[TR komplet] Na Silvestra za Silvestrem a Nový rok v Serekundě (PRG-IST-DSS-BJL/DSS-IST-PRG, TK C)

zennie
Cestující Economy Class
Cestující Economy Class
Příspěvky: 141
Registrován: 21. 07. 2009, 21:29
Bydliště: Praha->Čína->Japonsko
Kontaktovat uživatele:
Stav: Offline

Re: Na Silvestra za Silvestrem a Nový rok v Serekundě (PRG-IST-DSS-BJL/DSS-IST-PRG, TK C)

Příspěvek od zennie »

4. díl - Po „turistických atrakcích“ Senegalu

7. leden 2019 - Touba, St. Louis

Dnes máme přesunový den. Tak dlouhý, že jsme dlouho zvažovali, že ho rozseknem na dva, ale nedařilo se nám to rozumně naplánovat - po cestě není moc rozumných zastávek a čas by nám chyběl. Tak to překousneme a prostě den pojedeme. Nevadí to primárně nám, ale Mohammedovi dlouhé řízení moc nejde - při přejezdu ze Ziguinchoru totiž ke konci dost usínal. A dnes to je ještě o 100 km dál. Dohadujeme se, že se za volantem prostřídáme - což znamená počítat s tím, že si budeme muset pravděpodobně nechat více peněz pro policii. Kromě toho, že běloch za volantem sám o sobě pozornost přitáhne, jsme si bohužel z ČR nevzali mezinárodní řidičáky, které se v Senegalu hodí. Počítali jsme, že budeme mít fungujícího řidiče.

Trasa 9. ledna
Trasa 9. ledna
map8.jpg (96.85 KiB) Zobrazeno 3769 x

Přejezd je fakt dlouhý, vyjíždíme brzo, dojíždíme pozdě. Přesto si ale dovolíme na hodinu a půl zastávku ve městě Touba - je to druhé největší město a náboženské centrum Senegalu. Právě zde jsme původně plánovali, že bychom přenocovali, ale zpětně jsme rádi, že jsme to neudělali. Kromě Velké mešity zde nic moc není, město nepůsobí moc přátelsky, a nesmí se tu pít alkohol, kouřit, hrát hudbu ani tančit. Po obědě se vydáváme k Velké mešitě, kterou obcházíme jen zvenku. Na exkurzi dovnitř nemáme čas, stejně tak nechceme platit samozvaným průvodcům, bez nichž bychom se dovnitř nedostali.

Ještě ze břehu
Ještě ze břehu
SAM_7038E.jpg (238.21 KiB) Zobrazeno 3769 x

Do St. Louis dojíždíme navečer. Zásadní komplikace na cestě se nekonají. Posledních 200 km řídí Kamil, na jednom checkpointu s tím překvapivě policie žádný problém nemá, na druhém ano, takže ze společné kasy mizí dalších 10 dolarů. Hůř je na tom skupina Španělů, kteří spali předchozí noc ve stejném kempu a které potkáváme na dřívějším checkpointu ještě před Toubou. Policie je odstavila a jsou bezradní, chtějí po nich papíry, které si prý mají vyřídit v Dakaru, a ani drobnější všimné prý nezabírá. Pravděpodobně jen díky tomu, že si policie našla tučnější kořist, projíždíme checkpointem rychle a hladce. Zní to cynicky, ale tak to tady holt zjevně funguje.

Na následující dva dny si vybíráme hezkou chatku u pláže. Po uplynulých dnech si něco příjemného zasloužíme. Hlavně jsme v oblasti, kde je solidní ubytování dostupné - St. Louis je jedním z turistických center Senegalu. Vlastně v následujících dnech už budeme jen v turistických místech. Dakar, St. Louis, Touba, Lac Retba a delta řeky Saloum (tu vynecháváme) jsou právě těmi místy, které většina (převážně francouzských) turistů po cestě do Senegalu navštíví, i když se primárně jedou vyplácnout k moři.

8. leden 2019 - NP Djoudj

Na dopoledne si necháváme flákací volno, před polednem vyjíždíme do národního parku Djoudj na mauritánské hranici. Cesta trvá asi dvě hodiny, není to daleko, ale z většiny je to po nepříliš hezké prašné cestě.

