Free Track 2… dotazy a zkušenosti se stavbou a nastavováním

Flight Gear, X-Plane a další simulátory
Odpovědět
MartinSimak
Nováček
Nováček
Příspěvky: 5
Registrován: 16. 02. 2009, 19:08
Stav: Offline

Free Track 2… dotazy a zkušenosti se stavbou a nastavováním

Příspěvek od MartinSimak »

Dobrej vespolek!
Měl bych na Vás kolegové, kteří máte zkušenosti z FREE TRACK ,,pár konkrétních dotazů´´, které závisí hlavně na tom, aby s nimi již byly zkušenosti a bylo odzkoušeno optimální sestavení webové kamery, ,,indikačního zařízení´´ (3 a více diod ..připevněných k hlavě´´), spolu se správným, přesným a jasným návodem k nastavení v jednotlivých programech. A to jak instalačním a obslužném Free Track 2.1., instalačních a obslužných programech samotných webkamer, tak v samotných simulátorech. Ze všeho nejvíce ve Flight Simulátorech 2004 a X, dále také v IL2, ARMA atd. Také bych uvítal návod jak přesněji nastavit (atd) kompletně toto zařízení. když bych jej chtěl využít i pro standardní ovládání ve Windows.

Prostudoval jsem si samozřejmě kompletně oficiální stránky, tedy http://www.free-track.net/, spolu s doporučenými videi a odkazy. Jsem ale sebekritický natolik, abych uznal, že má angličtina prozatím není na takové úrovni, abych rozuměl naprosto všemu jasně.

A hlavně zkušenosti z minulosti z realizace podobných věcí jsou takové, že vždy nastanou jisté ,,porodní problémy´´, které se oficiálně do detajlů moc neuvádějí, a o to spíš, aby se uvádělo i jejich předběžnému předejití. Pro příklad jsem se až na fóru http://forum.highinthesky.cz/ dozvěděl, že diody z ,,blikačky na kolo mají pro ,,správnou funkci´´ malý úhel světelného rozptylu, nebo že při použití moc kvalitní webkamery je problém s citlivostí pohybů hlavy.

Rád bych (a jistě nejenom já) všechny tyto zkušeností ověřené rady využil, abych v co možná nejkratším čase a za nejmenší cenu vyrobil polohovací systém pro svůj počítač a virtuální létání, které chci použít jako učební pomůcku se souběžným reálným leteckým výcvikem PPL. Přitom se hlavně z časových důvodů potřebuji vyvarovat toho, abych kupoval předem něco co nebude fungovat tak jak má a o to více, abych vyráběl něco tak, abych to neustále upravoval (viz deteční zařízení z LED diod).

Takže tedy hlavní dotazy:
1.)V jaké cenové a výkonnostní (parametrické) relaci si musím sehnat webovou kameru, abych si mohl být jist, že se mi nebudou pohyby hlavou ,,trhat´´ a abych mohl bez potíží tento polohovací mechanizmus používat i za tmy? Tedy hlavně za tmy.

2.) Doporučil by mi někdo obchod v Praze, kde se dají zakoupit vhodnější diody s rozptylovým úhlem světla 2 x 60° (tedy 120°) a kolik zhruba stojí? Dále nevím, jestli stačí kritéria technického parametru LED diody, pro co možná nejlepší celkovou funkci, jen úhlový rozptyl světla a červený odstín diody.

3.) Jaké detekční zařízení si mám vyrobit, pokud bych chtěl využívat pohyb ve všech 6 osách, případně toto zařízení používat zároveň i pro standardní ovládání ve Windows. Stačí mi opravdu když si vyrobím 3 bodové např. z ,,blikačky na kolo´´ (ovšem za použití 120° diod) a nebo musím mít 4 diodové.
Pokud musí být 4 diodové, uvítal bych odkaz na názorný návod na výrobu (hlavně rozměry - rozteče jednotlivých diod). Případně uvítám i ověřené a ozkoušené rozměry a rozteče pro 3 diody. Ono na těch videích to sice vypadá hezky, ale nikde jsem si (hlavně u toho 4 diodového uspořádání) nevšiml zadané míry a rozteče. Spíš, že to bylo pokaždé jinak.

4.) Uvítal bych přesnější a podrobnější český návod co a jak kde nastavit, a to jak v samotném ,,Free Track´´ (atd), tak v jednotlivých simulátorech, aby mi vše fungovalo tak jak má.
A zároveň uvítám jakýkoli návod na nastavení a realizaci pro použití při standardním ovládání ve Windows (místo ,,pohybu myší´´). To jsem viděl jen jako demonstrativní video, že to také funguje pro tento účel.

Závěrem předem děkuji za odpovědi na mé konkrétní dotazy formou odpovědí na toto téma, což jistě ocením nejen já, případně přikládám osobní kontakty: e-mail: Martinsimak@seznam.cz; nebo 608525309.

Děkuji Martin


LEON
Nováček
Nováček
Příspěvky: 1
Registrován: 20. 06. 2015, 09:20
Stav: Offline

Re: Free Track 2… dotazy a zkušenosti se stavbou a nastavová

Příspěvek od LEON »

Ad1) Webku bych doporučoval takovou, která má alespoň 60FPS. Shodou okolností jedna taková zároveň patří i mezy ty levnější, takže není důvod utrácet majlant. Sony PS3 Eye:
Frekvence snímání:
125 fps při 320 x 240 (s novými drivery údajně až 187 FPS)
75 fps při 640 x 480
K dostání za 249kč třeba zde: http://hry.kuma.cz/sony-eye-camera-playstation-3

Ad2) Nejpoužívanější IR LED pro FreeTrack jsou zde: http://cz.farnell.com/osram/sfh485p/ir-emitter-5mm-880nm/dp/1212738
Dají se použít i tyto: http://www.tme.eu/cz/details/kp-3216f3c/vysilaci-a-prijimaci-soucastky-infra/kingbright-electronic/#tf0926fbe12be4052969138c097184c92

Ad3 a 4) Spoustu informací o FreeTracku najdeš zde: http://joskapilot.webnode.cz/
FreeTrack se dá i zakoupit hotový, včetně upravené webkamery: http://virtualni-obchod.webnode.cz/

JackBrno
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2574
Registrován: 08. 01. 2008, 13:03
Stav: Offline

Re: Free Track 2… dotazy a zkušenosti se stavbou a nastavová

Příspěvek od JackBrno »

LEON:

všiml sis, že odpovídáš na dotaz starý 6 let??? :-)


Odpovědět