. Jde se domluvit tím líp, čím dřív se po otevření výběrka přihlásite, protože termínů na feasty, psycha atd. je ještě hodně. Ale pokud ne, nic se neděje, já se přihlásil poslední týden a taky to nějak šlo. Hůř, ale šlo.
1) Angličtina - opravdu úroveň B2, klasické gramatické testy jejichž struktura se nijak neliší od obecných které najdete v knihovně nebo na netu. Není potřeba znát letecké pojmy, nikdo by to po vás v této fázi ani chtít nemohl.
2) FEAST testy - info o nich zkrátka sehnat nejde, protože se podepisuje mlčenlivost před provedením testu. A budu se asi nudně opakovat po ostatních, ale vyplatí se přijít psychicky v pohodě a odpočatý. Testy jsou postavené na předpokladech, tudíž buď to v sobě zkrátka máte a máte na to práci v budoucnu dělat, nebo ne. Berte to takhle - lepší neudělat druhé kolo výběrka, než to na "haluz" udělat a být vyhozen po třeba 2 letech ve výcviku.Co se týče úspěsnosti, kamarád dělal před asi 3 lety a zaznívali hororové poměry jako že je udělá 1 z 10 atd. Nicméně, testy se nedávno modifikovali (jak a proč netuším) ale dle nových poměrů (jde čistě o můj nepodložený názor) se museli zjednodušit, protože co jsem se bavil s ostatními tak ten poměr už zdaleka neodpovídá. Mě osobně to AŽ ZAS TAK těžké nepřišlo, zvládnout to určitě jde. Celé to zabralo hádám 4 hodiny.
3) Zdravotní testy - tady není moc co psát, oběháte si asi 10 doktorů na ÚLZ v Dejvicích. No, znám i lepší náplň dne, nic moc příjemného, ale co se dá dělat. Testují krev, barvoslepost, sluch atd.
4) Psychotesty - klasické otázky aby se zjistilo, jestli jsi blázen (

) + opět předpokladové schopnosti. Zdlouhavé (přišel jsem v 7, odcházel v 14h), na konci za mě pohodový rozhovor s psychologem o životě.
5) Modelová hra - tohle kolo se asi taky postupně vyvíjí a to co platilo dříve již platit nemusí. Z logického důvodu nechci vynášet co se tam přesně dělo, nicméně opět platí základní pravidlo, přijít v pohodě a nenechat se strhnout možnou tíhou okamžiku a myšlenkou, že jste se dostali už takhle daleko a tím se složit. Vše vám vysvětlí, snažte se to pochopit za každou cenu, ptejte se. V samotné hře už bude pozdě nad čímkoliv váhat a být nejistí. Po ní (a po obědě) následuje pohovor s komisí, kam vás na základě výsledků můžou a nemusí pozvat. Pohovor už se pak nese v příjemném prostředí, mimo jiné předpokládané otázky typu "proč by jste chtěl dělat tuhle práci atd." Snažte se prodat, nicméně s mírou. Kvůli této části doporučuji přijít slušně oblečený - ne tričko z dovolené + kraťasy, oblek už je zase asi moc.
Vzhledem k tomu, že je údajně momentálně počet přihlášek nižší, než by se chtělo, tak doporučuji málo váhat a jít do toho. Nade mnou probíhá diskuze o věku - co vím, tak byla přijata holčina, 34 let. Starší už jsem nezaznamenal. Ta třicítka už je řekl bych hraniční (opět jen můj názor). Ale i kdyby vám bylo 50 tak se nenechte odradit a běžte to zkusit, je to super zkušenost, kterou jinde nedostanete.
Přeji všem ať se jim výběrko podaří. Doporučuji si přečíst i starší příspěvky, pomůže vám to s další rámcovou představou, jak to zhruba vypadá.