Trasa 8. ledna
Trasa 8. ledna
map7.jpg (74.73 KiB) Zobrazeno 3769 x

Djoudj je známým hnízdištěm ptáků - je těsně pod hranou Sahary a je prvním místem se sladkou vodou pro ptáky letící z Evropy. V zimě je zde tedy velmi živo, ale nejen v zimě - v jiná období sem zase přilétají plameňáci z jihu - ty jsme o pár týdnů nestihli.

Ještě ze břehu
Ještě ze břehu
SAM_7043.jpg (232.42 KiB) Zobrazeno 3769 x


Velká mešita v Toubě
Velká mešita v Toubě
SAM_7018E.jpg (671.5 KiB) Zobrazeno 3769 x

Přijíždíme do parku, stavíme v kanceláři a zjišťujeme, jakým způsobem si to tu můžeme prohlédnout. Jsme tu úplně sami, až těsně před nástupem na loď přijíždí ještě tříčlenná francouzská rodinka, jiné turisty za celý den nepotkáme.

Plavba po řece Senegal
Plavba po řece Senegal
SAM_7107.jpg (297.01 KiB) Zobrazeno 3769 x


Plavba po řece Senegal
Plavba po řece Senegal
SAM_7106.jpg (588.37 KiB) Zobrazeno 3769 x


Plavba po řece Senegal
Plavba po řece Senegal
SAM_7204.jpg (689.52 KiB) Zobrazeno 3769 x

Když jsme na řece zhruba půl hodiny, tak nějak očekávám, že se budeme brzo otáčet a vracet. Jo, hezké, pár pěkných fotek se vyvedlo, ale asi stačilo.

Omyl - zajíždíme za ohyb řeky a v ten okamžik se v dálce objevuje podivný černobílý flek. Co to je?

Za pár sekund nám to dochází. Obří, ale opravdu neskutečná kolonie pelikánů! Musí jich tam být stovky, ne-li tisíce...

Překvapení
Překvapení
SAM_7139.jpg (334.94 KiB) Zobrazeno 3769 x

Ke kolonii dojíždíme relativně blízko - na pohodlný „dosah“ teleobjektivu. Následujících dvacet minut, kdy se pohybujeme v blízkosti kolonie, se s focením prakticky nezastavím. Málokdy se mi stává, že narazím na něco, u čeho si můžu upřímně říct „tak něco takového jsem opravdu ještě nikdy neviděl“. Fascinující.

Kolonie pelikánů v NP Djoudj
Kolonie pelikánů v NP Djoudj
SAM_7166.jpg (738.46 KiB) Zobrazeno 3769 x


Kolonie pelikánů v NP Djoudj
Kolonie pelikánů v NP Djoudj
SAM_7192.jpg (495.23 KiB) Zobrazeno 3769 x


Na pláži není nikdo, kromě jednoho prodejce suvenýrů...
Na pláži není nikdo, kromě jednoho prodejce suvenýrů...
SAM_7232.jpg (281.81 KiB) Zobrazeno 3769 x

Stejnou cestou se vracíme do St. Louis, tak tak stíháme západ slunce na pláži.

Kolonie pelikánů v NP Djoudj
Kolonie pelikánů v NP Djoudj
SAM_7193.jpg (207.52 KiB) Zobrazeno 3769 x


...a jedné zdechlé kozy.
...a jedné zdechlé kozy.
SAM_7240.jpg (656.65 KiB) Zobrazeno 3769 x


Kýčovitý Atlantik
Kýčovitý Atlantik
SAM_7242.jpg (312.74 KiB) Zobrazeno 3769 x

9. leden 2019 - St. Louis, Lac Retba

V St. Louis jsme strávili dvě noci, ale do města jsme se prakticky nedostali, protože jsme vždycky někam spěchali. Takže až teď. Centrem města protéká řeka Senegal, podél které parkují hezké pestrobarevné lodě. Přes řeku se táhne půl kilometru dlouhý kovový most z konce 18. století (který bývá spojován s Gustavem Eiffelem, ale prý nesprávně).

