Hrozí low-cost dopravcům krach???

Moderátor: j.ree

Odpovědět
Tom Air
Cestující First Class
Cestující First Class
Příspěvky: 569
Registrován: 02. 02. 2004, 16:26
Oblíbené typy letadel: B777
Pohlaví: muž
Bydliště: PRG
Stav: Offline

Hrozí low-cost dopravcům krach???

Příspěvek od Tom Air »

Laciným aerolinkám v Evropě údajně brzy hrozí krachy

PRAHA - Podnikání v nízkonákladové letecké dopravě se stalo velmi rizikovou záležitostí, píše páteční Právo. Řada aerolinek je ztrátová a hrozí jim krach kvůli příliš nízkým maržím. Z 50 leteckých přepravců, kteří v současnosti působí v Evropě, by jich mohlo být do roka o polovinu méně.
"Cesta k záchraně je v zakládání aliancí," reagoval manažer letecké společnosti Volareweb.com pro ČR David Janík.

Laciným dopravcům umožňovala držet ceny na velmi nízké úrovni drastická redukce všech výdajů. Nyní se to začíná měnit. Všem aerolinkám navíc škodí vysoké ceny ropy a s tím související drahé letecké palivo.

Britský easyJet a irský Ryanair se přesvědčily o tvrdé konkurenci. Ryanair dokonce varoval, že pokud aerolinky nezastaví cenovou válku, kterou mezi sebou v souboji o pasažéry vedou, dojde velmi brzy v celém odvětví "ke krvavé lázni".

Přes tuto skutečnost a příliš nízké marže váhají nízkonákladoví dopravci se zdražením letenek, poznamenává Právo. Pro nadcházející léto naopak nabízejí výrazné sezonní slevy.

Letiště v Praze-Ruzyni zůstává i přes zmíněné skutečnosti rájem pro nízkonákladové dopravce. Láká je nejen zájem zahraničních turistů o hlavní město, ale i příznivé poplatky, které jim účtuje Česká správa letišť. Z Ruzyně tak létá už 13 laciných aerolinek.

Souboj o cestující ale přitvrdil i na Ruzyni. Deníku to potvrdil Thomas Frischknecht, obchodní ředitel švýcarské společnosti Helvetic Airways, která provozuje pravidelnou linku do Curychu a zpět.


Odpovědět