Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Odpovědět
prodejce
Prodejce
Prodejce
Příspěvky: 4247
Registrován: 14. 12. 2004, 11:51
Bydliště: na vejminku
Stav: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvek od prodejce »

Tak přátelé, léto v plném proudu a já se hlásím s recenzí restauračky U Karlů v destinaci Rumburk!

Již koncem května jsem výše v tomto vláknu avizoval, že jídelní lístek této restaurace mě opravdu převálcoval a že budu mít problém si z něj vůbec něco vybrat, když všechna jídla vypadají tak moc lákavě. Pro jistotu ještě jedno opakuji odkaz na jídelní knihu: http://www.restauraceukarlu.cz/soubory/ ... listek.pdf

Nicméně ještě dřív, než začnu recenzovat, nutno podotknout, že restaurace U Karlů není podnikem v úpadku, či nějaký dočasný gastronomický záchvěv. Hospoda U Karlů je léty prověřený a dlouhodobě kvetoucí podnik, ve kterém se dveře doslova netrhnou. Na googlu má tato hospoda téměř 300 recenzí a tyto nevyznívají vůbec špatně - dokonce i v mezinárodním srovnání - neboť podnik si ze zahraniční klientely oblibují zejména východní Němci, kteří si zde nechávají „čvachtat“ jak na běžícím pásu.

Kdo ví, možná za tímto úspěchem stojí kromě jídla i promyšlený marketing.

Restaurace U Karlů totiž namísto klasického billboardu, zeleného áčka, či sádrového kuchaře, který se opírá o ceduli s denním menu, zvolila daleko vychytralejší reklamní poutač. Symbolem, poznávacím znamením a poutačem restaurace U Karlů v jednom je totiž celý jeden opravdový obrněný transportér SdKfz 251, který je (i s poznávací značkou začínající ostře řezanými písmenky SS) zaparkován přímo před hospodou.

rizek.jpg
rizek.jpg (601.24 KiB) Zobrazeno 2229 x

Enervující je pro mě víceznačnost tohoto reklamního poutače. Člověk se může domnívat, že se tu na jídlo zastavili v osmatřicátém roce nějací Němci při motoristickém výletu do Čech a v hospodě U Karlů jim zachutnalo natolik, že zůstali dodnes. A Němcům zase může Sonderkraftfahrzeug 251 zaparkovaný před hospodu v sudetském Rumburgu připomínat domov a „staré dobré časy“.

A ano - staré dobré časy - tak přesně lze popsat i kuchyni restaurace U Karlů. No nebudu napínat, jídelní lístek jste viděli, pojďme ochutnávat:

Polévky – vývar a česnečka.

svejcuzu.jpg
svejcuzu.jpg (440.21 KiB) Zobrazeno 2229 x
mesec1.jpg
mesec1.jpg (572.91 KiB) Zobrazeno 2229 x

Rychlý pohled do jídelního lístku – a ano – je tam, mnou vyhlédnutý Purkmistrův měšec, na který jsem se těšil jako malej jarda:

rostenka.jpg
rostenka.jpg (395.47 KiB) Zobrazeno 2229 x

Ale v hospodě nesedím sám. Ochutnáme více jídel. A protože s sebou mám odvážlivce, můžeme se zblízka podívat rovnou i na tu největší bombu všech bomb českých hospodských jídelních lístků již od 60. let minulého století. Jídlo, které by chutnalo i samotnému čočíkovi:

Pravé české Švej – ču – žou s hranolkama, podávané v čisté trojce.

Tou čistou trojkou myslím restauraci III. cenové skupiny – typické masivní dřevěné stoly, typický nenahraditelný odér v kombinaci pivo, cigarety a fritovací olej, ceny mírné, obsluha vlažná, na oknech záclony, na stolech slánky a párátka, a když v takovéto „čisté trojce“ byla jeden den svatba, tak na druhý den se na jídelním lístku - vyťukaném na psacím stroji - vždy zákonitě objevilo Švej – ču – žou. Aneb jak prodat zbytky masa ze svatby. A byla to lahůdka, a když s hranolkama, tak tím líp. Alespoň tak si pamatuju klasické švej – ču - žu za komunistů a tak jsem ho měl vždycky nejraději.