„Eiffelův“ most
„Eiffelův“ most
SAM_7258.jpg (266.28 KiB) Zobrazeno 3769 x


Nábřeží v St. Louis
Nábřeží v St. Louis
SAM_7248.jpg (405.81 KiB) Zobrazeno 3769 x


Pauza na kávu
Pauza na kávu
SAM_7259.jpg (321.01 KiB) Zobrazeno 3769 x

Vyjíždíme na jih.

Trasa 7. ledna
Trasa 7. ledna
map6.jpg (168.95 KiB) Zobrazeno 3769 x

Na trase mezi dvěma nejturističtějšími městy Senegalu se problémy s policií dají očekávat... a taky že jo. Na prvním checkpointu se nakonec nějak vykecáme, na druhém už je to podstatně horší. Policie nás odstavuje, Mohammedovi sebere řidičák a nikdo nevíme, co se děje. Nechce nám to totiž říct ani Mohammed. A já už jsem na blbce v uniformě opravdu alergický a odmítám jim cokoli platit.

Po dvaceti minutách mě čekání přestává bavit a vydávám se za policajtem já, Mohammed jde se mnou. Mohammed na policajta promluví anglicky, který se na něj zamračí a oboří. Francouzsky sice prakticky neumím, ale význam sdělení je naprosto jasný. Tady mluvíme francouzsky. Se svojí angličtinou táhni domů do Gambie. Z tohohle povýšeného a opovržlivého jednání mi začíná vařit krev.

Pozn.: Mohammed je z etnika Mandinka, svým mateřským jazykem se domluví v Gambii, bez problémů v celém jižním a jihozápadním Senegalu (a příp. Guinea-Bissau). V severním Senegalu už se ale kromě francouzštiny mluví jazykem wolof, který je sice příbuzný, ale pro mluvčí jazyka mandinka nesrozumitelný.

Za chvíli se s policajtem dávám do řeči sám, ke mně je vstřícnější. A okamžitě taky zjišťuju, co má za problém a proč nás tady drží. Ukazuje mi Mohammedův řidičák, jehož platnost skončila 31. prosince.

Aha. Tak proto mi Mohammed celou dobu nebyl schopen říct, co má policajt tentokrát za problém. Kromě toho, že mu prý policajt tvrdil, že nám nefunguje brzdové světlo. Což je zaprvé nesmysl, zadruhé absurdní, protože když nás na checkpointu policajt zastavoval, tak to světlo neměl ani jak vidět. Naštván pro změnu na Mohammeda, platím jeho „pokutu“, přebírám řidičák a jdu zpět do auta. Kolik z těch „pokut“, které jsme do té doby platili, bylo ve skutečnosti kvůli tomu, že vyjel do ciziny s neplatným řidičákem?

Jelikož mě to vytočilo, píšu rovnou Silvestrovi, který se ale překvapivě staví na Mohammedovu stranu a situaci mi vysvětluje. Mohammed je v tom nevinně. Všechny gambijské řidičáky se vydávají s platností na kalendářní rok. Je to normální. A před koncem platnosti se nedá požádat o nový, až po vypršení. A na začátku ledna úřady nefungují, nové řidičáky jsou vydány prakticky až v únoru nebo březnu.

V Gambii to policie samozřejmě ví a nikoho s tím neprudí.

V Senegalu to policie taky samozřejmě ví a taky s tím prý normálně neprudí. Ale když vstupuje na scénu auto se čtyřmi bělochy, neplatný řidičák je neplatný řidičák. A dolary jsou dolary.

Mohammedovi se omlouvám a jedeme dál. Krátce před Dakarem zastavujeme u jezera Retba, známé také jako Lac Rose - růžové jezero, taktéž jedno z nejprofláklejších míst v Senegalu, už jen tím, že u něj končívalo Rallye Dakar. Jak napovídá název, řasy jej zbarvily do růžova, kromě toho je jezero zajímavé velmi vysokým obsahem soli, pročež se mu přezdívá „senegalské Mrtvé moře“.

Růžová barva jezera moc vidět není - možná k tomu přispívá pošmourné počasí a slunce schované za mraky. Dáváme si oběd u jezera, odmítáme nabídky na vyjížďky terénním autem po druhé straně jezera a jdeme se projít. Je vidět, že sem jezdí turistů podstatně více, prodavači suvenýrů jsou dost otravní. Více než samotné jezero mi přijdou působivé hromady soli na březích.

Lac Retba
Lac Retba
SAM_7304.jpg (285.63 KiB) Zobrazeno 3769 x


Lac Retba
Lac Retba
SAM_7288.jpg (261.94 KiB) Zobrazeno 3769 x

V Dakaru stojíme v zácpě asi tři čtvrtě hodiny. A to naštěstí bydlíme relativně na kraji města a blízko dálnice. Dakar je na úzkém poloostrově a počet aut zjevně roste rychleji, než ho pouhé dva příjezdové tahy do města stíhají...
Naposledy upravil(a) zennie dne 19. 08. 2019, 01:43, celkem upraveno 2 x.


zennie
Cestující Economy Class
Cestující Economy Class
Příspěvky: 141
Registrován: 21. 07. 2009, 21:29
Bydliště: Praha->Čína->Japonsko
Kontaktovat uživatele:
Stav: Offline

Re: Na Silvestra za Silvestrem a Nový rok v Serekundě (PRG-IST-DSS-BJL/DSS-IST-PRG, TK C)

Příspěvek od zennie »

10. leden 2019 - Joal-Fadiouth

Dnes máme auto poslední den. Původní dohodu se Silvestrem jsme měli, že si ho převezme až 11. v Dakaru, až pak vyplynulo, že výjezdní papíry pro auto jsou platné kratší dobu, než ho on bude potřebovat, a tedy auto musí na otočku zpět do Gambie. To nám trochu zasahuje do plánů, ale najdeme rozumný kompromis. Podnikáme poslední výlet do městečka Joal-Fadiouth zhruba 120 km jižně od Dakaru. Tam nás Mohammed doveze, rozloučíme se a odveze auto dále do Barry v Gambii. A my už se zpět do Dakaru nějak dostaneme.

Trasa 10. ledna
Trasa 10. ledna
map9.jpg (93.05 KiB) Zobrazeno 3768 x

Kromě samotného Joal-Fadiouth dostávám ještě s předstihem tip na jednu zajímavost - prý největší baobab v Senegalu. Nacházíme a děláme zastávku. Fakt mohutný strom, trochu otravní prodavači suvenýrů, ale jinak super zastávka. Malým otvorem se dá prolézt do dutého kmene baobabu, kam se vejde prý až 15 lidí a žijou tam netopýři.

Největší baobab
Největší baobab
SAM_7319.jpg (423.06 KiB) Zobrazeno 3768 x


Největší baobab
Největší baobab
SAM_7316.jpg (375.75 KiB) Zobrazeno 3768 x


Plod baobabu
Plod baobabu
SAM_7331.jpg (216.76 KiB) Zobrazeno 3768 x


Ostrov Fadiouth
Ostrov Fadiouth
SAM_7353.jpg (282.46 KiB) Zobrazeno 3768 x

Z městečka (Joal) na ostrov (Fadiouth) vede most. Je to ale registrovaná památková oblast a musí se zaplatit vstupné. A doporučuje se průvodce. Potřebujem ho? Asi ani ne. A kolik to stojí bez průvodce? Úplně stejně jako s ním... hmh, no tak dobře, no. Průvodce je ale fajn a vypráví docela zajímavé věci. A když zjistí, odkud jsme, netrvá dlouho zjistit, že zná nejen Silvestra, ale i kámoše, který loni do Gambie vezl auto, a dokonce jeho přítelkyni, o které jsem ani netušil, že tam byla. A která mimochodem organizuje festival na Zubštejně, kde jsme celou akci vymysleli, takže kruh se uzavírá.

Čím je zajímavý ostrov Fadiouth? Zaprvé, že je celá vesnice na něm na podloží z udusaných mušlí - a ty byly použity často i ve stavebním materiálu. Zadruhé tím, že je, na rozdíl od drtivé většiny Senegalu, křesťanský.

Oběd na ulici v Joalu
Oběd na ulici v Joalu
SAM_7334.jpg (414.2 KiB) Zobrazeno 3768 x


Ostrov Fadiouth
Ostrov Fadiouth
SAM_7367.jpg (556.65 KiB) Zobrazeno 3768 x


Mušle jsou všude
Mušle jsou všude
SAM_7363.jpg (412.33 KiB) Zobrazeno 3768 x

Co je zde však nejpěknější, je hřbitov, který je ještě na dalším ostrově. Ten je fakt zajímavý - kombinace náhrobků, mušlí, baobabů a mangrovů je unikátní.