A tady ho máme dnes:

vyvar.jpg
vyvar.jpg (547.3 KiB) Zobrazeno 2229 x

Á propos, projel jsem i pár starých komunistických jídelních lístků na Googlu a nikde švej ču žou není – ona totiž opravdu napřed musela být jeden den svatba, aby se na druhý den objevila tato asijská lahůdka v sekci Jídel na objednávku.

Nu ale pojďme dál. Restaurace U Karlů nabízí též roštěnku na 6 způsobů. Variantu na sladko jsme vyřadili hned na začátku a tak po delším váhání byla zvolena varianta na žampionech s rýží:

speisekarte.jpg
speisekarte.jpg (446.04 KiB) Zobrazeno 2229 x

Jako další padl klasický vepřový řízek á la fritéza:

panzerkampfvagen.jpg
panzerkampfvagen.jpg (574.15 KiB) Zobrazeno 2229 x

Mno a pak došlo konečně na mě, zde máme Purkmistrův měšec ze všech stran:

cesnecka.jpg
cesnecka.jpg (537.53 KiB) Zobrazeno 2229 x
mesec3.jpg
mesec3.jpg (350.48 KiB) Zobrazeno 2229 x
mesec2.jpg
mesec2.jpg (413.65 KiB) Zobrazeno 2229 x

Postup výroby Purkmistrova měšce je dle mých poznatků následující:
- vezme se maso na vepřový řízek a položí se na něj plátek šunky a kus eidamu
- to se přehne na půlku, tento „měšec“ se obalí v trojobalu a šup do fritézy
- až se sýr uvnitř pěkně rozteče, vyndá se to z friťáku a už na talíři se zeshora polije tatarkou
- a posype strouhaným Eidamem navrch

Jako dezert jsem si ještě chtěl objednat jeden ze sedmi pohárů, které jsou na lístku, nebo alespoň jeden z pěti nabízených kompotů (protože tento sortiment k čisté trojce opravdu patří), ale bohužel prý ne, že na dezert pojedeme do pivovaru Kocour, že tam mají dobrá žebra. Tak nic, holt až zase příště...


Globik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 5371
Registrován: 04. 01. 2004, 11:53
Oblíbené typy letadel: B767, Cessna 208
Pohlaví: muž
Bydliště: Honolulu
Stav: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvek od Globik »

Smutné fotky... :(
https://dailycoffeenews.com/2020/04/01/ ... in-denver/
Musím najít, co budu pít, než postaví novou pražírnu.

persona
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2118
Registrován: 24. 05. 2008, 12:26
Bydliště: BRQ
Kontaktovat uživatele:
Stav: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvek od persona »

To je smutné, ale nezkoušel jsi něco z Los Angeles nebo San Francisca. Tam je hromada slavných/kvalitních pražíren. A měl bys to "blíž".

Jak tak připravuji článek na další pondělí (o prostorách k mání, kterých teď začíná valem přibývat), viz např. https://www.bravis.cz/pronajem-reprezen ... d-009371pn --- bývalá spolumajitelka Koishi to zavřela po 13 měsících začátkem prosince

nebo absurdní plány na začátek roku 2021: https://www.sreality.cz/detail/pronajem ... reen=false

udělal jsem si malé ohlédnutí historií a vzpomněl jsem si, že jsem nikdy nešel do Fischerovy kavárny (která také otvírala nadvakrát), viz jeden z textů (a ceny tam tehdy byly absurdní).

https://www.fajnsmekr.cz/restaurace/fis ... urant.aspx

Globik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 5371
Registrován: 04. 01. 2004, 11:53
Oblíbené typy letadel: B767, Cessna 208
Pohlaví: muž
Bydliště: Honolulu
Stav: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvek od Globik »

Díval jsem se pár praziren z toho, co jsi mi kdysi poslal. Ale zatím jsem se nedostal k žádné, která by rozlišovala stupně pražení. Ano, když si kupuju kávu od Coffee Source nebo od Kafecu, tak tak stupeň pražení také není. Ale tam člověk předpokládá, že praží výběrovku na překapávání na light až medium-light. Ve Státech si tím nejsem tak úplně jistý. Zatím mám zásobu tak na 4 týdny, v nejhorším skočím k místním hipsterum do kavárny (kde mi jejich skvělé espresso přestalo chutnat poté, co ho podávají v papírových kelímcích), poradím se s nimi a koupím nějaká zrna, co tam prodávají.