Cesta na hřbitov
Cesta na hřbitov
SAM_7390.jpg (270.67 KiB) Zobrazeno 3768 x


Mušlový hřbitov
Mušlový hřbitov
SAM_7403.jpg (457.3 KiB) Zobrazeno 3768 x


Mušlový hřbitov
Mušlový hřbitov
SAM_7409.jpg (424.57 KiB) Zobrazeno 3768 x

Procházíme se ještě po vesnici, na břehu sedáme na pivo a pozorujem život okolo. Průvodce mezitím vytáčí Silvestrovo číslo a chlubí se, že nás potkal. Pak se vracíme na pevninu a sháníme odvoz do Dakaru, přijíždíme až za tmy.

Vesnický tkadlec
Vesnický tkadlec
SAM_7431.jpg (387.9 KiB) Zobrazeno 3768 x


Život v mangrovech kolem ostrova
Život v mangrovech kolem ostrova
SAM_7416.jpg (310.42 KiB) Zobrazeno 3768 x


Vesnická idylka
Vesnická idylka
SAM_7451.jpg (408.92 KiB) Zobrazeno 3768 x


Uteče selátko před nenechavým psem?
Uteče selátko před nenechavým psem?
SAM_7458.jpg (215.34 KiB) Zobrazeno 3768 x


Monument de la Renaissance africaine
Monument de la Renaissance africaine
SAM_7487.jpg (237.33 KiB) Zobrazeno 3768 x

11. leden 2019 - Dakar

Předposlední den před odletem si necháváme na prohlídku velkoměsta ležícím na nejzápadnějším cípu africké pevniny.
O Dakaru je toho v průvodcích psáno dost, možná více než o kterémkoli jiném místě, co jsme za předchozí dva týdny navštívili. Přesto však máme pocit, že si tu nic moc zajímavého vybrat neumíme. Jakožto milovníci bizarností, úchyláren a absurdit však máme jasno v tom, že chceme vidět sochu „Africké renesance“.

Ale jo, s pomocí kamarádů na břehu se povede.
Ale jo, s pomocí kamarádů na břehu se povede.
SAM_7468.jpg (113.93 KiB) Zobrazeno 3768 x

Tuto 49 metrů vysokou bronzovou úchylnost nechal Senegal vystavět mezi lety 2006-2010. O realizaci se zasloužila severokorejská firma Mansudae, která se specializuje na nízkorozpočtovou výstavbu stalinistických monumentů po světě, hlavně v Africe. Účelem stavby, která stála 27 milionů USD a byla odhalena 50 let po vyhlášení nezávislosti, bylo ukázat, že Senegalci nejsou žádní untermenschové.

Vzpomínám na děti s kýblíčky žebrající o jídlo pár set kilometrů vzduchem odsud a je mi smutno.

Uvnitř monumentu je muzeum a taky se dá vyjet nahoru do jedné z hlav, odkud je výhled na město.

Vrchol bizarnosti
Vrchol bizarnosti
SAM_7500.jpg (467.16 KiB) Zobrazeno 3768 x

Bereme taxíka do centra města, kde se po zbytek dne procházíme mezi trhy, kostely, kavárnami a mešitami. U východu z trhu mě zastavuje policajt, který sice anglicky neumí, ale snaží se vysvětlit, že ve městě nesmím bez povolení fotit, a natahuje ruku. Odkývu mu vše, než dá pokoj. Dobrý pokus.

Agadez je město v Nigeru, kde začíná „libyjská trasa“ migrantů do Evropy. Nejvíce jich pochází z Gambie, ale velká část též ze Senegalu.
Agadez je město v Nigeru, kde začíná „libyjská trasa“ migrantů do Evropy. Nejvíce jich pochází z Gambie, ale velká část též ze Senegalu.
SAM_7538.jpg (360.39 KiB) Zobrazeno 3768 x


Něco mi ale říká, že absolvovat 3700km cestu do Agadezu v tomhle by se mi úplně nechtělo.
Něco mi ale říká, že absolvovat 3700km cestu do Agadezu v tomhle by se mi úplně nechtělo.
SAM_7543.jpg (354.25 KiB) Zobrazeno 3768 x


Z procházky po Dakaru
Z procházky po Dakaru
SAM_7545.jpg (229.53 KiB) Zobrazeno 3768 x


Z procházky po Dakaru
Z procházky po Dakaru
SAM_7565.jpg (321.94 KiB) Zobrazeno 3768 x


Z procházky po Dakaru
Z procházky po Dakaru
SAM_7552.jpg (406.76 KiB) Zobrazeno 3768 x


Den zakončujeme v jedné z restaurací na pobřeží.
Den zakončujeme v jedné z restaurací na pobřeží.
SAM_7578.jpg (192.18 KiB) Zobrazeno 3768 x


Z procházky po Dakaru
Z procházky po Dakaru
SAM_7569.jpg (324.75 KiB) Zobrazeno 3768 x


Na západy slunce si opravdu stěžovat nemůžeme.
Na západy slunce si opravdu stěžovat nemůžeme.
SAM_7603.jpg (243.88 KiB) Zobrazeno 3768 x

12. leden 2019 - Dakar
Zcela poslední den si necháváme na ostrov Gorée, kde se obchodovalo s otroky. Z tohoho hlediska podle všeho ostrov nebyl (oproti jiným místům) nijak významný, ale budovy na ostrově jsou velmi zachovalé, proto je zajímavý k návštěvě.

Île de Gorée
Île de Gorée
SAM_7635.jpg (308.19 KiB) Zobrazeno 3768 x


Île de Gorée
Île de Gorée
SAM_7626.jpg (200.18 KiB) Zobrazeno 3768 x


Île de Gorée
Île de Gorée
SAM_7658.jpg (423.08 KiB) Zobrazeno 3768 x


Île de Gorée
Île de Gorée
SAM_7660E.jpg (307.55 KiB) Zobrazeno 3768 x

V přístavu se potkáváme se Silvestrem, který dnes v noci dorazil do Dakaru, a následující dva týdny má na starost jako průvodce českou skupinku turistů. My nastupujeme, oni vystupují, takže se stíháme jen pozdravit a poděkovat za všechny užitečné rady, které nám k Senegalu i ke Gambii předal. Venku před přístavem potkáváme zaparkovanou Borůvku, které děkujeme, že to s náma přežila. Vydáváme se na ubytování vyzvednout věci, poslední jídlo a hurá na letiště...

Příště: cesta domů a závěr

jencik
Vedoucí kabiny
Vedoucí kabiny
Příspěvky: 825
Registrován: 23. 03. 2014, 15:03
Bydliště: SIN
Stav: Offline

Re: Na Silvestra za Silvestrem a Nový rok v Serekundě (PRG-IST-DSS-BJL/DSS-IST-PRG, TK C)

Příspěvek od jencik »

Asi je lepšie navštíviť ten Senegal v lete, koncom mája sme určite nestretli toľko check pointov, ale pár policajtov sme videli, náš sprievodca na Fadiouth platil pokutu, pretože nebol pripútaný.
Ta soľ z Lac Rosé sa vozí do Európy,.kde sa používa ako posyp, jej kvalita je slabá, aby sa používala v kuchyni.
St Louis je bývalé hlavné mesto, tie lode majú podobné na celom pobreží, kúsok od La Somone je továreň, kde mrazia úlovky a predávajú do Európy, na ten smrad tam nezabudnem do konca života.
Co sa týka tých žobrajúcich detí, je to podobné ako na námestí Jamal El fna v Marakesi, snaha získať peniaze od turistov.

zennie
Cestující Economy Class
Cestující Economy Class
Příspěvky: 141
Registrován: 21. 07. 2009, 21:29
Bydliště: Praha->Čína->Japonsko
Kontaktovat uživatele:
Stav: Offline

Re: Na Silvestra za Silvestrem a Nový rok v Serekundě (PRG-IST-DSS-BJL/DSS-IST-PRG, TK C)

Příspěvek od zennie »

No, tomu, že by se počet checkpointů lišil dle sezóny, bych se docela divil :) Zdaleka nejvíce jich bylo v Casamance, kde dodnes operují separatistické skupiny. Na severu podstatně méně.