Fabo
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2870
Registrován: 04. 01. 2007, 13:42
Bydliště: HAG
Kontaktovat uživatele:
Stav: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvek od Fabo »

Globik píše:Díval jsem se pár praziren z toho, co jsi mi kdysi poslal. Ale zatím jsem se nedostal k žádné, která by rozlišovala stupně pražení. Ano, když si kupuju kávu od Coffee Source nebo od Kafecu, tak tak stupeň pražení také není. Ale tam člověk předpokládá, že praží výběrovku na překapávání na light až medium-light. Ve Státech si tím nejsem tak úplně jistý. Zatím mám zásobu tak na 4 týdny, v nejhorším skočím k místním hipsterum do kavárny (kde mi jejich skvělé espresso přestalo chutnat poté, co ho podávají v papírových kelímcích), poradím se s nimi a koupím nějaká zrna, co tam prodávají.


zkus si najit treba tady, maj nejakou univerzalni miru. Koupit to muzes samozrejme pak i jinde...

https://www.drinktrade.com/


Globik
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 5371
Registrován: 04. 01. 2004, 11:53
Oblíbené typy letadel: B767, Cessna 208
Pohlaví: muž
Bydliště: Honolulu
Stav: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvek od Globik »

Fabo píše:zkus si najit treba tady, maj nejakou univerzalni miru. Koupit to muzes samozrejme pak i jinde...
https://www.drinktrade.com/

Jenže "univerzální míra" je přesně to, co nechci :)

Fabo
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2870
Registrován: 04. 01. 2007, 13:42
Bydliště: HAG
Kontaktovat uživatele:
Stav: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvek od Fabo »

Globik píše:
Fabo píše:zkus si najit treba tady, maj nejakou univerzalni miru. Koupit to muzes samozrejme pak i jinde...
https://www.drinktrade.com/

Jenže "univerzální míra" je přesně to, co nechci :)


univerzalni miru myslim jako ze to univerzalne meri a vysledek pak je u detailu baliku :D taky jsem to napsal jak kreten, no ale uz v polospanku, co se da delat :crazy: :biggrin:

prodejce
Prodejce
Prodejce
Příspěvky: 4247
Registrován: 14. 12. 2004, 11:51
Bydliště: na vejminku
Stav: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvek od prodejce »

A tady máte NEZVRATNÝ důkaz, že nastal konec světa. Ano, vidíte dobře, skutečně jsem v těchto dnech začal pít červené víno z IKEA sklenic (!) Samotného mě to překvapilo, ale když to vezmeme hladce a obrace, tak na nějaké sklenici už opravdu nezáleží…

konec-sveta.jpg
konec-sveta.jpg (135.35 KiB) Zobrazeno 961 x

Á propos, celé letenky ať veme čert, ty už stejně poslední dobou nestály za moc. Ale že jsou zavřené hospody, to zabolelo. Zavřené hospody tu byly naposledy kdy, za heydrichiády? Vždyť je to bezprecedentní. Představa, že někdy bude zavřená moje domovská hospůdka Na kovárně, to byla a je představa zcela dystopická. Zlý sen, který se stal realitou.

A je to jako fakt nezvyk.

A to jsem prosím vždy myslel na zadní vrátka a měl jsem ještě jednu hospodu „osezenou“ do zálohy, právě pro případ, že by Kovárna vyhořela, nebo tak něco, nebo kdybych – nedej bože – udělal Na kovárně takovou ostudu, že bych tam nemohl pár dní páchnout.