A co se týče dětí s kýblíčky v chudé jihosenegalské vesnici, podle toho, jaká bitka se seběhla o zbytky jídla, velmi pochybuju o tom, že by tady čekaly na turisty a jejich peníze (ostatně děti ani nijak nedaly najevo, že by je zajímaly peníze) - protože to už by asi dávno umřely hlady.

Poslední díl snad stihnu tento víkend.

zennie
Cestující Economy Class
Cestující Economy Class
Příspěvky: 141
Registrován: 21. 07. 2009, 21:29
Bydliště: Praha->Čína->Japonsko
Kontaktovat uživatele:
Stav: Offline

Re: Na Silvestra za Silvestrem a Nový rok v Serekundě (PRG-IST-DSS-BJL/DSS-IST-PRG, TK C)

Příspěvek od zennie »

5. díl - Domů do vymrzlé Evropy

12. leden, Dakar, Istanbul, Praha

Na letiště vyrážíme s dostatečným časovým předstihem - nové letiště DSS je od města asi 50 km. Otevřelo v roce 2017 a nahradilo staré letiště DKR prakticky na kraji centra, to dnes slouží pro vojenské účely. Nějakou dobu se nám nedaří sehnat taxi za rozumnou cenu, pak jeden taxikář nabízí cenu až překvapivě dobrou - bereme, a následující hodinu toho litujeme, protože když jsme si včera mysleli, že nás z Joalu veze největší šrot v Senegalu, zjevně to nebyla pravda. I po dálnici to řidič rozjíždí maximálně na 50 km/h - a asi ví proč.

Terminál DSS
Terminál DSS
SAM_7676.jpg (317.37 KiB) Zobrazeno 3256 x


Terminál DSS
Terminál DSS
SAM_7674.jpg (178.7 KiB) Zobrazeno 3256 x

Letiště působí opravdu nově a moderně. Naprostý kontrast oproti kterémukoli prostředí, kde jsme se poslední dva týdny pohybovali.
Odbavení jde rychle, průchod přes security taky. Kuriózní je pasovka, kde jsou velmi progresivně zavedeny automaty. U kterých ale stojí člověk, který ho obsluhuje, a druhý člověk, který dává razítko do pasu. Jak efektivní. Salonek je hezký, jednoduchý, ale dostatečně chutný výběr studené kuchyně + jedno teplé jídlo.

A ještě jednou totéž v kontextu západní Afriky
A ještě jednou totéž v kontextu západní Afriky
map_B.jpg (124.05 KiB) Zobrazeno 3256 x


Mapka celkové trasy v Gambii a Senegalu pro shrnutí
Mapka celkové trasy v Gambii a Senegalu pro shrnutí
map_A.jpg (170.24 KiB) Zobrazeno 3256 x


Menu
Menu
SAM_7692.JPG (158.79 KiB) Zobrazeno 3256 x


...nebo prostě baobab. Dá se zasadit doma do květináče a když se o něj člověk stará, vydrží prý 5000 let :)
...nebo prostě baobab. Dá se zasadit doma do květináče a když se o něj člověk stará, vydrží prý 5000 let :)
SAM_7688.jpg (272.76 KiB) Zobrazeno 3256 x


V duty free můžete koupit baobabový likér, baobavovou marmeládu...
V duty free můžete koupit baobabový likér, baobavovou marmeládu...
SAM_7685.JPG (249.25 KiB) Zobrazeno 3256 x

Začíná boarding, přesouváme se na gate. Ještě si chci odskočit na WC, než sednu na 7 hodin k oknu v economy, v ten okamžik se ozývá z rozhlasu mé jméno. Ale, že by? Mířím k přepážce, a ano, dostávám nový boarding pass, s místem 4F. To jsem nečekal, ale stěžovat si nebudu.

12. leden 2019, TK595 DSS-IST, 22.00-07.40+1, Boeing 737-900 (TC-JYH)

Upgrade potěšil, navíc okénko, na prázdné dvousedačce. U op-up mě vždy ale mrzí to, že si tolik neužiju jídlo, protože ho nečekám a jsem obvykle najezený ze salonku. Ani tak ale večeři neodmítnu - je docela lehká a jako obvykle dobrá.

Odbaveni až do Prahy
Odbaveni až do Prahy
SAM_7681.JPG (200.84 KiB) Zobrazeno 3256 x


Pozdní večeře
Pozdní večeře
SAM_7706.JPG (187.74 KiB) Zobrazeno 3256 x


Pozdní večeře
Pozdní večeře
SAM_7697.JPG (195.81 KiB) Zobrazeno 3256 x

Let je naprosto v pohodě, většinu ho prospím a nemám pocit, že by mi něco chybělo. Buďto jsem po dvou týdnech na cestách tak unavený, anebo je prostě sedačka v 737-900 pohodlnější než v MAXu - přišlo mi, že se dala sklopit více, ale těžko vyhodnotit, když jsem to neměl vedle sebe. Probouzím se nad Istanbulem, který také zrovna začíná ožívat.

Ranní Istanbul
Ranní Istanbul
SAM_7712.JPG (280.61 KiB) Zobrazeno 3256 x

V IST se rozdělujeme - jeden letí za chvíli do VIE, dva letíme až za 5 hodin do PRG. V salonku sedám k práci a připravuju se na návrat do pracovního života, který mě čeká ještě dnes odpoledne.

Zima nad Evropou
Zima nad Evropou
SAM_7720.JPG (133.78 KiB) Zobrazeno 3256 x


Poslední návštěva istanbulského salonku
Poslední návštěva istanbulského salonku
SAM_7713.jpg (366.93 KiB) Zobrazeno 3256 x


Závěrem - stálo to za to?

Všechno zajímavé, co člověka obohatí o něco nového, „stojí za to“. A cesta rozhodně zajímavá byla.

Letecká část - ano, vybral jsem trošku nekonvenční cestu, s cílem vyzkoušet něco zajímavého. I to se povedlo, jak je ale zjevné z prvního dílu, z tureckého business produktu na narrow-body dálkovkách jsem byl dost zklamaný. Nedá se říct, že bych toho nijak litoval (to by se ale určitě dalo říct, kdybych za to platil plnou businessovou cenu). Naopak. Znám se a vím, že až zase přijde možnost vyzkoušet něco, co bude potenciálně nepohodlné, nelogické, ale zajímavé... půjdu do toho zase ;)

Což mi připomíná, že jsem se v prvním příspěvku pohoršoval nad neschopností pražských TK vyřídit upgrade. Minulý týden jsem řešil totéž, tentokrát už jsem se ale nenechal odbýt a rozhodl se stát za svým. Znovu jsem se přesvědčil o tom, že TK mě opravdu nikdy nepřestanou překvapovat, protože to dopadlo ještě hůř, než jsem si dokázal představit... Centrála každopádně zvládla upgrade za pár minut (poté, co jsem se na pátý pokus proklikal jejich automatem na telefonu).

A Afrika? Jak už jsem taky psal, je pro mě zcela neznámá a neprobádaná. Spoustu rozvojových zemí už jsem ale navštívil jinde, a možná právě proto se nedá říct, že bych byl něčím zásadně překvapen. Možná snad jen velmi nepříjemnou a zkorumpovanou policií - i když jsem o ní slyšel mnohokrát, byla to pro mě na celé cestě zdaleka nejnepříjemnější věc.

Cesta byla rozhodně hezká. Sice bylo dost málo míst, které by se mi vysloveně zaryly do paměti (velkou výjimku tvořil Djoudj!), to však vynahradilo to, že jsme potkávali minimum turistů. Jako to však mám při každé cestě jinam než do Asie, už se zhruba v půlce cesty začnu těšit, ať už jsem zase konečně v Asii. Nejinak tomu bylo tady. Do Senegalu a Gambie se určitě v blízké době nevydám, možná už nikdy... do Afriky určitě ještě jo, ale až tak za rok, dva, či později. Jsem však velmi rád, že jsem ji viděl.

Salonek na DSS
Salonek na DSS
SAM_7679.JPG (235.92 KiB) Zobrazeno 3256 x


Salonek na DSS
Salonek na DSS
SAM_7678.JPG (224.22 KiB) Zobrazeno 3256 x

Díky všem, co dočetli!

Další fotky z jiných cest zde: Instagram (jednou za čas jedna fotka) či FB (delší galerie z cest, obvykle s velkým zpožděním :) ).

KONEC


Odpovědět