A co mi to bylo platné ta moje opatrnost? Prd. Zavřené jsou obě. A je konec světa a né že ne.

A to prosím v obou hospodách teď v době uzavírky vymalovali lokál. Viděl jsem to, když jsem tam nahlížel přes okno. Ale nehledejte v tom nějaký bezbřehý optimismus. Ono to malování má racionální základ. Protože kdyby se náhodou ještě někdy otevřelo, tak v téhle nové – hygieničtější době – už by ty zaschlé stříkance od krve na hajzlech nebyly všem tak dokonale lhostejné, jako byly až doposud.

Uvidíme tedy, zda se nemalovalo zbytečně, ale v případě Kovárny přeci jen chovám dobrou naději – tento typ podniků má velmi loayální klientelu (a to povšimněte si - i když nenabízí vůbec žádný bonusový program) a jestli bude omezena otevírací doba, tak se holt přizpůsobíme. Ale hlavně ať už je alespoň nějaká otevírací doba. Jestli to bude od 10 do 18, to se pořád dá stihnout. Holt budeme muset chodit dřív, no. A už se vám někdy stalo, že jste ráno stáli před hospodou a čekali, až otevřou? Mně ano, U Hrocha jo, ale Na kovárně teda ještě ne. A já - dystopicky – doufám, že se mi i tohle snad jednou povede ještě zažít.

Ostatně, kromě loyální klientely pro perspektivu přežití Kovárny hovoří i její vlastnická struktura. Ony totiž výčepák-owned hospody jsou na tom z hlediska cash-flow přeci jen lépe, než ty neosobní komerční sračky v centru.

No a jeden by neřek, ale vlastně i tento Gastrofotografický koutek je díky koronaviru na svém konci. Oni totiž nejenom letenkáři, ale dokonce i restaurační kritici si mohou začít hledat jiný džob. No ano, koukám na tebe, persono.

Jo, kde jsou ty zlatý starý časy, když si Na kovárně k našemu stolu přisednul pes (a tím myslím, že si sednul normálně na židli ke stolu) a já jsem mu poručil pivo a talíř a pes to pivo z talíře vypil. Ano, konec světa je tu, víc vám neřeknu.

persona
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2118
Registrován: 24. 05. 2008, 12:26
Bydliště: BRQ
Kontaktovat uživatele:
Stav: Offline

Re: Gastrofotografický koutek (。・・)_旦 (ಠ_ರೃ)

Příspěvek od persona »

Snad nebude tak zle a myslím, že právě v těžkých časech je nutno dbát na úroveň a eleganci spojenou s pivem. Což dokládá i moje typické posezení na lavičce v parku vedle místního Domu dětí a mládeže (je tam většinou klid a dobrá wi-fi). Jediná nepříjemnost je, že díky tomu, že už docela dlouho nesprchlo (počasí bylo minulý týden nádherné), jsou lavičky plné otisků koleček od pivních kelímků a že nedaleký ochutnávkový výčep redukoval nabídku z 8, resp. 9 kohoutů (započtu-li i samospád) na 3 a nelze tak moc mlsat a výčepní dramaturgie se tak uchyluje ke kompromisům (denně od 14 do 20 hod.).

Ca.jpg
Ca.jpg (284.36 KiB) Zobrazeno 806 x


A co se týká džobu, samozřejmě už na tom pracuji (ve středu jdu do jednoho výzkumáku, kde hledají pisatele zpráv pro HR Award, skutečné "must have" na současných univerzitách, viz názorné schéma), ale všechno teď trochu usnulo i v této oblasti. Věřím ale, že lidi, co se zabývají "papírem" (a ideálně kvůli němu létají aspoň po Evropě), budou třeba pořád. Za sebe doporučuji vinné sklenice na červené používat na plnější a silná piva (NEIPA, belgické tripely, baltický porter apod.). A když přišla řeč na víno, lze si doplňovat vzdělání s Michaelem Jacksonem.

https://www.youtube.com/watch?v=vSTBTLeDXnY&t=001s

HR Award.jpg
HR Award.jpg (69.62 KiB) Zobrazeno 806 x


Odpovědět